Hamburgare och hamburgerbröd à la LCHF och Paleo

Hamburgare LCHF och Paleo

Äkta hamburgare

Ja, vad är nu det? Äkta hamburgare, det är det många som kallar sitt malda kött som läggs mellan två bröd.

För mig är hamburgaren ett riktigt snabbt, gott och näringsrikt sätt att få i mig en måltid.

Köttet ska helst vara nymalet och framförallt komma från gräsbetande djur som fått leva ett gott liv ute i det fria.

De enda kryddor som behövs för att smaksätta detta goda kött är salt och peppar.

Många hamburgerfabriker blandar i en hel del andra tillsatser, ofta för att dölja smaken på färsen som inte alltid är av så hög kvalitet.

Kvaliteten på köttfärs har varit på tapeten många gånger senaste åren. Färs packas ofta i en så kallad skyddande atmosfär.

Förpackningstekniken gör att färsen behåller sin röda färg och ser färsk ut i många dagar. Men färs håller sig bara färsk ett kort tag efter malningen.

Bryter man en bit av färsen från ett sånt paket så är innandömet betydligt gråare och lukten lätt härsken.

Jag ringde till Scan häromåret och frågade varför det skulle behöva vara så här, varför kunde vi inte få köpa färs som packats utan denna skyddande atmosfär.

Det var vi konsumenter som krävde det, blev svaret. Vi köper inte färs som inte är röd…

Jag tillhör de konsumenter som då hellre är utan. Alternativ finns, många butiker mal idag färsen medan man väntar.

Eller så kan man förstås köpa en köttkvarn och mala själv, högrev är speciellt gott till färs.

Det finns också bra frysta burgare, t. ex. Black Angus från Lindströms, som bara innehåller just nötfärs, salt och peppar.

Hamburgerbröd hör väl inte hemma i en LCHF-kost kanske många tänker, men med mitt glutenfria bröd bakat på ägg, mandelmjöl, kokosmjöl och kokosolja så funkar det riktigt bra.

Vill du inte ha bröd till så blir det gott att bara svepa in burgaren i ett salladsblad istället.

Här hittar du recept på en riktigt god hamburgerdressing och kålrotspommes.

Här finns recept på getostsmöret, turkisk haydari och ketchupen som jag serverade till mina burgare.

Glutenfritt Hamburgerbröd LCHF/Paleo

Hamburgerbröd 4 port

2 ägg

3 msk mandelmjöl

2 msk kokosmjöl

2 msk kokosolja

1 msk sesamfrön + lite till garnering

½ msk fiberhusk

½ tsk bakpulver

ca 1 krm salt

Vispa äggen riktigt tjockt med elvisp. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i äggsmeten tillsammans med kokosoljan.

Blanda om väl men med lätta tag så luftigheten i äggsmeten bevaras. Smaka av om smeten är lagom salt.

Klicka ut smeten på bakplåtspapper med hjälp av två skedar. Blöt handen och forma smeten till runda bullar.

Strö på sesamfrön och grädda på 200º i 10 minuter i mitten av ugnen. Låt svalna på galler.

Hamburgare 4 port

500 g gräsbetesfärs

2-3 msk smör till stekning

Salt och peppar

Forma färsen till fyra hamburgare. Bryn på båda sidor i smöret, krydda med salt och peppar.

Låt steka ca 2 minuter på var sida om du vill ha dem mediumstekta. Samma tid om du istället grillar dina burgare, då blir de förstås ännu godare.

Stäng av plattan och låt dem ligga kvar och dra till sig i pannan en stund om du vill ha dem mer åt det välstekta hållet.

Jag serverade mina hamburgare med en grönsallad, ett stekt ägg och olika tillbehör.

