Citronmuffins

ca 8 st beroende på stl på formen, här är det stora formar

4 ägg
2 msk Bakery+  Mariannsocker
1 stor citron, rivet skal och saft
75 gram smält osaltat smör
1 dl creme fraiche
1 dl kokosnötsmjöl
1 dl mandelmjöl
1, 5 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver

Gör så här:
Vispa ägg och sötning fluffigt.
Häll i citronsaft o skal, smör och creme fraiche, blanda väl.
Blanda de torra ingredienserna och blanda ner dem i smeten.
Skeda upp i formar och grädda i mitten av ugnen 175 grader i ca 15-20 minuter.

Tips. Om du inte vill ha ”flisiga” muffins som på bild stryk till dem något i formarna med ryggen av en blöt sked.

©MariannAndersson

 

 

Bloggar etiketter: , , ,

Pastagratäng med köttfärs

pastagratäng
Gratänger allt-i-ett är himla smidigt när man bara fyller en ugnsform och skjutsar in i ugnen. Igår tog jag upp en låda från frysen med köttfärssås, till de kokade jag makaroner och vispade ihop en snabb bechamelsås. Allt som behövs för en god pastagratäng. Hällde i en burk majskorn och så riven ost på toppen.

Lite ”mac n cheese” blir det över det hela med tanke på gratängsåsen. :-P

6 port
Det här behöver du :
6 port kokta makaroner
600 gram färdig köttfärssås
1 burk majskorn
1 sats bechamelsås
riven ost

GÖR SÅHÄR :
Fördela makaroner, köttfärssås och majskorn i en ugnsfast form. Slå över bechamelsåsen och vänd runt. Strö över osten och gratinera i 225 grader ca 25-30 min.

1 sats bechamelsås :
50 gram smör
3 msk vetemjöl
5 dl mjölk
Några droppar D´Elidas chilisås
Nymalen vitpeppar
Örtsalt
2 äggulor

GÖR SÅHÄR :
Smält smöret i en kastrull. Dra kastrullen från plattan och gör en bottenredning; Vispa ner vetemjölet till en slät smet. Slå på lite av mjölken och fortsätt vispa. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och tillsätt mjölk lite i sänder vartefter såsen tjocknar. Låt småkoka under omrörning ca 10-15 min, ju längre desto godare blir den. Krydda med D´Elidas chilisås, vitpeppar och örtsalt. Rör ner äggulorna sist av allt. Smaka av.

pastagratäng_köttfärs
Dögott!! :-P

The post Pastagratäng med köttfärs appeared first on Kryddburken.se.

Carpaccio
Carpaccio
Källa: http://www.karinslchf.blogg.se
Portioner: 4

Ingredienser:
Ca 200 g oxfilé
Ruccola
1 tsk pressad citronsaft
2 tsk olivolja
Flingsalt
Nymald svartpeppar
Pinjenötter
Parmesan
Gör så här:
Linda in köttet i plastfolie och låt det halvfrysa i frysen. Blanda under tiden pressad citronsaft och olivolja i en liten skål, torrosta pinjenötterna i en het panna (använd ingen olja eller smör och passa dem noga så de inte bränns!) och skölj ruccolan.
Ta ut köttet och skär lövtunna skivor med den vassaste kniven i lådan. Lägg upp på tallrikar och toppa med ruccola. Ringla över citronoljan, strö över flingsalt, nymald svartpeppar och de rostade pinjenötterna. Hyvla sist över parmesan.
Kycklinggryta med lite sting

Kycklinggryta med lite stingJag gillar grytor ”alltiett” här kommer en variant som vi tycker mycket om:

Snabblagad kycklinggryta ”alltiett” och med lite sting!

ca 4 portioner

4 kycklingfilé , gärna Bosarpskyckling och då kan det kanske räcka med 3 filéer
1 strimlad purjolök
250 gram skivade champinjoner
1 liten påse valfria wokgrönsaker (eller andra grönsaker)
300 gram cream cheese
salt och peppar
1 msk paprikapulver
1-2 tsk chilipulver beroende på valet av hetta och sting
2 tsk curry
2 tsk lökpulver och ev lite vitlökspulver eller en pressad klyfta

Gör så här:
Strimla eller skär kycklingen i mindre bitar, fräs den i rikligt med smör. Lägg i svampen att fräsa med och sedan purjon.
Krydda upp och blanda runt. Häll i de frysta wokgrönsakerna ( eller andra) och blanda väl runt, låt detta fräsa upp lite och ta sedan i cream cheesen och låt det hela blandas samman och låt grytan koka i ca 10 minuter, eller tills kycklingen är färdig och grönsakerna mjuknat något och tagit åt sig kryddorna.

