Lövbiff med grönsaker i stark sås

lövbiffsgryta_stark_sås
Nånting som jag verkligen tokälskar så är det köttgrytor med krispiga grönsaker och gärna stark sås. Detta är en sån och den funkar lika bra att serveras med ris, pasta som med nudlar.

Det goda med denna gryta är just köttet som jag låter bräsera i pannan så det blir riktigt mört och nästan smälter i munnen. Tillsammans med wokgrönsaker och lite hetta är det en stående favorit här hemma både hos stora som små. Tur att det blev massor över, för det får faktiskt bli dagens lunch…  :-P  

8 port
Det här behöver du :

600 gram lövbiff i tunna skivor
Salt o peppar
1-2 liter köttbuljong
3 tsk D´Elidas chilisås

2 morötter
1 röd, färsk chili
1 burk strimlade bambuskott
1 burk wokgrönsaker

GÖR SÅHÄR :
Skär lövbiffen i mindre bitar och bryn i het panna med smör. Salta och peppra. Stänk över nån tesked chilisås. Slå på buljong så det knappt täcker köttet och bräsera ca 45 min tills köttet är mört. Slå på mer buljong efterhand det kokar in.

Skär morötterna i små, tunna stavar och finhacka chilin. Rör ner i pannan tillsammans med bambuskott och wokgrönsaker. Låt småkoka ca 10 min. Tillsätt nu så mycket buljong som du vill ha sås. Rev av med maizena eller vetemjöl för tjockare konsistens på såsen. Smaka av med salt och peppar. . 

köttgryta_lövbiff_nötkött
Bryn…

köttgryta_nötkött_lövbiff_gryta
Bräsera…

lövbiff_gryta_stark_sås
Vänd ner grönsaker och servera!

lövbiffsgryta_stark_sås_nudlar

Broccoligratäng med kassler

En enkel rätt där ugnen sköter det mesta. I receptet föreslår vi sallad men kan serveras med andra tillbehör.

Gör så här
1. Börja med att sätta ugnen på 225 grader.
2. Skär sedan broccolin i relativt stora bitar.
3. Koka upp vatten och förväll broccolin lätt i saltat vatten, ca 3-4 min.
4. Smör sedan din ugnsfasta form och lägg sedan i broccolin.
5. Hacka löken och fräs den i en stekpanna med smör.
6. Lägg sedan i vispgrädden i stekpannan.
7. Tillsätt sedan ost, kassler och kryddor. Mixa ihop allt och låt det sedan småkoka på svag värme i ca fem minuter.
8. Häll sedan såsen över broccolin i din form.
9. Gratinera i ugn 225 grader ca 15 min.

Servera med sallad.

Ädelostgratinerad kyckling med nötter

En enkel men smakfull LCHF rätt. Följ receptet och vänta på att rätten ska bli klar i ugnen!

Gör så här
1. Börja med att sätta ungen på 200 grader.
2. Skär sedan kycklingfiléerna på längden så att kycklingen blir i två delar.
3. Hacka lök och vitlök.
4. Stek sedan löken, vitlöken i smör tills dom har fått färg.
5. Lägg sedan i kycklingfiléerna i samma stekpanna och stek i några minuter på varje sida.
6. Krydda kycklingfiléerna med salt, peppar och timjan.
7. Lägg sedan kycklingen, löken och vitlöken i en ugnssäker form.
8. Mixa ihop ädelost med en pressad vitlöksklyfta, crème fraiche, valnötter och fonden. Bred sedan detta över kycklingen.
9. Låt sedan detta gratineras i ca 30 minuter i ugnen.

Servera med haricot vertes.

Fläskfilé med bearnaisesås

fläskfile_bearnaisessås
Vi lyxade till onsdagskvällen igår, lillördag till ära med en stående favorit hos barnen. Fläskfilé med bearnaisesås.och hasselbackspotatis. Inte fy skam. Joline fixade en god sallad till med minimajs, tomat och gurka och så kokade vi sugar snaps som är så gott! Bearnaisesåsen smaksatte jag med lite extra citron den här gången och för er som missat hela ”bearnaisesås-steg-för-steg-inlägget” hittar ni det HÄR! Kanske kan locka till helgens middag? :-P  

4-6 port
Det här behöver du : 
2 fläskfilé (Scan rapsgris)
Trocomare örtkrydda
Svartpeppar

GÖR SÅHÄR : 
Putsa filéerna och skär i skivor ca, 1½-2 cm.
Lägg upp på ett fat och krydda med trocomare örtsalt och svartpeppar på bägge sidor. Stek i het panna så de får fin färg, lägg över på aluminiumfolié allteftersom de är färdiga så de håller värmen.

Hasselbackspotatis : 
10-12 små potatisar
Smör
Flingsalt
Ströbröd
Riven ost

GÖR SÅHÄR : 
Skala potatisarna och skär ett snitt längs ena långsidan så de får en platt botten så rullar dom inte runt. Skär sedan täta snitt på ovansidan nästan helt igenom. Lägg i en ugnsfast form med bakplåtspapper. Ringla över lite smör. Strö över flingsalt och ströbröd. Gratinera i ugn ca 1 timme 175 grader, när 10-15 min återstår – strö över riven ost.

