Fytinsyra i nötter – är det något att fundera över?

Fytinsyra är något vi bör ta hänsyn till i synnerhet i spannmålet, då detta ofta äts som huvudel av måltid så som ris och pasta. Bröd är ju också ett livsmedel som äts som en hel måltid, ofta frukost och lunch eller kvällsmålet.

Johannas kost och hälsa blogg ( superbra blogg att bedriva forskning i) skriver mycket bra om spannmålet och fytinsyra.
Bla. att förr i tiden åt man aldrig obehandlade spannmål utan de var alltid jästa (surdeg) vilket tar bort en hel del av just fytinsyran.
Numera jäser bröden fort med stora mängder jäst och är i stora drag råa.
Högst halt av fytinsyra finns i havre.

Fytinsyra är alltså en antioxidant, men till skillnad från de flesta andra så är den negativ för oss; den binder nämligen upp mineraler som järn, kalcium, zink och magnesium, vilket medför att upptaget av mineraler från fullkornscerealier blir mycket lågt. I synnerhet vegetarianer får lätt mineralbrist på grund av att fytinsyra hämmar deras upptag.

Men hur är det då med nötterna som vi gärna äter lite då och då och faktiskt också bakar med?
Där har Mark´s Daily Apple skrivit bra om just detta att vi ofta äter nötter.
Här har han också sammanställt en bra lista över fytinsyrehalten i lite olika nötter:
In milligrams per 100 grams of dry weight
Brazil nuts 1719
Cocoa powder 1684-1796
Oat flakes 1174
Almond 1138 – 1400
Walnut 982
Peanut roasted 952
Brown rice 840-990
Peanut ungerminated 821
Lentils 779
Peanut germinated 610
Hazelnuts 648 – 1000
Wild rice flour 634 – 752.5
Yam meal 637
Refried beans 622
Corn tortillas 448
Coconut 357
Corn 367
Entire coconut meat 270
White flour 258
White flour tortillas 123
Polished rice 11.5 – 66
Strawberries 12

Nu blir det ju då ganska intressant att kika lite på detta, ex mandelmjöl som ju många gärna bakar frikostigt på.
Jämför man då mandel och kokosnöt i listan så ser man att även där har kokosnötsmjölet en stor fördel mot mandelmjöl.
Mandel har ett spann mellan 1138-1400 gram per 100 gram ( havre har precis över 1100 gram)
Kokosnöt endast 357 gram.

Varför skriver jag även där?
Jo, kokosnötsmjölet har också en fördelaktigt låg halt av omega 6 fettsyra, dvs den inflammationsdrivande fettsyran. Vilket gör att man har lättare att uppnå en bra fettsyrebalans om man väljer kokosnöt framför andra nötter.

Nu jämför vi ju mandel med kokosnöt.
Mandel har 10,6 gram omega 6 per 100 gram
Kokosnöt har 0,6 gram per 100 gram

Alla som läser bloggen vet ju att mitt favorit mjöl i bakverk är kokosnötsmjölet. Jag kommer nog alltid att favorisera detta mjöl.

Jag använder också ibland kokosnötsmjölet för att kunna reducera mandelmjöl i bakverk och bröd.

Så här har vi nu två anledningar att ibland föredra kokosnötsmjöl! 
Mindre fytinsyra och mindre omega 6 = HÄLSA

Tilllbaka till nötter och fytinsyran.
Behöver vi reducera intaget av nötter av hälsoskäl?

Jag tror inte de flesta äter så mycket nötter så ofta att vi behöver grunna så värst över detta.
Men om man betänker att samlaren och jägaren fick knäcka och skala nötterna själva så åt de säkert långt mindre än vad vi gör idag, då det bara för oss är att hälla ur en påse…
Men de flesta av oss äter nog de bara som snacks mellan målen eller som sagt i bakverk mm en gång ibland. Men det är ju inte så att måltidens bas är nötter, är det det då bör vi nog ta oss en funderare. Ex mandelmjölspannkakor varje dag…
kanske byta ut dem mot kokosnötsmjölpannkakor ibland ;)

Bild och mer om nötter hos Träningslära

 