 

Bloggar etiketter: , ,

Långlagade, möra fläskkotletter i skysås

kotletter_fläskkotletter_möra_skysås
En enkel husman med härligt möra och saftiga fläskkotletter är bland det godaste som finns. Kött, sås och potatis, det står jag fast vid och kommer göra resten av mitt liv! ;-)

Just fläskkotletter tycker jag har hamnat i skymundan, jag gillar dom skarpt och ska man köpa såna så se till att de är med ben. Benen ger en mustigare och fylligare smak till köttet och skulle du mot förmodan skära bort benen FÖRE tillagning, ja då får du en utskuren kotlett som i affären saluförs som ytterfile! Så nu vet du de. ;-)

Riktigt fina skivor av fläskkotlett med ben är ännu godare, prova gärna att bräsera och låta dom långlagas med en härlig skysås så får du en riktig finmiddag på bordet!

Det här behöver du :
6 fläskkotletter med ben
Smör till stekning
Salt & peppar
½ dl mörk balsamvinäger
1 msk ljus sirap
2 morötter
2 gula lök
3 hela vitlöksklyftor
1-1½ liter kraftig köttbuljong (hemmagjord, oxfond/tärning + vatten)
2 msk mushroom soya
ev. några droppar soya color
1 burk creme fraiche
½ dl grädde
Salt & peppar

1-2 burkar konserverade champinjoner ;-)

GÖR SÅHÄR :
Bryn kotletterna i stekpanna med smör på hög värme så det får fin färg. Salta och peppra. Slå på balsamvinägern och sirap så allt får ett riktigt uppfräs. Plocka upp kotletterna och lägg på fat sidan om så länge. Skär lök och morötter grovt och stek i samma panna så det blir fint karamelliserade av det som finns kvar i stekpannan efter kotletterna. Ner med kotletterna igen och slå på buljong och soya, ev några droppar soya color för färgens skull.

Sänk värmen och låt dom bräsera utan lock ca 1-1½ timme. Rör ner en burk creme fraiche och liten skvätt grädde. Koka upp så du får en krämig sås, red ev. av med maizenamjöl utrört i lite vatten. Sen om man är som jag så överdoserar man med champinjoner, men de kan man låta bli om man vill. För mer sås öka på mängden buljong. Smaka av. Servera med kokt potatis, lök och morotsbitar från pannan.

möra_kotletter_skysås_grönsaker_lök_morötter
Kotletterna har fått brynas till fin färg. Lök och morötter fått karamelliseras av stekskyn från kotletterna i pannan.

skysås_kotletter
Slå på buljong och låt bräsera ca 1-1½ timme på medelvärme.

kotletter_sås_skysås_fläskkotletter
Rör ner en burk creme fraiche och lite grädde, låt såsen koka ihop och bli krämig. Och ni som inte är lika galen som jag i burkchampinjoner gör inte så, och ni som är det – GÖR SÅHÄR!!

koka_potatis
Kokt potatis till, kan det bli bättre?? :-P

The post Långlagade, möra fläskkotletter i skysås appeared first on Kryddburken.se.

Underbara frukostfrallor!
Underbara frukostfrallor!
Källa: Andrea
Portioner: 6-7

Ingredienser:
2 ägg
1,5 dl vispgrädde
3 dl mandelmjöl
2 msk fiberhusk
0,5 dl krossade linfrön
1 tsk salt
1,5 tsk bakpulver
0,5-1 krm brödkrydda (gillar du det mycket ta ett helt krm, gillar du det inte alls kan du utesluta brödkryddan helt.
Sesamfrö (till topping)
Gör så här:
Fick detta receptet av min arbetskamrat som klippt ur det från en tidning, jag är ganska ny inom LCHF och som alla andra saknar jag brödet, har provat göra en del bröd men dessa frallor är helt fantastiska!
Inga problem att inte få njuta av frallor igen!


