Filé Mignon Black and White

file_mingon_black_and_white
Varmrätten är även den en klassiker som måste dammas av lite extra. Speciellt vid festligare tillfällen för det är ju så vansinnigt gott och med lite lyxkänsla av två fina filéer och två härliga såser, det kan liksom inte bli bättre! ;-)

I en riktig black and white ska det vara oxfilé och kalvfilé, men jag har bytt kalvfilén mot fläskfilé. Såsen med rött vin och tryffelolja är en riktig höjdare så ta er tid att laga den, ni kommer inte bli besvikna. Bearnaisen däremot är Lohmanders på burk, passar riktigt bra med den tjocka härliga såsen vid sidan om den varma tryffelsåsen men vill man göra sin egen bearnaise finns receptet HÄR >>

Varmrätten serverade jag med smörslungade sockerärter och gul paprika samt Jacksonpotatis. Recept på potatisen och även dessert kommer lite senare.;-)

4 port
Det här behöver du : 
500 gram oxfilé
500 gram fläskfilé
Salt och peppar

GÖR SÅHÄR : 
Putsa köttet och bind upp den med steksnöre så det får fin rund och jämn form. Bryn i het stekpanna med smör. Krydda köttet med salt och peppar. Lyft över i ugnsfast form. Använd stektermometer och låt köttet eftersteka i ugn på 175 grader tills innertemperaturen på oxfilén och fläskfilén visar 60 grader för medium.Oxfilén tar längre tid i och med att den är tjockare. Låt sedan köttet vila i folié minst 20 min före det skärs upp.

Rödvins/tryffelsås : 
2 msk smör
2 msk finhackad schalottenlök
1 morot i tunna slantar
1 tsk hel vitpeppar
2 msk vetemjöl
3 msk kalvfond
1 msk soya
2 dl vatten
2 dl rött vin
1 msk socker
1 msk tryffelolja

GÖR SÅHÄR : 
Smält smöret i kastrull och tillsätt lök, morot och hela vitpepparkorn. Pudra över vetemjölet och vispa slätt. Tillsätt resten av ingredienserna utom tryffelolja. Låt såsen sjuda på svag värme ca 15 min. Smaka av. Sila såsen och smaksätt med tryffeloljan.

black_and_white_recept

GOTT NYTT ÅR!

Önskar jag er alla mina bloggläsare!

Nästa år blir ett spännande år då min tredje bakbok Kakor och desserter med LCHF kommer ut i april med ICA-förlaget!
Ska bli spännande och också mycket nervöst hur den kommer tas emot av er LCHF-bakare. För er som gillar tårtor kommer det finnas mycket gott att välja mellan.

Sedan om jag ska se tillbaka på 2013 så måste det allra häftigaste ändå bli att jag bakade på bokmässan!
GOTT NYTT ÅR!
20130926_102104

 

Små goda tilltugg med kallrökt lax och löjrom

laxsnittar_nyårsmat_förrätt_snittar_tilltugg
Det är väldigt tyst här bland kommentarerna, ni har väl inte övergett mig såhär i mellandagarna? ;-)
Trafiken strömmar in och det söks o googlas väldigt mycket på nyårsmat, förrätter, varmrätter, hela menyer och desserter så jag ser att ni är kvar i alla fall! *phuu* :-P

Jag har dock en (ja, okej! Ett par) frågor till er!
Hur firar ni nyåret??
Skumpa, glitter och glamour?!
Hemma med familjen eller bortbjudna?!
Någon stående tradition?!
Inget firande alls?!
Raketer eller inte?!

Jag är supernyfiken! :-P
Hur dom flesta firar jul vet vi ju alla, men nyåret? Orkar ni barnfamiljer hålla er vakna till tolvslaget? Firar ni ”lilla nyår” ni som har småbarn? Eller blir det en extra powernap på eftermiddan för barnen?

Och alla ni andra, unga som gamla, par som singlar, hur firar ni nyåret egentligen??

Här hemma har vi alltid haft lite extra festligt med barnvänliga drinkar, alkoholfritt bubbel, lite snittar o glitterpinnar vid tolvslaget. Ofta brukar det ju vara snö och det är då himla mysigt att stå ute och tända grillkorgen o grilla varsin korv eller nåt annat enkelt men gott! Man behöver ju nödvändigtvis inte krångla till det! ;-)

När barnen var små firade vi lite tidigare på kvällen och vi brukar göra nån liten nyårsöverraskning/present till dom. ;-) Raketer är det sparsamt med, men några stycken brukar vi ha för barnen tycker det är spännande att se på. Tack o lov har vi aldrig haft några hundar som reagerat på smällarna, då hade de nog inte blivit några alls.

Tre-rätters har vi sällan brytt oss om utan riktat in oss på en god middag. I många år har jag gjort smörgåstårtor och sen lite små snittar och tilltugg till tolvslaget. Det brukar vara vad vi orkar med. Desserter jag har gjort brukar bli uppätna först på nyårsdagen. :-P

Berätta gärna hur just NI brukar göra, tror det är fler än jag som är nyfikna faktiskt! :-P

Här kommer i alla fall ytterligare ett supergott recept på snittar/tilltugg ifall ni skulle ha slut på idéer. :-P

12 st
Det här behöver du :
200 gram kallrökt lax
1 burk creme fraiche
1 burk löjrom alt. stenbitsrom (80 gram)
½ kruka dill
Salt och peppar

GÖR SÅHÄR : 
Hacka den kallrökta laxen fint. Blanda med creme fraiche, stenbitsrom och hackad dill. Salta och peppra. Smaka av. Fördela ut på 12 små skivor av baguette. Garnera med dillvippa.

lax_nyår_nyrsmat_tips_snittar nyår_förrätt_drinktilltugg_snittar_lax_rökt_kött_rådjur_nyårsmat

Kalla inte all stevia för stevia!

steviaOfta läser man ”hemmasnickrade” recept med stevia och det kan då stå ex 6 msk stevia till 250 gram hallon mm.
Jag skulle önska att folk som flitigt delar med sig av sina egna recept med stevia också lär sig veta vilken stevia de faktiskt har i skåpet!

Man kan inte bara skriva ”stevia”! Det finns massor med steviasorter på marknaden i väldigt varierande sötningsgrad.

Allt från ca 400x sötare än socker ner till steviablandningar som är exakt lika söta som socker. Dessa steviablandningar kan man givetvis dosera som ex 6 msk (ca 1 dl).

Problemet som ”hemmasnickrare” missar eller inte förstår är att det är en fruktansvärt stor skillnad på 1 dl steviablandning som är exakt lika söt som socker eller att ta 1 dl av stevia som kanske har en sötningsgrad av 350 x. Denna dl ”stevia” motsvarar då 3,5 kilo socker!!

Det förstår ju (väl?) varenda människa att så sött kan ingen äta en dessert på med endast 250 g hallon?

Varför är det så svårt att skriva ut EXAKT vilken sötning man använder?
ALLA sötningar har ju ändå ett namn, ett märke! Använd det för katten!

 

 

 

Titeln på nya bakboken med ICA-förlaget

DSC_0242är klar och titeln blir:

Kakor och desserter med LCHF

kort och koncist!

Talar exakt om vad det hela handlar om ;)

och för de som missat, boken utkommer med ICA-förlaget i april 2014 :D

Helgen och veckan som nu börjar

DSC_0229Hemma från den härliga helgen med syrran på Falkenbergs Strandbad spa & hotel. Då vi övertog mor och fars bokning så hade vi nog inte hundra kläm på vad som ingick och inte… typ inget ingick. ..
Jodå, vi kunde badat i den kommunala badanläggningen inomhus… men vi valde den stora naturliga ”anläggningen” ute dvs Kattegatt och Skrea strand!!

Vi hade ju en fenomenal tur med vädret och det blev full sol och varmt!! Så vi låg och gottade oss i solen och jag tog mig också ett dopp i ljummet hav…. underbart.

