10 år med LCHF och tips på hur vi äter idag

Fläskkarré med pepparsås, brynta champinjoner och picklad paprika
Foto Mikael Eriksson

10-årsjubileum

Förra helgen dök det upp ett Facebookminne som berättade att det var på dagen 10 år sen jag lyssnade på ett föredrag av Annika Dahlqvist om hennes kostmodell LCHF.

Ett föredrag som kom att förändra mitt liv totalt, det här har varit de 10 bästa åren i mitt liv, tänk så glad och tacksam jag är att jag gick och lyssnade på henne den dagen.

Jag ska inte skriva så mycket om vad som hänt under de här åren eftersom så gott som allt finns beskrivet i det här inlägget från förra året.

Men jag tänkte dela med mig av hur en matdag sett ut hos mig och Lennart nu i vinter.

Ostfyllda viltfärsbiffar med ragu på bladspenat
Foto Mikael Eriksson

Vi har ju båda mått bättre och bättre med åren med hjälp av naturligt god mat att njuta av.

Trots att Lennart, som fyller 76 år på tisdag, drabbats av både två cancerdiagnoser, epilepsi och en liten stroke de senaste 15 åren, så är han idag piggare och friskare än när vi möttes 2003.

Detsamma gäller mig, jag hade väl aldrig trott att jag skulle må bättre nu när jag närmar mig 60 än när jag var 30.

Stekt torskrygg med brynt pepparrotssmör och broccolimos med parmesan
Foto Mikael Eriksson

Lennart har kämpat länge med sin övervikt, som så många äldre herrar så har magen varit lite svår att bli av med.

Mest på grund av att han har svårt att hålla sig ifrån socker, så vikten har pendlat upp och ner ett antal gånger under våra år tillsammans.

Han är nykter alkoholist sen 27 år, då är det väldigt vanligt att man istället tar till sockret när man slutar dricka helt.

Det är samma problem åt andra hållet, de som kämpar med sockerberoende får vara försiktiga så de inte byter det dagliga sockret mot några vinglas, det är samma belöningscentra som påverkas i hjärnan.

Nu invänder kanske en del att vikten inte är det viktigaste i livet, men för att man ska kunna bibehålla en bra hälsa på ålderns höst så är det faktiskt viktigt att man inte blir alltför tung.

Nu i vinter verkar det som om vi hittat koden till en hälsosammare vikt, Lennart har tappat 12 kilo på 4 månader.

Av bara farten har även jag gått ner, här är det över 5 kilo som smält bort.

Vad har vi då gjort som varit skillnad mot hur vi ätit tidigare, kanske du undrar?

Vi har infört fasta rutiner, både vad gäller maten och motionen.

Det har hjälpt både mig och Lennart att inte falla för sug efter mellanmål, kvällsfika eller annat extra, som det kunde bli lite nu och då förut.

Nötfrukost
Foto Mikael Eriksson

Vi äter vår nötfrukost till kaffet klockan 06 på morgonen, vi är båda väldigt morgonpigga.

Nötter och smör är en mycket njutbar frukost som vi hållit oss till så gott som varje dag i många år.

Senare på morgonen har vi tillsammans gjort mitt gymnastikprogram, som jag fick av en sjukgymnast och en yogainstruktör efter min steloperation av ryggen.

Den håller våra leder och muskler i riktigt bra form, det märks direkt om man hoppar över det några dagar.

Efter det har vi promenerat några timmar på varsitt håll, för att sen träffas hemma för lunch klockan 12.

Under några år har vi brukat äta lite extrafrukost i form av t ex äggröra med kalkon eller en kall tallrik med bönsallad, kokt ägg, lite kallskuret eller ost innan promenaden, men nu har vi helt hoppat över den, utan problem.

Nötfrukosten mättar så otroligt bra, orken räcker och hungern kommer inte förrän lagom till lunch nu när vi vant oss av med mellanmålet.

Ugnsstekt sidfläsk med purjolökssås Foto Mikael Eriksson

Till lunch äter vi oftast nån form av kött, varierar mellan lamm, fågel, nöt, fläsk eller vilt.

Det blir ca 200 gram kött med ett varmt grönsakstillbehör och smör till, ibland lägger jag till ett stekt ägg, majonnäs eller någon annan fet sås.

Lennart äter lite mer smör än jag och tar ofta två ägg när jag tar ett, men annars äter vi väldigt lika.

Äggsmör
Foto Mikael Eriksson

Äter jag tillsammans med andra så får jag ofta kommentarer i stil med; Hur kan du äta så mycket smör??

Smöret är det som håller mig mätt när jag inte äter så mycket kolhydrater och därmed minskar det också sug efter mellanmål.

Det är det som gjort att vikten nu hamnat på samma nivå som när jag var i 30-årsåldern och var väldigt aktiv både i mitt kockjobb och tränade mycket på gym.

Så prova med att lägga till extra smör till måltiderna, du som kämpar med vikten trots att du tycker att du gör alla rätt med maten.

Jag äter minst 100 g smör om dagen, men dricker det inte i fetkaffe utan som tillbehör till frukost, lunch och middag.

Jag märker att jag får mindre ork, mer värk och att hjärnan inte fungerar lika bra om jag drar ner på smöret, så det är rena medicinen för mig.

Måltidsdrycken är alltid vatten, ibland med en skvätt äppelcidervinäger eller pressad citron.

Frasig ostomelett med räkor
Foto Mikael Eriksson

Till middagen som vi äter klockan 18 blir det ofta 200 gram kyckling, kalkon, fisk, skaldjur eller ägg, även då med ett varmt, grönt tillbehör, ibland en sallad men inte så ofta nu på vintern.

Varma, smörstekta grönsaker, oftast med lite benbuljong som får puttra med, mättar betydligt bättre har vi båda märkt.

Benbuljong införde jag dagligen i vår mat för 3,5 år sen och har fortsatt med det sen dess, det har gjort underverk med våra leder.

Kycklingbuljong
Foto Mikael Eriksson

För 2 år sen började jag lägga till pro- och prebiotika i form av surkål och bönor, kikärtor eller linser till maten varje dag, du kan läsa mer om det här.

Nu är probiotikan det viktigaste, vi äter nån form av mjölksyrat varje dag, baljväxter då och då men inte till varje mål längre som i början, växlar mellan olika källor av prebiotika.

Pre- och probiotika och var man hittar det kan du läsa mer om i min senaste bok Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken som jag gjorde tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson som driver sidan Smarta Diabetiker.

Grädde och ost drog jag ner på för 5 år sen, när jag startade min Paleoblogg, på grund av att jag fick lite besvär med magen av den stora grädd/ostkonsumtionen under mina första LCHF-år.

Med åren har tarmfloran stabiliserat sig med hjälp av både buljongen och surkålen/bönorna, så nu fungerar det bra att äta lite av mjölkprodukter ibland, jag sparar det till festligare tillfällen.

Meatza – Köttfärspizza Foto Mikael Eriksson

Att magen och tarmen nu mår bättre än förr har säkert hjälpt oss mycket med att lägga av med allt det söta, så det blir inga nya LCHF-efterrätter gjorda hemma hos oss.

Sött smakar helt enkelt inte alls gott numer, åtminstone för mig, Lennart har nog en bit kvar till det, men han undviker nu allt med socker för hälsans skull.

Under åren med Paleo blev det en del frukt i maten, men eftersom det triggar sötsuget så har vi gått över till att få vitaminer, mineraler och annat nyttigt från grönsaker istället.

När vi var i Turkiet i vinter blev det mycket paprika, aubergine och tomat, men här hemma är ju de ekologiska så otroligt dyra, så då är det bättre på alla sätt med lokalodlade vintergrönsaker.

Det blir mest olika former av kål, lök, morötter och fryst spenat och ärter nu på vintern, det är både miljösmart och plånboksvänligt istället för att köpa importerade grönsaker.

Kålpudding med sky på lingon och smör
Foto Mikael Eriksson

De här matrutinerna, 06, 12 och 18 är väldigt enkla att följa och i och med att vi äter rejäla portioner så finns det inget utrymme eller sug efter mellanmål eller kvällssnacks längre.

Det här gör att vi får en nattfasta på 12 timmar, som är mycket bra för att kroppen ska hinna med allt reparationsarbete under natten utan att bli störd av en nattmacka.