Sätt ungnen på 175 grader.
Vispa ägg fluffigt.
Tillsätt vispgrädden och rör om.
Blanda alla torra ingredienser och vänd ner. Rör samman till en deg/smet.
Låt stå i 3-5 minuter så det kan svälla.
Klicka med hjälp av sked ut smeten på en pappersklädd plåt, strö över sesamfröna(frivilligt). Grädda mitt i ugnen 20-25 minuter.
Tänk på att förvara dom i kylen sen ifall du inte äter upp alla på en gång;)
Hundens hälsa och naturliga mat

sot-hundNågra gånger då och då så nämner jag våra alltid lika älskade husdjurs hälsa och beroende av rätt naturlig mat. Nu har jag har hittat en utmärkt hemsida om just hundar.
HELA HUNDEN – en holistik hälsa för hunden
Ni som har hundar lusläs denna sida, då vet du varför du måste ge hunden rätt mat och en för hunden naturlig föda.
Även katter och människor nämns, så att lusläsa hemsidan och mina uttdrag nedan och sedan fundera över vad kan då vara lämplig mat för oss människor… det borde få alla att dra slutsatsen att LCHF (som ju är naturligt glutenfri) är naturlig kost för människor.
Läs i synnerhet denna min första artikel-rekommendation och tänk på hundar, katter och ALLA oss människor….

Får jag rekommendera ett par artiklar?
Är hunden glutenintolerant, eller?
Uttdrag ur artikeln:

”Den ”klistriga” maten 
Det finns speciellt fyra olika födoämnen som har en förmåga att klistra sig fast vid tarmslemhinnans villi; gluten (från sädeslag), kasein (från mjölkprodukter) sojaprotein och majsgluten/majsprotein.
Den klistriga maten täcker villi och en partiell eller total villusatrofi bildas som reducerar absorptionsytan. Villusatrofi hindrar alltså tarmen från att ta upp näringsämnen och ses typiskt vid glutenintolerans, men även vid intolerans av kasein (mjölkprotein) och sojaprotein.

Lyckligtvis så är mjölkprodukter i stort sett försvunna från den moderna hundmaten, men de tre återstående ämnena används flitigt och orsakar både människor och djur mycket lidande.
När det gäller hundmat har gluten, soja och majs ett gemensamt användningsområde, nämligen som sammanbindare (läs klister!) i mat och foder.

Annan klistrig mat
Stärkelse är ju känt som just en klistrigt substans. Stärkelse finns främst i pasta, potatis och ris. Samma sak gäller här; stärkelse klistrar sig fast vid villi med samma effekt som om det varit gluten, soja eller majs.

Något som måste påpekas här, är att man faktiskt tillverkar klister av bl.a. ris och majs. Och vem har inte gjort eget klister av vetemjöl och vatten?

Vad händer i magen?
Efter att hunden (katten, eller människan..) har mumsat i sig någon eller några av dessa klistrigheter sätter magen i gång med att jobba för fullt. I ett försök att bryta ner cellulosan producerar magen så mycket magsyra den bara kan (halsbränna, någon?). Men det är förstås ett hopplöst företag, hunden (eller människan) är ingen gräsätare, om den varit det skulle den förmodligen haft horn och sagt muuu… Hundens mage rår inte på alla dessa grässlag, för det är just vad det är – vete, ris, korn, råg, havre, majs – gräs i olika former! Hundar kan inte idissla! Och med cellulosan och stärkelsen är det samma sak, hunden saknar totalt matsmältningsenzymet amylas i saliven, (läs mer om hundens matsmältning här: Carnivor vs Omnivor) all amylas produceras av bukspottkörteln, först när maten nått mage och tarmar. Cellulosan och stärkelsen kan inte brytas ned utan stannar kvar och lägger sig även den som en klistrig beläggning på villi med känt resultat.
När så villi täcks med klister påbörjas en undernäring. De livsviktiga näringsämnen vars upptag nu kraftigt reduceras är bl.a: kalcium, järn, jod, alla B-vitaminer (ofta upptäcks B-12 bristen först), C-vitamin och andra vattenlösliga vitaminer, de flesta spårmineraler som zink, mangan, magnesium. Alltså nästan alla ämnen utom de fettlösliga vitaminerna.
Detta är alltså inte något som endast drabbar den glutenintoleranta individen, utan det drabbar ALLA, enkelmagade, icke idisslande djur och människor!”
Glöm inte att klicka in på hela artikeln och läs den är superviktig även ur mänsklig hälsosynpunkt.