DSC_0231Vi satte oss sedan ner på balkongen som ligger utanför deras flotta restaurang och drack lite vitt vin och åt räksallad. Njöt värmen och solen som sakta gick ner…

DSC_0234

 

 

 

 

 

 

 

Middagen kunde vi inte inta förrän kl 21.
Det blev en jättegod Entrecôte med ett glas rött vin till och det hela avslutades med en liten hallonmousse, lite söt var den allt men den var väldigt väldigt liten så ;) . Måste nog säga att det var den minsta dessert jag sett, behövde dock inte vara större heller…

Den stora jättefina frukostbuffe som faktiskt ingick  fanns det mkt för mig att äta. Dock innehöll äggröran majsstärkelse, dvs den är gjord på pulver… det blev 2 kokta ägg  istället till baconet ;)

 ***

Veckan som precis gått igång kommer innehåll en hel del planering och förberedning för fotograferingen av bakbok III som går av stapeln på lörd och söndag. Halva boken är ju redan fotad och det gjordes innan vi åkte till Kreta. Nu denna fotosession är det väldigt mkt olika tårtor och pajer som ska fotas, dvs lite mer festfika. Kul tycker jag!

 

 

Dajmglasstårta

daimglasstårta_daim_glass_tårta_glasstårta
Idag har jag gjort något som jag inte trodde jag skulle göra på många, många, måååånga år… Jag trodde nog egentligen aldrig att dagen skulle komma men det var ödet som flätades samman med min väg och jag har inombords bestämt mig i en stor hjärtefråga.

En liten felande pusselbit av mitt hjärta är på väg att sätta sig på plats… Tror jag!
Jag är så vansinnigt glad, förvirrad, en smula sentimental och så förväntansfull! Jag LOVAR att berätta hur mycket som helst om allt detta kryptiska bara jag fått ner fötterna på jorden och onsdag nästa vecka har passerat. ;-)

Lite svårt att koncentrera mig men jag ska ändå bjuda på en god glasstårta som hör sommarvärmen till.
En enkel 3-minuters glass, ett paket dajm, lite maränger och jordgubbar så har vi en väldigt god dessert till middagsbjudning eller bara som gofika en lat sommardag!

Vaniljglass (3-minutersglass med kondenserad mjölk)
Det här behöver du : 

5 dl vispgrädde
1 burk sötad, kondenserad mjölk (ca 400 g)
1 vaniljstång
2 rejäla nävar maränger
1 förp dubbeldajm
Jordgubbar

GÖR SÅHÄR : 
Vispa grädden till mjuka toppar.
Öppna burken med kondenserad mjölk, och rör ihop med grädden och skrapa ur fröna från en vaniljstång. Tillsätt smulade maränger och hackad dajm. Häll smeten i en rund springform med löstagbar kant eller en rund form täck med plastfolie och frys 5-6 timmar.
Ta fram ca 30-40 min före servering, vänd upp&ner på ett fat och låt tina något i kylen. Servera med jordgubbar och extra krossad dajm på toppen.

 

 

 

Gästbloggare Hannah Bengtzén

hannah_bengtzen (4)
Hej på er allihop!

Nu är det min tur att gästblogga hos Kryddburken, superroligt! Jag hoppas förstås att ni ska gilla vad jag har att bjuda på. Jag tänkte ge er två riktigt somriga recept, vilket är perfekt såhär i mitten av sommaren. Jag pratar om citrus, fläder, nypotatis, färska bär och vanilj – massor av gott för stora och små! Utöver goda och somriga smaker har mitt fokus för dessa recept legat på att det ska vara enkelt och lättlagat att göra.

Vem är då jag? Hannah heter jag och är 27 år gammal. Jag bor tillsammans med man och tre barn mitt i Skåne, och vi trivs fantastiskt bra. Jag är för tillfället mammaledig och när jag får tid över passar jag på att laga mat och baka så mycket jag kan då detta är mitt största intresse. Det är ett intresse jag haft sen jag var liten och som jag på senare tid har utvecklat. Kryddburken besökte jag första gången redan för många år sedan och just nu är det så gott som dagliga besök som gäller. En stor inspirationskälla med fin blandning av recept och en personlig touch.

