Saftiga bananmuffins med kanel

bananmuffins
Till jul när det bakas mycket pepparkakor, lussebullar, det kokas julgodis och spritsas pepparkakshus så kan det vara gott med lite fikabröd som inte är just ”juliga”. Ett gäng muffins går snabbt att röra ihop och med banan i smeten håller dom sig saftiga länge! Dessa har jag också kryddat med lite kanel, det förhöjer verkligen smaken. Gör goda frostings med philadelphiaost som barnen får dekorera dom med eller bara sätt dig ner med en kopp kaffe och njut en smula… :-P

18 normalstora muffins
Det här behöver du :
”Blöt” smet :
3 fula mosade bananer
125 gram smält smör
2 ägg
1 dl mjölk

”Torr” smet :
4 dl vetemjöl
2 dl strösocker
2 tsk bakpulver
1 tsk kanel
1 tsk vaniljsocker

GÖR SÅHÄR : 
Blanda de blöta ingredienserna i en skål och de torra i en annan. Rör snabbt ihop med sked. Inte vispa. Fördela smeten i muffinsformar, använd med fördel en muffinsplåt eller silikonplåt + pappersformar. Grädda i 175 grader ca 35 – 40 min.

Raggmunkar med fläsk och lingon

raggmunk_fläsk
Då var det ny vecka igen och tredje advent har också passerat, det går fort nu!! :-P Sista dagarna innan julafton ska jag handla det sista inför vårt julbord här hemma och några små klappar till ska inhandlas. Granen ska på plats och kläs sen får gärna det där vita glittret börja singla ner från himlen också. ;-)

Apropå JULBORD så efterlyste jag ju recept till att vara med här på Kryddburken och presentera era rätter på julbordet. Tyvärr är det inte många recept inskickade, ni ska få listan här. Jag hoppas fler vill vara med och skicka in så jag sätter lördag som sista dag för inlämning av bilder och recept. Sen gör jag ett inlägg med de jag fått och presenterar julbordet på söndag 4:e advent.
Skicka gärna in mer, läs HÄR hur du gör! Det som hittills inkommit är; 

Kalla julbordet : 

  • Långkokt julskinka i ugn med glutenfri griljering (Marianne)
  • Kräftströmming (Kajomida)
  • Löksill på tre sorters lök (Vardagsmat a la Jess)
  • Havtornssill (Birgitta)

Varma julbordet : 

  • Kåldolmar (Vardagsmat a la Jess)
  • Små julköttbullar (Birgitta)
  • Julfalafel (Sara)

Dessert/godisbordet :

  • Sirapssnittar (Vardagsmat a la Jess)
  • Tomtepudding med hjortron (Birgitta)
  • Knäck med chokladtäcke (Josefine)

Dagens middag från mig blir dessa husmansklassiker, nystekta raggmunkar med fläsk och lingon! :-P

4 port
Det här behöver du :
8 – 10 medelstora potatisar
4 dl mjölk
2 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 ägg
Smör till stekning

GÖR SÅHÄR :
Skala potatisen och riv på finaste sidan av rivjärnet eller motsvarande i hushållsassistenten. Blanda ner den rivna potatis i en stor bunke med mjölken. Då blir inte potatisen missfärgad under tiden man river. Tillsätt mjölet, salt och sist ägget. Blanda om väl om. Stek raggmunkarna i stekpanna två åt gången i lite smör. Medelhög värme. Steker du många åt gången kan du ha ugnsvärmen på ca 60 grader, och förvara raggmunkarna i en ugnsform med aluminiumfolie så håller dom sig varma.

Saffransbullar med Philadelphiafyllning


Saffransbullar med Philadelphiafyllning 
 
5 dl mjölk
200 gr smör
50 gr jäst
2-3 pkt saffran
1/2 tsk salt
1 1/2 dl socker
1 ägg
ca 1 1/2 liter (900 gr) vetemjöl
 
Fyllning :  150 gram rumsvart smör 200 gram philadelphiaost 3 dl florsocker
2 msk vaniljsocker
 
Rör ihop ingredienserna till fyllningen.
 
