Gröna läckerheter
Det har blivit många inlägg med höstens primörer senaste tiden. Det är verkligen strålande tider för alla oss som tycker om att förgylla vår mat med rejält med grönt.
Jag har shoppat så goda grönsaker på Ås Trädgård nu i höst. Smaken och kvaliteten på dem är så fantastiskt bra, efter att ha ätit dem vill man bara köpa närodlade och ekologiska grönsaker.
Förr, innan LCHF, då förekom det inte något stort inslag av grönt på min vardagstallrik. Då var det på sin höjd tomat, i bearbetad form av ketchup, till min stora spaghettitallrik med falukorv.
Det var favoriträtten under många år av sjukskrivning och värk. Nu är det tvärtom, kan inte tänka mig en måltid utan både röda och gröna inslag. Och tänk så mycket bättre jag mår idag, utan pasta och gluten.
Grönsaker ger så mycket extra smaker till maten. Jag brukar ofta tillsätta lite syra när jag steker grönsakerna, antingen från vinäger, citron, lime eller vin.
Det tillsammans med smöret/kokosoljan som jag steker det gröna i, lyfter smakerna till oanade höjder.
Så de som tror att vi som äter LCHF bara lever på en ensidig kost och riskerar bristsjukdomar, svält och ätstörningsproblem, kan här se att det stämmer inte alls.
Här kan du läsa ett intressant inlägg hos Kostdoktorn, kring den debatt som svallat senaste veckan.
Där Paolo Roberto tycker att vi som äter LCHF är dumma och sjunger pastans lov på ena sidan och Jonas Colting ger svar på tal från den andra.
Visst finns det en liten klick som mest lever på bacon, ägg och fetkaffe i snabbantningssyfte. Men det stora flertalet som jag träffat och som lever efter den här kostmodellen sen flera år, njuter i fulla drag av det gröna.
Wokade grönsaker 2 port
2 dl strimlad zucchini
1 dl strimlad broccoli
1 dl strimlad mangold
1 skivad morot
1 skivad vitlöksklyfta
2 msk smör
2 msk kokosolja
1 tsk vit balsamvinäger
Salt och peppar
Bryn smör och kokosolja, stek grönsakerna några minuter. Salta och peppra och häll över vinägern.
Låt den koka in och servera en bädd av grönsakerna med skivor av helstekt kalkonbröst och Dijonnaise till. Kyckling går också fint, men jag föredrar smak och konsistens hos kalkonen.
Jag tar också alltid en klick smör extra till maten, det håller mig mätt och nöjd länge.
Dijonnaise med persilja 2 port
1 dl majonnäs
1 msk Dijonsenap
½ dl hackad persilja
Vispa samman majonnäs, senap och persilja. Smaka av om du vill ha lite extra salt och peppar.
Här nedan några bilder från en av de utflykter jag och Lennart gjorde när han var på besök, vi stod oss länge efter en så här lunch så det blev fina turer runt Storsjöbygden.
Vädret visade sig också från sin bästa sida den här kvällen på Tivars Gård på Norderön.