ja det finns ju många exempel att dra upp ang det dolda sockret. Det socker vi kanske inte tänker på…
så som coca-cola innehåller 10,2 gram kolhydrater och en Brämhults färskpressad apelsin juice 12 gram…
Man kan också jämföra 33 cl coca-cola innehåller 9,7 sockerbitar och det gör också en 175 g Risifrutti. Hur många har inte gett sina barn en sådan till mellanmål?
och mindre nogaräknade eller kunnande idrottsmän/kvinnor gör reklam för en sådan sockerbomb som Risifrutti!?
Näe, ge era barn en äkta ”Risi”frutti dvs en Kesofrutti!
Ett foto som sprids på facebook…
men lite kul hade det ju varit om man hade hängt en apelsinjuice pkt brevid coca-colan..
coca-cola 10,6 gram kolhydrater och en Brämhult färskpressad apelsinjuice 12 gram.
Givetvis innehåller pressad apelsin lite vitaminer och fibrer… men om det handlar om att jämföra sockerinnehåll så blir ju detta lite tankeväckande… nu när veckans tema ser ut att gå i ”tankeväckande”…
Jag måste få tipsa om denna urgoda, enkla och snabba laxgryta vi åt häromdan. Medan riset kokar lagar du denna lax i panna med härliga smak av apelsin och hummerfond i såsen. En 10-poängare och grytan tog slut i ett nafs.
Nu ska jag och Joline julpynta och göra allt klart inför första advent imorgon, ska visa er lite bilder senare. Hittade en så fin adventsstake för blockljus som jag är så nöjd med!
Det här behöver du :
4 laxfiléer
Salt o peppar
3 dl grädde
1 pressad apelsin
1 msk hummerfond
3 tomater
3 salladslök
1 knippe persilja
GÖR SÅHÄR :
Skär laxen i kuber och fräs på i stekpanna med smör el. olja tills de fått fin färg. Salta och peppra. Tillsätt hummerfond, pressa i apelsinen och låt koka upp. Klyfta ner tomater, salladslök och finhackad persilja. Servera med ris.
Enkel laxgryta med få ingredienser, men ljuvligt god!
När laxen fått fin färg, tillsätt resten av ingredienser och låt såsen koka upp.
Här bjuder jag på en Pepparkakskladdkaka!
ca 6-8 bitar
Ingredienser:
100 g smält osaltat smör
1 dl creme fraiche
1,5-2 msk Bakery+ sötning
4 ägg
1 dl kokosnötsmjöl
1- 1,5 msk pepparkakskrydda beroende på hur kraftig pepparkakassmak man önskar
1 tsk bakpulver
Servering:
2 dl grädde
finrivet skal från 1 apelsin
Gör så här
1. Smält smöret och vispa lätt ner creme fraichen
2. Rör sedan i äggen och sötning väl i smeten.
3. Blanda torra ingredienser och blanda ner det väl i kastrullen.
4. Smöra och pofiberbröa eller kläm fast bakplåtspapper en springform ca 21 cm i diameter.
5. Häll smeten i formen och grädda i ugnen 175 grader i ca 8-10 minuter.
Passa kakan noga då den ska dallra lite ca 3 cm från kanten och in. Ta ut och låt svalna.
6.Vispa grädden med apelsinskalen.
Ps Gör alltså inte som jag på denna bild glöm kakan några minuter för länge och den blir mer en mjuk pepparkaka än en kladdis
200g smör, plus extra för smörjning
200g mörk choklad , bruten i rutor
6 medelstora ägg , separerade
200g strösocker
3 msk hasselnötslikör eller amaretto likör ( eller färsk apelsinjuice )
eller essence
Ganache:
5.Vispa äggulor och socker tillsammans med en elektrisk hand- vispa i minst 5 minuter tills vitt och fluffigt , rör sedan i chokladen blandningen tills väl blandat . Tvätta och torka visparna väl .
6.In en ren skål , vispa äggvitorna till hårda toppar - de är redo när du kan vända skålen upp och ner utan att äggen glider ut .Övervispa inte.
8.Häll blandningen i den förberedda formen och grädda i mitten av ugnen i 35-40 minuter eller tills kakan har stigit och är fast.
9.Ta kakan ur ugnen och låt den svalna i formen i 30 minuter . Lossa bältesklämman och vänd kakan på ett serveringsfat , dra sedan av fodret papper och låt den svalna helt .
10.När kakan är kall , bred på nutellaganachen och strö över 50 gr hasselnötsmjöl. Spritsa evt gräddrosetter på.