Baka med LCHF för 129 kr!

baka-med-lchf-litenNu kommer min första bakbok
Baka med LCHF – Klassiska bakverk till fika och fest utan socker och gluten ut på bokrean!
man kan köpa den för endast 129 kr på Adlibris.
Fått uppgift om att from måndag så finns den på förlaget.

Om Bokus kommer ha rea det vet jag inte, men troligtvis.

Förlaget har gjort ett nytryck så passa på, inte säkert det sker igen ;)

 

Semlewraps – LCHF

Fick en fråga från Gun Helgesson om hur gör man de populära semlewrapsen?
Jo man tar receptet wraps ur boken Baka matbröd med LCHF och tillsätter 1-2 msk bakery+ och 0,5-1 msk kardemumma.
Sedan gör man mandelmassan enligt receptet i boken Baka med LCHF (min första bok).
Sedan breder man ut mandelmassan på wrapsen och vispar upp grädde och lägger på och vrider till. Vips har man gjort en SEMLEWRAP! Se Guns fina illustrationsbild nedan. Tusen tack Gun för den!

10351816_10152977124942510_3094085327841436225_n
Om du inte har böckerna så kan du kika här på wraps och här på mandelmassa ;)

Min första bakbok Baka med LCHF kommer ut i UK!

61NS1zGGFpL._SX258_BO1204203200_Goda nyheter! Min allra första bok Baka med LCHF justeras och formgivs för att ges ut i Storbrittannien!

Det är CarbZone som köpt rättigheterna till utgivning i UK och därmed kommer de att finnas i väldigt många hälsokostaffärer mm i UK. Coolt!

Här får ni se hur den ser ut i USA och när omslaget är klart för UK så ska jag nog dela med mig det till er.

Efter UK ser det ut som att CarbZone också kommer ge ut den i Tyskland, men om det får jag återkomma till när jag vet mer.

Häftigt att mina böcker får lov att ”leva” vidare i andra länder :D

 

Våffeldagen!

Kokosnötsmjöl våfflorHar tidigare delat mitt våffelrecept ur boken Baka med LCHF, men här ska ni få det igen!

©2013 MariannAndersson

Våffeldagen idag den 25/3
Nu ska jag bjuda på våfflorna ur boken Baka med LCHF!!

ca 10 st

Ingredienser:

5 ägg
1,5 msk Bakery+ sötning (kan mkt väl uteslutas helt)
2 dl grädde
2 dl creme fraiche
25 g smält osaltat smör
1 dl kokosnötsmjöl
1 tsk bakpulver
0,5 tsk vaniljpulver

Gör så här

1.Smält smöret
2. Vispa äggen och sötning fluffigt. (numera vispar jag utan sötning och tar i den med det torra)
3. Vispa ner grädde och creme fraiche.
3. Häll i smöret
4. Blanda övriga torra ingredienser och blanda ner det i smeten väl. Låt svälla minst 5 minuter.
5. Stek sedan på väl uppvärmt våffeljärn och låt dem steka lite längre än vanligt.
6. Lägg dem på galler att svalna.

Tips: Låt smeten precis få ligga någon knapp halv minut på järnet innan man drar ner locket. Då blir de något tjockare och lättare att ta loss.

ÖNSKAR ALLA EN TREVLIG VÅFFELDAG!

 

2 msk Bakery+ = 3 msk sötrix o 1/4 krm stevia

IMG_2766Det uppstår frågor omkring dosering av bakery+ i förhållande till min  sötning i boken Baka med LCHF.

I Baka med LCHF så använder jag  ca 3 msk sötrix-flor, som är erytritol och finns i märken som sukrin, sötin, sötrix och ICA-Sötströ.
Dessa 3 msk blandade ajg med 1/4- 1/2 krm stevia ca 300 gånger sötare än socker. Denna blandning är min uppfinning, denna blandning som sedan kom att spridas snabbt i lchf bak-kretsar. Vid den tiden då Baka med LCHF kom ut fanns inte några färdiga blandningar stevia-erytritol överhuvudtaget.

De blandningar som finns på marknaden har kommit till under de sista två åren. Företagen upptäckte att man kan blanda dessa två efter att jag upptäckte att bästa sötman är när man blandar dem. Då kom det ut Sukrin+ som är 2 gånger sötare än socker och sedan kom Bakery+ som är 3 gånger sötare än socker och som jag själv varit med om att ta fram och som också är det bästa sockret på marknaden just nu.

Jag nämner inte de blandningar som är 5 gånger sötare än socker för dom fungerar inte, det är för mkt steviasmak i dem och då får man ändå blanda ut dom med  ca 2 msk erytritol och då är ju tanken med ”1 påse att ta ifrån” borta ändå så…

Så jag hoppas att alla kan ha överinseende att min sötningsuppfinning i boken Baka med LCHF  är som den är, då det var det enda som fanns tillgängligt då och NU så finns Bakery+ och min nya bok Kakor och desserter med LCHF som utkommer 7 april där kommer Bakery+ stå i recepten! Den kan nu förbokas till 20 kr i rabatterat pris skriv dessert i kassan bara! Bilden visar Blåbärmoussetårtan ur boken Kakor och desserter med LCHF.