 

Royal Canin har överträffat sig själva!
Uttdrag ur artikeln:

”Royal canins allergifoder: SAMMANSÄTTNING: majsstärkelse, fjäderhydrolysat med låg molekylvikt (innehåller L-aminosyror och oligopeptider), kokosolja, sojaolja, mineral, cellulosafiber, cikoriamassa, frukto-oligosackarider, fiskolja, mono- och diglycerider av fettsyror förestrade med citronsyra, animaliskt fett, tagetesextrakt (innehåller lutein).

Hunden ska alltså leva på majsstärkelse och fjädrar?!
För det är ju vad detta består av! Att drapera det i fina termer som är obegripliga för den icke insatta – ”hydrolyserat protein” och ”låg molekylär vikt” – är bara ett sätt att ingjuta respekt hos konsumenten; man spinner på människors okunskap i ämnet. Det här ska ju endast säljas av veterinärer och man räknar kallt med att djurägare inte ifrågasätter veterinärernas kunskap.

Nu finns det säkert de som tycker att jag är korkad och obildad som inte förstår meningen med det här fodret.
Nja, helt korkad är jag inte. Jag förstår mycket väl att meningen med det här fodret är att  behandla allergi och att proteinhydrolat (isolerade aminosyror som kroppen/immunförsvaret  inte känner igen och därför inte kan reagera på) och låg molekylär vikt (också detta för att inte trigga immunförsvaret) kan vara nödvändigt för att hunden ska kunna äta överhuvudtaget.
Och visst, tanken är god, om man nu utgår från att det faktiskt handlar om en allergi. Men den trogne läsaren av den här bloggen vet vid det här laget att jag har en lite annan syn på saken. Det handlar ytterst sällan om faktiska allergier. Det handlar istället om den oundvikliga effekten av olämplig kost för en köttätare.”

Läs sista meningen där en gång till och har du inte redan rätt kost till dina små och stora älsklingar så ändra NU!

Bloggar etiketter: , ,

Kyckling i stark sås

kyckling_wok_het_sås_asiatisk_mat_recept
Efter en sen frukost (idag också) med uppstekta kroppkakor från gårdagskvällen så tänkte jag att det skulle bli en riktigt lat, härlig söndag innan allvaret sätter igång imorgon igen… ;-) Barnen plockade fram ritblock och pennor och dukade om köksbordet till en regnig innedag med pennorna i högsta hugg.

Kära maken placerade sig framför datorn och ”Blocket” o jag vet inte riktigt VAD som flög i mig när jag började plocka av julgranen helt i det blå, så rofyllt och mysigt allting… Om jag bara kunde begränsa mina impulser ibland och låta det stanna vid en tanke och inget annat!?

Sen åkte granen ut… Det var ju meningen förstås, lite barr å så dammsuger man väl upp i ett nafs… Men sen då??

Nånstans där i förbifarten råkade jag nämna för gubben att vi kanske skulle hjälpas åt å fixa lite i garderoben, plocka upp lite lådor på vinden och kanske… VIPS – TJOHOPP – JÄDRANS VILKEN GALOPP så va vi igång!!

Herregud vad allting tog fart från en stilla söndag till en närmast likt fullbemannad lastkaj på DHL i värsta rusnings-lastningen eller nånting… Lådorna flög till höger och vänster och det rensades, och garderoben blev tom och städad, julgardinerna åkte ner i ett svisch. Adventsstakarna, juldukar, tomtar, lyktor, glitter och kransar! ALLT PÅ EN GÅNG!!