Ugn:225°c
 
Smula sönder jästen i en degbunke
Smält smör till 37°c, tilsätt mjälken och låt bli fingervarmt.
Häll över jästen och rör om tills den löser sig.
Tillsätt saffran, salt, socker, ägg och nästan allt mjöl.
Arbeta degen kraftigt så den blir blank och släpper bunken. I maskin ca 5 minuter.
Låt jäsa under duk ca 40 minuter.
Görs sen som kanelbullar.
 
Saffransbullar med Philadelphiafyllning


Saffransbullar med Philadelphiafyllning 
 
5 dl mjölk
200 gr smör
50 gr jäst
2-3 pkt saffran
1/2 tsk salt
1 1/2 dl socker
1 ägg
ca 1 1/2 liter (900 gr) vetemjöl
 
Fyllning :  150 gram rumsvart smör 200 gram philadelphiaost 3 dl florsocker
2 msk vaniljsocker
 
Rör ihop ingredienserna till fyllningen.
 
Ugn:225°c
 
Smula sönder jästen i en degbunke
Smält smör till 37°c, tilsätt mjälken och låt bli fingervarmt.
Häll över jästen och rör om tills den löser sig.
Tillsätt saffran, salt, socker, ägg och nästan allt mjöl.
Arbeta degen kraftigt så den blir blank och släpper bunken. I maskin ca 5 minuter.
Låt jäsa under duk ca 40 minuter.
Görs sen som kanelbullar.
 
Saffransbullar med Philadelphiafyllning


Saffransbullar med Philadelphiafyllning 
 
5 dl mjölk
200 gr smör
50 gr jäst
2-3 pkt saffran
1/2 tsk salt
1 1/2 dl socker
1 ägg
ca 1 1/2 liter (900 gr) vetemjöl
 
Fyllning :  150 gram rumsvart smör 200 gram philadelphiaost 3 dl florsocker
2 msk vaniljsocker
 
Rör ihop ingredienserna till fyllningen.
 
Ugn:225°c
 
Smula sönder jästen i en degbunke
Smält smör till 37°c, tilsätt mjälken och låt bli fingervarmt.
Häll över jästen och rör om tills den löser sig.
Tillsätt saffran, salt, socker, ägg och nästan allt mjöl.
Arbeta degen kraftigt så den blir blank och släpper bunken. I maskin ca 5 minuter.
Låt jäsa under duk ca 40 minuter.
Görs sen som kanelbullar.
 
Julbord på Robinson Crusoe Borgholm

robinson_julbord_borgholm_head
Sitter här vid datorn och bläddrar igenom en massa bilder från gårdagens julbord. Så vansinnigt gott det var, jag är fortfarande mätt och har bara lyckats få i mig en ynka smörgås på hela dan, inte alls hungrig!

Smakbetyget av detta toppar alla de julbord vi varit på tidigare och då inräknat, Guntorp, Halltorp, Skansen, IKEA, Harrys, Sjöstugan och Ekerum. Detta var fantastiskt vällagat och gott. Fin service, stämningsfull atmosfär och bästa stället hittills. Kör dom julbord nästa år igen så ska vi absolut boka! :-P

Självklart finns det lite småpetitesser som kan vara intressanta, så dom kommer här;

MINUSLISTAN : 

  • Inget salt och peppar på borden.
    (Det första jag måste kolla efter, lite manisk med just detta faktiskt)
  • Öl och cider serverades/hälldes upp i vinglas.
  • Snaps och vinglas borde plockats bort från barnens kuvert.
  • Lite väl högljudd musik/sång men stämningsfullt och lite retro låtar.
  • Köttbullarna var små och såg saftiga ut med lite av steksky/buljongen på uppläggningen men de var torra och väldigt överdoserade med vitpeppar.
  • Inget hemmagjort julgodis såsom knäck, kola, marsipan, fudge etc.

