Fullkornspasta i krämig sås med bacon och lök

pastasås_med_bacon_pasta
Vojne, vojne nästan en hel månad sen vi åt pasta! Den bubblan spräcker jag nu genast med ett supergott recept på fullkornspasta i en krämig sås med bacon, philadelphiasot, örter & tomater! Fasen va svårt det är att låta bli att länga efter pasta! :-P

Här har jag i alla fall en stekpanna och en kastrull med kokande pasta. I stekpannan fräser jag på bacon och lök knaprigt, kryddar rejält med svartpeppar, en klyfta vitlök, en skvätt vit balsamico, en massa tomatpuré, kycklingfond, vatten och philadelphiaost…

När pastan är al dente lyfter jag bara över den i såsen och späder med pastavatten som ger en naturlig redning och såsen blir krämig. Serverar med halverade små plommontomater och persilja! Sen kan man äta så det ryker ur öronen för detta är så förbaskat gott!

4 port
Det här behöver du : 
Fullkornspasta 3-4 port
250 gram bacon
1 gul lök
1 hel vitlöksklyfta
Nymalen svartpeppar
2 tsk torkade örtkryddor
2 msk vit balsamico vinäger
3 msk tomatpuré
4 dl kycklingfond (2 msk fond/tärning + vatten)
100 gram philadelphiaost
2-3 dl pastavatten
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Koka upp vatten till pastan och hetta upp en stekpanna till baconet. Skär bacon i bitar, finhacka den gula löken samt vitlök. Fräs på bacon och lök samtidigt. Krydda med svartpeppar och torkade örter redan nu så smaken får hänga med och riktigt svettas ihop.

Koka pastan enligt förpackning men dra bort en-två minuter från koktiden så du får den knappt al dente, den kommer fortsätta tillagas i såsen sen.

Rör ner vit balsamico i bacon & löksåsen, tillsätt tomatpuré och kycklingfond, låt koka upp. Rör sist ner philadelphiaosten och låt såsen puttra på svag värme.

Lyft över pastan i såsen och några slevar av pastavattnet. Stäng av plattan, rör om. Smaka av med salt & peppar. Toppa med halverade små plommontomater och persilja.

fullkornspasta_pastasås_bacon
Pasta i sås!!! ;-)

pasta_allt_i_ett_bacon_pastasås
J
a, pasta, bacon och ost… Det blir liksom aldrig fel!

pasta_fullkornspasta_baconsås
Smaklig måltid!

Vegetarisk pasta med sparris i krämig sås

sparris_pasta_krämig_sås

För länge sen jobbade jag tillsammans med en kvinna från Holland. Det var himla intressant för vi pratade såklart en hel del mat och recept i och med att vi lunchade ihop då och då och hon hade den ena roliga matlådan med sig efter den andra. Alltid spännande!

Man tänker annorlunda i Holland när man planerar mat berättade hon.

Man tänker GRÖNSAK först och sen resten… Till exempel kunde hon bli jättesugen på endiver bara sådär?! Eller typ spetskål och så planerade hon maträtten efter den grönsaken, eller salladen och allt lät faktiskt ruskigt gott när hon beskrev det, men ganska svårt…?! Man kanske bara är ovan? Eller hur tänker ni?

Här i Sverige tänker vi oftast pasta, potatis, kött, korv, fisk, kyckling etc och sist av allt grönsaker! (Japp, jag är en av alla som tänker så!) Så hennes tankegångar tyckte jag såklart var både grymt intressant och imponerande och kunde inte för min värld förstå hur hon lyckades att komponera ihop veckans alla middagar och matlådor om man tänkte så… Det kan jag inte än idag!