Jag driver just nu min mat-och bakblogg www.allagodating.se, kanske har du besökt mig någon gång? Besök gärna min värld fullproppad med recept inom sötsaker, bakning, matlagning, LCHF och massor av annat smått och gott. Varmt välkommen!

Gott ska det även bli nu, jag tänkte tipsa om en fantastiskt god rätt som är frisk och fräsch – jättehärligt en varm sommarkväll. Den här saftiga kycklingen passar till de flesta tillbehör, jag serverade den med vitlöksrostad potatis och en sallad den här gången. En kall bearnaisesås fick läggas till det hela men om du exempelvis föredrar en kall creme fraiche-sås istället så är det minst lika gott. Krydda med dina favoritkryddor.

Förbered marinaden på förmiddagen och ta bara fram kycklingen när det är dags att laga mat. Snabbt och smidigt, och massor av tid för att umgås med eventuella gäster.

Som dessert vill jag ge er ett recept på en härlig hallonpaj. Här finns en knaprig botten som är fylld med en hemkokt vaniljkräm och så är den toppad med härligt friska hallon. Lite florsocker på toppen och efterrätten passar sedan till vilken fest som helst! Den spröda bottnen mot den lena vaniljkrämen är fantastiskt gott och hallonen ger en frisk och söt smak. Den är inte alls svår att göra och du kan göra mycket färdigt i förväg. Ännu ett recept att lägga i ”prova-på-högen” kanske? Mina gäster som fick provsmak gav tummen upp och ”mmmm”:ade i kapp . ;-)  

Fläder- och citronmarinerad kyckling (4 personer)

Marinad till 1 kg kyckling;
0,75 dl rapsolja
1 ½ dl koncentrerad flädersaft
½ citron – skal och saft
½ – 1 tsk chilisås
Salt och peppar

Vitlöksrostad färskpotatis (4 personer)
800 gram färskpotatis
4 st vitlöksklyftor
Örtkrydda
125 gram smör

GÖR SÅHÄR :
Börja med kycklingen, den ska gärna ligga i marinaden i några timmar. Blanda samman alla ingredienserna i en skål och häll sedan över blandningen i en fryspåse eller liknande. Putsa kycklingfileérna vid behov och lägg ner dem i marinaden. Förslut påsen och massera runt marinaden så att den täcker fileérna. Lägg in påsen i kylen och vänd på den några gånger under dagen. (Ett tips är att lägga påsen i en bunke så att du slipper få marinad i kylen om påsen skulle råka gå sönder.)

Tillaga kycklingen enligt önskemål. Grilla på grillen eller stek i stekpanna (efterstek i ugn) tills kycklingen är färdig. Köttsaften ska vara klar utan rosa inslag.

Sätt igång potatisen strax före det att du tillagar kycklingen. Sätt ugnen på 200 grader, jag använde varmluft. Tvätta potatisen och dela dem på mitten. Smörj en ugnsfast form och fördela potatisen så att den täcker botten. Hacka vitlöksklyftorna och strö över, krydda också gärna med lite örtkrydda eller peppar. Hyvla smöret och täck potatisen med detta. Låt stå i ugnen tills potatisen fått fin färg och blivit mjuk, det tar ca 20-30 minuter beroende på hur stora potatisar du har. Ös gärna potatisen med vitlökssmöret ett par gånger.

Servera kyckling och potatis med en god sallad och en sås.

Läcker hallonpaj med hemkokt vaniljkräm (ca 8 portioner)

Pajdeg
125 gram smör
3,5 dl vetemjöl
0,5 dl strösocker
0,5 tsk vaniljsocker
1 äggula

Vaniljkräm
4 äggulor
5 msk strösocker
2,5 msk maizenamjöl
3 dl mjölk (3%)
3 tsk vaniljsocker med äkta vanilj

Garnering
350-400 gram färska hallon
Florsocker

GÖR SÅHÄR :
Börja med pajdegen. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda snabbt ihop de torra ingredienserna till en smulig deg och tillsätt därefter äggulan och arbeta ihop till en smidig deg. Överarbeta inte degen, den ska bara precis blandas och gå ihop. Lägg den i plastfolie och låt vila i kylen i ca 20-30 minuter.