PLUSLISTAN : 

  • Lugn, varm, mysig stämning och inredning.
  • Inte för mycket folk.
  • Bra bemötta med glögg i entrén och soffmys i logen en stund innan.
  • En sittning per kväll, alltså inget stress och stoj.
  • Trevlig och tillmötesgående serveringspersonal som höll koll på både dricka och tallrikar utan väntetid.
  • Extremt god, hemlagad Janssons. Inte smörig och flottig – utan gräddig, len och helt perfekt!
  • Mycket fisk. Olika sillsorter, lax, ål, sallader, omelett med räkor etc.
  • Det rökta köttet – to die for! ;-)
  • Goda ostar; cheddar, västerbottensost, brie och grönmögel.
  • Små fina kroppkakor, supergoda.
  • Röror och såser – helt perfekt!
  • Sylta, paté, pastej, korvar, salami. Fräscht och fint upplagt.
  • Varm och fräsch mat. Inget slabb.
  • Hembakade pepparkakor, mandelmusslor, lussebullar. Bra där!
  • HJORTRONSYLT! :-P
  • Mycket frukt o nötter.
  • Guldpengar till de små… :-P

robinson_crusoe_restaurang_julbord_borgholm
Soffmys med glögg i entrén när vi kom.

robinson_julbord_borgholm
Del av det kalla julbordet och godis/dessertbord i bakgrunden.

julbord_robinson_crusoe_borgholm
Peppe, Gotland-Nicke, Cim, Joline och Jossan. Och Nicke, jag o Sanna.

julbord_borgholm_snaps
Den här lilla backen tyckte Nicke och Peppe om! ,-) Lite festlig tycker jag!

julbord_borgholm
Mysig stämning och ingen trängsel.

julbord_borgholm_robinson_crusoe
Hann bara med att fota lite av det kalla, men så gott!

robinson_crusoe_borgholm_julbord
Godis/dessertbordet. Här borde det funnits lite mer hemmagjort såsom knäck och kola i alla fall men Fazer choklad och skumtomtar är ju gott de också. ;-) Man ska inte va för petig, i det stora hela ett fantastiskt julbord som vi gärna återkommer till. Helt klart bäst hittills av alla år.

Källarfranska till helgfrukost

källarfranska_recept_pålägg
Jaha, då får vi se om det blir nån storm här på ön som det varnas om!?! Inte ännu i alla fall, visst blåser det småspik ute men vi är vana vi lite hårdare vindar än såhär…:-P Hoppas vi slipper bli strömlösa bara.

Imorgon ska vi iväg på julbord med min syster, ett par vänner och deras barn, ska bli superkul och jag ser verkligen fram emot det. Innan julbord gör många fel och ”sparar” sig till maten… Man ska ju göra tvärtom för att ”tänja” ut magen… Haha! Vi brukar äta en sen frukost/brunch och några timmar innan julbordet något lätt bara, då är man riktigt sugen sen. Så gäller det att inte äta för fort också utan att njuta av det kalla, vänta en stund sen det varma och runda av med gottebordet… Fast egentligen, vilken strategi man än har så känns det som man aldrig behöver äta igen efter ett gott julbord. ;-) När, nånsin äter man så mycket mat på en gång?!

Dagen efter när man vaknar är man ju hungrigare än vargarna så det spelar nog ingen roll hur man gör. Gott ska det bli i alla fall.

TÄVLA!
Jag måste passa på att påminna er om tävlingen av en Nokia Lumia 930! Ni kan vinna både genom att bidra med era egna julrecept eller rösta på dom som är presenterade på sidan. Mitt recept är ett av dom. Tävlar gör ni HÄR!

 

16 st
Det här behöver du :
1 pkt jäst (50 gram)
½ l vatten
1 msk socker
1½ tsk salt
3 msk olja
13 dl vetemjöl

GÖR SÅHÄR :
Smula ner jästen i en degbunke. Ljumma vattnet till 37 grader, fingervarmt. Rör ut jästen i vattnet och rör i resterande ingredienser. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Forma degen till en lång rulle ca 50 cm lång. Skär degen i 16 lika stora bitar. Vänd bitar i mjöl och platta till dom något med handen. Lägg upp på låt och låt jäsa under bakduk 40 min. Värm ugnen till 250 grader. Grädda bullarna i 10-12 min. Låt svalna på galler!