Tillbehör till mina hamburgare

Tillbehör till mina hamburgare


Stekt potatis prinskorv och ägg

stekt_potatis_prinskorv_ägg
Hallå därute! Jösses vad jag längtar efter julen nu, det är så ruggigt o grått ute. Vill ha lite snö så de lyser upp och man får lite vinterkänsla och snart är det ju advent med. Jag har då tänkt att plocka fram adventsstakar, julgardiner, dukar och div lyktor så allt är klart och uppe till 1:a advent sen ska jag bara njuta av december och ta en sak i taget. Julgranen får komma in 3:e advent annars ska allt va klart har jag tänkt. Ska göra små egna julklappar, dricka glögg och lyssna på julmusik. Haha! :-P Stressfri jul, bara pyssla, mysa och så! Låter väl bra? ;-)

Dom här köttbullarna är inte hemmagjorda, de är IKEA´s. (nu utan hästkött) Haha!! Riktigt goda men inte såna man vill ha på julbordet kanske. Då ska de vara lite kryddpeppar och självklart hemrullade men prinskorvarna var inte alls tokiga, köpte dom också på IKEA i måndags. 20 kr för 400 gram. Ett plus är att de är ihopbundna, känns lite mer ”lyxiga” då och smaken var helt okej. Inte så salta som jag skulle vilja ha dom men konsistensen perfekt och jättetunt skinn som blev knaprigt när man stekte dom.

Det blev en hastig middag igår så jag tärnade ner lite överbliven potatis i en panna och stekte köttbullar och prinskorv i en annan och avslutade med ett gäng stekta ägg när allt var klart. Tänk att det kan vara så gott, även om jag inte är superförtjust i stekt mat men ibland så.

Nicke blev desto gladare då han fick ett gäng lunchlådor och även valde att äta samma till frukost idag! :-P Vad är det med lastbils-karlar och stekt mat? Stekt korv, ägg, pytt-i-panna etc. Det serveras ju ofta på vägkrogarna där just chaufförer stannar till. Det är mättande och går snabbt att ”sleva” i sig utan att behöva använda kniv och gott är det ju också.

Jag brukar göra en panna till Nicke som jag döpt till ”Trucker breakfast” med stekt fläsk, korv, ägg och tomat… DEN är populär! :-P

prinskorvar_köttbullar
Lite julmatssugen blir man… ;-) Fortsätt gärna skicka in era recept och bilder på julmat och julgodis, har bara fått in knappt 10 recept så sprid till vänner och bekanta så vi får till ett dignande julbord här på Kryddburken. Alla recept och bilder är välkomna. Läs mer här >>

stekt_potatis_överbliven_kokt
Stekt potatis i smör. Kryddad med trocomare örtsalt och malen paprika samt lite persilja.

IKEA’s julmust – inte så tokig alls!

a href=”http://kryddburken.se/wp-content/uploads/2014/11/IMG_4289.jpg”>IMG_4289.JPG
Hello mina vänner!
Idag har jag varit med Joline till Kalmar efter att hon slutade skolan. Dom slutar tidigare på måndagar så de passade bra. Hon hade några presentkort kvar på Kicks bland annat sen hon fyllde år och så ville hon köpa sig en ny vinterjacka hon har spanat på.

Hansa City är toppen så sett för där finns ALLT. Modehuset med alla tänkbara kläd och skokedjor och butiker runtomkring som Citygross, IKEA, Bauhaus, Elgiganten, Rusta etc.
Efter inhandling av smink och vinterjacka var vi till Mediamarkt o hämtade ut hennes gamla mobil efter reparation som dom äntligen gett upp hoppet om och istället fick hon en sprillans ny i utbyte!

Jag var självklart tvungen att springa (läs; halta) ;-) in på IKEA också. Deras wienerkorv är ju ”to die for” och det rökta, torkade renköttet… Lite prinskorv och köttbullar slank ner också och som rubriken lyder blev jag nyfiken på deras julmust!

Ja jädrans va god!!! :-P Trodde jag inte. Trots det lite ful-retro klistermärket på flaskan så var denna julmust mycket godare än Apotekarnes. Nån som provat? Om inte gör de!

SWEDISH FESTIVE DRINK! :-P

Nä, nu är det hög tid för Halv åtta hos mig och sen finalen i Kockarnas kamp!
PUSS ❤️

IMG_4283.JPG
Joline i nya vinterjackan! ❤️

Ostkakans dag

Swedish cheesecake

Så var det dags för ännu en speciell dag, häromveckan var det Kladdkakans dag och nu är det Ostkakans dag…

Det går helt klart att öka försäljningen på det mesta genom att hitta på en speciell dag, se bara på Alla Hjärtans Dag och Halloween. Eller Kanelbullens dag som också blivit så otroligt stort.