En del mår ju bra även på 14 eller 16 timmars nattfasta, men det här fungerar bäst för oss.

Så, det var lite grann om hur livet ser ut med vår LCHF idag, kanske kommer jag att utveckla det på lite nya spår framöver, men just nu känns det här riktigt bra.

Jag låter Mikael Erikssons vackra bilder på mina maträtter från Diabeteskokboken för män illustrera det här inlägget.

Jag gjorde den för 2 år sen tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt, vi tyckte det behövdes en bok riktad till män i dessa tider när de flesta hälsoböcker är skrivna av kvinnor, för kvinnor, med deras speciella hälsoproblem.

Många har undrat om recepten passar även för kvinnor och icke-diabetiker, och ja, eftersom det är mina recept och ingen av oss har diabetes, så vet jag att det fungerar alldeles utmärkt.

Här kan du läsa en artikel från Diabetes Wellness om Lars-Erik och hans sätt att behandla sin Typ 2 Diabetes med hjälp av maten.

Recepten i Diabeteskokboken är det som mest liknar den typ av mat jag och Lennart äter, så vill du också prova på det här upplägget så ta en titt eller två i den.

Vill du träffa mig och ta del av min historia och det träningsprogram som hjälpt mig att komma tillbaka till en mycket bättre hälsa?

Då kan du följa med på de hälsoresor jag arrangerar tillsammans med kostrådgivaren Therese Renåker, läs mer här på Harmoniresor.se.

Ugnsbakade kycklingklubbor med currysås och blomkålsris
Foto Mikael Eriksson

LCHF-kryssning och kokbokssigneringar

Lowcarb-båt

I morgon, lördag den 24/2 kl 19.30 är det dags för LCHF-kryssning i regi av LCHF-magasinet igen.

Det är Europas största Lowcarb-event, det här blir den elfte i ordningen.

Jag har varit med flera gånger tidigare men nu var det några år sen, så det ska bli roligt att träffa så många matintresserade igen.

Båten Silja Galaxy seglar ut i morgon kväll och det finns några biljetter kvar om du är intresserad av att följa med, här kan du läsa mer om vilka som föreläser.

Jag och mina medförfattare Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson från Smarta Diabetiker kommer att signera vår bok Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.

Jag har också med några exemplar av Gammaldags husmanskost på nytt sätt, så då kan du passa på att få den signerad av både mig och Annika Dahlqvist.

Några rätter från bönkokboken

Idag fredag är det signering på Paradiset Söder mellan kl 16-19, du kan läsa mer här på deras Facebooksida.

Då kommer även min samarbetspartner Öländska bönchips att vara med och bjuda på bönchips, jag och Paradiset bjuder på några goda röror ur kokboken och kombucha till.

På tisdag kan du träffa mig på Ecocaféet i Östersund, där kommer jag också att bjuda på lite gott och signera kokboken mellan kl 11-15.

Hoppas vi se på nåt av de här ställena, kom gärna fram och hälsa på båten.

Ann Fernholm
Foto Lisa Lindblad

Mest ser jag fram emot att få lyssna på goda vännen Ann Fernholm, hon deltar med ett helt nytt föredrag om cancer och dess koppling till fetma, det ska bli mycket intressant.

Ann jobbar för fullt både som vetenskapsjournalist och författare, även hon kommer att signera sina böcker på båten.

Hon är också initiativtagare till forskningsstiftelsen Kostfonden, som fått många stora donationer den senaste tiden.

Pengar som går till oberoende forskning på matens inverkan på vår hälsa, med fokus på lågkolhydratkost.

Här kan du också vara med och lämna ditt bidrag till den forskningen.

Arrangörerna Margareta Lundström och Karin Eldh på LCHF-kryssningen

6 skäl att äta mer baljväxter och tips på hur du kan tillaga dem
SPONSRAT AV ICA

Baljväxter – alltså ärtor, bönor, linser och jordnötter – är fullproppade med viktiga näringsämnen.

1. Kan minska risken för tarmcancer

Baljväxter innehåller massor av kostfiber, som håller magen i trim och även kan bidra till att minska risken för tarmcancer. Fiberrik mat ger också större mättnadskänsla och hjälper till att hålla blodsocker och kolesterol på en bra nivå.

2. Innehåller massor av protein

Torkade baljväxter innehåller ungefär lika mycket protein som kött och fisk, cirka 20 gram per 100 gram. Baljväxter som är blötlagda och kokta – som de vanligtvis är när de hamnar på tallriken – innehåller runt 8-12 gram protein per 100 gram. Den baljväxt som utmärker sig är sojabönan, som både har högst proteininnehåll och den bästa proteinkvalitén.

3. Många baljväxter lika järnrika som kött

För att ta ett exempel: 100 gram kokta sojabönor innehåller 2,7 gram järn. 100 gram stekt nötkött innehåller 2,5 gram järn. Dock har kroppen svårare att ta upp järn från baljväxter än från kött. Men du kan förbättra upptaget rejält genom att komplettera den vegetariska måltiden med något C-vitaminrikt, som en apelsin eller en bit paprika

4. Fulla med vitaminer och mineraler

Baljväxter innehåller sju av åtta essentiella B-vitaminer, där exempelvis riboflavin skyddar cellerna mot oxidativ stress och bidrar till att minska trötthet. Mineralerna som toppar är – utöver järn – magnesium, fosfor, kalium och zink, där exempelvis fosfor bidrar till normal benstomme och energiomsättning.

5. Klimatsmart mat

Även om olika baljväxter påverkar miljön på olika sätt, beroende på sort och hur de har odlats, så har baljväxter en låg miljöpåverkan jämfört med kött. Dessutom har baljväxter en lång hållbarhet. Det gör att man sällan behöver slänga baljväxter, vilket så klart också är bra för miljön.

6. Baljväxter gillas av plånboken

Kilopriset för torkade ärtor är cirka 20 kronor, för torkade linser cirka 50 kronor. Och då pratar vi ändå om torkade baljväxter som sväller till det dubbla vid tillagning.

Få i dig mer baljväxter genom att exempelvis laga Mexikanska bönburgare med basilikaguacamole

Vegetariska burgare med gott tugg tack vare ”paneringen” gjord av grovhackade cashewnötter. Grilla och bjud i varma pitabröd med en avokadoröra smaksatt med basilika.

SPONSRAT AV ICA
Reklam för en god sak

Bitte

Annonser på min blogg

Som du kanske märkt så har det senaste dagarna dykt upp några reklambanners på bloggen.

När jag startade min matblogg för 6½ år sen, bestämde jag mig för att jag i motsatt till de flesta bloggar, inte skulle ha betald reklam härinne.

Men, jag har nu ändrat mig till förmån för det jag anser vara hemsidor värda att framhålla lite extra.

Jag tar inte mycket betalt för mina annonser, just för att de som kanske inte tar in jätteinkomster på sin verksamhet ska ha råd att annonsera.

Det kommer att bli reklam för de som hjälper många till att få en bättre hälsa genom att äta naturligt god mat.

Alltså de i mitt tycke hälsosammaste kosterna, LCHF och Paleo.

Nola

Så du kommer inte heller i framtiden att få se vare sig vintips, smycken, kläder eller diverse viktminskningsmetoder som förvisso skulle ge mig stora inkomster, men som jag inte vill ska förknippas med min blogg.

Jag får ofta mail med förfrågningar om den här typen av reklam, men jag har inte för avsikt att ändra mig på den punkten.

Det värsta var ett mail som kom häromveckan, med en fråga om jag ville annonsera för en speciell remouladsås, framtagen för kvinnor.

Det speciella med den var att den hade lägre fetthalt. De hade tydligen inte kollat upp vad det var för typ av bloggare de kontaktade…

Jag hoppas att du, precis som jag, tycker att mina annonsörer har ett bra budskap, så att du också vill vara med och stötta dem.

Klicka på bilderna i inlägget så kommer du till deras hemsidor och kan läsa mer om vad de erbjuder.

Kostfonden gör jag förstås reklam för utan att ta betalt, jag hoppas den snart får lika stor spridning som Cancerfonden.

Hoppas du också stödjer Ann Fernholms fond som månadsgivare, så vi kan få se många studier på lågkolhydratkostens inverkan på folkhälsan framöver.

