Glutenfritt julbröd

Baktips till jul

Idag bjuder jag på ett riktigt saftigt och smakrikt matbröd, perfekt till skinkmackan nu i jul.

Här har jag smaksatt ett hasselnötsbröd med torkad frukt och juliga kryddor, det ger härlig smak till brödet och sprider underbara juldofter i köket.

Vill du baka brödet utan frukt så kan du använda tre medelstora, kokta rödbetor istället, som du skär ner och mixar med kryddblandningen.

Är du allergisk mot nötter och mandel kan du använda pumpafrömjöl, så det här kan bli ett bröd som passar alla i släkten.

Tomten och ägg

Julbröd 1 formbröd

4 ägg

200 g mixade hasselnötter

100 g smör eller kokosolja

6-8 osvavlade aprikoser eller plommon

2 dl vatten

1 dl kokosnötmjöl

1 dl psylliumhusk

2 msk mörk balsamvinäger

2 tsk bakpulver eller 1 tsk bikarbonat

1½ tsk salt

1 tsk malet pomeransskal

1 tsk mald fänkål

1 tsk mald anis

1 tsk mald ingefära

1 tsk malda nejlikor

½ tsk mald kardemumma

Skär aprikoser/plommon i mindre bitar. Koka upp med vatten, smör eller kokosolja, vinäger, kryddor och salt.

Vill du ha mycket julsmak på brödet kan du ta mer av kryddorna, det här blev lagom för mig.

Låt puttra 10 minuter tills det blivit en tjock gröt. Låt svalna och mixa slätt.

Mixa eller mal hasselnötterna till ett lite grövre mjöl. Du kan också använda färdigköpt hasselnötsmjöl.

Mald mandel eller mandelmjöl går också bra, men använder du det färdigköpta som är gjort på skållad mandel så blir brödet inte lika mörkt.

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Vispa äggen tjockt.

Blanda den mixade kryddgröten med mjölet och rör ner äggen i degen.

Det blir en rätt tjock deg så blanda den väl.

Smörj en brödform på ca 1 liter. Tryck ner degen ordentligt med hjälp av en slickepott.

Släta till ytan och täck med ugnsfolie. Grädda på 150º med folien på i 45 minuter.

Ta av folien och grädda 45 minuter till. Låt svalna en stund i formen och stjälp sen upp på galler.

Låt kallna, svep in i en ren bakduk och lägg i en plastpåse i kylen att mogna tills nästa dag.

Brödet passar bra att frysa så du kan baka några nu och ge bort i julklapp.

mobiluppladdning_604a39222a6b22aa5e5b5c4a

Boktips till julklappssäcken

Jag har fått många förfrågningar genom åren om att göra en bakbok, för tre år sen blev den verklighet.
 
Min idé var att skapa glutenfria recept med bara naturlig smaksättning från frukt, bär och grönt, det skulle bli recept helt utan både socker och sötningsmedel i bokens söta del.
 
Resultatet blev verkligen gott tyckte både jag och de som fick provsmaka bakverken.
 
Tycker du eller någon i din familj om att baka, så ta gärna en titt i länken här på det som blev min sjunde kokbok, ”Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt”.
 
Bakboken utsågs hedrande nog till Sveriges bästa hälsobok 2021 på prestigefyllda kokbokstävlingen Gourmand Awards, så det var många som fick upp ögonen för mitt nya sätt att baka.
 
På grund av Coronan blev vi kvar hela sommaren i Lennarts lilla 1a i Stockholm i stället för att åka upp till min lägenhet i Östersund, där jag gjort alla de andra kokböckerna.
 
Så det blev en lite krävande men väldigt rolig utmaning att få till njutbara bakverk med enkla medel i det minimala pentryt.
 
Jag tog många och långa promenader på Djurgården för att hitta de finaste platserna till bilderna.
 
Det här var den andra kokboken där jag fick det stora förtroendet att fotografera allt själv. Den första, ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv”, hade jag fotograferat hemma i Jämtland i fjällmiljö, nu blev det storstaden som fick bjuda på sin finaste natur istället.
 
När väderprognosen utlovade sol så fixade jag i ordning mina recept på kakor, bollar, matbröd, pajer, muffins, kex, piroger och annat gott, oftast ett recept i taget, ibland två.
 
Tidigt på morgonen när solen var på väg upp tog jag spårvagn 7 ut på Djurgården och hade med dagens fotoobjekt i en liten kylväska + rekvisita till bilden och kameran förstås.
Men inget stativ, jag tog alla bilder på frihand.
 
Det mesta av porslinet som bakverken förevigades på kom från Stadsmissionens Loppis i Gamla Stan, där var jag många gånger för att hitta fina koppar och assietter till bilderna, en riktigt roligt del i jobbet med att skapa en kokbok.
 