Men den här dagen är ju som gjord för oss som njuter av en naturlig lågkolhydratkost :)

Ostkaka på ägg, grädde och keso passar ju riktigt bra för alla som äter LCHF.

Originalet småländsk ostkaka innehåller vetemjöl, men den här är garanterat glutenfri.

Här kan du läsa lite mer om olika typer av ostkaka.

God som den är istället för omelett till frukost eller i en mindre portion som dessert, med bär och grädde. Variationsmöjligheterna är stora med den här rätten.

Klassisk smaksättning på ostkaka är bittermandel. Du kan använda hel bittermandel och mala eller riva lite till ostkakan.

Men var lite försiktig, eftersom bittermandel är giftigt i större mängd.

Du kan annars använda bittermandelolja som finns på butikernas bakhyllor. Bara nån droppe räcker eftersom den har väldigt koncentrerad smak.

Jag använde kardemumma och vanilj som smaksättning. De är favoritkryddor i en god dessert här hos mig. Kanske för att jag inte äter bullar längre.

Gallina-kaka från Gallina Ovum

Gallina-kaka från Gallina Ovum som dessert

Den smaksättning använde jag också i en annan typ av ägg-ostkaka som jag och äggfarmarna Gallina Ovum i Jämtland tagit fram.

Vi hade provbakning och fotografering förra veckan, bilder togs till receptet som ska finnas med i en broschyr som ska ligga i äggkartongerna.

Där kommer också att finnas information och bilder av de olika lantraser som äggen kommer från.

Gallina-kakan som den nu heter kommer också att serveras och säljas på mässor och marknader. Receptet och lite mer om vårt samarbete hittar du Här.

Receptet passar roligt nog lika bra att äta som en förrätt som en dessert, upptäckte vi på provsmakningsdagen.

Här nedan serverad med rom, hackad rödlök och en fetaost-crème.

Den smakade himmelskt, en helt ny rätt skapad av Anki Svensson, en av medlemmarna i Gallina Ovum.

Gallina-kaka som förrätt

Gallina-kaka som förrätt

Nu närmast kan du få möjlighet att smaka på äggkakan på Fjäderfä-dagen. Det är en informationsdag för höns- och äggintresserade på Torsta i Ås den 29 november.

Anmälan för att delta på föreläsningarna den dagen skickas till: info(@)gallinaovum.se

I år finns också både fina ägg från olika lantraser och Gallina-kakan att köpa på Jamtli Julmarknad den 5-7 december.

Här kan du läsa ett av mina inlägg från julmarknaden för några år sen.

Det är en väldigt fin, gammaldags marknad med mängder av gott mathantverk, hemslöjd och andra traditionella marknadsfynd.

Ostkaka med keso  2-4 port

2 ägg

1 dl keso

½ dl grädde

½ dl mandelmjöl

Havssalt

Äkta vaniljpulver

Nymald kardemumma

2 droppar bittermandelolja

Rör samman ägg, keso, mandelmjöl och grädde. Blanda i kryddorna. Smaka av och häll upp i en liten, smord ugnsform.

Grädda i 40 minuter i 175°. Servera ljummen tillsammans med bär eller sylt och lättvispad grädde.

Ostkakan räcker till 3-4 personer som dessert eller till 1-2 som frukost eller middag.

Koka sylt på 2 dl frysta jordgubbar och 1 tsk pressad citron. Söta om du vill med lite björksocker eller honung.

Använder du ingen sötning så frys det som blir över.


Ska vi göra julbord tillsammans?

julafton_julbord_öjkroken
Jag har en liten smällkaramell jag tänkte vi skulle göra tillsammans inför JULEN! Var och en av er läsare får skicka in en bild + recept på något som ska stå på julbordet!

För att inte blanda sött och salt för mycket så tänkte jag dela upp det i TRE delar.