Sås :
1 sats bearnaisesås

½ pressad citron

rapsgris_fläskfile
Fläskfilé i fina skivor blir goda om de endast kryddas med örtsalt och svartpeppar.

göra_bearnaisesås
B
earnaisesås är inte så krångligt som man kan tro, ;-) Läs mitt inlägg med bilder och recept ”steg-för-steg” HÄR!

hasselbackspotatis
Hasselbackspotatis är barnens favoritpotatis och både enkla och roliga att hjälpa till och göra. ;-)

Kalops á la LCHF
Kalops á la LCHF
Källa: Olivia Åborg (Livvie)
Portioner: 4-6

Ingredienser:
1 kg grytbitar av fransyska
1 stor eller 2 små kålrötter
2 gula lökar
3 msk viltfond
2 lagerblad
7 kryddpepparkorn
2 tsk fiberhusk
2 tsk senapspulver
1 liter vatten
3 msk rödvin
2-3 msk vispgrädde
1 tsk salt
vitpeppar

kokt blomkål som tillbehör
Gör så här:
Stek köttet i en gryta och krydda med lite salt och peppar.
Ha sedan i kålrot, lök, viltfond, lagerblad och kryddpeppar.
Blanda fiberhusk, senapspulver, salt och vitpeppar i en skål och ha sedan över köttet.
Tillsätt vatten, rödvin och grädde i grytan.
Koka upp lätt under omrörning.
Låt sedan kalopsen sjuda under lock i ca 1,5-2 timmar.

Servera med kokt blomkål och en smörklick
Pudding i ugn LCHF

lchf_pudding_ugn
Igår lagade jag makaronipudding här hemma och i samma veva svängde jag ihop en pudding utan pasta, en LCHF-variant med fler ägg, grädde och ost i bland annat. Dessutom fräste jag kryddig korv med lök och smaksatte med lite hetta av D´Elidas chilisås. Grymt gott blev och väldigt mättande. Receptet är för 2 portioner och jag har gräddat den i en ganska liten form (15*15) för att få lite höjd på den.

TIPS!
Variera fyllningen med te x. bacon, kassler, skinka etc.
Servera te x med en svampstuvning och en god sallad.

Det här behöver du : 
150 gram kryddig korv
½ gul lök

5 ägg
1 dl grädde
1 dl riven ost
½ tsk D´Elidas chilisås
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Skär korven i mindre bitar och finhacka löken. Fräs tillsammans i het panna tills löken mjuknat och korven fått lite färg. Lägg i i mindre ugnsfast form. Vispa ihop ägg, grädde, chilisås och kryddor. Riv ner osten och slå över. Grädda i ca 30-35 min i 175 grader.

lchf_pudding

Allergi/LCHF-bröd
Allergi/LCHF-bröd
Källa: Olivia Åborg (Livvie)
Portioner: 3

Ingredienser:
1 tsk bakpulver
½ tsk salt
2dl pofiber
1dl fiberfin
1dl sojaprotein (t.ex. star nutrition eller helhetshälsa)
1 ½ dl vatten
2msk olja
Toppa med solrosfrön eller linfrön

Gör så här:
Sätt ugnen på 225°C.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt sedan de blöta. Låt jäsa under en bakduk i ca 15min. Forma sedan 3 frallor med blöta händer och grädda mitt i ugnen i 15 min (tills de blivit gyllenbruna)
Cesarsallad
Cesarsallad
Källa: Olivia Åborg (Livvie)
Portioner: 1

Ingredienser:
1 kycklingfilé
1/2 paket knaperstekt bacon
1 kokt ägg (5min)
isbergssallad
mixsallad med bla bladspenat och ruccola
2 hackade strimlor röd paprika
1/2 tomat
1/2 avokado
3-4 skivor gurka
1 näve pinjenötter
cesardressing felix eller rydbergs
salt, peppar & citronpeppar
Gör så här:
Stek kyckling och skiva upp.
Knaperstek bacon.
Koka ägg.
Lägg upp
Äggtoast
Äggtoast
Källa: Olivia Åborg (Livvie)
Portioner: 1

Ingredienser:
Smör till stekning
1 ägg
1 skiva skinka
1-3 skivor valfri ost
Gör så här:
Stek ett ägg och krydda med salt och andra valfria kryddor. Lägg sedan på ost och skinka och vik ägget på mitten.
LCHF plättar
LCHF plättar
Källa: Olivia Åborg (Livvie)
Portioner: 5-6

Ingredienser:
4ägg
2dl kokosmjölk
1/2dl vispgrädde
1/2dl turkisk youghurt
2,5dl mandelmjöl
1,5msk fiberhusk
1/2dl sukrin
1msk bakepro
1,5tsk bakpulver
2krm vaniljpulver
1krm salt
Gör så här:
Blanda alla blöta ingredienser och vispa med elvisp. Blanda alla torra ingredienser i en annan bunke och blanda sedan samman allt och vispa lite till. Låt svälla i kylen i ca 15 minuter och stek sedan i smör.