Kostfonden_RGB

 


Semester och gästinlägg av Marie Norder Aspholm

Sas flyger från Frösön

Semesterdags

Nu kopplar jag ur dator, blogg och Facebook och kopplar av en tid, efter en väldigt intensiv skrivperiod.

Haft fullt upp senaste tiden med mina nya och spännande receptjobb för Ecocaféet i Östersund och Wonderbag Sweden.

Jag lämnar över ordet idag till min gästbloggare Marie Norder Aspholm på Gävle Kost & Livsstil.

Välkommen, Marie <3

Jag är väldigt glad att få gästblogga hos Birgitta. Birgitta har varit en stor inspiratör genom åren med sina underbara recept och sina fina kokböcker. Vi har samma sätt att se på mat och vi har upptäckt att vi äter på ungefär samma sätt.

Birgitta och jag kom i kontakt med varandra via nätet och sociala medier och har sedan blivit goda vänner. Vi har träffats på flera event som har handlat om naturlig mat och hälsa, LCHF-kryssningen, LCHF-eventet i Säffle och nu senast på den första Paleokvällen som Swedish Paleo anordnade i Stockholm.

Marie Norder Aspholm

Jag heter Marie Norder Aspholm och är kostrådgivare inom Paleo och lågkolhydratkost, enklast beskrivet som naturlig mat. Birgitta frågade om jag vill skriva lite om mig själv, vem jag är och hur jag äter och ser på kosten. Mat att njuta av som samtidigt ger oss de bästa förutsättningarna att hålla oss friska livet ut.

Jag har alltid varit intresserad av kost, hälsa och träning. Jag är leg. sjuksköterska och har tidigare arbetat med dialyspatienter på njurmedicin, varav de flesta var diabetiker. Mitt i livet så gjorde jag ett ganska drastiskt karriärbyte och läste till ingenjör. Sedan 2002 har jag arbetat med teknik på Vattenfall och de senast 4 åren som projektledare. Mitt intresse för att laga naturlig mat har hela tiden funnits med liksom min träningspassion och intresse för hur kosten påverkar vår hälsa och ohälsa.

Trots att både jag och min man tränade mycket och åt enligt tallriksmodellen så märkte vi att det var svårt att hålla vikten så för tio år sedan så började vi äta en GI-liknande kost. Det fungerade hyggligt men inte optimalt, särskilt inte vid träning. Kroppen var ändå sockerdriven och van vid kolhydrater. Vi upplevde sämre uthållighet och min som alltid krånglat fortsatte att göra det. 2011 så började jag läsa på om LCHF och blev nyfiken på om det kunde vara något för oss.

Jag såg en logik i att utesluta socker, vitt mjöl, bröd, mängder med pasta, ris och potatis. Näringsfattiga livsmedel som höjer blodsockret. Det gjorde skillnad. Vi fick mer energi i vardagen, kroppen ställde om till fettförbränning och träningen gick bättre. Min man tappade 15 kilo snabbt och även jag håller vikten lättare. Mina IBS-besvär har blivit mycket lindrigare. Matlagningen blev också mycket roligare och på många sätt mer kreativ.

2014 så startade jag mitt företag Gävle Kost & Livsstil och utbildade mig till Kostrådgivare hos mf Gruppens. Många års intresse för kost, hälsa och träning har tillsammans med min sjuksköterskebakgrund och kostrådgivarutbildning gett mig en bra grund att stå på. Jag föreläser och bloggar om kost, hälsa träning och livsstil. Jag vill förmedla ett grundkoncept som består i naturlig mat utan socker och vitt mjöl, mindre stress, god sömn och att hitta en träningsform som passar just dig.

Mitt brinnande intresse ligger i hur fel kost påverkar uppkomsten av moderna sjukdomar såsom diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar, cancer, inflammatoriska och neuropsykiatriska sjukdomar mm. Och hur rätt kost är ett kraftfullt verktyg för att hålla oss friska.
Inga kostråd kan sägas gälla för alla och alltid men ingen människa behöver socker, vitt mjöl, processad mat och tillsatser. Många människor mår även bättre av att utesluta mjölkprodukter, särskilt om det finns magproblem, eksem, ledvärk och inflammatoriska sjukdomar. Här kan du läsa min jämförelse av LCHF och Paleo. För mig så är båda kostinriktningarna hälsosamma beroende på din livsstil, hälsostatus och eventuella besvär och sjukdomar. De är på många sätt snarlika enligt min definition och kan lätt kombineras. Det är bara du som kan säga vad du mår bra av att äta.

All kostrådgivning ska för övrigt vara individuell. Det finns inte ett recept som passar alla människor. Lite ödmjukhet behövs när vi ger kostråd och definierar vad som är rätt och fel. Våra kroppar fungerar alla på liknande sätt men individuella variationer finns. Hur skulle vi annars kunna förklara att det över hela världen finns och funnits naturfolk som ätit helt olika kost och haft en god hälsa och levt länge? Det som förenar är avsaknaden av socker och spannmål.

Jag är övertygad om att genom att äta rätt så förbättrar vi drastiskt våra chanser att hålla oss friska. Att undvika stress och att sova gott på nätterna är också viktiga bitar i pusslet för vårt välmående. Det kanske låter som självklarheter men i praktiken så är det så lätt att glömma bort.

Själv har jag genom att prova mig fram hittat en kost som passar just mig. Jag har plockat delar från både LCHF och Paleo med reducering av komjölksprodukter. Däremot så tar jag ibland gärna en bit get- eller fårost som fungerar bättre för mig.
Jag har hämtat mycket inspiration från Birgitta’s böcker, framför allt Långkok för LCHF och Paleo. Vi är båda stora fans av långkok.

Min kost ser i stort sett ut så här:

  • Sockerfritt
  • Spannmålsfritt (glutenfritt)
  • Jag håller nere kolhydratmängden som pendlar mellan ca 20-50 g/dag men räknar aldrig
  • Smör, kokosolja, olivolja, majonnäs och avokado som fettkälla
  • Mycket grönsaker,
  • Någon rotsak bland
  • Bär ibland
  • Nötter och frön
  • Någon enstaka frukt
  • Oftast mejerifritt förutom lite get- och fårost
  • Sötningsmedel endast i undantagsfall

På slutet hittar du lite bilder och länkar till några av mina recept.

Jag försöker äta så ren och oprocessad mat som möjligt, naturliga råvaror och gärna ekologiska. Jag lagar maten från grunden och undviker halvfabrikat. Jag väljer oftast bort söta Paleobakverk med honung och dadlar.

Detta är vad jag kommit fram till att jag mår bra. Det är ingen uppoffring eller försakelse då jag är övertygad om att det får mig att må bra. Eftersom jag för det mesta äter det som jag vet är bra för mig så har jag heller inte dåligt samvete om jag väljer att göra avsteg någon gång. Jag kommer inte med några pekpinnar. Vi är mänskliga och mat ska vara glädje och njutning, inte en källa till ångest.

Det är spännande att följa allt roligt som Birgitta är involverad i just nu. Öppnande av det nya eco caféet i Östersund, hennes amerikanska blogg och lanseringen av hennes kokböcker där. Birgitta har ju också inlett ett samarbete med Wonderbag som tillverkar och säljer icke-elektriska slow cookers. En riktigt intressant uppfinning. Fast egentligen inte. Det är ju verkligen paleo när vi med moderna metoder efterliknar den ursprungliga metoden att laga mat i en kokgrop. Jag har blivit tillfrågad om jag vill testa en Wonderbag och skriva om den på min blogg. Rapportering kommer så fort jag provat.

Lycka till Birgitta!

Välkommen att följa mig på min hemsida/blogg där jag skriver om kost, träning samt aktuella hälso- och livsstilsrelaterade ämnen. Där hittar du också recept, alla socker och glutenfria och många även mjölkfria. Jag finns även på Facebook.

Jag gästbloggar också regelbundet på Swedish Paleo och på Matkärlek.

Är du intresserad av att jag kommer och håller en föreläsning om kost, hälsa och livsstil så är du välkommen att kontakta mig via min hemsida.