Kalljäsning :
Om du vill förbereda degen kvällen innan så kalljäser du frallorna i kylskåpet. Då behöver du inte ljumma degvätskan till 37 grader utan du använder kallt vatten ur kranen. Använder du torrjäst räkna 1 pkt torrjäst (14 gram) som motsvarar 1 pkt färsk jäst (50 gram). Dock säljs torrjästen i 2-pack, så använd bara den ena påsen. Jag använder ofta torrjäst när jag kalljäser längre än 12 timmar, det brukar bli himla bra! Baka ut frallorna på ugnsplåt, täck med plastfolié och ställ in i kylen över natten. Grädda frallorna direkt från kylen på morgonen därpå.

Köttbullar till jul och Tomtens Adventskalender lucka 9

Svenska köttbullar i Alanya

Har du börjat fundera på köttbullarna som ska göras till jul?

Då får du ett av mina köttbullsrecept som är lika gott på julbordet som med en gräddsås till en vanlig vardagsmiddag.

Gör en större sats nu och lösfrys bullarna ostekta. Ta sen fram och tina dem i kylen kvällen före julafton, så blir jobbet med maten lite lättare då.

Ibland kommer suget efter något riktigt svenskt här i Alanya, då brukar jag göra de här  köttbullarna på blandfärs av kalv och lamm.

Granatäppelkärnor fungerar bra istället för lingon till i en god rödkålssallad.

Köttbullar 2 port

250 g blandfärs

1 liten gul lök

1 äggula

2 msk grädde

1 msk sesamfrön

½ tsk Worcestershiresauce

Salt och peppar efter smak

Smör till stekning

Hacka löken fint och rör ihop med köttfärs och det övriga.

Krydda köttfärsen med ½-1 krm vardera av kryddpeppar, mald ingefära och malda nejlikor, så får du en riktigt gammaldags julköttbulle.

Vill du ha en mildare löksmak så stek den hackade löken i smör först, låt svalna innan den blandas med färsen.

Låt stå i kylen en halvtimme, så håller köttbullarna ihop bättre vid stekningen.

Rulla små bullar som du lägger på en vattensköljd skärbräda. Blöt händerna då och då så fastnar inte köttfärsen.

Bryn smör och häll ner köttbullarna. Låt steka en liten stund, sen skakar du på pannan så de rullar runt.

Gör så flera gånger under stekningen så blir bullarna runda och fina.

Steker du en större sats så dela upp det i flera stekningar, så får de en fin färg allihop.

Jag gjorde här en enkel gräddsås på 2 dl grädde och 1 msk kycklingfond.

Jag kokar ofta egen fond så jag vet att den är utan Glutamat E621, annars finns nu flera bra ekologiska alternativ.

Låt köttbullarna koka i såsen en stund tills den tjocknat. Servera med kokta morötter, broccoli och ättiksgurka.

Rödkålssallad med granatäpple och en tomatsallad är också gott till.

Ska du servera köttbullarna till julbordet så värmer du dem bara i ugnen på 125º i 10-15 minuter eller i en stekpanna strax innan.

Lucka 9

Tomten har funnit en ny vän...

Tomten har funnit en ny vän…


Julskinksmörgås med julmust

julskinksmörgås
Håhåjaja vad det stormar ute idag! Det känns som taket ska lyfta och grenar och bråten yr omkring, men väldigt mysigt att skrota runt inomhus med två glada barn som idag har studiedag! Vi hade en liten idé om att åka iväg ut på alvaret med Kean och vandra lite idag men det har vi slagit bort, vi skulle nog lyfta därute på vidderna med denna stormstyrka. :-P

Julskinka ja! Vi tjuvstartade för ett par helger sen med en god färdigkokt skinka som jag griljerade och som vi hade till pålägg. Riktigt saftig limpsmörgås med salt julskinka och senap – det ÄR gott med ett glas bubblande julmust till! ;-) Och man får tjuvstarta. Jag tycker hela matbloggsfären har börjat med det mesta väldigt tidigt i år. Många som redan gjort första satsen lussebullar, pepparkakor och julgodis och nåt julbord här och där har också skymtats. Det är mysigt när det närmar sig jul och bloggarna börjar fullkomligt explodera av juliga recept och inspirerande bilder.

Har ni ätit nån julskinka ännu då? Eller kanske redan varit på julbord någon?