Morgonsolen är mild och ger en fin lyster till bilderna, så det blev många morgnar som jag var uppe med tuppen.

På bilderna ser du resultatet av några dagars roligt arbete.

Från bokens sötare del:

Pekannötsmuffins med äpple, raw moussetårta med jordgubb och lime, fikontryfflar med apelsin.

Från den salta och matigare delen:

Sötpotatisbröd med vitlökssmör, spröda västerbottenskex med vallmofrön, frö/nötbröd med fikon.

8.-sma-pekannotsmuffins-med-apple

22. Raw moussetårta med jordgubbar och lime

37.-sotpotatisbrod

Glutenfritt, mörkt och mustigt matbröd

Glutenfritt, mörkt bröd med kryddor och frukt

Höstens mustigaste matbröd

Idag bjuder jag på ett riktigt smakrikt bröd från mitt stora bloggarkiv.

Det smakar underbart med smör och ost till en kopp te eller kaffe nu under årets mörkaste tid.

Brödet har fått sin mörka färg och mustighet från malda nejlikor, kardemumma och kaffe och en liten sötma från några torkade fikon och granatäppelkärnor.

Du kan använda någon annan torkad frukt om du vill, som osvavlade aprikoser eller katrinplommon.

Jag hittade på receptet när jag var i Turkiet för några år sen, därför använde jag granatäpple, men det går förstås fint att byta mot lingon, blåbär eller tranbär.

Vill du ha fler tips på goda bakverk så hittar du många av mina favoriter i bakboken ”Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt”.

Läs mer om boken i länken härovan som går till Adlibris, be gärna din lokala bokhandlare att beställa hem den om de inte redan gjort det.

Kryddbröd med varmrökt fläskkarré och ost

Mörkt mandelbröd

100 g smör eller kokosolja

4 torkade fikon

1 dl granatäppelkärnor

1 dl starkt kaffe

1 pressad citron

1 tsk malda nejlikor

1 tsk mald kardemumma

1 tsk mald ingefära

3 ägg

3 dl mandelmjöl

1 dl kokosnötmjöl

3 msk fiberhusk

2 tsk bikarbonat

ca 2 tsk salt

Skär fikonen i små tärningar och koka upp tillsammans med smör, kaffe, citronsaft och kryddor.

Låt puttra några minuter och sen svalna en stund.

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör ner äggen och smörblandningen, blanda väl.

Häll upp degen i en smord brödform på ca 1 liter.

Täck med folie och grädda på 175º i 30 minuter. Ta av folien och grädda i 40 minuter till.

Låt svalna en stund i formen och stjälp upp på galler för att kallna.

Förvara i plastpåse eller burk i kylen och ta fram och skär skivor eftersom.

Du kan också forma degen till bullar. Jag fick till 10 stycken av den här satsen. Grädda dem på 200º i 20-30 minuter.

Här nedan ser du frökex med kardemumma från bakboken, jag tog bilden en vacker sommardag på Skansen förra sommaren.

13. Frökex med kardemumma

Bakar 3 sockerkakor och valnötskubbar!

ValnötskubbTur att vädret är gråkallt idag, ugnen går varm här!

Det bakas 3 Sockerkakor med kardemumma och 3 Valnötskubbar!
Dessa ska med som smakprover till Ulricehamn i morgon och som alla lchf-bakare vet så smakar våra bröd bäst dagen efter ;)

Sockerkakan hittas i nyaste bakboken Kakor och desserter med LCHF och valnötskubben finns ett recept hos Lotta Bromé.

Jag var ju hos Lotta i radion förra året och då provsmakade hon just Valnötskubben och därför finns receptet där :D
Här finner du receptet och om du vill kan du också lyssna på snutten med mig och Lotta!

 

Vaniljmuffins med chokladgömma

IMG_0163Här ska ni få ett gott muffinsrecept som tyvärr inte fick plats i bakboken.
Håll tillgodo!

6-8 st

Ingredienser:

4 ägg
2 msk bakery+ (erytritol och stevia)
75 gram smält osaltat smör
1 dl grädde
1 dl mandelmjöl
1 dl kokosnötsmjöl
1 msk fiberhusk
0,5 tsk vaniljpulver
1,5 tsk bakpulver

Gömman:

75 gram Philadelphiaost eller cream cheese
1,5-2 msk kakao
0,5-1 msk bakery+ (erytritol och stevia)

Gör så här:
För choklad fyllningen blanda bara alla ingredienser väl med varandra.
Vispa ägg och sötning fluffigt.

Häll i smör och grädde, blanda väl.

Blanda de torra ingredienserna och blanda ner dem väl i smeten.