Jag tänker ofta på henne och ”hur hade hon tänkt nu liksom??!” Sen FÖRSÖKER jag i alla fall göra det bästa av det… Så, här kommer en sån tanke fast i slutänden blev det liksom att jag hade tänkt på svenska ändå… Ja, godaste pastarätten på länge i alla fall…. :-P

Det här behöver du :
Kokt pasta till 4 port
1 dl nötter (hasselnötter + valnötter
1 msk smör
250 gram grön sparris
200 gram sockerärtor
1 bukett broccoli
1 vitlöksklyfta
2 msk balsamvinäger
2 dl creme fraiche
Salt & peppar
½ kruka persilja
Lagrad ost

GÖR SÅHÄR :
Rosta hasselnötterna i torr, het stekpanna. Hacka fint med vass kniv. Koka pastan al dente. Koka/förväll sparris, sugarsnaps och broccoli i en annan kastrull i saltat vatten ca 2 min. Smält smör i stekpannan och fräs sedan på sparris, sugarsnaps och broccoli. Finhacka vitlöken och tillsätt. Slå på balsamvinäger och creme fraiche. Salta och peppra. Låt koka upp. Tillsätt pastan, nötterna och finhackad persilja. Rör om. Servera med en god lagrad ost.

veg_pasta_sparris
Förberett!

vegetarisk_pasta_sås
Efter att sparris, broccoli och sockerärtor har fått koka lätt i saltat vatten får dom fräsa på i stekpannan med vitlök, balsamvinäger, salt och peppar.

pasta_krämig_sås_sparris_nötter_vegetarisk
Creme fraiche och nötter åker i… Är man nötallergiker kan man byta ut dom mot solrosfrön som man rostar lätt i torr panna.

pasta_sås_krämig_godaste_sparris
Finhackad persilja strax före servering.

pasta_pastasås_broccoli_sparris_nötter
Smaklig måltid!

vegetarisk_pasta_sås
Riven chiliost på toppen för den som vill ha de. Prova detta recept, det är verkligen vansinnigt gott!!!! ;-)

The post Vegetarisk pasta med sparris i krämig sås appeared first on Kryddburken.se.

Färsk ravioli med vitlöksfrästa champinjoner & timjan

ravioli_vitlök_champinjoner_färska
Gokväll alla fina! 

Ja, det är ju alla hjärtans dag idag, vare sig du eller ni firar den eller inte skänker jag er en extra varm tanke idag bara för att jag tycker om er så mycket och det är så kul när ni kommenterar och engagerar er! Jag är väl inte tipp-topp-piggelin med min hand, den värker ännu efter 3 veckor o MR-röntgen är planerad o gipset är kvar så jag tar allt i min egen lilla takt,, ibland går min egen lilla takt för fort och då får jag väl skylla mig själv när handen protesterar mot mig…

Hur som helst så älskar jag att läsa era kommentarer och det är jättekul om ni skriver nån rad, följer mig på bloglovin, facebook eller instagram ”Kryddburken”… Jag finns lite överallt! :-P

Dagens recept är nåt så busenkelt som färsk ravioli! Så vansinnigt gott och hundra gånger bättre än burk-ravioli. Till dessa har jag bara smörstekt färska champinjoner med vitlök och så lite färsk timjan. Enklare, godare kan de inte bli! Ska bjuda på lite ”alla-hjärtans-dag-bilder” lite senare. Hoppas ni alla haft en fin dag o kväll. Stor kram till er…

2 port
Det här behöver du : 
250 gram färsk ravioli (ica selection)
100 gram färska champinjoner
Salt & peppar
1 msk smör
2 vitlöksklyftor
1 knippe persilja
1 knippe färsk timjan

GÖR SÅHÄR : 
Börja med att pensla bort smuts från champinjonerna. Skär i skivor. Hetta upp en stekpanna på hög värme och lägg i svampen. Låt champinjonerna få vätska ur sig och krydda sen med salt och peppar. Tillsätt, pressad vitlök och en klick smör samt finhackad persilja.

Koka raviolin enligt förpackningen. ringla över en god olivolja, strössla över färsk timjan och blanda med de vitlöksfrästa champinjonerna.

ravioli_svamp_champinjoner_färsk
Den här färska raviolin kan jag verkligen rekommendera, 250 gram låter inte så mycket till 2 portioner men tro mig, det gör de! Grymt god fyllning med tomat, mozarella och basilika. Prova!! ;-)

färsk_ravioli_ica_selection
Stora härliga raviolikuddar som INTE kokar sönder!

vitlöksfrästa_champinjoner
Smörstekta champinjoner med vitlök och persilja. Tillsammans med färsk ravioli och timjan… Ni anar inte hur gott det är! Och enkelt! :-P

The post Färsk ravioli med vitlöksfrästa champinjoner & timjan appeared first on Kryddburken.se.