  • Kalla julbordet
    Ex. Sill, sallader, dopp, rökt korv, rökt/gravad, lax, såser, syltor, patéer, pastejer, inläggningar, bröd, ost, pålägg, äggrätter, smör, röror etc.
  • Varma julbordet
    Ex. Skinka, kroppkakor, köttbullar, omeletter, stuvningar, prinskorv, lådor, janssons etc.
  • Godis-bordet
    Ex. Desserter, dryck, glögg, ris a la malta, gröt, kakor, sylt, marmelad, ost, julgodis etc.

Era recept publiceras med bild, namn och eventuell bloggadress/hemsida/facebook/instagram.
Efterhand jag får in ert material så kommer jag delge er vilka recept jag fått in och vilka som kanske fattas eller är önskvärda. Håll utkik både här på bloggen, Facebook och Instagram! (kryddburken)

Självklart kommer det att bli dubbletter av olika slag men jag tänker att det gör ingenting. Variation är till för att spridas så samtliga recept kommer att publiceras om bild medföljer.

Låter det spännande? Vill ni vara med? :-P

Ni kan redan nu börja skicka in och jag avser att publicera inläggen under december månad i god tid så alla kan ta del av recept och inspiration till julafton.
Maila till kryddburken@telia.com

FÖLJ DESSA PUNKTER : 

  • Märk mailet i ämnesraden; Kalla julbordet, varma julbordet eller godisjulbordet.
  • Ett recept per läsare och kategori. Du kan alltså skicka in totalt tre recept med bilder, ett till varje julbord.
  • Bilden ska vara i 500 pxl bredd. (bild är ett krav för publicering)
    Alternativt kan du skicka mig originalbilden så justerar jag storleken.
  • Bifoga ditt namn som ska publiceras samt ev. bloggadress alt. social media.
  • När julborden publiceras här på Kryddburken – länka till inlägget från din egen blogg om du har någon alt. social media.

griljerad_julskinka_julmat_julbord_skinka_griljera

saffranskroppkakor

agghalvor_midsommar

julgranskulor_glitter

påskmat_lax_rökt

pepparkakshus_veranda_kristyr

julgodis_marsipan_marsipanlimpa_vit_choklad_russin_rom

julafton

vörtbröd_julmust

finska_julstjärnor_smördeg_aroniamarmelad

julbord1

julköttbullar

julmat

julstök

tomtegröten

Fricks fulla fräckisar
Fricks fulla fräckisar
Källa: Bo Frick
Portioner: 6

Ingredienser:
400 gram fläskfärs
400 gram fiskfärs (mixa färsen i matberedare alt skär med fin kniv)
1 finriven rödlök
2 pkt frusen dill (70 gram)
2 ägg, gärna ekologiska
100 gram finriven goudaost (Gouda millenium lagrad 36 månader)
1 dl smetana
1 msk tomatpuré
salt, svartpeppar
smör att steka i
Gör så här:
Blanda all väl och låt stå i kyl 1 timme. Provstek lite i smör för att se resultat och tillsätt ev. extra kryddor.

Gör små platta köttbullar, stek dem och servera med sallad och en kall vitlökssås gjord på majonnäs, vitlök, filmjölk, salt o peppar samt smörstekt strimlad rå broccoli.

Du kan variera fisksorter, och använda nötfärs istället.
Köttbullar i gräddsås

köttbullar_gräddsås
Vem kan motstå köttbullar i gräddsås trots denna tropiska värme? ;-) Egentligen? går dom att motstå?? ;-)

Jag gjorde dessa på jobbet i veckan och det är alltid så uppskattat!

Kom ihåg om du vill ha löksmak i köttbullarna kan du lika väl använda vanligt lökpulver, typ Kockens eller Santa Maria. Mildare för magen om man är känslig mot lök.

Istället för ströbröd brukar jag ta en näve havregryn, de ger extra frasiga köttbullar.

Ca 20 st
Det här behöver du :
450 gram blandfärs
0,5 dl havregryn
0,5 dl mjölk
1 msk potatismjöl el 1 ägg
2 tsk lökpulver
1 tsk malen paprika
1 krm vitpeppar
Salt o grovmalen peppar

GÖR SÅHÄR :
Blanda färsen med övriga ingredienser och låt stå kallt en stund. Rulla ca 20 st köttbullar. Stek i panna med smör.

