Vi får ofta höra att “släng vågen mät dig istället”. Det ligger mycket i detta utrycket. Men kanske det bästa måttet på bukfetma är bukhöjden än omkretsen?
Ligg på rygg och mät från golvet till den högsta punkten på magen, den bör vara 20 cm för kvinnor och 22 cm för män.
och vanemänniska… uppenbarligen…
Nu idag ser jag att jag kan äta mer protein än vad jag trott, upplevs lite som ” jösses vad ska jag nu stoppa i mig?”
Märkligt vad fort man ändå kan ställa om till att äta mindre protein och finna en liten mängd fullt tillräcklig.
Nu sitter jag här efter en rejäl middag i magen (känns det som) och kan stoppa i mig “massor” till!?
Givetvis beror det hela på att jag är mätt hela tiden, inte går hungrig och därför inte känns som att jag försakar något. Middagen här brevid är en fjärilskotlett på 177 g, 150 g kokt blomkål mixat med 50 g smör, 95 g champinjoner stekta i 30 g smör.
Undra vad kvällsmaten ska få bestå av…
Idag går mina tankar till äggmjölken, varifrån denna superuppfinning spungar ifrån har jag ingen aning, men en av de bästa uppfinningar i matväg är det nog. Tänk bara när jag tidigare i år åkte in för akut brusten blindtarm och min goa familj åkte upp ett par gånger om dagen med äggmjölk!
Vem kan överleva en sjukhusvistelse som LCHF´are?
I synnerhet när du som nyopererad bara får äta flytande föda… glutenfri välling kan få vem som helst att kräkas, kan jag intyga.
Drick denna goda äggvälling till frukost eller lunch eller som en god värmande kvällsmat, den landar som bomull i magen och gör en mätt och belåten i många timmar.
Hur gör jag min matiga välling, kanske någon undrar?
Jo, jag tar rumsvarma ägg – 1 helt ägg och 2 gulor, mixar dem med kakao säkert 2 tsk eller mer.
Kokar upp 2 dl vatten och runt 40-50 gram osaltat smör och/eller annat gott fett som kokosfett med eller utan smak.
Jag låter smörvattnet koka upp flera gånger och häller i lite i taget och mixar ca 3 gg, allt för att vara säker på att äggmjölken kommer upp i över 70 grader. Rå äggvita innehåller avidin och är ohälsosamt i stora mängder och ofta.
Varför?
Avidinet binder vitaminet biotin som finns i äggulan.
För mer info om detta läs här en lång tråd på Kif.
Att gå ner i vikt behöver inte vara krångligt – så länge du håller dig till rätt kost! Fett, kolhydrater från grönsaker och proteiner är basen på LCHF. Följ våra råd och du kan tappa 5 kilon på bara 4 veckor.
Ät fett med gott samvete
Den största förändringen med LCHF är att man ska äta mer fett, och nu när grillsäsongen är igång passar det perfekt. Njut av avokadon, grädde som bas i såsen, goda ostar och ringla olivolja över salladen. Njut även av skinnet på kycklingen och fettet i köttfärsen.
Rensa ur ditt skafferi
Det kan vara kämpigt att äta LCHF-kost när det står kakor, skorpor och riskakor i skafferet och frysen är full av bullar. Rensa ut det som du misstänker lockar dig mest och det som innehåller för mycket kolhydrater.
Testa pannkaksfrukost
Dieter kan vara trista, men anhängare av LCHF menar att det inte är någon diet, det är ett sätt att leva. Och livet ska ju inte vara trist! Vad passar bättre än att unna dig goda pannkakor till frukost!? Pannkakssmet: 2-3 ägg, 1/2 dl vispgrädde, lite vaniljpulver och 1 msk fiberhusk. Serveras med en klick crême fraiche.
Bortbjuden?
Njut av det som bjuds men välj bort potatis, ris och pasta. När efterätten serveras får du känna efter vad just du vill och kan ta för val. Är ditt mål viktminskning så kommer en efterätt inte att ge dig det du önskar. Är du socker beroende kan en efterätt skapa sug för socker under resten av veckan.
Välj ekologiskt
Ekologiska livsmedel är ett bättre val eftersom de inte innehåller rester av kemikalier eller andra ämnen som inte trivs i kroppen. Har du möjlighet så välj nötkött från gräsbetande djur.
Äta ute? Inga problem!