Pasta bolognese

bolognese_pasta_ragu_köttsås

En äkta italiensk bolognese som härstammar från Italiens Bolgona innehåller inte färs utan nötkött skuret i mindre bitar, en ragu, en köttsås helt enkelt som fått koka ner med lök, morötter, rotselleri, buljong, tomat etc. Gärna en bit pancetta i också. Den serveras också klassiskt med tagliatelle men sällan med spagetti. Annan pasta såsom canneloni, rigatoni och som här fusilli bucati är vansinnigt gott!

Det här är en ren och skär restmiddag från kylskåpet. Inte så mycket bolognese fanns kvar så jag drygade ut maträtten med extra färska tomater, grön paprika, en kruka persilja och riven ost! Allting går! :-P Inte kasta…

Bolognese 8 port : 

200 gram pancetta alt. sidfläsk (knaperstekt)

ca 750 gram biffkött (ryggbiff, entrecote, fransyska, högrev, rostbiff etc)
2 gula lök
2 morötter
100 gram rotselleri
2 tsk torkad oregano
2 lagerblad
1 tsk nymalen svartpeppar
2 msk tomatpuré
1 liter kraftig köttbuljong (egen alt. tärning/fond + vatten)
1 burk finkrossade tomater
2½ dl vitt vin

En nypa socker
Salt o peppar

GÖR SÅHÄR :
Skär pancetta i mindre bitar och knaperstek i het stekpanna med lite olja. Låt torka på hushållspapper så länge.

Skär köttet i små tärningar. Bryn i het panna med lite smör el. olja. Tillsätt finhackad gul lök, finhackad morot i små tärningar och grovriven rotselleri. Vänd runt med köttet. Tillsätt de torra kryddorna; oregano, lagerblad och svartpeppar. Fortsätt med tomatpuré, finkrossade tomater och rör om kraftigt på hög värme. Slå sedan på buljongen och vinet. På med lock och sänk till låg värme.

Låt ragun få puttra ihop ca 3-4 timmar. Rör om då och då. Smaka av med en nypa socker, salt  o peppar. Tillsätt knaperstekt pancetta i såsen strax före servering.

 

bolognese_köttsås_ragu

Ragu, bolognese, köttsås… Himmelskt gott. Varsågoda!

 

The post Pasta bolognese appeared first on Kryddburken.se.

Snabb vardagspasta med bacon, vitlök, lime, olivolja och grönsaker

pasta_spagetti_vardagsmat_middagstips
När det gäller snabb och enkel vardagsmat så är pasta i alla former perfekt, det var ju säkert inget nytt men ni ska få tips på en supergod mix av grönsaker och smaksättningar som passar till all slags pasta. Jag har först och främst knaperstekt ett paket bacon och sedan lagt i grönsaker, lök och kryddor…

Här har jag använt tunn, kokt spagetti som jag rört ner i pannan med ;
Sugar snaps
Plommontomater
Zucchini
Schalottenlök
Vitlök
Lime
Olivolja…

Krydda med flingsalt, chiliflakes och massor av svartpeppar! :-P

Egentligen skulle man kunna plocka bort de mesta utom vitlök, lime och olivolja om man har riktigt dunderbråttom! Det är en smaksättning nog så god för en enkel pastamåltid. Men jag hade inte speciellt bråttom idag så jag tog lite av varje. Resultatet av frästa grönsaker, vitlök och lime i olivolja är galet gott, för att inte tala om doften i köket! :-P

Något vettigt recept får ni inte mer än såhär, det är med pasta och snabb vardagsmat man måste våga experimentera och ta ut svängarna lite. Mängder, mått, ditt o datt o hit o dit avgör du själv helt efter eget tycke och smak! ;-)

Önskar er en finfin onsdagskväll allihopa, snart dags för Sveriges mästerkock, det får man ju inte missa!

