Höstens mustigaste matbröd
Idag bjuder jag på ett riktigt smakrikt bröd från mitt stora bloggarkiv.
Det smakar underbart med smör och ost till en kopp te eller kaffe nu under årets mörkaste tid.
Brödet har fått sin mörka färg och mustighet från malda nejlikor, kardemumma och kaffe och en liten sötma från några torkade fikon och granatäppelkärnor.
Du kan använda någon annan torkad frukt om du vill, som osvavlade aprikoser eller katrinplommon.
Jag hittade på receptet när jag var i Turkiet för några år sen, därför använde jag granatäpple, men det går förstås fint att byta mot lingon, blåbär eller tranbär.
Vill du ha fler tips på goda bakverk så hittar du många av mina favoriter i bakboken ”Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt”.
Läs mer om boken i länken härovan som går till Adlibris, be gärna din lokala bokhandlare att beställa hem den om de inte redan gjort det.
Mörkt mandelbröd
100 g smör eller kokosolja
4 torkade fikon
1 dl granatäppelkärnor
1 dl starkt kaffe
1 pressad citron
1 tsk malda nejlikor
1 tsk mald kardemumma
1 tsk mald ingefära
3 ägg
3 dl mandelmjöl
1 dl kokosnötmjöl
3 msk fiberhusk
2 tsk bikarbonat
ca 2 tsk salt
Skär fikonen i små tärningar och koka upp tillsammans med smör, kaffe, citronsaft och kryddor.
Låt puttra några minuter och sen svalna en stund.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör ner äggen och smörblandningen, blanda väl.
Häll upp degen i en smord brödform på ca 1 liter.
Täck med folie och grädda på 175º i 30 minuter. Ta av folien och grädda i 40 minuter till.
Låt svalna en stund i formen och stjälp upp på galler för att kallna.
Förvara i plastpåse eller burk i kylen och ta fram och skär skivor eftersom.
Du kan också forma degen till bullar. Jag fick till 10 stycken av den här satsen. Grädda dem på 200º i 20-30 minuter.
Här nedan ser du frökex med kardemumma från bakboken, jag tog bilden en vacker sommardag på Skansen förra sommaren.