Hälsningar

/Marie

Här ser du några bilder med inspirerande recept. Klicka på länkarna under så kommer du till receptet

Fiskgryta

Recept på Asiatisk fiskgryta paleo

Marie piz

Recept på High score pizza

Recept på Skinkgratäng med chili och chevré

Recept på Broccoli- och blomkålsgratäng provencal

Marie Kaffe

Recept på Favoritfrallor med mandelmjöl


Semester och gästinlägg av Marie Norder Aspholm

Sas flyger från Frösön

Semesterdags

Nu kopplar jag ur dator, blogg och Facebook och kopplar av en tid, efter en väldigt intensiv skrivperiod.

Haft fullt upp senaste tiden med mina nya och spännande receptjobb för Ecocaféet i Östersund och Wonderbag Sweden.

Jag lämnar över ordet idag till min gästbloggare Marie Norder Aspholm på Gävle Kost & Livsstil.

Välkommen, Marie <3

Jag är väldigt glad att få gästblogga hos Birgitta. Birgitta har varit en stor inspiratör genom åren med sina underbara recept och sina fina kokböcker. Vi har samma sätt att se på mat och vi har upptäckt att vi äter på ungefär samma sätt.

Birgitta och jag kom i kontakt med varandra via nätet och sociala medier och har sedan blivit goda vänner. Vi har träffats på flera event som har handlat om naturlig mat och hälsa, LCHF-kryssningen, LCHF-eventet i Säffle och nu senast på den första Paleokvällen som Swedish Paleo anordnade i Stockholm.

Marie Norder Aspholm

Jag heter Marie Norder Aspholm och är kostrådgivare inom Paleo och lågkolhydratkost, enklast beskrivet som naturlig mat. Birgitta frågade om jag vill skriva lite om mig själv, vem jag är och hur jag äter och ser på kosten. Mat att njuta av som samtidigt ger oss de bästa förutsättningarna att hålla oss friska livet ut.

Jag har alltid varit intresserad av kost, hälsa och träning. Jag är leg. sjuksköterska och har tidigare arbetat med dialyspatienter på njurmedicin, varav de flesta var diabetiker. Mitt i livet så gjorde jag ett ganska drastiskt karriärbyte och läste till ingenjör. Sedan 2002 har jag arbetat med teknik på Vattenfall och de senast 4 åren som projektledare. Mitt intresse för att laga naturlig mat har hela tiden funnits med liksom min träningspassion och intresse för hur kosten påverkar vår hälsa och ohälsa.

Trots att både jag och min man tränade mycket och åt enligt tallriksmodellen så märkte vi att det var svårt att hålla vikten så för tio år sedan så började vi äta en GI-liknande kost. Det fungerade hyggligt men inte optimalt, särskilt inte vid träning. Kroppen var ändå sockerdriven och van vid kolhydrater. Vi upplevde sämre uthållighet och min som alltid krånglat fortsatte att göra det. 2011 så började jag läsa på om LCHF och blev nyfiken på om det kunde vara något för oss.

Jag såg en logik i att utesluta socker, vitt mjöl, bröd, mängder med pasta, ris och potatis. Näringsfattiga livsmedel som höjer blodsockret. Det gjorde skillnad. Vi fick mer energi i vardagen, kroppen ställde om till fettförbränning och träningen gick bättre. Min man tappade 15 kilo snabbt och även jag håller vikten lättare. Mina IBS-besvär har blivit mycket lindrigare. Matlagningen blev också mycket roligare och på många sätt mer kreativ.

2014 så startade jag mitt företag Gävle Kost & Livsstil och utbildade mig till Kostrådgivare hos mf Gruppens. Många års intresse för kost, hälsa och träning har tillsammans med min sjuksköterskebakgrund och kostrådgivarutbildning gett mig en bra grund att stå på. Jag föreläser och bloggar om kost, hälsa träning och livsstil. Jag vill förmedla ett grundkoncept som består i naturlig mat utan socker och vitt mjöl, mindre stress, god sömn och att hitta en träningsform som passar just dig.

Mitt brinnande intresse ligger i hur fel kost påverkar uppkomsten av moderna sjukdomar såsom diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar, cancer, inflammatoriska och neuropsykiatriska sjukdomar mm. Och hur rätt kost är ett kraftfullt verktyg för att hålla oss friska.
Inga kostråd kan sägas gälla för alla och alltid men ingen människa behöver socker, vitt mjöl, processad mat och tillsatser. Många människor mår även bättre av att utesluta mjölkprodukter, särskilt om det finns magproblem, eksem, ledvärk och inflammatoriska sjukdomar. Här kan du läsa min jämförelse av LCHF och Paleo. För mig så är båda kostinriktningarna hälsosamma beroende på din livsstil, hälsostatus och eventuella besvär och sjukdomar. De är på många sätt snarlika enligt min definition och kan lätt kombineras. Det är bara du som kan säga vad du mår bra av att äta.

All kostrådgivning ska för övrigt vara individuell. Det finns inte ett recept som passar alla människor. Lite ödmjukhet behövs när vi ger kostråd och definierar vad som är rätt och fel. Våra kroppar fungerar alla på liknande sätt men individuella variationer finns. Hur skulle vi annars kunna förklara att det över hela världen finns och funnits naturfolk som ätit helt olika kost och haft en god hälsa och levt länge? Det som förenar är avsaknaden av socker och spannmål.

Jag är övertygad om att genom att äta rätt så förbättrar vi drastiskt våra chanser att hålla oss friska. Att undvika stress och att sova gott på nätterna är också viktiga bitar i pusslet för vårt välmående. Det kanske låter som självklarheter men i praktiken så är det så lätt att glömma bort.

Själv har jag genom att prova mig fram hittat en kost som passar just mig. Jag har plockat delar från både LCHF och Paleo med reducering av komjölksprodukter. Däremot så tar jag ibland gärna en bit get- eller fårost som fungerar bättre för mig.
Jag har hämtat mycket inspiration från Birgitta’s böcker, framför allt Långkok för LCHF och Paleo. Vi är båda stora fans av långkok.

Min kost ser i stort sett ut så här:

  • Sockerfritt
  • Spannmålsfritt (glutenfritt)
  • Jag håller nere kolhydratmängden som pendlar mellan ca 20-50 g/dag men räknar aldrig
  • Smör, kokosolja, olivolja, majonnäs och avokado som fettkälla
  • Mycket grönsaker,
  • Någon rotsak bland
  • Bär ibland
  • Nötter och frön
  • Någon enstaka frukt
  • Oftast mejerifritt förutom lite get- och fårost
  • Sötningsmedel endast i undantagsfall

På slutet hittar du lite bilder och länkar till några av mina recept.

Jag försöker äta så ren och oprocessad mat som möjligt, naturliga råvaror och gärna ekologiska. Jag lagar maten från grunden och undviker halvfabrikat. Jag väljer oftast bort söta Paleobakverk med honung och dadlar.

Detta är vad jag kommit fram till att jag mår bra. Det är ingen uppoffring eller försakelse då jag är övertygad om att det får mig att må bra. Eftersom jag för det mesta äter det som jag vet är bra för mig så har jag heller inte dåligt samvete om jag väljer att göra avsteg någon gång. Jag kommer inte med några pekpinnar. Vi är mänskliga och mat ska vara glädje och njutning, inte en källa till ångest.

Det är spännande att följa allt roligt som Birgitta är involverad i just nu. Öppnande av det nya eco caféet i Östersund, hennes amerikanska blogg och lanseringen av hennes kokböcker där. Birgitta har ju också inlett ett samarbete med Wonderbag som tillverkar och säljer icke-elektriska slow cookers. En riktigt intressant uppfinning. Fast egentligen inte. Det är ju verkligen paleo när vi med moderna metoder efterliknar den ursprungliga metoden att laga mat i en kokgrop. Jag har blivit tillfrågad om jag vill testa en Wonderbag och skriva om den på min blogg. Rapportering kommer så fort jag provat.

Lycka till Birgitta!

Välkommen att följa mig på min hemsida/blogg där jag skriver om kost, träning samt aktuella hälso- och livsstilsrelaterade ämnen. Där hittar du också recept, alla socker och glutenfria och många även mjölkfria. Jag finns även på Facebook.

Jag gästbloggar också regelbundet på Swedish Paleo och på Matkärlek.

Är du intresserad av att jag kommer och håller en föreläsning om kost, hälsa och livsstil så är du välkommen att kontakta mig via min hemsida.