Skeda upp drygt halva smeten i formar och forma en liten grop med blöt tsk. Fördela chokladkrämen i groparna. Fyll upp med resterande smet, peta till smeten med blöt tsk att den kommer ut lite mot kanterna och möter smeten under.

Grädda i 175 grader i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter

Nya bakboken anländer nu

9789140116_Kakor_och_desserter_med_LCHF_3D_mindretill alla er som beställt. Jag har förstått att den började anlända redan i slutet på förra veckan och att den går ut i en strid ström nu.

Detta gör ju att nu så börjas det bakas och läsas i den. Jag skulle bli jätte tacksam om ni som finner märkligheter eller rena stavfel och andra tryckfel kommer till mig med dom.
Kontakta mig via kontaktformuläret eller i en kommentar här.

Alltid bra att kunna rätta till fel i nästa tryckning!

Sedan vore det ju också givetvis kul att höra vad ni tycker om den!
Om ni uppskattar recepten osv, och framförallt bakar ni och hur tycker ni det blir och smakar!

Stor varm kram till er alla och också en trevlig helg vill jag redan nu passa på att önska  er!

Sista chansen med 20 rabatt!

Passa på bokus_kakor_och_desserter_med_lchf_181x265_boka.jpgatt köpa nya bakboken med 20 kr i rabatt!
Klicka in på länken här eller bannern i högermarginalen,
glöm inte skriva dessert i kassan.

nu bör boken landa hos köparna vilken ”sekund” som helst. Boken finns i lager from NU!

 

Köpa signerad exemplar av nya bakboken för 240 kr?

978153406_KakorchdestRGB_9990Jag har nu möjlighet att låta alla ni som ville köpa ett signerat ex av boken Kakor och desserter med LCHF göra det!

Det ni måste göra är att betala in i förskott 240 kr till Länsförsäkringar bank 9020 61 393 16,
och fyll noga i namn och adress.
Maila mig gärna samtidigt namn och adress för säkerhets skull.
kontakt snabela mariannslchf.se
eller via kontaktformuläret här på bloggen.
Bor du i annat land så kontakta mig så kollar  vi upp vilken kostnad det blir då.

Betalningen bör vara mig senast tillhanda fredag 28/3. om du vill köpa en signerad bok, efter där kommer det inte att finnas böcker hemma hos mig för utskick.

Efter 1/4  beställer jag rätt antal böcker och så fort böckerna anlänt här så sätter jag mig och skriver frakt-påsar och signerar böckerna!

När böckerna anlänt här hemma så gör jag ett blogginlägg om det så vet alla att nu är den signerade boken i faggorna!

 

NU kan man börja förboka bakboken med 20 kr i rabatt!

978153406_KakorchdestRGB_9990Genom att klicka på denna länk in till BOKUS och bakboken

KAKOR OCH DESSERTER med LCHF

och skriva kampanjkoden dessert i kassan så ska det bli 20 kronor avdraget i kassan.

Så priset för boken blir 154 kr!

Observera att det är ett förbokningspris, boken kommer inte skickas ut förrän runt 7 april.

Förbokningsrabatten gäller bara fram till 7 april.

 

 

 

Förköpa nya bakboken till specialpris!

9789153440116_Kakor_och_desserterÅterigen så har jag fått till att alla bloggläsarna kommer kunna få förköpa min nya bok Kakor och desserter med LCHF till ett specialpris.
Detta är alltså ett FÖRBOKNINGS Pris på BOKUS och priset blir med kod 154 kr!

Så håll utkik efter koden! Koden kommer att meddelas här på bloggen i ett inlägg.

Bäst är för att inte missa denna kod och inlägget att prenumurera på bloggen.

Det fanns också ett intresse att köpa boken via mig och då få den signerad, detta pris blir ca 230 kr. Men om detta får jag återkomma till när jag vet mer och hur vi löser det praktiska.

Några bilder ur boken

IMG_0095IMG_0300IMG_0473

 

 

 

 

 

 

 

 

Förköpa signerade exemplar av nya bakboken?

978153406_KakorchdestRGB_9990har fått en förfrågan på om jag kan sälja signerade exemplar av nya boken Kakor och desserter med LCHF.

Jag undrar nu om det skulle finnas ett sådant intresse från läsarna att jag köper in böcker från ICA-förlaget och signerar dom och skickar ut?

Isåfall behöver jag nog ta upp förbokningar så jag vet hur många böcker jag måste köpa in.

Så min fråga blir lite hur många av er skulle vara intresserade?
Svara kan du gör här i tråden eller via kontaktformuläret.

Nu är det givetvis inte bindande, nu sonderar jag bara intresset. Behöver få veta om det alls är någon idé att kolla med förlaget om piser.