Ni som följer programmet, har ni hunnit  hitta nån favorit ännu?
Tycker det är lite tidigt än men efter kvällens program kanske… ;-)

grönsaker_pasta_middagstips_recept
Hackat & klart. Bara ner i pannan tillsammans med bacon och fräsa ihop en stund!

bacon_grönsaker_spagetti_pasta_vardagsmat_recept
Krydda med flingsalt, chiliflakes och massor med svartpeppar! Lite extra olivolja före servering… Rör ner spagettin! Klart och gudagott… ;-)

The post Snabb vardagspasta med bacon, vitlök, lime, olivolja och grönsaker appeared first on Kryddburken.se.

Pastagratäng med köttfärs

pastagratäng
Gratänger allt-i-ett är himla smidigt när man bara fyller en ugnsform och skjutsar in i ugnen. Igår tog jag upp en låda från frysen med köttfärssås, till de kokade jag makaroner och vispade ihop en snabb bechamelsås. Allt som behövs för en god pastagratäng. Hällde i en burk majskorn och så riven ost på toppen.

Lite ”mac n cheese” blir det över det hela med tanke på gratängsåsen. :-P

6 port
Det här behöver du :
6 port kokta makaroner
600 gram färdig köttfärssås
1 burk majskorn
1 sats bechamelsås
riven ost

GÖR SÅHÄR :
Fördela makaroner, köttfärssås och majskorn i en ugnsfast form. Slå över bechamelsåsen och vänd runt. Strö över osten och gratinera i 225 grader ca 25-30 min.

1 sats bechamelsås :
50 gram smör
3 msk vetemjöl
5 dl mjölk
Några droppar D´Elidas chilisås
Nymalen vitpeppar
Örtsalt
2 äggulor

GÖR SÅHÄR :
Smält smöret i en kastrull. Dra kastrullen från plattan och gör en bottenredning; Vispa ner vetemjölet till en slät smet. Slå på lite av mjölken och fortsätt vispa. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och tillsätt mjölk lite i sänder vartefter såsen tjocknar. Låt småkoka under omrörning ca 10-15 min, ju längre desto godare blir den. Krydda med D´Elidas chilisås, vitpeppar och örtsalt. Rör ner äggulorna sist av allt. Smaka av.

pastagratäng_köttfärs
Dögott!! :-P

The post Pastagratäng med köttfärs appeared first on Kryddburken.se.

Tortellinigratäng med fläskfilé och ädelost


Å jösses va jag håller på… Nu är de gratäng o ”allt-i-ett” IGEN här på kryddburken! Ja, men jag gillar konceptet för då får jag tid att duka, plocka undan disk, städa kök o torka bänkytor! OCH förbereda för fotografering! ;-)

Ja det måste vara något bakomliggande, inbyggt mentalt men det är ju dessutom vansinnigt praktiskt och fiffigt med allt-i-ett. eller hur?!

Det här middagstipset kräver dock två kastruller + stekpanna + ugnsform, men heey?! Man kan till och med förbereda detta kvällen innan eller på morgonen samma dag. Diska ur en kastrull från tortellini eller broccoli är ju minimalt med jobb. Hur som helst så är detta så gott så det är både plus och minus som i slutänden blir ett stort PLUS! Ja, ni hänger med va?!

Det här behöver du :
Tortelleini till 4 port (färsk)
1 stor broccolibukett

Smör till stekning
1 fläskfile
2 fond du chef grönsaksbuljong
4 peppar (kvarn)
3 msk vit balsamico vinäger
6 dl grädmjölk
1 burk creme fraiche (2dl)
120 gram ädelost (Kvibille grädd ädel)
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Putsa och skär fläskfilén i tunna skivor/bitar.  Jag hade min fryst, då går det desto lättare att skär tunna skivor, lite som skav.

Skär broccolibuketten i mindre bitar och förväll i saltat vattnet nån minut.

Bryn fläskfilén i smör på hög värme så den får fin färg. Tillsätt 2 st fond du chef buljong eller 2 vanliga grönsaksbuljongtärningar. Slå på den vita balsamvinägern och låt allt fräsa ihop nån minut.

Sänk värmen och tillsätt gräddmjölken + creme fraiche. Låt småputtra ca 5 min. Dra pannan från plattan och smula ner ädelosten. Låt smälta ner, rör om. Smaka av med salt och peppar. Ev. kan såsen behövas redas av med lite maizenamjöl utrört i vatten för en tjockare konsistens om så önskas.

Slå såsen över kokt tortellini och broccoli i en ugnsfast form. Gratinera i ugn på 225 grader ca 20 min.


Färsk tortellini som jag bara lagt i en större bunke och hällt på kokande vatten. Efter en stund då det svalnad är den perfekt al dente för att gratineras i ugn.


Fläskfilén bryns och senare tillsammans med grönsaksbuljong, vit balsamico…


Gräddmjöl, creme fraiche och till sist ädelost som får smälta ner.


Dags att montera ihop allt i ugnsformen.


Fläskfilén har fått god smak i ädelostsåsen. Häll den över tortellini och broccoli i ugnsformen.


Några varv med pepparkvarnen och skjuts in i ugnen. 225 grader ca 15 min.


Woooilllaaaa!!! :-P Smaklig måltid!

The post Tortellinigratäng med fläskfilé och ädelost appeared first on Kryddburken.se.

Minestronesoppa med risoni


Blev så hiskeligt sugen på soppa igår när jag fladdrade runt bland mina ”bloglovins” och hamnade hos Mårtenssons. Ja soppa är något så världsligt, jordiskt gott alltså och bröd till är ett absolut måste annars igen soppa! :-P

En favorit jag skulle kunna leva på om jag måste äta samma mat varje dag är potatis och purjolökssoppa, och denna soppa kommer snäppet efter. En tomat och grönsakssoppa med pasta, i det här fallet risoni, jag det är ett måste emellanåt!

Snart är klockan 20.00 och det är åter dags för ”Bonde söker fru?” Följer ni programmet?
Vad tycker ni om våran Ölands-Bengt med alla kameler? :-

Nähäpp, inge ”Bonde” ikväll, fotboll istället??!! Hurra va kul!! …inte…

ca 6 port
Det här behöver du :

2 potatisar
2 gula lök
1 stor morot
1 gul paprika
½ röd paprika
1/3 gurka
2 msk tomatpuré
1 burk finkrossade tomater
1 burk plommontomater
8 dl grönsaksbuljong (hemmagjord, fond el. tärning + vatten)
1 tsk D´Elidas chilisås
Några varv med pepparkvarnen
Ev. salt 
2 dl risoni
Färsk timjan
Bröd

GÖR SÅHÄR : 
Förbered alla grön och rotsaker. Hacka och skär allt fint. Hetta upp en rymlig gryta med lock. Smält smör och häll i lite olja. Fräs på allt på hög värme och häll sedan på tomatburkarna, buljong och chilisås. Sänk värmen och lägg på locket. Låt soppan puttra ca 30-45 min. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt risonin precis före servering. Garnera med färsk timjan.


Huvudingredienserna.


Soppan puttrar…


Risoni tillsätter du precis före servering så blir den perfekt al dente när den fått stå till sig i soppan några minuter. Smaklig spis. :-P

The post Minestronesoppa med risoni appeared first on Kryddburken.se.

Makaronipudding


Man kan ju bli överförsvenskad för mindre alltså! Makaronipudding…. :-P Hur uppväxt är man inte med den?? Galet gott och funkar med allehanda kylskåpsrester allt från grönsaker, korv, bacon, skinka, några ägg, en skvätt mjölk och makaroner.

När jag var liten gjorde mamma ibland makaronipudding på överblivna stuvade makaroner, det var lyx. Haha! :-P Men vanliga vattenkokta är gott det också och det blir de där knapriga goda överst när man gräddar den.

Här är en väldigt liten pudding av bara ett par få rester med grillkorv, bacon, och en enkelt äggstanning.