Hälsningar

/Marie

Här ser du några bilder med inspirerande recept. Klicka på länkarna under så kommer du till receptet

Fiskgryta

Recept på Asiatisk fiskgryta paleo

Marie piz

Recept på High score pizza

Recept på Skinkgratäng med chili och chevré

Recept på Broccoli- och blomkålsgratäng provencal

Marie Kaffe

Recept på Favoritfrallor med mandelmjöl


Low-Carb Cruise i Karibien
Independence of the Seas på St Martens

Independence of the Seas på St Martens…

Njutbar och intressant kryssning

Sista veckan i maj åkte jag för första gången till Amerika, närmare bestämt till Florida för att tillsammans med 200 andra delta i min första Low-Carb Cruise.

Ett fantastiskt trevligt sätt att träffa många med liknande intresse för hälsosam mat, lyssna på föreläsningar, se den karibiska övärlden och njuta av livet.

I vintras blev jag intervjuad av journalisten Åsa Holstein för en artikel i Hemmets Journal om vad glutenfri LCHF-kost gjort för min hälsa.

Vi fick bra kontakt via mail och när jag bestämde mig för att delta i kryssningen tänkte jag passa på att träffa Åsa som bor just i Fort Lauderdale där kryssningsbåten seglar ut.

Hon ville gärna följa med på resan och hämtade mig redan på flygplatsen. Jag fick bo hemma hos henne och maken Pierre, ett mer gästvänligt par än dem finns knappast.

De har bott i Florida i 6 år, klimatet har gjort mycket gott för Åsa som liksom jag genomgått en ryggoperation och haft mycket problem med värk och trötthet.

Att få ett så här fint mottagande var förstås perfekt för mig, att få komma in och ta del av deras vardagsliv och se mer av Fort Lauderdale.

Vi hade ett riktigt fint dygn innan kryssningen, med en båtutflykt till en nästan öde strand och ett långt dopp i det varma havet.

Det blev också en riktigt trevlig stund inne framför TV:n i skydd från den starkaste eftermiddagsvärmen, då vi tittade på direktsändningen av Eurovisionsschlagern som Måns Zelmerlöv gick och vann.

Low Carb snacks till Euorvision Song Contest

Low Carb snacks till Euorvision Song Contest, Huså Bröds Spröda Frökex med paprikaröra…

Grillning i Fort Lauderdale med Åsa och Pierre Holstein...

Grillning på stranden i Fort Lauderdale med Åsa och Pierre Holstein…

Jag, Åsa och Pierre delar intresset för god och naturlig mat, hälsa, träning och mycket annat, så det blev många, långa och givande samtal.

De bor bara tio minuters bilväg från hamnen så vi åkte till båten, Independence of the Seas, tidigt på söndagseftermiddagen. På det sättet slapp vi alla köer vid ombordstigningen och fick vår fina hytt direkt.

Vi hade bokat en hytt med balkong, det var verkligen värt den extra kostnaden att kunna sitta ute och titta på havet, soluppgångar/nedgångar, fåglar och delfiner.

Jag i San Juan, Puerto Rico

Jag i San Juan, Puerto Rico…

Båten tar över 4000 passagerare så vi såg inte så många från vår grupp första dagen.

Vid middagen fick vi sitta tillsammans med 4 mycket trevliga damer, 3 från USA och en som åkt ända från Australien för att delta i kryssningen.

Vi hade verkligen stort utbyte av våra bordsgrannar, det blev många intressanta diskussioner och glada skratt under veckan.

Kathie och Kerri vid middagsbordet...

Kathie och Kerri vid middagsbordet…

Bernie och Janet...

Bernie och Janet…

Jag som inte använt min engelska så mycket i tal på rätt många år kom snabbt in i språket och insåg att det jag lärt mig genom livet faktiskt finns sparat i minnesbanken.

Maten i huvudrestaurangen var lätt att anpassa till vårt sätt att äta, gott smör fanns utplacerat på alla bord så det var enkelt att få upp fetthalten.

Rätterna på menyn, som varierades varje kväll, var märkta med symboler för olika matallergier så många rätter kunde på begäran serveras helt glutenfritt.

Det var bara att prata med vår trevliga servitör Swapnil varje kväll och få precis det man önskade.

LCHF-lunch i Windjammer på Indepenence of the Seas...

LCHF-lunch i Windjammer på Indepenence of the Seas…

Vitlöksgratinerad hummer...

Vitlöksgratinerad hummer…

Långkokt lammlägg...

Långkokt lammlägg…

Det godaste på hela veckan var den vitlöksgratinerade hummern. Jag åt tre stycken den kvällen det serverades, man fick välja så många förrätter, varmrätter och desserter man önskade.

Måndagsmorgonen inleddes efter vårt träningspass med registrering i konferensrummet och sen pågick föreläsningarna hela dagen.

Det var många läkare som deltog, så det bjöds på mycket intressanta fakta om det senaste inom området LCHF.

Andreas Eenfeldt, Simon Victor och Jimmy Moore förbereder dagens videoinspelningar...

Andreas Eenfeldt, Simon Victor och Jimmy Moore förbereder dagens videoinspelningar…

Low Carb har varit populärt i många år, men nu på senare år har även High Fat kommit med i bilden, eller som många kallar det, Ketogenic Diet.

Att äta en hög halt fett, en lagom mängd protein (ca 18-20% av dagsintaget) och dra ner drastiskt på kolhydraterna genom att ta bort socker och stärkelse, har visat sig vara framgångsrikt för många människors hälsa och vikt även i USA.

Vi svenskar har ju testat detta nu i rätt många år med bra resultat och nu börjar fler och fler gå över till LCHF på många ställen runt världen.

Dr Keith Runyan och Dr Eric Westman inledde dagens föreläsningsschema med intressanta om än något svårsmälta fakta om vad LCHF och Ketogen kost kan göra för patienter med diabetes av både Typ 1 och Typ 2.

Här kan du redan nu se några intressanta Youtube-videos i ämnet från Dr Runyan och Dr Westman.

Vår egen Kostdoktor, Andreas Eenfeldt, fanns på plats med sitt team och spelade in alla föreläsningar, så det bästa kommer att kunna ses på engelska på DietDoctor och med svensk text inne på på Medlemssidorna framöver.

Andreas höll också en mycket bra föreläsning om hälsoläget i världen och hur vi kan vända de höga ohälsotalen och fetmaepidemien med hjälp av övergång till en kost med mindre kolhydrater.

Dr Justin Marchegiani höll dagens mest givande föreläsning om kopplingen mellan våra hormoner, sköldkörtelproblem och kroniska besvär med värk och trötthet.

Justin har själv lidit av dessa problem, nu hjälper han många av sina patienter med att lägga om kosten.

Här kan du på hans hemsida läsa en artikel om gluten och vilka besvär det kan leda till i hjärnan hos oss som lever med glutenkänslighet.

Tyvärr klarade min rygg inte att sitta så långa perioder i ett luftkonditioneringskallt föreläsningsrum, så jag kommer att ta del av många av föreläsningarna via Andreas inspelningar.

Några till jag kan nämna som var intressanta var Dr Ann Childers som pratade om kosten ur ett evolutionärt perspektiv, Dr Jose Lozada gav en mycket intressant föreläsning om behandling av cancerpatienter med LCHF.

Dana Carpender, hyllad kokboksförfattare inom Low-Carb, lever med diagnosen ADHD och har blivit mycket hjälpt av sin kost.

Vi pratade om vårt gemensamma intresse för att skriva kokböcker, hon blev riktigt intresserad av mina böcker.

Åsa i vår hytt...

Åsa i vår hytt…

Tyvärr hade ju inte den engelska utgåvan av Low Carb High Fat Barbecue hunnit komma ut innan kryssningen, men jag hade med ett svenskt exemplar och kunde visa upp och Dana blev väldigt imponerad av de fina bilder som Mikael Eriksson tagit.

Jag hade också ett långt och mycket spännande samtal med Dr Philip Blair och hans fru Aida. Philip hjälper många patienter världen över via konsultationer på nätet. Aida har liksom jag fibromyalgi och har även hon blivit bättre på glutenfri LCHF.

För mer rapporter från resan så kan du gå in och läsa på Kostdoktorn, där har Tommy Runesson och Annika Rane som arbetar som Moderatorer på sidan delat med sig av sin syn på kryssningen.

Jag återkommer med mer bilder från Karibien och några recept som jag skapade hemma hos Åsa och Pierre, jag stannade där även ett dygn efter att vi kom tillbaka från båtresan.