Kavla ut degen på lätt mjölat bakbord. Fodra en form med låga kanter (jag använde en sådan form där man lyfter upp bottnen). Grädda pajdegen i ca 15-20 minuter tills den fått fin färg. Pajdegen blir ganska hård och knaprig, det är som det ska.

Vispa ihop vaniljkrämen genom att blanda äggulor, socker och maizena i en skål. Värm upp mjölken (så pass varmt så att den nästan börjar koka) och tillsätt den under omrörning i äggblandningen. Häll genast tillbaka den varma blandningen i kastrullen och vispa hela tiden. Låt vaniljkrämen tjockna och koka upp. Dra av kastrullen från plattan och vispa ner vaniljsockret. Låt svalna något och låt sedan krämen stå i kylen tills den är helt sval. Inför servering vispar du den med elvisp ett par minuter så att den blir len och fin.

Vid servering; fyll pajskalet med den läckra vaniljkrämen och fördela färska hallon på toppen enligt önskemål. Pudra gärna över lite florsocker och garnera med lite citronmeliss.

hannah_bengtzen (6)
Blanda ihop samtliga ingredienser till marinaden och låt kycklingen marineras i några timmar.

hannah_bengtzen (2)
Fräsch kyckling med vitlöksdoftande nypotatis – gott och enkelt!

hannah_bengtzen (1)
Toppa den delade potatisen med vitlök och smör – skjuts in i ugnen!

hannah_bengtzen (5)
Ljuvlig hallonpaj med len vaniljkräm i knaprigt skal.

hannah_bengtzen (3)
Servera pajen som den är, här behövs ingen grädde.

Körsbärspaj med creme fraiche

körsbärspaj
Det råder knappast nån brist på fantasi när man ska bjuda på dessert sommartid. Färska bär med glass är oftast det enkla och goda och passar ju till allt! Men självklart vill vi ju ta tillvara genom att safta och sylta och göra goda bakverk av all härlig frukt och bär också.

Det här är mitt klassiska recept på små minipajer, alltid samma pajdeg och fyllning med creme fraiche, ägg och socker. Bär och frukt kan du variera precis som du vill… Jordgubbar, hallon, persikor, blåbär eller som här körsbär! :-P

8st små minipajer, ca 10 cm i diam
Pajdeg : 
125 gram smör
3 dl vetemjöl
1 msk strösocker
2 msk kallt vatten

GÖR SÅHÄR : 
Mät upp smör & vetemjöl i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna. Nyp snabbt ihop degen till en boll. Tryck ihop den lätt på mjölat underlag och kavla ut den ca 0,5 cm tjock. Ta ut rundlar lite större än tarteletteformar. Tryck ut pajdegen lätt i alla formar och nyp bort överflödig deg runt kanten högst upp. Överbliven deg kavlar jag ut och använder till galler sen. Ställ formarna på en bricka och täck med plastfolié. Ställ in i kylskåpet ca 30 min.

Fyllning : 
500 gram färska urkärnade körsbär + ½ dl florsocker

Creme fraichefyllning : 
1 ägg
2 dl creme fraiche
1 dl strösocker

GÖR SÅHÄR :
Blanda körsbären med florsockret, fördela i formarna. Rör ihop creme fraiche-fyllningen i en bunke. Slå smeten i pajformarna. Grädda i 175 grader ca 30-40 min.

körspaj_dessertpaj_minipajer_körsbär_bär

paj_dessertpaj_körsbärspaj

minipaj_körsbärspaj

körsbärpaj_dessertpaj_bärpaj

 

Jordgubbsdesserter x 2
Jag provade att byta ut rabarber mot jordgubbar i Leilas Rabarbercheescake och det gick alldeles utmärkt. Den ser inte så läskande ut med sin beiga färg och något snyggare yta kan man ju få till om man lägger ett täcke av tex skurna jordgubbar, jordgubbsgelé eller något annat, men god var de och det är ju viktigast.
Jag halverade kexbotten då jag inte vill ha det upp på kanterna  utan bara i botten.
 
En Strawberry creamcheese cobbler har jag också bakat och recept hittar du här (engelska)