Såsen : 
Vispa ur pannan med 3 dl vatten, slå i 1 dl grädde, 1 msk kalvfond, 1 msk soya, 1 msk lingonsylt. Koka upp och låt puttra på medelvärme tills såsen tjocknar. Smaka av med salt och peppar.

Vaniljbullar

vetebröd_bullar_vaniljbullar
Vetebröd av alla de slag är ett måste till sommaren så fyll frysen och bunkra upp. Vi har inte så stort utrymme i vår frys här hemma så jag brukar inte baka så stora mängder på en och samma gång. Att baka på en halv liter degvätska är perfekt och det tar inte hela dan heller… ;-) Dom godaste enligt mig är inte bullar med kanel utan massor med vanilj och bakade på riktigt smör. Jag minns att jag fick det hos min faster Maritha när jag var liten. Hon hade dagbarn hemma och bakade ofta bullar så man blev alltid bjuden på färska, saftiga vaniljbullar.

Det fina brödfatet har Joline gjort i slöjden och passar perfekt att fylla upp med bullar! :-P

ca 25 st
Det här behöver du :

150 gram smör
5 dl mjölk
1 pkt jäst (50 gram)
½ dl strösocker
½ tsk salt
ca 1½ l vetemjöl

Vaniljfyllning : 
100 – 150 gram smör
½ dl strösocker
2 msk vaniljsocker

GÖR SÅHÄR :
Smält smöret i en kastrull och slå på mjölken. Ljumma till 37 grader. Smula ner jästen i en degbunke och rör ut med degvätskan. Tillsätt sockret, saltet och nästan allt mjöl, spara lite till utbakning. Knåda degen smidig för hand eller med krokarna. Låt jäsa i bunken övertäckt ca 30 min.

Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta ihop den till en smidig deg. Dela den i 2 bitar och kavla ut, bred på fyllning, rulla ihop och skär i bitar. Fyll bullformar och ställ på plåt. Låt jäsa ca 30 min under bakduk. Pensla med uppvispat ägg & strö över pärlsocker. Grädda ca 10 min i 225 grader. Låt svalna på galler under bakduk! Servera med ett stort glas mjölk! :-P

mjölk_kanelbullar_stort_glas_mjölk

Heta chipotleköttbullar i smakrik sås
Heta chipotleköttbullar i smakrik sås
Källa: Piggapeggy
Portioner: 6-7

Ingredienser:
Köttbullarna
700 g köttfärs
1 ägg
1 stor gul lök
3 tsk chipotlepaste
1,5 tsk sambal oelek
1,5 tsk tomatpuré
1,5 tsk svartpeppar
1,5 tsk paprikakrydda
1 msk oxfond
3 msk grädde
3 msk hackad färsk timjan
2 vitlöksklyftor
2 msk pofiber
Smör

Såsen
1 vitlöksklyfta
1 lök
1 burk finkrossade tomater
1 tsk svartpeppar
1 tsk oxfond
2 msk hackad färsk timjan
2 tsk sambal oelek
1 msk tomatpuré
4 dl grädde
½ dl rött vin
½-1 tsk salt
Gör så här:
1. Skala lök och vitlök och kör det tillsammans med timjan i en mixer.
2. Lägg i en skål tillsammans med resten av ingredienserna till köttbullarna allt utom köttfärsen. Låt stå en stund tills pofibern svällt.
3. Lägg ner köttfärsen i skålen och blanda mycket väl. Låt gärna hela blandningen stå en liten stund innan du rullar bollarna.
4. Stek i ca 10 minuter medans du hela tiden rör om så de inte bränns. Lägg sedan bullarna åt sidan på ett fat. Ställ gärna fatet i en varm ugn så att de blir helt genomstekta och håller sig varma medan du gör såsen. Låt stekfettet vara kvar i stekpannan och gör såsen däri.
6. Fräs vitlök och lök på medelvärme tills löken har blivit mjuk.
7. Tillsätt resten av ingredienserna förutom grädden och låt puttra i några minuter. Häll sedan i grädden och låt puttra i ytterligare några minuter. Lägg sedan i köttbullarna i såsen i stekpannan och servera direkt ur pannan.
Passar bra tillsammans med tex blomkålsris och en grön sallad.
Kuvertbröd med havssalt och sesamfrön

hembakat_recept_frukostbröd_frallor_kuvertbröd
Hej alla godingar! ♥ Jag hoppas ni haft en riktigt härligt påsk med både påskharar och påskägg och god mat.