Fort Lauderdale i gryningen...

Fort Lauderdale i gryningen…

Jag kommer absolut att återvända till Florida och Fort Lauderdale, det är en mycket vacker och trevlig liten stad, med perfekt klimat för oss som inte klarar den svenska kylan så bra.

Jag och Åsa har lite planer på att samarbeta när det gäller kosten, träningen och vårt sätt att leva, vi jobbar just nu vidare på hur vi ska hitta ett bra sätt att dela med oss av våra erfarenheter.

Åsa har jobbat 20 år som medicinjournalist och har verkligen mycket intressanta tips för ett hälsosamt liv att dela med sig av.

Nedan en bild från Formal Night på Independence of the Seas. Fredrik Söderlund, aka ”Majoren” är moderator hos Kostdoktorn.

Han hade tagit med sig sin finaste uniform och jag hade lånat en folkdräkt från Offerdal, Jämtland.

Ett lite annorlunda inslag bland alla glittriga långklänningar vill jag lova :)

Jag och Major Fredrik Söderlund på Independence of the Seas Formal Night...

Jag och Major Fredrik Söderlund på Independence of the Seas Formal Night…


Low-Carb Cruise i Karibien
Independence of the Seas på St Martens

Independence of the Seas på St Martens…

Njutbar och intressant kryssning

Sista veckan i maj åkte jag för första gången till Amerika, närmare bestämt till Florida för att tillsammans med 200 andra delta i min första Low-Carb Cruise.

Ett fantastiskt trevligt sätt att träffa många med liknande intresse för hälsosam mat, lyssna på föreläsningar, se den karibiska övärlden och njuta av livet.

I vintras blev jag intervjuad av journalisten Åsa Holstein för en artikel i Hemmets Journal om vad glutenfri LCHF-kost gjort för min hälsa.

Vi fick bra kontakt via mail och när jag bestämde mig för att delta i kryssningen tänkte jag passa på att träffa Åsa som bor just i Fort Lauderdale där kryssningsbåten seglar ut.

Hon ville gärna följa med på resan och hämtade mig redan på flygplatsen. Jag fick bo hemma hos henne och maken Pierre, ett mer gästvänligt par än dem finns knappast.

De har bott i Florida i 6 år, klimatet har gjort mycket gott för Åsa som liksom jag genomgått en ryggoperation och haft mycket problem med värk och trötthet.

Att få ett så här fint mottagande var förstås perfekt för mig, att få komma in och ta del av deras vardagsliv och se mer av Fort Lauderdale.

Vi hade ett riktigt fint dygn innan kryssningen, med en båtutflykt till en nästan öde strand och ett långt dopp i det varma havet.

Det blev också en riktigt trevlig stund inne framför TV:n i skydd från den starkaste eftermiddagsvärmen, då vi tittade på direktsändningen av Eurovisionsschlagern som Måns Zelmerlöv gick och vann.

Low Carb snacks till Euorvision Song Contest

Low Carb snacks till Euorvision Song Contest, Huså Bröds Spröda Frökex med paprikaröra…

Grillning i Fort Lauderdale med Åsa och Pierre Holstein...

Grillning på stranden i Fort Lauderdale med Åsa och Pierre Holstein…

Jag, Åsa och Pierre delar intresset för god och naturlig mat, hälsa, träning och mycket annat, så det blev många, långa och givande samtal.

De bor bara tio minuters bilväg från hamnen så vi åkte till båten, Independence of the Seas, tidigt på söndagseftermiddagen. På det sättet slapp vi alla köer vid ombordstigningen och fick vår fina hytt direkt.

Vi hade bokat en hytt med balkong, det var verkligen värt den extra kostnaden att kunna sitta ute och titta på havet, soluppgångar/nedgångar, fåglar och delfiner.

Jag i San Juan, Puerto Rico

Jag i San Juan, Puerto Rico…

Båten tar över 4000 passagerare så vi såg inte så många från vår grupp första dagen.

Vid middagen fick vi sitta tillsammans med 4 mycket trevliga damer, 3 från USA och en som åkt ända från Australien för att delta i kryssningen.

Vi hade verkligen stort utbyte av våra bordsgrannar, det blev många intressanta diskussioner och glada skratt under veckan.

Kathie och Kerri vid middagsbordet...

Kathie och Kerri vid middagsbordet…

Bernie och Janet...

Bernie och Janet…

Jag som inte använt min engelska så mycket i tal på rätt många år kom snabbt in i språket och insåg att det jag lärt mig genom livet faktiskt finns sparat i minnesbanken.

Maten i huvudrestaurangen var lätt att anpassa till vårt sätt att äta, gott smör fanns utplacerat på alla bord så det var enkelt att få upp fetthalten.

Rätterna på menyn, som varierades varje kväll, var märkta med symboler för olika matallergier så många rätter kunde på begäran serveras helt glutenfritt.

Det var bara att prata med vår trevliga servitör Swapnil varje kväll och få precis det man önskade.

LCHF-lunch i Windjammer på Indepenence of the Seas...

LCHF-lunch i Windjammer på Indepenence of the Seas…

Vitlöksgratinerad hummer...

Vitlöksgratinerad hummer…

Långkokt lammlägg...

Långkokt lammlägg…

Det godaste på hela veckan var den vitlöksgratinerade hummern. Jag åt tre stycken den kvällen det serverades, man fick välja så många förrätter, varmrätter och desserter man önskade.

Måndagsmorgonen inleddes efter vårt träningspass med registrering i konferensrummet och sen pågick föreläsningarna hela dagen.

Det var många läkare som deltog, så det bjöds på mycket intressanta fakta om det senaste inom området LCHF.

Andreas Eenfeldt, Simon Victor och Jimmy Moore förbereder dagens videoinspelningar...

Andreas Eenfeldt, Simon Victor och Jimmy Moore förbereder dagens videoinspelningar…

Low Carb har varit populärt i många år, men nu på senare år har även High Fat kommit med i bilden, eller som många kallar det, Ketogenic Diet.

Att äta en hög halt fett, en lagom mängd protein (ca 18-20% av dagsintaget) och dra ner drastiskt på kolhydraterna genom att ta bort socker och stärkelse, har visat sig vara framgångsrikt för många människors hälsa och vikt även i USA.

Vi svenskar har ju testat detta nu i rätt många år med bra resultat och nu börjar fler och fler gå över till LCHF på många ställen runt världen.

Dr Keith Runyan och Dr Eric Westman inledde dagens föreläsningsschema med intressanta om än något svårsmälta fakta om vad LCHF och Ketogen kost kan göra för patienter med diabetes av både Typ 1 och Typ 2.

Vår egen Kostdoktor, Andreas Eenfeldt, fanns på plats med sitt team och spelade in alla föreläsningar, så det bästa kommer att kunna ses på engelska på DietDoctor och med svensk text inne på på Medlemssidorna framöver.

Här kan du redan nu se några intressanta Youtube-videos i ämnet från Dr Runyan och Dr Westman.

Andreas höll också en mycket bra föreläsning om hälsoläget i världen och hur vi kan vända de höga ohälsotalen och fetmaepidemien med hjälp av övergång till en kost med mindre kolhydrater.

Dr Justin Marchegiani höll dagens mest givande föreläsning om kopplingen mellan våra hormoner, sköldkörtelproblem och kroniska besvär med värk och trötthet.

Justin har själv lidit av dessa problem, nu hjälper han många av sina patienter med att lägga om kosten.

Här kan du på hans hemsida läsa en artikel om gluten och vilka besvär det kan leda till i hjärnan hos oss som lever med glutenkänslighet.

Tyvärr klarade min rygg inte att sitta så långa perioder i ett luftkonditioneringskallt föreläsningsrum, så jag kommer att ta del av många av föreläsningarna via Andreas inspelningar.

Några till jag kan nämna som var intressanta var Dr Ann Childers som pratade om kosten ur ett evolutionärt perspektiv, Dr Jose Lozada gav en mycket intressant föreläsning om behandling av cancerpatienter med LCHF.

Dana Carpender, hyllad kokboksförfattare inom Low-Carb, lever med diagnosen ADHD och har blivit mycket hjälpt av sin kost.

Vi pratade om vårt gemensamma intresse för att skriva kokböcker, hon blev riktigt intresserad av mina böcker.