Bloggar etiketter: , ,

Feta mackor
Feta mackor
Källa: Theresia Wikström
Portioner: 9

Ingredienser:
200 g smör
5 ägg
1 dl kokosnötsmjöl
0,5 dl pofiber
1 msk krossade eller hela linfrön
1 tsk fiberhusk
1,5 tsk bakpulver
1 krm salt
Valfri topping, t ex solroskärnor
Gör så här:
Smält smör och vispa äggen ordentligt för sig.
Blanda alla torra ingredienser för sig.
Rör ner äggen i smöret och sedan de torra ingredienserna. Rör om ordentligt.
Låt smeten vila ett par minuter.
Häll sedan ut den på en plåt med bakplåtspapper. Forma till ett stort, 1 cm tjockt bröd.
Toppa med det du vill. Låt vila några minuter på plåten.
Grädda cirka 12 minuter på 200 grader.

Sedan kan man skära ut bröden. För mig blev det 9 bröd. Och det blev mums!

Jag har använt kokosnötsmjöl med 4 g kolhydrater, från lchfbutiken.se. Märket är Aman Prana. Du behöver ett sånt med riktigt låg kolhydrathalt för att det ska suga upp så här mycket fett och vätska bra. Det blir cirka 1 g kolhydrat per macka.
Renskavsgryta med messmör, röstikaka & tunnbröd med lingonsmör


Hade ni ett trevligt valborgsfirande igår? Här hemma bjöds det på norrlandsmat med trevlig sällskap. Renskav och röstikaka, tunnbröd och lingonsmör. Efter middagen åkte vi en sväng och kikade på majsbrasan nere i Köpingsvik för att sedan runda av kvällen med glass och kaffe. Inte så tokigt! När barnen somnade blev vi vuxna uppe lite väl sent in på småtimmarna och kom nog inte i säng förrän 2-snåret nånting… Seg i kolan idag, men va gör väl de. Det är ju söndag… :-P

8-10 pers
Det här behöver du :  
3 pkt renskav (a´240 gram)
4 banan schalottenlök
4 msk kycklingfond
2 tsk torkad rosmarin
1 tsk torkad timjan
1 tsk soya
4 dl vatten
5 dl grädde
1 ask fjällbrynt messmör (275 gram)
150 gram färska champinjoner
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Bryn renskaven i en stor gryta. Finhacka schalottenlök och fräs med så den blir mjuk. Slå på vatten och fond och låt puttra ihop. Tillsätt rosmarin, timjan, soya och grädde och låt grytan få puttra på svag värme ca 15-20 min. Rör ner messmöret och champinjoner på slutet. Smaka av med salt och peppar.

Lingonsmör, bara att röra ihop :
150 gram smör
2 msk lingon alt. lingonsylt
En nypa flingsalt
½ krm vitpeppar

Röstikaka
12 medelstora potatisar
2 ägg
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Skala och riv potatisen grovt. Rör ihop med ägg, salt och peppar. Tryck ut i en rund springform med bakplåtspapper. Grädda i 45 min i 200 grader. Ta ut kakan ur formen och ställ in den i ugnen igen på en plåt så den får fin färg ca 10 min.


Ingredienserna till renskavsgrytan. Messmör finns både på ask i två storlekar och även på tub.


Röstikakan gräddar jag i en springform i ugnen då utrymmet på spisen är upptaget, dessutom sköter den sig själv smidigt med denna tillagning, men du kan även göra den i stekpanna.


Lingonsmör är speciellt gott till hårt tunnbröd och passar extra bra till vilträtter som tillbehör.


Renskavsgrytan har puttrat klart och dags att serveras.


Röstikakan är färdig och skärs upp i tårtbitar.


Sådärja!


Smaklig måltid, på norrlandsvis! ;-)

Man blir lite ledsen…

När man surfar in på näthandelsajter och under LCHF hittar bröd och kakmix med vetegluten tillsatt blir man väldigt ledsen. Det är tyvärr ett flertal som man finner detta hos.

I min LCHF ingår inte vetegluten och gluten, varför? Den skapar ohälsa.

Varför den gör det?

Vill du vara säker på att ditt bröd du köper eller bakmixen du använder är helt utan gluten så LÄS på förpackningen.