Det är lätt att äta LCHF på restaurang.Välj något på menyn som erbjuder en hel kött- eller fiskbit med en god sås till. Be att få byta ut potatisen mot varma grönsaker. Till efterätt väljer du en god ostbricka och hoppar bara över marmeladen, kexen och frukten.
Skippa mellanmål – om du vill
När man äter LCHF-kost håller man sig mättare hela dagen, så många varken orkar eller vill ha ett mellanmål. Och man behöver inte heller tänka på att hålla förbränningen igång efter som man inte svälter. Men om du är sugen så fungerar en näve nötter, ett kokt ägg eller en avokado till exempel.
Trött?
Det kan hända att du känner dig lite trött och hängig de första dagarna du börjar äta LCHF-kost. Men håll ut, snart vänder det! Och om magen protesterar kan man ge den lite mjuka fibrer som kosttillskott. Till exempel 1 msk hela linfrön, psylliumfrön eller fiberhusk.
Har du några fler tips? Kommentera gärna nedan och dela med dig om dina tips!
Igårkväll bakade vi pizza ute på muurikkaköket med gasolen! Det borde inte va några konstigheter tänkte jag för där kan man snabbt justera värmen med gasolvredet och pizzorna hade jag bakat ut innan på bakplåtspapper, bara att lägga på stekhällen och ”snabbt dra undan” pappret!
Locket till muurikkaköket hade jag också räknat in för att få en bra övervärme till pizzan. Så klockrent i tankarna men felet jag gjorde som dessvärre drabbade pizza nummer ett var att inte tända gasolen i tid och låta stekhällen bli riktigt varm. Hade den på kanske 15 min på medelvärme före pizzan lades dit, men de va inte tillräckligt!
Lärdomen därav blev att nästa gång vrida på full värme i en kvart och sedan sänka till medel strax innan pizzan läggs på, alternativt värma upp stekhällen på medel en längre tid, ca 45 min.
Pizza nummer två blev BRA. Där gjorde jag dock felet att lyfta för ofta på locket, liksom jag gjorde vid nummer ett! Tredje gången gillt och sista pizzan blev bara sådär in-uta-helskota BRA så summa sumarum; man lär så länge man lever och pizza på muurikkan är den genom tidernas godaste pizzan ever!
Degen räcker till 3 mindre pizzor med lite tjockare botten
Pizzadeg :
3 dl vatten (37 grader)
en nypa socker
1/4 pkt jäst (12,5 gram)
6-8 dl durumvetemjöl
½ dl rapsolja
Salt
GÖR SÅHÄR :
Arbeta degen väl för hand ca 5 min. Jäs i bunke 25 min. Dela degen i tre delar. Tryck varje deg mjölat bakplåtspapper med lätt oljade fingrar. Lägg på valfri fyllning, grädda i 250 grader ca 10 min. Eller på muurikka stekhäll med lock ca 10 min.
Godaste tomatsåsen till pizza :
1 burk Mutti tomatkross
½ dl rapsolja
½ dl vatten
1 msk tomatpure
2 msk balsamvinäger
2 tsk Oregano
Salt & peppar
GÖR SÅHÄR :
Mixa ihop tomatsåsen med stavmixer!
Pizzasallad :
1/4 vitkålshuvud
en kastrull kokande vatten
2-3 korkar ättika (Perstorps ättika)
3/4 dl solrosolja eller annan matolja
2 msk vatten dl vatten
1 tsk strösocker
2 tsk salt
2 msk oregano
1 tsk finmalen svartpeppar
GÖR SÅHÄR :
Strimla vitkålshuvudet med osthyvel för bästa resultat. Om du lägger vitkålenhuvudet i en stor matkasse så kan du hyvla utan att du får vitkål i hela köket! Lägg sedan all salladen i ett durkslag. Koka upp vattnet & häll det över salladen. Skölj sedan under kallt vatten och låt rinna av. Använd en rymlig plastbunke med tätslutande lock till salladen eller en plastpåse. Tillsätt alla ingredienserna, på med locket och skaka om burken/påsen väl. Förvara sedan i kylskåp! Hållbarhet : 1 vecka.
Fyllningen vi hade på pizzorna, å där blandade vi lite hejvilt;
Tomatsås, riven västerbottensost, champinjoner, kantareller, brynt färs, tacosås, skivad lök, jalapeno, skinka…
Första pizzan är på! Och man ska inte lyfta på locket och fotografera o ha sig som jag gjorde… Låt locket ligga, ha lite is i magen! Lyft efter 10 min.