Åsa i vår hytt...

Åsa i vår hytt…

Tyvärr hade ju inte den engelska utgåvan av Low Carb High Fat Barbecue hunnit komma ut innan kryssningen, men jag hade med ett svenskt exemplar och kunde visa upp och Dana blev väldigt imponerad av de fina bilder som Mikael Eriksson tagit.

Jag hade också ett långt och mycket spännande samtal med Dr Philip Blair och hans fru Aida. Philip hjälper många patienter världen över via konsultationer på nätet. Aida har liksom jag fibromyalgi och har även hon blivit bättre på glutenfri LCHF.

För mer rapporter från resan så kan du gå in och läsa på Kostdoktorn, där har Tommy Runesson och Annika Rane som arbetar som Moderatorer på sidan delat med sig av sin syn på kryssningen.

Jag återkommer med mer bilder från Karibien och några recept som jag skapade hemma hos Åsa och Pierre, jag stannade där även ett dygn efter att vi kom tillbaka från båtresan.

Fort Lauderdale i gryningen...

Fort Lauderdale i gryningen…

Jag kommer absolut att återvända till Florida och Fort Lauderdale, det är en mycket vacker och trevlig liten stad, med perfekt klimat för oss som inte klarar den svenska kylan så bra.

Jag och Åsa har lite planer på att samarbeta när det gäller kosten, träningen och vårt sätt att leva, vi jobbar just nu vidare på hur vi ska hitta ett bra sätt att dela med oss av våra erfarenheter.

Åsa har jobbat 20 år som medicinjournalist och har verkligen mycket intressanta tips för ett hälsosamt liv att dela med sig av.

Nedan en bild från Formal Night på Independence of the Seas. Fredrik Söderlund, aka ”Majoren” är moderator hos Kostdoktorn.

Han hade tagit med sig sin finaste uniform och jag hade lånat en folkdräkt från Offerdal, Jämtland.

Ett lite annorlunda inslag bland alla glittriga långklänningar vill jag lova :)

Jag och Major Fredrik Söderlund på Independence of the Seas Formal Night...

Jag och Major Fredrik Söderlund på Independence of the Seas Formal Night…


Low-Carb Cruise i Karibien
Independence of the Seas på St Martens

Independence of the Seas på St Martens…

Njutbar och intressant kryssning

Sista veckan i maj åkte jag för första gången till Amerika, närmare bestämt till Florida för att tillsammans med 200 andra delta i min första Low-Carb Cruise.

Ett fantastiskt trevligt sätt att träffa många med liknande intresse för hälsosam mat, lyssna på föreläsningar, se den karibiska övärlden och njuta av livet.

I vintras blev jag intervjuad av journalisten Åsa Holstein för en artikel i Hemmets Journal om vad glutenfri LCHF-kost gjort för min hälsa.

Vi fick bra kontakt via mail och när jag bestämde mig för att delta i kryssningen tänkte jag passa på att träffa Åsa som bor just i Fort Lauderdale där kryssningsbåten seglar ut.

Hon ville gärna följa med på resan och hämtade mig redan på flygplatsen. Jag fick bo hemma hos henne och maken Pierre, ett mer gästvänligt par än dem finns knappast.

De har bott i Florida i 6 år, klimatet har gjort mycket gott för Åsa som liksom jag genomgått en ryggoperation och haft mycket problem med värk och trötthet.

Att få ett så här fint mottagande var förstås perfekt för mig, att få komma in och ta del av deras vardagsliv och se mer av Fort Lauderdale.

Vi hade ett riktigt fint dygn innan kryssningen, med en båtutflykt till en nästan öde strand och ett långt dopp i det varma havet.

Det blev också en riktigt trevlig stund inne framför TV:n i skydd från den starkaste eftermiddagsvärmen, då vi tittade på direktsändningen av Eurovisionsschlagern som Måns Zelmerlöv gick och vann.

Low Carb snacks till Euorvision Song Contest

Low Carb snacks till Euorvision Song Contest, Huså Bröds Spröda Frökex med paprikaröra…

Grillning i Fort Lauderdale med Åsa och Pierre Holstein...

Grillning på stranden i Fort Lauderdale med Åsa och Pierre Holstein…

Jag, Åsa och Pierre delar intresset för god och naturlig mat, hälsa, träning och mycket annat, så det blev många, långa och givande samtal.

De bor bara tio minuters bilväg från hamnen så vi åkte till båten, Independence of the Seas, tidigt på söndagseftermiddagen. På det sättet slapp vi alla köer vid ombordstigningen och fick vår fina hytt direkt.

Vi hade bokat en hytt med balkong, det var verkligen värt den extra kostnaden att kunna sitta ute och titta på havet, soluppgångar/nedgångar, fåglar och delfiner.

Jag i San Juan, Puerto Rico

Jag i San Juan, Puerto Rico…

Båten tar över 4000 passagerare så vi såg inte så många från vår grupp första dagen.

Vid middagen fick vi sitta tillsammans med 4 mycket trevliga damer, 3 från USA och en som åkt ända från Australien för att delta i kryssningen.

Vi hade verkligen stort utbyte av våra bordsgrannar, det blev många intressanta diskussioner och glada skratt under veckan.

Kathie och Kerri vid middagsbordet...

Kathie och Kerri vid middagsbordet…

Bernie och Janet...

Bernie och Janet…

Jag som inte använt min engelska så mycket i tal på rätt många år kom snabbt in i språket och insåg att det jag lärt mig genom livet faktiskt finns sparat i minnesbanken.

Maten i huvudrestaurangen var lätt att anpassa till vårt sätt att äta, gott smör fanns utplacerat på alla bord så det var enkelt att få upp fetthalten.

Rätterna på menyn, som varierades varje kväll, var märkta med symboler för olika matallergier så många rätter kunde på begäran serveras helt glutenfritt.

Det var bara att prata med vår trevliga servitör Swapnil varje kväll och få precis det man önskade.

LCHF-lunch i Windjammer på Indepenence of the Seas...

LCHF-lunch i Windjammer på Indepenence of the Seas…

Vitlöksgratinerad hummer...

Vitlöksgratinerad hummer…

Långkokt lammlägg...

Långkokt lammlägg…

Det godaste på hela veckan var den vitlöksgratinerade hummern. Jag åt tre stycken den kvällen det serverades, man fick välja så många förrätter, varmrätter och desserter man önskade.

Måndagsmorgonen inleddes efter vårt träningspass med registrering i konferensrummet och sen pågick föreläsningarna hela dagen.

Det var många läkare som deltog, så det bjöds på mycket intressanta fakta om det senaste inom området LCHF.

Andreas Eenfeldt, Simon Victor och Jimmy Moore förbereder dagens videoinspelningar...

Andreas Eenfeldt, Simon Victor och Jimmy Moore förbereder dagens videoinspelningar…

Low Carb har varit populärt i många år, men nu på senare år har även High Fat kommit med i bilden, eller som många kallar det, Ketogenic Diet.

Att äta en hög halt fett, en lagom mängd protein (ca 18-20% av dagsintaget) och dra ner drastiskt på kolhydraterna genom att ta bort socker och stärkelse, har visat sig vara framgångsrikt för många människors hälsa och vikt även i USA.

Vi svenskar har ju testat detta nu i rätt många år med bra resultat och nu börjar fler och fler gå över till LCHF på många ställen runt världen.

Dr Keith Runyan och Dr Eric Westman inledde dagens föreläsningsschema med intressanta om än något svårsmälta fakta om vad LCHF och Ketogen kost kan göra för patienter med diabetes av både Typ 1 och Typ 2.

Vår egen Kostdoktor, Andreas Eenfeldt, fanns på plats med sitt team och spelade in alla föreläsningar, så det bästa kommer att kunna ses på engelska på DietDoctor och med svensk text inne på på Medlemssidorna framöver.

Här kan du redan nu se några intressanta Youtube-videos i ämnet från Dr Runyan och Dr Westman.

Andreas höll också en mycket bra föreläsning om hälsoläget i världen och hur vi kan vända de höga ohälsotalen och fetmaepidemien med hjälp av övergång till en kost med mindre kolhydrater.

Dr Justin Marchegiani höll dagens mest givande föreläsning om kopplingen mellan våra hormoner, sköldkörtelproblem och kroniska besvär med värk och trötthet.

