Tillbaka i vårt kära Stockholm

Körsbärsblom i Kungsträdgården…

Värmande tankar

Nu är vinterns vistelse i Alanya över för den här gången, vi kom hem till vår lilla lägenhet på Kungsholmen igår kväll.

Stockholm har blivit min och älskade livskamraten Lennarts fasta, gemensamma punkt i tillvaron, efter många år som särbo.

Vi tycker om att resa och dela boende på olika platser, men Stockholm ligger väldigt varmt om hjärtat hos oss båda, det är dessutom Lennarts födelsestad.

Det var en lite annorlunda stad att komma hem till den här gången, efter fredagens hemska terrorattentat bara några minuters gångväg från vårt hem.

Vi hoppas och tror att det här kommer att leda till mer omtanke, kärlek och medmänsklig värme mellan oss här i Sverige.

Här nedan en bild på Lennart från Alanya i söndags, när vi firade med födelsedagslunch på Bergamot.

Det blev också den sista dagen av vinterns hälsoresa, vi har varit 3 månader i Turkiet och har båda gjort stora framsteg.

Lennart är nu vid 74, och med ett antal svåra sjukdomar bakom sig, piggare än på många år.

Kärlek, humor, bra mat och träning kan verkligen åstadkomma en förändring, några ingredienser vi har väldigt mycket av i våra liv.

Vi fortsätter att sträva mot nya mål tillsammans, vi stöttar varann på alla tänkbara sätt.

Medmänsklighet är något vi ser mycket av bland invånarna i vår andra hemstad Alanya, där finns kärleken och värmen som en naturlig del av livet, mellan alla generationer.

Även vi turister får ta del av den, vi har alltid bemötts mycket vänligt, med glädje och respekt.

Vår vän Therese Renåker har satt ord på den kärlek som spirar fram efter de mörka dagarna.

Du hittar de orden här, läs dem gärna och dela vidare.

Vi behöver alla en stor dos ljus och värme nu ❤

Alanya…

Stockholm…


Sköna maj och gullvivesocker…

blomma_2
J
ag hade tänkt visa er en bild på gårdagens grilltallrik med kryddiga korvar, potatissallad och grillat bröd men se det blev inget med det för när kroven låg på grillen så kom regnet igen som ett brev på posten! Vi stod under garagetaket och åt på regnvåta tallrikar! Så det kan bli! :-P Sen blev det dunder och åska och blixtarna slog en efter en, vi rundade av kvällen framför TV:n med ”Sune i grekland” – riktigt kul film! ;-)

Nu bjuder jag på lite färgprakt och vårsol igen, gården fullkomligt myllrar av vackra färger och nu står också gullvivan i blom!

gullvivesocker
Du vet väl att du kan göra eget gullvivesocker hur lätt som helst, det är sååå vackert på en nygräddat sockerkaka, topping på cupcakes eller till att baka med! 

Det här behöver du  :
3 dl gullviveblommor
3 dl strösocker

GÖR SÅHÄR :
Mixa blommorna + strösockret i matberedare, häll ut bakplåtspapper och torka i ugn på svag värme (50 grader) ca 20 min. Mixa sockret en gång till om du vill, jag gjorde inte det, tycker det ser vackert hemmagjort ut med lite oregelbundna sockerkorn. Häll upp i en fin glasburk! Kanske en gåva på Mors Dag!?

gullviveblommor

dubbla_påskliljor

gullviva

majblomma

scilla_vår

påskliljor_vår_blommor

vårblommor_lökar

scilla

Pizza på muurikkan


Igårkväll bakade vi pizza ute på muurikkaköket med gasolen! Det borde inte va några konstigheter tänkte jag för där kan man snabbt justera värmen med gasolvredet och pizzorna hade jag bakat ut innan på bakplåtspapper, bara att lägga på stekhällen och ”snabbt dra undan” pappret!

