Baktips till jul
Idag bjuder jag på ett riktigt saftigt och smakrikt matbröd, perfekt till skinkmackan nu i jul.
Här har jag smaksatt ett hasselnötsbröd med torkad frukt och juliga kryddor, det ger härlig smak till brödet och sprider underbara juldofter i köket.
Vill du baka brödet utan frukt så kan du använda tre medelstora, kokta rödbetor istället, som du skär ner och mixar med kryddblandningen.
Är du allergisk mot nötter och mandel kan du använda pumpafrömjöl, så det här kan bli ett bröd som passar alla i släkten.
Julbröd 1 formbröd
4 ägg
200 g mixade hasselnötter
100 g smör eller kokosolja
6-8 osvavlade aprikoser eller plommon
2 dl vatten
1 dl kokosnötmjöl
1 dl psylliumhusk
2 msk mörk balsamvinäger
2 tsk bakpulver eller 1 tsk bikarbonat
1½ tsk salt
1 tsk malet pomeransskal
1 tsk mald fänkål
1 tsk mald anis
1 tsk mald ingefära
1 tsk malda nejlikor
½ tsk mald kardemumma
Skär aprikoser/plommon i mindre bitar. Koka upp med vatten, smör eller kokosolja, vinäger, kryddor och salt.
Vill du ha mycket julsmak på brödet kan du ta mer av kryddorna, det här blev lagom för mig.
Låt puttra 10 minuter tills det blivit en tjock gröt. Låt svalna och mixa slätt.
Mixa eller mal hasselnötterna till ett lite grövre mjöl. Du kan också använda färdigköpt hasselnötsmjöl.
Mald mandel eller mandelmjöl går också bra, men använder du det färdigköpta som är gjort på skållad mandel så blir brödet inte lika mörkt.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Vispa äggen tjockt.
Blanda den mixade kryddgröten med mjölet och rör ner äggen i degen.
Det blir en rätt tjock deg så blanda den väl.
Smörj en brödform på ca 1 liter. Tryck ner degen ordentligt med hjälp av en slickepott.
Släta till ytan och täck med ugnsfolie. Grädda på 150º med folien på i 45 minuter.
Ta av folien och grädda 45 minuter till. Låt svalna en stund i formen och stjälp sen upp på galler.
Låt kallna, svep in i en ren bakduk och lägg i en plastpåse i kylen att mogna tills nästa dag.
Brödet passar bra att frysa så du kan baka några nu och ge bort i julklapp.
Boktips till julklappssäcken
På bilderna ser du resultatet av några dagars roligt arbete.
Från bokens sötare del:
Pekannötsmuffins med äpple, raw moussetårta med jordgubb och lime, fikontryfflar med apelsin.
Från den salta och matigare delen:
Sötpotatisbröd med vitlökssmör, spröda västerbottenskex med vallmofrön, frö/nötbröd med fikon.