Här på ön har vi fått riktigt sommarvärme och kan bara ligga på altanen och steka sig i solen om man vill. Jag steker hellre inomhus men älskar värmen nu när den väl kommit och allt blir så mycket friare och enklare. Vi behöver inte kånka på tunga vedpåsar längre eller bry oss om vinterkläder och påpälsade barn och extrakläder till skolan. Snön och regnslasket är borta och inga leriga hundtassar att torka, det är helt ljuvligt att slippa! ;-)

Solbrillorna på och sen njuter vi nu tycker jag. Det är dock hög halt pollen så det gäller att pilla i sig medikament för det kliar både i ögon och näsa hos både stora som små här hemma. Det nyses och snörvlar i ett. Det är hur som helst helt underbart att vara ute och bara njuta av alla blommor, knoppade buskar, utslagna träd, humlor, fjärilar och för att inte tala om FLUGOR som vaknat till liv! ;-)

Nu har inte bonden släppt ut djuren ännu här utanför oss där dom brukar gå, så fler flugor väntas! Haha! :-P Livet på landet…

Nu ska ni få ett lite lyxigare recept på härliga frukostbullar, eller kuvertbröd till en finare middag om man så vill. De vikta kuvertbröden innehåller lite mer smör i degen och smaken blir helt sagolik. Man kan nästan känna smaken av ”viket” av ett kuvert också, om ni förstår hur jag menar. Här kommer mitt recept, nyss provsmakade av mellanmåls-barnen med stora tummar upp!  :-P

20 stora
Det här behöver du :
50 gram jäst
3 dl mjölk
3 dl filmjölk
4 ägg
150 gram smör
Ca 2 l vetemjöl

GÖR SÅHÄR :
Smula ner jästen i en bunke. Arbeta med fördel degen i maskin. Ljumma mjölk och filmjölk till 37 grader, slå över jästen och rör ut.
Tillsätt äggen, smör och hälften av mjölet. Arbeta i maskin ca 10 – 15 min. Känn på degen före jäsning om du behöver tillsätta mer mjöl, den ska vara ganska kladdig men inte lös så den rinner.
Låt jäsa under bakduk ca 1 timme.
Ta upp på mjölat bakbord och arbeta in mer mjöl tills du får en smidig deg.

Dela i två och kavla ut varje del till en rektangel, ca 30*40. Vik över ena långsidan mot mitten och den andra långsidan ovanpå den. (se bild nedan)

Skär i tio bitar och gör likadant med den andra delen deg.

Lägg på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa ca 30 min. Pensla m varmt vatten (ca ½ dl) utrört med ca 1 tsk ljus sirap. (eller ägg). Strö över havssalt och sesamfrön. Grädda i nedre delen av ugnen ca 15 min i 175 grader.

kuverbröd_recept_frallor_smörgåsar_frukost_mackor_nybakat_frukostbullar
Nybakat bröd i solen med goda pålägg. Tummen upp från barnen. :-P

vikta_kuvertbröd_recept
Såhär viks degen. Från en rektangulär ”platta” viker du ihop från bägge långsidorna mot mitten och över varann.

hembakat_kuvertbröd
Skär i bitar och lägg ”upp och ner” på plåt.

kuvertbröd_recept
Låt jäsa, pensla med sirapsvatten och strö över havssalt och sesamfrön. Hade tänkt ta vallmo men de hade jag inget hemma så man tar de man har.

hembakat_recept_frukostbröd_frallor_kuvertbröd
Färdiggräddade! :-P

kuvertbröd_hembakat
Låt svalna något, ät och njut! Till frukost, mellanmålmål, buffé, middag eller frys in!

kuverbröd_smörgåsar_mellanmål_frukost_frrallor_recept