En nätbutik som går att lita på är
LCHF butiken
de tar inte in något med gluten i överhuvudtaget. Härligt med företag som har en policy som de inte tjänar pengar på…

Så var kritisk när du rör dig i näthandeln och lita inte på en produkt även om den står under en flik LCHF, även kolhydratshalten bör funderas över, den är ofta inte utsatt. Maila alltid kundtjänst och fråga innan köp. Räkna alltid med att du själv måste ta ansvar för vad du köper och om varan är ok och hälsosam. De flesta företag är bara ute efter att tjäna pengar och bryr sig inte om din hälsa, den får du bry dig om själv…

Bara lite välmenande varningar från mig. :)

 

 

Persiljejärpar i gräddsky


Vi kör en ostalgitripp tillbaka till skolmats-tiden och persiljejärparna. Dessa är dock snäppet godare men jag minns ändå att just järparna tyckte jag verkligen om i skolan. Detta recept påminner lite om wallenbergare i smaken med len fin kalvfärs som gör sig ypperligt bra till just järpar. Du kan göra dom på två sätt, vill du ha den där lilla ”håligheten” i mitten som blir i klassiska järpar ska du fylla dom med ett persiljesmör, ca ½-1 tsk och sen rulla ihop dom. Här har jag istället använd massor med finhackad bladpersilja direkt i smeten. Smaksak eller variation. Väl själv!

Trevlig helg allihopa, nu blir det soffa och Let´s Dance. Missa inte att idag är det sista chansen att tävla om tillbehörs-kitet till muurikkan!

Det här behöver du :
2 skivor franskbröd
2 dl mjölk
ca 800 gram kalvfärs
1 vitlöksklyfta (finriven)
2 dl vatten
1 msk tomatpuré
1½ msk potatismjöl
1 rejäl knippa bladpersilja (finhackad)
1 tsk nymalen vitpeppar
1 tsk salt

Såsen : 
1 liter kraftig köttbuljong (Egen. Fond eller tärning+vatten)
1 tsk soya
1 tsk tomatpuré
1 tsk svartvinbärsgelé
1-2 dl grädde
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Smula ner brödet i en skål, slå på mjölken och låt det stå och svälla.  Rör sedan ner kalvfärsen och övriga ingredienser till en smet. Blöt händerna och forma med matsked ovala järpar. Lägg upp dom på blöt skärbräda. Stek hastigt i het stekpanna runtom så de får fin färg, lägg upp på ett fat efter hand. Vispa ur pannan med buljong. Tillsätt lite soya, en tesked vinbärsgelé och låt såsen koka upp. Tillsätt en skvätt grädde och smaka av med salt och peppar.  Lägg tillbaka järparna i pannan med såsen och låt dom sjuda ca 10-12 min.

Alternativ :
Du kan även utesluta persiljan i smeten och istället göra ett persiljesmör som du sedan fyller (ca ½tsk) varje järp med innan stekning. Då blir det järpar på gammaldags vis. :-P


Forma smeten med hjälp av blöta händer och en matsked till ovala järpar. Lägg på blöt skärbräda så fastnar dom inte medan dom väntar på stekpannan.


Brynta och fått fin färg.


Sen får dom puttra färdigt i såsen ca 10-12 min eller mer beroende på storlek.


Under tiden jag fixade med såsen och järparna stod Joline för salladen. :-P


Färdigt att serveras.

LCHF recept för Hamburgare

En snabblagad hamburgare i romansalladsblad som är precis lika god som den ser ut.

LCHF Hamburgare
Portioner: 1 st
Recept från: http://annikarogneby.se/lchf/lite-snabbmat-kan-ju-vara-gott-lchf/

Ingredienser
Hambugerkött
Några romansalladsblad

Hamburgerdressing
Majonäs
Tomatpuré
Gräddfil alt creme fraische
Finhackad rödlök
Ev en skvätt tacosås alt chiliflakes
salt och peppar

Gör så här
Börja med att ersätta de klassiska hamburgerbröden med några romansalladsblad. Stek sedan bacon, finhacka rödlök och lägg på en ostskiva. Vipa sedan ihop ingredienserna för dressingen.

Lägg allt detta i din hamburgare och njut!

Har du någon egen version av LCHF Hamburgare?

