Bakar 3 sockerkakor och valnötskubbar!

ValnötskubbTur att vädret är gråkallt idag, ugnen går varm här!

Det bakas 3 Sockerkakor med kardemumma och 3 Valnötskubbar!
Dessa ska med som smakprover till Ulricehamn i morgon och som alla lchf-bakare vet så smakar våra bröd bäst dagen efter ;)

Sockerkakan hittas i nyaste bakboken Kakor och desserter med LCHF och valnötskubben finns ett recept hos Lotta Bromé.

Jag var ju hos Lotta i radion förra året och då provsmakade hon just Valnötskubben och därför finns receptet där :D
Här finner du receptet och om du vill kan du också lyssna på snutten med mig och Lotta!

 

GOTT NYTT ÅR!

Önskar jag er alla mina bloggläsare!

Nästa år blir ett spännande år då min tredje bakbok Kakor och desserter med LCHF kommer ut i april med ICA-förlaget!
Ska bli spännande och också mycket nervöst hur den kommer tas emot av er LCHF-bakare. För er som gillar tårtor kommer det finnas mycket gott att välja mellan.

Sedan om jag ska se tillbaka på 2013 så måste det allra häftigaste ändå bli att jag bakade på bokmässan!
GOTT NYTT ÅR!
20130926_102104

 

Mal ALDRIG kokosflingor till mjöl!!

kokosnotmjoloch tro att du kan baka med det och att det blir kokosnötmsjöl/kokosmjöl av det. Det är dömt att misslyckas! Allt blir kokosomelett.

Det verkar behövas berättas igen då det dyker upp nya lchf-bakare som inte förstår skillnaden i kokosnötsmjöl och att köpa kokosflingor och mala/mixa till mjöl.

Tyvärr så har de som säger att man kan göra så inte provat att baka något själva utan de bara antar det går. I ”tidernas begynnelse” dvs 2011 då var det just många som trodde det skulle funka och vara en billig genväg (genväg ofta senväg) till det dyrbara mirakelmjölet kokosnötsmjöl, men de fick lära sig den hårda vägen…. allt de bakade blev kokosomelett och pannkaka.

Kokosmjöl är de fibrer som blir kvar efter du precis pressat ur allting ur det vita kokosköttet och gjort kokosmjölk/grädde. De fiberer som blir kvar mal man till mjöl. Kokosflingor är ju bara torkat vitt kokoskött, dvs allt är kvar och flingor suger upp lite vätska kokosmjöl massor.

För den som inte förstår denna skillnad kan gärna läsa storyn om hur jag ”uppfann” kokosnötsmjölet i boken Baka med LCHF (har du den inte? låna den på biblioteket ;) ), för det är ju faktiskt jag i Sverige som gjorde det. Alltså inte uppfann själva mjölet men hur man kan baka med det och tom använda det helt ensamt utan något annat mjöl. Så är det något jag vet något om så är det kokosnötsmjölet. Det var som om det exploderade i lchf-bloggarna några månder efter jag började lägga ut recept med kokosmjölet ;). Vet andra författare som helt plötsligt skulle börja ”provbaka med mjölet” och numera är de flesta lchf-bakrecept med kokosmjöl i även i tidningarna…

Kan ju lika gärna här också berätta att det är min lilla uppfinning också i vilka proportioner som man skulle blanda erytritol och stevia för att få bästa sötma i bakverken ;)

 

 

LCHF- baka och viktnedgång

Många tror att man inte kan gå ner i vikt av att baka och äta lchf kakor, FEL!
Min man är ett levande exempel på att det går utmärkt, minus 24 kg på vågen med ett väldigt mumsande på mina bakverk. ;)
Att jag själv inte går ner har inte med bakverken att göra som jag berättat om tidigare, jag går inte ner i vikt av vare sig av strikt lchf, fakir, ufo, utan mejerier eller utan kakor…

Däremot ser det ut som att vågen rör på sig liiite av att minska på proteinet och öka fettet. Snart ska jag göra en liten utvärdering av mitt nya experiment och jag ska också räkna över hur det skulle bli med kakor i kosten. Just nu bakas det inte då jag vill först köra detta och utvärdera, sedan lär det ena och det andra läggas till för att se vad händer, men hela tiden hålla mig inom ramen för mängden protein över dagen.
Som sagt det blir 70-max80 gram protein, ca 200 g fett och 10-20 gram kolhydrater.
Det är möjligt att jag ska ner ännu mer i proteinet, men detta avvaktar jag med, då jag ju också tränar.

 

 

 

Bloggar etiketter: ,

anti-bakarnas missförstånd

Det råder stora missförstånd bland de superstrikta och gravt sockerberoende LCHFarna om vad vi som lchf-bakar egentligen gör.
Man verkar tro att vi äter kakor istället för mat!?
Att vi är kvar i träsket, att vi bara bytt ingredienser men fortfarande är sockerberoende eller kakberoende  eller skräp beroende.

De verkar välja att missförstå.

Är det för att de i grunden är lite avundsjuka på oss som faktiskt bara kan äta en kaka och sedan tycka det är nog och känner oss nöjda?
Jag börjar mer och mer tro det. Det är oftast de  gravt sockerberoende som gapar högst och vill få alla att “åka samma tåg”. Som har svårt att se de med ett tidigare normalt förhållande till socker och självklart då kan ha ett normalt förhållande även till dessa kakor.

Varför ser de allt så himla svart och vitt? Vart tog färgskalan däremellan vägen?
Är det så att de vill att alla “solidaritet äter”  på samma sätt? Allt för att själva slippa känna. De måste ha att hela världen gör som de, äter på exakt samma sätt.

De sockerberoende människorna måste vara värre än de med alkolberoende. De nyktra alkoholisterna skriker inte om att alla måste sluta dricka…

Varför blir det plötsligt så “syndigt” att baka en kaka som har samma grund som omelett? Där enda skillnaden är 0,5 dl kokosmjöl mot  100 gram purjo?
Så om jag väljer att göra ex en rabarberfrittata  till lunch så är det värre och anses syndigt än en motsvarande omelett?
Det är denna fanatism som gör att de som kallar LCHF en sekt får vatten på sin kvarn… think outside the box, är en bra kommentar i denna debatt…
Att tro och begära att alla människor i världen ska sitta med “ost, nötter och oliver och dricka vatten” i alla festliga lägen är en utopi…

För mig kommer det alltid vara bättre om alla övergick till hälsosam bakning. Man kan inte kräva att alla ska leva superstrikt LCHF, det tåget kommer att bli bra tomt i framtiden när alla gamla sockerberoende trillat av pinn…
I min framtida värld har alla övergått till hälsosam bakning av både bröd och bakverk OCH äter naturlig mat.

När då också några tycker att man hellre ska “synda” (när blev ex min rabarberfrittata en synd?) med “äkta vara” = socker o vetemjölsvaror, ja då är man verkligen ute och cyklar…
Fast nu finns det carbblocker så vi riktigt kan hålla fast i den gamla skiten…

När ska de svart/vita LCHF´arna förstå att världen är full av färger och att :
Alla är inte sjuka, överviktiga och sockerberoende
?

 

 

em

Bloggar etiketter: