Vinnaren av 2st Margretheskålar designade av Lasse Åberg

244544_high
Oj, så många som gillade tävlingen, och i synnerhet de designade Margretheskålarna! Så roligt att se. En vinnaren är nu vald och den lyckliga vinnaren till de två skålarna är;

Birgitta! 
Med kommentaren;

Hejsan!
Vilken fin tävling. Svaret är Sigvard Bernadotte. Vinner jag ska min älskade dotter få den fina vinsten av mig. Hon är en riktig kämpe som nyligen kämpat sig igenom mycket svår cancer. Skulle vara så roligt att få muntra upp henne med dom fina skålarna. Det är hon värd. Håller tummar och tår att just jag dom fina skålarna får!!!! Kram / Birgitta 

Grattis!! :-P
Hör av dig till mig med namn och postadress för att få din vinst och hälsa din dotter så gott!

Stort tack till alla övriga som deltog! ♥

Vem kom först hönan eller ägget?

DSC_0215Ja ibland grunnar man ju över det… och ofta får jag den tanken när man får höra/läsa att :

”Sedan år 2000 har fallen av malignt melanom, den allvarligaste typen av hudcancer, fördubblats i Sverige. En bidragande orsak är att många glömmer att skydda sig mot solen i vardagen”

Tänk om det är så att vi får för lite sol?
Tänk om vi inte kan äta oss till hälsosamma nivåer av D vitamin i vårt blod?
Tänk om allt smörjande med kemiska medel på kroppens största organ huden gör att cancern ökar?
Tänk om det är brist på D vitamin som är en av bovarna i cancerdramat?

Nyheterna igår, visade barn spelandes fotboll i skugga, man hade klippt ut alla linjer på på en fotbollsplan i ett tak och under detta tak fick barnen spela fotboll…

Har folk suttit så mycket inne framför skärmar och skrivbord förut?
Har folk arbetat inomhus så mycket som nu?
Har folk smörjt in sig med kemiska medel förut?
Har man varit så rädd för solen förut?

Jag personligen har mycket svårt att se att våra förfäder levde sina liv under samma omständigheter som vi, jag inbillar mig att man var väldigt mkt mer ute och arbetade och man kanske hade en keps och sjal som skydd för solen, tunna sommarkläder, skjortor odyl. Minns min farfar som ju var både bonde och fiskare, alltid brunbränd.

Kan svårligen se vår sol – livgivaren som den största fienden på jorden för vår hälsa.

Därmed inte sagt att vi i tid och otid ska steka oss i solen, utan givetvis ska solning ske med måtta och i lagoma doser.
20 minuter i solen med bar hud då tillverkar man 10.000IE en helt lagom och perfekt dos för de flesta!

Använd sedan tunna kläder och solhattar eller dra dig in i skuggan när du känner att det har blivit lagomt med sol.

Kort sagt använd huvudet (insidan) när du solar och är ute mitt på dagen, på stranden eller på havet!

 

 

 

Mer protein till de äldre!

IMG_0504Detta att äldre 65+ lever längre med mer protein det väljer jag  att ta fasta på vad gäller  den nya amerikanska studien (DN och SvD).   Det diskuteras  friskt idag i flertalet LCHF-bloggar.  :)

Yngre och medelålders dör i förtid av för mycket protein.  Man nämner IGF-1 som huvudorsaken till cancer och sjukdom och det vet ju väl alla numera att det är det myckna kolhydratsätandet och de därpå följande insulinfrisättningen som är boven i det drama.

Hur något kan vara ofarligt efter man fyllt 65 är för mig obegripligt… kan det vara så att man i USA som ung och medelålders äter annat bjäffs som pommes och vitt bröd och inte att förglömma läsk till sitt protein och de som är över 65 inte gör det i samma utsträckning?

Kolla in denna på riktigt nyttiga hamburgare! Bild ur baka matbröd med LCHF

Hoppas detta med ”mer protein till äldre” slår igenom i äldreomsorgen ;)

 

Kolhydrater avgörande för magsår

smör2Fastställer en studie gjord på Sahlgrenska i Göteborg.
Man skriver:
Varannan människa bär på magsårsbakterien Helicobacter pylori. Vem som blir sjuk och i värsta fall drabbas av cancer avgörs till viss del av vilken sorts kolhydrater vi har i magen. Det visar en avhandling vid Sahlgrenska akademin. 

Ungefär hälften av jordens invånare är infekterade av bakterien Helicobacter pylori. Infektionen kan i många fall vara symptomfri, men också resultera i magsår eller magcancer.

Enligt nya studier vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, beror infektionens svårighetsgrad på vilka kolhydrater vi har i magens slemhinna.

Givetvis handlar det nu om att tillverka medicin. Man nämner att piller ska innehålla de goda kolhydrater, den sort som är negativ för  H. pylori-bakterien.
Sahlgrenska skriver: ”Det öppnar för möjligheten att i framtiden kunna motverka och bekämpa infektionen, antingen genom att modulera mucinerna eller genom kolhydratbaserade läkemedel.

Min tanke går ju då genast till vilken mat är då positiv eller negativ för denna  bakterie?
Vore väl bättre att då äta en mer magvänlig kolhydrat än den som göder denna  H. pylori-bakterien…

Ja just ja! Mat kan inte någon pillertrillare tjäna pengar på, nej just det så var det ju… men snart har vi nog klurat ut vilken mat det är som är positiv resp negativ i detta syfte, eller?

EDIT kl 14.08: eftersom jag är en forskande typ så ställde jag frågan till Emma  som gjort denna avhandling om just kolhydraterna. svaret får ni här:

”Det vi inte vet är om de kolhydrater vi äter kan tränga in i magens slemlager/slemhinna så bra att de kan nå där bakterien lever. Därför kanske man måste ha ett läkemedel med en substans som möjliggör detta. Men visar det sig att de kan det så hade det varit väldigt intressant. Det handlar främst om komplexa kolhydratstrukturer som är blodgruppsspecifika. Exakt vilka kolhydratstrukturer som är bra och dåliga för bakterien håller vi fortfarande på att forska på. De strukturer vi undersöker finns som sagt naturligt i magens slemhinna, men liknande strukturer kan finnas i andra vätskor från kroppen som blod, saliv och mjölk.”

Svar från Sara handläggaren:

”Det är andra sockerarter än de typer som normalt finns i maten – tänk blod grupps antigener – dvs, de kolhydratstrukturer som finns i vårt blod som kan göra transplantation komplicerat om man inte hittar donator av samma blodgrupp. I nuläget vet vi inte strukturer som kommer in med maten kommer ner under mucus lagret, vilket är den nish där bakterien bor. Kanske måste man stimulera kroppen att ändra vilka sockerstrukturer den producerar istället

Så det låter intressant detta, men varför skulle inte goda kolhydrater kunna tränga in i slemhinnan, grunnar jag över… Kan ex en fettlever gå tillbaka med 22% på 6 dgr med strikt lågkolhydratskost så bör väl en mage också kunna rätta till sig?

förövrigt jäddrigt snabbt svarat av dem! :D

En bra fråga i sammanhanget kunde ju vara om det finns några läsare som blivit av med sitt magsår enbart med ändring av kost ?

 

 

Fluor – behövs det verkligen?

imagesoch framförallt är det verkligen bra för oss, på riktigt?
Jag har säkert under 5 år undvikit fluortandkräm, använt bikarbonat, salt och/eller köpt saltpastatankräm eller Weleda och Kingfishers tandkrämer.

Det vi alla verka tro eller fås att tro är det ger starka tänder och färre tandläkarbesök eller i alla fall lägre kostnad då tänderna ska vara bra och starka.

Denna bok (engelska) The Fluoride Deception är väl den bok som mest ingående  berättar om köpt vetenskap, om hur det medicinska etablissemanget låter sig bedras, om fullständig likgiltighet för mänskligt lidande, om den råa makten och om dolda agendor vad gäller flour.
Boken verkar vara i klass med Ralf Sundbergs bok om Forskningsfusket, helt otroligt att att det förekommer sådant mygel och ljugerier och allt detta för att den stora girigheten.

Margareta Lundström på Kostdemokrati har skrivit om denna engelska bok  The Fluoride Deception, där får vi veta saker som vi alla borde känna till innan vi köper flourtandkräm. Jag väljer här att klippa in lite valda delar, men för den som vill och vågar veta mer bör läsa länken till Kostdemokrati.

Fluor används för att producera högoktanig bensin; för att smälta viktiga metaller som aluminium, stål och beryllium; för att anrika uran; för att tillverka kretskort; för tillverkning växtbesprutningsmedel, skidvalla; kylskåpsgas; teflon; plaster; mattor; vattentäta kläder; etsat glas, tegel och kakel och ett antal läkemedel, som Prozac och Cipro. ”

Fluor är en sådan potent kemikalie att den utgör en allvarlig miljörisk och en potentiell förgiftningsrisk för dem som arbetar med den. De av industrin sponsrade forskarna marknadsförde först fluor som en tandvårdsprodukt genom att relatera fluor till tandhälsa.

I kraft av sin ställning kunde de hävda att det i låga doser inte hade några negativa hälsoeffekter.

Så bidrog man till att ändra människors föreställning om fluor, från att vara ett gift till något hälsosamt. På så sätt avleddes uppmärksamheten från de skador som fluor förorsakat dem som arbetar i fabrikerna, de omkringboende och naturen.

Denna försköning av fluor har i mer än femtio år fört oss bakom ljuset. I stället för att framkalla synen av invalidiserade arbetare eller förgiftad skog ser vi leende barn. Den giftiga sidan har nästan helt försvunnit ur vårt medvetande.

 

Vid en i stor officiell genomgång, genomförd på initiativ av Brittiska regeringen år 2000, fann man att de flesta studier på effektiviteten av fluor av vattnet var av måttligt effekt. Fluoridering kan vara ansvarigt för 15 % färre hål i tänderna. Det är långt ifrån de 65 % som utlovades av de tidiga förespråkarna för fluor.

Är den eventuella nyttan av en handfull bättre tänder värt risken, om man är medveten om de hälsoproblem som fluor orsakar (rubbningar i centrala nervsystemet, artrit, risk för skelettcancer) Tillstånd som tidigare blivit trivialiserade eller doldes för allmänheten av de tidiga fluorförespråkarna.

”Hur många hål måste räddas för att rättfärdiga ett dödsfall i skelettcancer?” frågade den framlidne Dr. John Colquhoun, Chief Dental Officer i Auckland, New Zeeland – en fluor- kritiker som tidigare varit fluorförespråkare.”

 

Så vill jag komma med min slutkläm ;) som jag tror ändå många LCHF´are kanske känner till och faktiskt också kanske märkt själva…
När man helt upphör med stärkelse och socker så blir det knappt beläggning på tänderna och därmed heller ingen grogrund för tandlossning och hål i tänderna!
Detta var faktiskt också något som Weston Price noterade och var det han ursprungligen undersökta, tandhälsan hos naturfolk i jämförelse med folk som åt ”västerländs kost” dvs massa stärkelse och socker.

Hoppas att alla mina läsare orkar gå in på dessa sista 3 informationslänkar och läser och begrundar och fattar beslut sedan efter man läst om vad man anser gynnar kroppshälsan och tandhälsan bäst.

 

Inflammationsdrivande kost kopplas till depression

harry-potter-glasogon-1Sakta men säkert sipprar kunskapen ut… ja i alla fall för dom som vet med vilka ”glasögon” man ska läsa med…

Svd skriver:
”En ny stor Harvard-studie kopplar samman risken för depression med inflammationsdrivande mat som sockrade drycker, vitt mjöl och margarin. En diet med bland annat vin, kaffe, olivolja och gröna bladgrönsaker tycks däremot skydda mot inflammation. ”

De fortsätter:
En ständigt pågående och låggradig inflammation i kroppen har på senare år lyfts fram som en viktig orsak till hjärtsjukdomar, diabetes, stroke, cancer och demens.

Nu har forskare vid Harvard school of public health för första gången i en stor försöksstudie lyckats visa att den västerländska matens inflammatoriska verkan också tycks ha ett samband med vår allt sämre psykiska hälsa.

De kvinnor som konsumerade mycket sockrade drycker, vitt mjöl, rött kött och margarin löpte 29 till 41 procent större risk att drabbas av depression än de som åt mat som var mindre inflammationsdrivande.”

Sedan kunde man ju undra att varför blanda in ”rött kött”??  Det har inte med kött å göra alls (i alla fall inte rätt uppfött kött) det har just med allt övrigt som rabblas. Sedan kunde man ju önska att vårt kött kunde födas upp rätt så det inte innehöll så mycket omega 6 så som det gör…
När nu folk i allämnhet läser och hör om denna undersökning som hoppas jag att fler och fler lägger ihop 2 och 2 och faktiskt får det till 4 och 3 eller 5….
Hoppas många begrundar meningen:  En ständigt pågående och låggradig inflammation i kroppen har på senare år lyfts fram som en viktig orsak till hjärtsjukdomar, diabetes, stroke, cancer och demens.

 

Förebygga bröstcancer med D vitamin?

Detta verkar vara möjligt att med rätt nivå av vitamin D i blodet så kan man numera förebygga bröstcancer och inte bara hoppas på tidig upptäckt.
GrassrootHealt.net kan mycket väl vara en sida som man ska bokmärka och studera lite djupare.

Vi i familjen tar 5-7000 IE /dagen året runt.
Ett bra D vitamin  tillskott är Holistics D3 5000 IE då räcker en kapsel om dagen fint.
Vill du veta mina nivåer efter dylikt intag?  Läs här!
Glöm inte läsa bloggens alla hälsoartiklar ang D vitamin av läkaren Elisabeth Puur, du hittar dem i kategorierna här till höger.

 

 

Gluten och Mjölk – Serien om de vita gifterna del 2

DSC_0304Källan till moderna sjukdomar, av Michael Håkansson är två böcker ingen skulle vara utan.
Dessa numera två böcker är rena uppslagsverk och beskriver fullständigt vad som går fel när man äter gluten (spannmål) och vår pastöriserad och hårt processade mejerier så som mjölk, grädde och creme fraiche bla.

Om del ett har jag skrivit tidigare och här är vad del två handlar om, den blå boken på bilden:
Bok 2 i serien ”de vita gifterna” -Gluten och mjölk tar vid där bok 1slutar och är ”nyckeln” till vad det är som ligger till grund och som orsakat explosionen under de sista 100åren av moderna sjukdomar. Boken bjuder läsaren på en omskakande resa in i de moderna sjukdomarnas värld och vad som är de egentliga och utlösande faktorerna bakom sjukdomarna. Cancer, tarmsjukdomar, neurologiska sjukdomar, psykisk ohälsa, beteendestörningar och mycket mer redovisas här med kopplingar till kosten. Boken tar även upp läkemedelsindustrins styrningar av vård och berörda myndigheter. Denna bok i serien lämnar läsaren svaren på många frågor och där svaren är uppbyggda på stabila grunder av fakta. 

Är det några böcker man ska unna sig att ha hemma är det dessa två.
Nu säljs de också under ett kampanjpris 295 för båda. Du sparar 79 kronor!

Vill du läsa och bokmärka Mickes blogg och hemsida så finner du den i länken Gluten och Mjölk

 

Dags för getmjölk?

Då det är svårt att hitta gräsbetes komjölk/mejerier, kanske man ska rikta blickarna mot get/fårmjölk?
I Dalsland finns ett gårdsmejeri som säljer getmjölk och yoghurt (ost också) till hela Sverige.
Detta då Coop har ett samarbete med dem, be Coop  ta in det ska de kunna!

DalsSpira De skriver bla:

Getmjölken – lättsmält jämfört med annan mjölk

Getmjölken har en annorlunda struktur än komjölken – den liknar mer vår egen bröstmjölk.  Fettet består av små, jämnt fördelade fettkulor (av naturen homogeniserad) vilket gör att getmjölken är mer lättsmält och passerar tarmen fortare än komjölk.

Laktosintolerans och mättat fett

Getmjölken innehåller laktos men då mjölken är så pass lättsmält gör det att en del laktosintoleranta ändå tål getmjölk.

 

Korta fakta om getmjölk

Sammanfattad av Karin Jonsson (Chalmers, Göteborg)

Getmjölk..
- kan drickas av laktosintoleranta
- är lämpligare än komjölk vid mjölkproteinallergi
- är lämplig vid inflammatorisk tarmsjukdom
- har positiv påverkan på hjärt- och kärlsjukdom
- innehåller CLA som kan skydda mot cancer
- som är fermenterad (ex. yoghurt) har antioxidativa egenskaper, sänker högt blodtryck, stimulerar immunsystemet samt antiaterogena egenskaper

Vill du veta mer? Karin Jonsson, Chalmers

Ride of Hope

barncancerfonden
En vän till mig som bor i Skåne kontaktade mig för ett par dar sen och berättade om sin man som startat en insamling till barncancerfonden genom
cykelloppet ”Ride of Hope” där första starten går imorgon från Lund till Halmstad.
Det är fantastiskt att så många kan engagera sig och vara delaktiga i nåt så viktigt som våra barn.

Insamlingen till 100 000 kronor är i skrivande stund uppe i 92 297 kr!
Det är inte många slantar kvar om vi alla hjälps åt så självklart delar jag detta med er här på Kryddburken.

Läs Lasses egen berättelse om insamlingen HÄR >>
Kanske vill du också lämna ditt bidrag?

 

67413_488372931387_1947873_n

 

2fi1ly904lkapge0rxnq