Justin har själv lidit av dessa problem, nu hjälper han många av sina patienter med att lägga om kosten.

Här kan du på hans hemsida läsa en artikel om gluten och vilka besvär det kan leda till i hjärnan hos oss som lever med glutenkänslighet.

Tyvärr klarade min rygg inte att sitta så långa perioder i ett luftkonditioneringskallt föreläsningsrum, så jag kommer att ta del av många av föreläsningarna via Andreas inspelningar.

Några till jag kan nämna som var intressanta var Dr Ann Childers som pratade om kosten ur ett evolutionärt perspektiv.

Dr Jose Lozada gav en mycket intressant föreläsning om sin framgångsrika kostbehandling med LCHF för sina cancerpatienter.

Dana Carpender, hyllad kokboksförfattare inom Low-Carb, lever med diagnosen ADHD och har blivit mycket hjälpt av sin kost.

Vi pratade om vårt gemensamma intresse för att skriva kokböcker, hon blev riktigt intresserad av mina böcker.

Åsa i vår hytt...

Åsa i vår hytt…

Tyvärr hade ju inte den engelska utgåvan av Low Carb High Fat Barbecue hunnit komma ut innan kryssningen, men jag hade med ett svenskt exemplar och kunde visa upp och Dana blev väldigt imponerad av de fina bilder som Mikael Eriksson tagit.

Jag hade också ett långt och mycket spännande samtal med Dr Philip Blair och hans fru Aida.

Philip hjälper många patienter världen över via konsultationer på nätet. Aida har liksom jag fibromyalgi och har även hon blivit bättre på glutenfri LCHF.

För mer rapporter från resan så kan du gå in och läsa på Kostdoktorn, där har Tommy Runesson och Annika Rane som arbetar som moderatorer på sidan delat med sig av sin syn på kryssningen.

Jag återkommer med mer bilder från Karibien och några recept som jag skapade hemma hos Åsa och Pierre, jag stannade där även ett dygn efter att vi kom tillbaka från båtresan.

Fort Lauderdale i gryningen...

Fort Lauderdale i gryningen…

Jag kommer absolut att återvända till Florida och Fort Lauderdale, det är en mycket vacker och trevlig liten stad, med perfekt klimat för oss som inte klarar den svenska kylan så bra.

Jag och Åsa har lite planer på att samarbeta när det gäller kosten, träningen och vårt sätt att leva, vi jobbar just nu vidare på hur vi ska hitta ett bra sätt att dela med oss av våra erfarenheter.

Åsa har jobbat 20 år som medicinjournalist och har verkligen många intressanta tips för ett hälsosamt liv att dela med sig av.

Nedan en bild från Formal Night på Independence of the Seas. Fredrik Söderlund, aka ”Majoren”, är moderator hos Kostdoktorn.

Han hade tagit med sig sin finaste uniform och jag hade lånat en folkdräkt från Offerdal, Jämtland.

Ett lite annorlunda inslag bland alla glittriga långklänningar vill jag lova :)

Jag och Major Fredrik Söderlund på Independence of the Seas Formal Night...

Jag och Major Fredrik Söderlund på Independence of the Seas Formal Night…


Chokladbollar och förderag med Ann Fernholm

Nötchokladbollar

Godistips till helgen

Jag märker att suget efter mina recept på nyttigt godis är väldigt stort. När jag lägger ut ett godisrecept till helgerna så ökar besöksstatistiken markant.

Det är så bra att många börjat förstå att det inte är vettigt att äta så mycket sött som varit vanligt för de flesta nu i många år.

I onsdags fick jag lära mig mycket nytt om socker, då var jag på Ann Fernholms föredrag och release av boken Det sötaste vi har på Nordiska Museet.

Den offentliga bokreleasen hölls där i samband med utställningen Socker – om hur vi blev sockerätare.

Föredraget om vad sockret gör med vår hälsa och den fina utställningen var en mycket intressant kombination.

Huså Bröd bjöd på Spröda frökex till alla som kom till föreläsningen. Presentpaketet blev väldigt uppskattat, det var roligt att vara på plats och få höra alla positiva kommentarer.

Ann berättade att hennes barn blivit så förtjusta i kexen med camembert på, vilket bra tips på gott och nyttigt fredagsmys.

Det känns verkligen fint att jag fått möjligheten att samarbeta med det lilla bageriet på Åreskutan med mitt frökexrecept.

På det sättet finns nu goda kex i butikerna för oss som valt att äta helt spannmålsfritt. Här hittar du bageriets sida med inköpsställen för kexen runtom i landet.

Spröda frökex LCHF/Lavkarbo

Om spröda frökex från Huså Bröd

Det har ju stormat en hel del i media den senaste tiden kring just barnen och sockret, här länkar till flera artiklar där Ann Fernholm varit med och gett svar på tal.

Jag är så glad att Ann ville ha med flera av mina recept i sin bok, på det sättet blir det väldigt många som får ta del av ett nyttigare sätt att njuta av lördagsgodis och fredagsmys.

Det behöver inte innebära att vi ger barnen massor av socker, deras konsumtion är uppe i hela 90 gram per dag i snitt.

Det är verkligen en skrämmande hög siffra att ta del av, när man vet hur mycket skada ett alltför stort sockerintag kan orsaka i kroppen.

Kunskap som inte alls är ny, redan Carl von Linné skrev om sockrets skadliga effekter på 1700-talet.

Bild från utställningen Socker på Nordiska Museet

Bild från utställningen Socker på Nordiska Museet

Ann Fernholm berättade under kvällen om ett stort antal läkare som levt och verkat bland olika urbefolkningar runt världen, innan den nutida skräpmaten hade gjort sitt intåg.

På så skilda platser som Syd-Afrika, Kanada, Gambia och Himalaya levde folk som inte använde socker i sin kost. Läkarna fann inga fall av cancer, hjärt/kärlsjukdomar, förstoppning och annat otrevligt som följer som en löpeld i spåren efter sockrets väg över världen.

Har du möjlighet så gå och se utställningen på Nordiska Museet, om inte så kan du läsa och lära dig mycket om socker i boken Det sötaste vi har – om socker och växande kroppar.

Det sötaste vi har av Ann Fernholm Länk till Bokus

Det sötaste vi har av Ann Fernholm
Länk till Bokus

Länk till Kostfonden.se

Länk till Kostfonden.se

Gå gärna in på nystartade Kostfonden och lämna ett månadsbidrag för att stödja forskningen kring mat och hälsa.

Det är Ann Fernholm, Charlotta Holm Hildebrand och Fredrik Sjödin som tillsammans dragit igång projektet som har som mål att finansiera oberoende kostforskningsstudier.

Något som tyvärr är väldigt ovanligt idag, de flesta studier bekostas av pengar från läkemedelsbranschen.

Nu så följer äntligen receptet på några riktigt läckra chokladbollar jag gjorde i somras och efter receptet följer fler bilder från Socker-utställningen.

Chokladbollar Paleo/LCHF

Nötchokladbollar 8 st

2 msk cashewnötssmör

1 msk brunt mandelsmör

2 tsk cacao nibs, krossade kakaobönor

2 tsk kakao

½-1 krm vaniljpulver

Lite smulat flingsalt

Garnering

½ dl kokosflingor, hackade nötter eller kakao att rulla bollarna i

Se till att nöt- och mandelsmör är rumstempererat. Lägg allt utom garneringen i en skål. Mosa allt ordentligt med en sked så det blir väl blandat.

Saltet gör att chokladsmaken framhävs mer, smaka av så du får en sälta som passar dig.

Forma degen till en rulle, skär i jämna bitar och rulla till små bollar. Häll kokosflingor, nöthack eller kakao i en liten skål, rulla bollarna i det så de blir helt täckta. Förvara chokladbollarna i kylen eller frysen.

Du kan också smaksätta bollarna med t. ex lakritspulver, rivet skal från ekologiska citrusfrukter eller mint.

Olika sorters nötsmör finns i hälsokostbutiker och i välsorterade mataffärer. Du hittar också inköpsställen på nätet i ingredienslistan ovan.

Chokladbollar med nötter

Socker på Nordiska Museet

Socker på Nordiska Museet

Utställningen Socker på Nordiska Museet

Ann Fernholm om boken Det sötaste vi har