Ber så mycket om ursäkt om detta ställer till det för nya bakare.

 

 

Följ med till Birgitta Höglunds Paleo
Klicka på bilden så hittar du min nya blogg

Klicka på bilden så hittar du min nya blogg

Nytt år, nya äventyr.

Det är över 1½ år sen jag skrev här på bloggen, så nu har lusten att blogga kommit tillbaka igen.

Haft fullt upp med att skriva kokböcker sen sist, men nu känns det som tiden räcker till att börja vara lite mer aktiv på nätet igen. Det ger en väldigt stor glädje att kunna dela med mig av min matfilosofi till så många.

Den här gången blir det en renodlad receptblogg, inget prat utan bara god och nyttig mat. Temat blir mjölkfri och glutenfri Paleo/Stenålderskost, en kostmodell jag mer och mer gått över till senaste året, men förstås med en rejäl dos av High Fat i min variant.

Här kan du på Kostdoktorns medlemssidor ta del av en videointervju med mig om mina tankar kring LCHF/Paleo.

Du är varmt Välkommen att titta in bland mina nya, mejerifria recept på Birgitta Höglunds Paleo.

Foto Gunno Rask

Foto Gunno Rask

Uppdatering 19 mars 2014

Långkok för LCHF och Paleo av Birgitta Höglund

Mina 3 kokböcker på export till USA

Äntligen kan jag berätta en hemlighet jag gått och burit på sen i vintras.
Alla mina 3 kokböcker kommer att ges ut på engelska våren 2015!!!
Det känns så stort att jag knappt fattar det än.

 

LCHF för seniorer av Birgitta Höglund och Annika Dahlqvist

Böckerna är LCHF för seniorer, som jag skrev tillsammans med Annika Dahlqvist,
Grillmat LCHF med förord av Anna Hallén om de viktiga vitaminerna och mineralerna och
Långkok för LCHF och Paleo med förord av Ann Fernholm om fettets viktiga betydelse i vår kost.
Böckerna kommer ut i USA på förlaget Skyhorse Publishing.

Fick mail från redaktören Lindsey Breuer i New York i morse att kontraktet är påskrivet och klart mellan Skyhorse och Optimal/Pagina. Tänk att de ger ut inte 1, inte 2 utan alla 3 kokböckerna på en gång…

Det roligaste är att jag tog den här kontakten helt själv, efter att jag blivit tipsad om Skyhorse Publishing av mina bloggvänner Nina och Clark på Left Coast LCHF.
Vi har haft mailkontakt ända sen jag började blogga om mat och jag har skickat dem mina böcker. Nina är fotograf och har hela tiden peppat mig att böckerna är så bra så de borde ges ut även på engelska.

Skyhorse Publishing har de senaste åren gett ut Sten Sture Skaldemans LCHF-kokboken och Mariann Anderssons Baka med LCHF och håller på med översättningen av Marianns Baka matbröd med LCHF.

Grillmat


Mal ALDRIG kokosflingor till mjöl!!

kokosnotmjoloch tro att du kan baka med det och att det blir kokosnötmsjöl/kokosmjöl av det. Det är dömt att misslyckas! Allt blir kokosomelett.

Det verkar behövas berättas igen då det dyker upp nya lchf-bakare som inte förstår skillnaden i kokosnötsmjöl och att köpa kokosflingor och mala/mixa till mjöl.

Tyvärr så har de som säger att man kan göra så inte provat att baka något själva utan de bara antar det går. I ”tidernas begynnelse” dvs 2011 då var det just många som trodde det skulle funka och vara en billig genväg (genväg ofta senväg) till det dyrbara mirakelmjölet kokosnötsmjöl, men de fick lära sig den hårda vägen…. allt de bakade blev kokosomelett och pannkaka.

Kokosmjöl är de fibrer som blir kvar efter du precis pressat ur allting ur det vita kokosköttet och gjort kokosmjölk/grädde. De fiberer som blir kvar mal man till mjöl. Kokosflingor är ju bara torkat vitt kokoskött, dvs allt är kvar och flingor suger upp lite vätska kokosmjöl massor.

För den som inte förstår denna skillnad kan gärna läsa storyn om hur jag ”uppfann” kokosnötsmjölet i boken Baka med LCHF (har du den inte? låna den på biblioteket ;) ), för det är ju faktiskt jag i Sverige som gjorde det. Alltså inte uppfann själva mjölet men hur man kan baka med det och tom använda det helt ensamt utan något annat mjöl. Så är det något jag vet något om så är det kokosnötsmjölet. Det var som om det exploderade i lchf-bloggarna några månder efter jag började lägga ut recept med kokosmjölet ;). Vet andra författare som helt plötsligt skulle börja ”provbaka med mjölet” och numera är de flesta lchf-bakrecept med kokosmjöl i även i tidningarna…

Kan ju lika gärna här också berätta att det är min lilla uppfinning också i vilka proportioner som man skulle blanda erytritol och stevia för att få bästa sötma i bakverken ;)

 

 

Lindegårds mat & delikatesser säljer LCHF produkter

OLYMPUS DIGITAL CAMERAI denna webshop
Lindegårds mat&delikatesser
hittar du äkta mat och delikatesser utan konstiga tillsatser, tillagade av riktiga råvaror, mat som smakar som det ska smaka helt enkelt. Äkta mat är bra för kropp och själ!