4 port
Det här behöver du :
4 smala grillkorvar
1 pkt bacon
2 schalottenlök
Salt & peppar
2 port kokta makaroner
2 ägg
2 ½ dl gräddmjölk
Salt

GÖR SÅHÄR : 
Skär korven och bacon i mindre bitar, finhacka löken och fräs på i stekpanna, krydda med salt & peppar. Blanda med makaronerna i en ugnsfast form. Vispa ihop ägg, gräddmjölk och salt och slå över formen. Gratinera i 200 grader ca 20 min.


Godaste gott!! :-P

 

The post Makaronipudding appeared first on Kryddburken.se.

Första hemlagade middagen efter resan…


Igår eftermiddag lagade jag mat. Äntligen!! Som jag har saknat det… Behöver inte vara något speciellt avancerat, bara känslan att få använda mina knivar, hacka och skära och röra i grytor och stå bland ångorna igen!

Haha… Jag har verkligen saknat det, mycket, mycket mer än att ÄTA maten. ;-)

Så efter gårdagens påfyllning av ett tomt kylskåp så blev det spagetti och köttfärssås. :-P Hallå, det var ju i alla fall måndag så att falla in i de gamla vanda rutinerna var inte alls svårt och familjen åt och njöt av lite mer ”vanlig” husman och smaker vi känner igen.

Den grekiska maten var toppen på alla sätt. Vällagad, kryddig men ändå med rena fräscha smaker och hotellets buffé var bland de finaste och mest varierade bufféer jag ätit. För att inte tala om fetaosten som jag inte kunde utesluta ur gårdagens middag såklart… En rumstempererad fetaost har vi blivit bortskämda med och det tycker jag ni ska ta efter, det smakar verkligen fetaost deluxe, och det gör inte en kylskåpskall fetaost. Välj en äkta grekisk ost. Jag gillar Fontanas ekfatslagrade om man ska äta den ren, men vill du marinera så använd original.

Med lite olivolja och kryddor på, samt nygräddat ciabatta var middagen fulländad med en supergod köttfärssås med massor av lök, paprika, rotselleri och morötter och en skvätt grädde i såsen.

Detta mina vänner var bara sååå gott så ni anar inte! Prova gärna receptet som blir riktigt mustigt med sötma från paprika och morot och en djup fyllig smak av rotsellerin, detta är det recept av många som jag oftast lagar när det vankas just köttfärssås.

Det här behöver du : 
800 gram blandfärs
2 gula lök
1 röd paprika
1 grön paprika
2 rivna morötter
1/4 rotselleri
2 tsk torkad oregano
½ tsk malen vitpeppar
3 msk oxfond
2 dl ketchup
3 dl vatten
2 dl grädde
Salt

Tillbehör : 
1 block fetaost
Paprika
Flingsalt
Nymalen svartpeppar

GÖR SÅHÄR :
Förbered grönsaker och rotsaker till köttfärssåsen. Skala och riv morötter och rotselleri. Skölj och tärna paprikan fint och hacka löken.

Ta ut fetaosten ur kylen så den får bli rumstempererad. Lägg på ett fat och ringla över olivolja. Strö över paprika, svartpeppar och flingsalt och låt stå i rumstemperatur till det är dags att äta, den smakar sååå mycket bättre då! :-P

Bryn färsen i en stekpanna med olivolja, och fräs på grönsaker och rotsaker samt oregano och vitpeppar i en större gryta med olivolja och en klick smör. När färsen är brynt häller du över den i grytan. Tillsätt oxfond, ketchup, vatten och grädde och låt småputtra på svag värme ca 45 min. Smaka av med salt och peppar.
Servera med nykokt spagetti och smulad fetaost som fått marinera i rumstemperatur.
Njut! ;-)


Förberedelser…


Rumstempererad fetaost är sååå mycket godare än kylskåpskall, lite greklands-skadad är man allt! Där serverades fetaost rumsvarm med goda olivoljor och kryddor… Mmmm…. :-P
Prova att marinera din fetaost med soltorkade tomater, pesto eller citrus, en skvätt olivolja på är ett måste och så lite torkade kryddor, det blir så gott, så gott!


Nu är kastrullerna på plats i Kryddburkens kök, det är en härlig känsla! :-P

The post Första hemlagade middagen efter resan… appeared first on Kryddburken.se.