Morotsbröd med kanel, hasselnöt
Morotsbröd med kanel, hasselnöt
Källa: Sockerfritt
Portioner: 6

Ingredienser:
6 ägg
2 tsk fiberhusk

1 dl finriven morot

1,5 dl mandelmjöl
1 dl hasselnötmjöl, grovmixat
0,5 dl linfrö krossade
1 tsk malen kanel (kan ökas)
1 krm bikarbonat

0,5 dl naturella solrosfrön
Gör så här:
Sätt ugnen 180 grader 15 minuter i muffinsplåt.

Vispa 4 ägg fluffigt i en bunke, blanda med 2 tsk fiberhusk och låt stå i 5 min och svälla.

Blanda sedan i 1 dl finriven morot

Blanda i en annan bunke:
mandelmjöl
hasselnötmjöl, grovkornigt/ finhackat mixat
krossade linfrön
kanel
bikarbonat

Ca 0,5 dl naturella solrosfrön - vänd ner de torra ingredienserna i ägg- morotsmeten, fördela i muffinsplåten, lägg på lite naturella solrosfrön på varje bröd, grädda en kvart i ca 180 grader.
Baka med LCHF på Byttorps Finbageri!

Nu har man på Byttorps Finbageri börjat baka ur min bakbok Baka med LCHF!!

Här är det min Choklad- mazarinkaka man bakat upp.

Det bir fler sorter framöver  när värmen och fikasuget sätter in lovar dom! :D

De bakar nu med kokosnötsmjölet, vilket är super, nu kan vi äntligen få fikabröd med superlågt kolhydratshalt även på bagis!
Borgar för jättegoda semlor nästa semlesäsong också ;)

Alla som i sommar besöker staden Borås, leta upp Byttorps finbageri och  köp!!

ps. kolla vilken tjusig skyltning de gjort! ds

 

Bloggar etiketter: ,

Kycklingwraps eller kycklingrulle


Gårdagens kvällsmiddag fick bli något snabbt och enkelt. After att ha varit och storhandlat och fyllt på kyl och skafferi orkade jag bara inte ställa mig med några kastruller, dessutom hann klockan bli lite för mycket… Köpte med en grillad kyckling hem och gjorde en stor kycklingrulle med massa god sallad, tomat, lök och vitlöksdressing. Snabbt och gott. Jag använde lavash tunnbröd, tycker det är perfekt till just wraps då det är väldigt elastiskt och går inte sönder när man rullar, dessutom är dom lite större än vanligt polar tunnbröd tex.

Jag läser att många av er ratar just isbergssallad och föredrar hellre mache, färsk spenat o dyl. Det gör inte jag! Den enda goda grönsallad tycker jag faktiskt är just isberg, eller roman. Den får liksom inte vara len och tunn utan mer krisp och tuggmotstånd tack. Samma gäller endive, oj va goda dom är men inte alltid att dom finns i affären men igår hittade jag röd endive som jag strimlade och fyllde kycklingrullen med, och så isbergssallad också då förstås! ;-) Tur att smaken är som baken.

4 port
Det här behöver du :
2 st Lavash tunnbröd
1 grillad kyckling
några blad isbergssallad
4 blad röd endive
6 körsbärstomater
1 röd lök
1 knippe slätbladig persilja

Kall sås : 
1½ dl turkisk yoghurt
Salt, peppar, pressad citron, vitlök
Smaka av…

GÖR SÅHÄR :
Lägg ut ett tunnbröd och fördela sallad, tomat och lök ovanpå. Fördela kycklingen över och persilja, sist av allt den kalla såsen. När du kommit såhär långt inser du att det inte alls går att rulla ihop den så du behöver ett till tunnbröd som du lägger under/omlott och sedan rullar ihop! :-P


Lavash, sallad, tomat, rödlök.


Och så grillad kyckling.


Sen massor med persilja.


Och den kalla såsen av turkisk yoghurt.


Klart! Dagens snabbaste tips! ;-)

Kycklingleverpastej
Kycklingleverpastej
Källa: Sockerfritt
Portioner: 4

Ingredienser:
100 g kall stekt kycklinglever
100 g eko smör
1 krm worchestersauce
Gör så här:
Mixa pastejen i matberedare.

Om man vill krydda extra, smaka och ev tillsätt lite mer salt, peppar, lökpulver.

Förvara i burk i kylskåpet. Gott på fikabröd, till lite grönsaker som 'paté.