Jag ska verkligen inte gnälla då jag har en flyttgubben till karl men herregud va tungt allting är när man ska kånka och bära kartonger och stuva, lyfta upp för vindstrappen och ha sig… Svettigt och stressigt!!? Hellre så städar jag nog ihjäl mig… Men när Nicke är i farten då går det undan! Å när en annan sliter så svetten sprutar för att få tyngsta pjäsen som skulle upp på vinden att ens rucka på sig så kommer han ner och tar den under en arm och knatar upp för vindstrappen lätt som en plätt… Jag tror det är starke Adolf jag är gift med, eller nåt sånt! ;-)

Men nu är det gjort! Ja – julen är utdansad alltså! Garderob o vind städad, rensad, fylld, köket i ny skrud, inte ett spår av minsta lilla tomte finns längre… :-P

Nu ska jag jobba dubbelpass i dagarna två nere i stan så de va ganska skönt å få det gjort faktiskt! Har ni julen kvar ännu, eller har den åkt ut??

Söndagsmiddan idag blev en härligt god kyckling i stark sås. Bara att lufta fjädrarna och snyta snoken nu – det här är GOTT!! Vi hörs imorgon… Gissa vem som ska sova gott snart… ;-)

6 port
Det här behöver du :
3 kycklingfiléer
Smör till stekning
1½ msk maizenamjöl
Salt & peppar

Såsen : 
½ purjolök
3 finhackade vitlöksklyftor
3 msk finhackad ingefära
1 röd färsk chili (spansk peppar)
1 pressad citron
1 pressad lime
½ liter stark kycklingbuljong el. fond
2 msk koncentrerad apelsinjuice
3 msk tomatpuré
2 msk kikkoman soya
2 msk hoisinsås
2 tsk D´Elidas chilisås
2 tsk flytande honung

2 burkar skivade vattenkastanjer
1 burk minimajs
1 burk böngroddar
1 burk hela champinjoner

1 bukett broccoli, delad i mindre bitar, lätt förväld i saltat vatten

GÖR SÅHÄR :
Skär kycklingfiléerna i strimlor. Smält smöret i en stekpanna. Bryn kycklingen så den får fin färg. Pudra över maizenamjölet, salt och peppra och rör om. Lägg upp på ett fat vid sidan om sålänge.

Vispa ur pannan med kycklingbuljongen. Tillsätt sedan alla övriga ingredienser till såsen. Smaka av.

Tillsätt sist av allt vattenkastanjer, minimajs, böngroddarna, champinjoner och broccoli.

het_sås_kyckling_thai_asiatiskt
Förbereder söndagens middag!

kyckling_kyckling_het_sås_wok
Kycklingen är brynt med salt o peppar.

het_sås_kyckling_asiatiskt_mat_recept
Såsen är på gång. Här har vi massa goa, starka saker… ;-) Kycklingbuljongen ska snart slås i, DÅ kan man börja smaka av!

wok_grönsaker_minimajs_vattensakstanjer_böngroddar
Minimajs, böngroddar och vattenkastanjer… Om man älskar vattenkastanjer så tar man två burkar! Om man älskar burkchampinjoner så tar man en sån burk också! ;-)

kyckling_het_sås_asiatisk_mat_recept
Här har vi den, kyckligen i stark sås. Och så spetsar vi till det med lite härlig broccoli också!

kyckling_i_stark_sås
Smaklig måltid!

The post Kyckling i stark sås appeared first on Kryddburken.se.

Glutenfri äppelpaj
Glutenfri äppelpaj – ett enkelt recept på hur du bakar en glutenfri äppelpaj (glutenfritt) med mandelmassa. Ingredienser (10-12 portioner) 3 dl MixWell ljust basmjöl 125 gram margarin 1 kryddmått bakpulver 1 msk socker 2 msk vatten Pajfyllning 50 gram margarin 1/2 dl socker 2 ägg 100 gram riven mandelmassa 3-4 äpplen kanel efter behag Gör [...]
Glutenfri äppelpaj

Glutenfri äppelpaj – ett enkelt recept på hur du bakar en glutenfri äppelpaj (glutenfritt) med mandelmassa. (10-12 portioner) Ingredienser 3 dl MixWell ljust basmjöl 125 gram margarin 1 kryddmått bakpulver 1 msk socker 2 msk vatten Pajfyllning 50 gram margarin 1/2 dl socker 2 ägg 100 gram riven mandelmassa 3-4 äpplen kanel efter behag Gör … Continue reading Glutenfri äppelpaj

Inlägget Glutenfri äppelpaj dök först upp på Äppelpaj.se.