Locket till muurikkaköket hade jag också räknat in för att få en bra övervärme till pizzan. Så klockrent i tankarna men felet jag gjorde som dessvärre drabbade pizza nummer ett var att inte tända gasolen i tid och låta stekhällen bli riktigt varm. Hade den på kanske 15 min på medelvärme före pizzan lades dit, men de va inte tillräckligt!

Lärdomen därav blev att nästa gång vrida på full värme i en kvart och sedan sänka till medel strax innan pizzan läggs på, alternativt värma upp stekhällen på medel en längre tid, ca 45 min.

Pizza nummer två blev BRA. Där gjorde jag dock felet att lyfta för ofta på locket, liksom jag gjorde vid nummer ett! Tredje gången gillt och sista pizzan blev bara sådär in-uta-helskota BRA så summa sumarum; man lär så länge man lever och pizza på muurikkan är den genom tidernas godaste pizzan ever! :-P
Degen räcker till 3 mindre pizzor med lite tjockare botten
Pizzadeg :
3 dl vatten (37 grader)
en nypa socker
1/4 pkt jäst (12,5 gram)
6-8 dl durumvetemjöl
½ dl rapsolja
Salt

GÖR SÅHÄR :
Arbeta degen väl för hand ca 5 min. Jäs i bunke 25 min. Dela degen i tre delar. Tryck varje deg mjölat bakplåtspapper med lätt oljade fingrar. Lägg på valfri fyllning, grädda i 250 grader ca 10 min. Eller på muurikka stekhäll med lock ca 10 min.

Godaste tomatsåsen till pizza :
1 burk Mutti tomatkross
½ dl rapsolja
½ dl vatten
1 msk tomatpure
2 msk balsamvinäger
2 tsk Oregano
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Mixa ihop tomatsåsen med stavmixer!

Pizzasallad :
1/4 vitkålshuvud
en kastrull kokande vatten
2-3 korkar ättika (Perstorps ättika)
3/4 dl solrosolja eller annan matolja
2 msk vatten dl vatten
1 tsk strösocker
2 tsk salt
2 msk oregano
1 tsk finmalen svartpeppar

GÖR SÅHÄR :
Strimla vitkålshuvudet med osthyvel för bästa resultat. Om du lägger vitkålenhuvudet i en stor matkasse så kan du hyvla utan att du får vitkål i hela köket! Lägg sedan all salladen i ett durkslag. Koka upp vattnet & häll det över salladen. Skölj sedan under kallt vatten och låt rinna av. Använd en rymlig plastbunke med tätslutande lock till salladen eller en plastpåse. Tillsätt alla ingredienserna, på med locket och skaka om burken/påsen väl. Förvara sedan i kylskåp! Hållbarhet : 1 vecka.

Fyllningen vi hade på pizzorna, å där blandade vi lite hejvilt; 
Tomatsås, riven västerbottensost, champinjoner, kantareller, brynt färs, tacosås, skivad lök, jalapeno, skinka…


F
örsta pizzan är på! Och man ska inte lyfta på locket och fotografera o ha sig som jag gjorde… Låt locket ligga, ha lite is i magen! Lyft efter 10 min.


Å
 här lyfte jag efter 3 min… ;-)


L
ocket på alltså! :-P Här ser ni också att jag tillfälligt bytt ut woken till sommarköket mot den vanliga stekhällen för en planare yta till pizzorna. Både stekhäll och wok kan alltså användas på muurikkas sommarkök.


Första pizzan var dock god, ovansidan något gräddad, osten hade smält men bottnet på tok för degig och bränd…


M
en pizzafyllning är ju alltid gott! ;-) Nicke höll humöret uppe ändå!


Pizza nummer två. Bättre värme men här är jag flitig med att lyfta på locket… Om jag bara kunde gett f-n i de…


Tredje gången gillt blev allt som de skulle! Å hade det inte blivit de så hade jag nog stått och bakat pizza ännu… ;-)