Å här lyfte jag efter 3 min…
Locket på alltså! Här ser ni också att jag tillfälligt bytt ut woken till sommarköket mot den vanliga stekhällen för en planare yta till pizzorna. Både stekhäll och wok kan alltså användas på muurikkas sommarkök.
Första pizzan var dock god, ovansidan något gräddad, osten hade smält men bottnet på tok för degig och bränd…
Men pizzafyllning är ju alltid gott! Nicke höll humöret uppe ändå!
Pizza nummer två. Bättre värme men här är jag flitig med att lyfta på locket… Om jag bara kunde gett f-n i de…
Tredje gången gillt blev allt som de skulle! Å hade det inte blivit de så hade jag nog stått och bakat pizza ännu…
befinner jag mig idag. Här ska jag njuta norra skärgården och hälsa på min mor och far.
Är osäker på om det blir badväder, men fötterna måste ju få känna på det goa salta vattnet hur som helst.
Hoppas också att några solstrålar kan nå lite bar hud… gratis D vitamin säger man ju inte nej till
Översta bilden visar var jag kommer doppa min små fossingar…
Nästa bild visar vart min far fångade den vilda laxen med magen full av dill och lök ugnsbakad i folie som vi ska äta till middag. Det är LYXmat det i våra moderna tider…
Sista bilden är utsikten från stugan
En kopp kaffe till tidningen Land
Häromveckan hade jag besök från tidningen Land härhemma. Ett mycket trevligt besök av den duktiga Journalisten Inger Palm.
Börjar faktiskt vänja mig lite vid att bli intervjuad nu, det har varit en hel del av den varan sen min kokbok kom ut.
Idag är det dags igen, nu är det Länstidningen som kommer på besök inför en artikel i helgbilagan.
Har fått berätta mycket i vinter om hur jag lyckats ta mig från att vara riktigt dålig efter min ryggskada till dagens friskare jag.
En väg som varit rätt krokig via steloperation med nervskadat ben och Fibromyalgi som följdproblem.
Det kändes väldigt avslappnat och naturligt att sitta och prata om min hälsoresa över en kopp kaffe med reportern från Land.
Vi pratade om hur jag genom övergång till en helt glutenfri LCHF-kost och daglig träning fått tillbaks mycket av min forna muskelstyrka, kommit ifrån tröttheten och på kuppen blivit bra i magen.
Artikeln kommer in nån gång i april, är så glad om jag på det här viset kan hjälpa andra att bli bättre i sin värk och få en lugnare mage.
Inger var väldigt intresserad av LCHF, det underlättar förstås att prata med någon som inte har förutfattade meningar om fettets nyttighet i kosten.
Inför besöket så bakade jag en ny sorts glutenfritt lågkolhydratbröd med Fetaost, så vi skulle få nåt gott till kaffet.
Har ju bakat en hel del med Halloumi förut, så det blev spännande att se hur resultatet skulle bli med den syrliga fårosten.
Mycket bra, tyckte vi båda. Det blev ett fast bröd med lite smak av surdegsbröd, gott med makrill eller lufttorkad skinka till.
Det blir också gott att smaksätta brödet med timjan, riktigt läckert till en Gulaschsoppa.
Surdegsbröd är det enda jag kan längta efter ibland av allt det bröd jag bakade förr, så det här blev en god ersättare.
Nybakat eller rostat med smör som smälter ner, går det inte heller av för hackor.
Jag bjöd också på mitt Fröknäcke, för dagen smaksatt med Sukrin och Kardemumma.
Fetaostbullar 10-12 st
2 Ekologiska Äggvitor
100 gr Feta
1½ dl Sesamfrön
½ dl Psylliumfrön
1 msk Ekologisk Kokosfett utan smak
ev 2 tsk Timjan
Vispa upp äggvitorna lätt. Riv osten grovt och rör ner tillsammans med smält kokosfett.
Blanda ner fröna och rör om ordentligt. Smaka av om Du vill ha smeten mer salt, det beror lite på hur mycket sälta fetaosten ger.
Låt svälla en halvtimme i rumstemperatur. Forma till runda, små bullar och skär ett kryss på toppen med en vass kniv.
Lägg på bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen på 175° i ca 15 minuter.
Bullarna blev rätt bleka i och med att det bara är äggvita i.
Vill Du ha mer färg på brödet så pensla med ett uppvispat ägg.