Det mest fantastiska bortsett från att de säljer ÄKTA MAT  är att de nu också säljer ett flertal LCHF produkter!!

KUL är det också att Lindegårds numera saluför BAKERY+ .
Även några olika LCHF-lådor har de satt samman och i en av lådorna finns min bok Baka med LCHF och till den fler lämpliga produkter så som Bakery+ . Denna LCHF-baklåda kanske kan vara en fin julklapp till någon som behöver komma igång med hälsosam bakning?

Carina Lindegård skriver på hemsidan om företaget:
”När jag var liten lagade min mamma mat av riktiga råvaror.
Visserligen hann det bli mycket kött, potatis och sås under de åren
men man visste alltid vad det var man åt. Industriellt processerad mat,
färdigmat och E-nummer visste man inte vad det var, maten man lagade
och åt innehöll allt kroppen behövde och var helt ofarlig.

Som vuxen levde jag sen många år i olika länder som inte hade färdigmat
i alla fall inte svensk sådan, jag lagade därför ofta svensk mat från grunden.
Det blev med åren ett naturligt sätt att förhålla sig till själva matlagningen,
mat köps inte färdig, mat tillagas från råvaror. Enkelt.
Varför köpa färdig tacomix när man kan blanda den själv av spiskummin,
chili, vitlök, salt och paprika.

Att sen landa i Sverige, i den civiliserade världen med sitt fantastiska
matutbud, var ju toppen, ända tills jag började läsa
innehållsförteckningarna på den fantastiska maten. Då blev det jobbigt.
Jag tvingades leta produkter utanför de stora livsmedelskedjorna och
hittade många små producenter i närområdet.

Lindegårds som företag har vuxit fram utifrån mitt egna genuina intresse
för och kärlek till riktig mat och alla de som ihärdigt jobbar vidare med
sina syltgrytor, gårdsmejerier, ekologiska jordbruk och småskalighet.

Jag har stor respekt för alla mathantverkare och småskaliga producenter
som bevarar vår kunskap om hur man odlar äkta råvaror,
hur man behåller en värdig djurhållning och hur man lagar riktig mat.

I Lindegårds produktsortiment strävar vi efter att ha produkter från så
mycket ekologiskt odlade råvaror som möjligt och KRAV-märkta och
Äkta Vara certifierade produkter som möjligt. Mathantverkare har en
liten kundkrets som finns i deras direkta geografiska område. Dem säljer i
den egna gårdsbutiken, på marknader eller via mindre delikatessbutiker
i närmsta stad. Dem använder oftast ekologiskt odlade råvaror
från den egna gården eller från granngården, med andra ord kan dem sina
produkters hela historia.

/ Carina på Lindegårds

är att de nu också säljer ett flertal

Många sålda böcker!

har fått veta att man har sålt 9042 st av Baka med LCHF och 7338 st av Baka matbröd med LCHF!!

Alla dessa är väl antagligen inte LCHF´are utan några är väl troligtvis ”bara” glutenintoleranta… sedan kan man också notera att brödboken snart kommer ifatt kakboken… inte så konstigt då bröd är nog det man saknar redan dagen efter man börjat LCHF.

Men helt otroligt att så många ändå är intresserade av hälsosam bakning!  GLÄDJANDE!

Har du inte böckerna och känner att NU är det allt dags så kika till höger här på bloggen där finner du köpknappar in till de mest vanliga internetbokhandlarna och just nu är BOKIA billigast på Matbrödsboken med 175 kr och även BOKIA med 167 kr för Kakboken.
Kan ju också vara ett fint julklappstips!

Baka matbröd med LCHFbaka-med-lchf-liten

 

 

 

 

 

 

 

I morgon är det kladdkakans dag

IMG_8246Ja även Kladdkakan har numera en egen dag 7/11 är det tänkt man firar den, Kladdkakans dag.
Givetvis har bloggen lite sånna recept.
Kladdkakor är ju goda ;)

Chokladkladdkakan den klassiska med kakao dvs utan sockrad choklad, finns i Baka med LCHF.
Den kan även de som äter strikt LCHF äta.

Annars om du inte har bakboken finner du goda gratis-recept här och även dom kan ätas av strikta LCHF´are:

VANILJKLADDKAKA med hallongrädde
(äter du strikt? Ta bort hallonen då de flesta kolhydraterna kommer från dem, även mandeln och öka kokosmjölet)

LAKRITSKLADDKAKA med citrongrädde

SAFFRANSKLADDKAKA med valnötsgrädde
(äter du strikt? Välj att ta bort mandlarna  och öka kokosmjölet och ta också bort valnötterna)

Hoppas återkomma med ett nytt recept på kladdkaka i morgon om nu inte någon av dessa skulle passa ;)