Ni ska få ett supergott och enkelt recept senare idag på en lite annorlunda och matig wraps med fläskkött, men nu ska det bli sirapsscones här hemma, vi ses sen! ♥

Limpa LCHF med zucchini, sesam och kanel + 15 tips på andra glutenfria bröd

Zucchinibröd med sesam och kanel

Lyckat LCHF-bröd

Jag fortsätter med mitt experimenterande med att ta fram bra bröd som passar oss som äter en glutenfri LCHF/Paleo-kost.

Många har frågat efter recept på nöt/mandel-fritt bröd, så här kommer ett sånt.

De flesta som inte tål nötter och mandel kan äta kokosnötmjöl, men hör efter innan om du ska servera det till någon med svår allergi.

Det finns en del som hävdar att bröd inte hör hemma i LCHF, men jag är av en annan åsikt.

Att kunna njuta av en god smörgås bakat på bra ingredienser, utan spannmål och som inte höjer blodsockret hör verkligen in i den njutmetod som jag lever efter sen snart 6 år.

Jag äter inte min variant av LCHF för att gå ner i vikt, utan för att jag mår så bra av det.

Då finns det plats för en smörgås till eftermiddagskaffet eller till kvällsteet ibland.

Jag frossar inte i bröd som jag gjorde förr, när jag åt vitt bröd kunde det bli 4-5 mackor på kvällen.

LCHF-bröd innehåller väldigt mäktiga ingredienser, så jag blir mätt på en skiva med smör på.

Kan tänka mig att den här skulle smaka riktigt gott med julskinka och senap på…

Nedanför dagens recept hittar du länkar till många andra av mina LCHF-bröd.

Inne på min blogg på Kostrådgivarna kan du idag läsa om hur en matdag kan se ut för oss här i Alanya, med recept på en mycket god biff med lök som vi åt igår.

Zucchini

I dagens recept härinne testade jag att göra ett saftigt bröd med zucchini. För att få ett sånt bröd riktigt gott är konsten att man kör det på lite längre tid, på lite lägre temperatur i ugnen.

Då blir zucchinin bakad och ger en mustig saftighet till limpan.

Jag smaksatte den här med sesampasta, sesamfrön och kanel, så det smakar gott både som smörgås och fikabröd.

Jag förvarar det i en plastpåse i kylen och tar fram och skivar eftersom. Det blir också riktigt gott att steka som en toast i smör.

Jag är inte så förtjust i kokosmjöl annars, det ger ofta ett torrt bröd med tydlig kokossmak, men bakat på det här viset så kamouflerades mjölet väl.

Att salta bröd är också väldigt viktigt för smakupplevelsen, ett för dåligt saltat bröd får en väldigt fadd smak.

Smaka av smeten tills du får en nivå på sältan som passar just dig.

LCHF-bröd med zucchini

Zucchinibröd med kanel 1 limpa

4 ägg

3 dl grovriven zucchini

1½ dl kokosmjöl

50 g sesamfrön, ca 1 dl

½ dl tahini, sesampasta

2 msk kokosolja

2 msk linfrön

2 msk kanel

2 msk fiberhusk

ca 1 tsk salt

Vispa äggen tjockt med elvisp några minuter. Blanda de torra ingredienserna väl.

Blanda zucchinin och kokosoljan i äggsmeten och rör ner mjölblandningen med stora tag.

Smaka av med salt och om du vill ha mer kanelsmak. Fyll i en smord, avlång form på ca 1 liter.

Grädda på 175º i ca 45 minuter. Låt svalna på galler.

Kaffe och smörgås LCHF

Kaffe och smörgås LCHF

Valnötsbröd från Långkok för LCHF och Paleo

Halloumibröd

Mandelbröd

Västerbottensmuffins

Små valnötsbröd

Fetaostbullar

Kryddiga nötkakor

Pizzabullar

Pannkaksbröd

Frökex

Scones LCHF/Paleo

Kryddade Brödkakor

Ostbröd i stekpanna

Kokosbröd

Ostbröd med sesamfrön

Valnötsbröd från Långkok för LCHF och Paleo

Valnötsbröd från Långkok för LCHF och Paleo