LCHF recept för Kycklinggryta med svamp och citron

En kryddig och god kycklinggryta för dig som äter enligt LCHF.

LCHF Kycklinggryta med svamp och citron
Portioner: 4 st
Tid: 25 min

Ingredienser
1 stor purjolök
250 g skogschampinjoner
600 g kycklingfilé
2 msk olivolja
3 msk smör
2 dl vitt vin
1 kruka färsk persilja
3 dl vispgrädde
1 citron
valfria grönsaker

Gör så här
1. Skölj purjolöken och skär den i småbitar.
2. Skiva svampen och kycklingsbrösten.
3. Fräs kyckling, svamp och purjolöken i olivolja och smör. Tillsätt vitt vin, svamp, salt och peppar. Låt grytan puttra i ca 5 minuter.
4. Finhacka under tiden persiljan och lägg i grytan. Tillsätt även grädden och skivade champinjoner.
5. Rör om och låt grytan koka upp igen. Låt den sedan puttra på låg värme i ca 10 minuter.
6. Skär citronen mitt itur och pressa ner saften från ena halvan i grytan innan servering. Smaka av med salt och peppar.
7. Servera med lättkokta grönsaker.

Minihamburgare med hamburgebröd och dressing
Minihamburgare med hamburgebröd och dressing
Källa:
Portioner: 2-3

Ingredienser:
Hamburgerbröd:
2 ägg
salt
25 g smält smör
1,5 msk vatten
0.75 dl mandelmjöl
0.75 msk fiberhusk
0,75 tsk bakpulver
1 dl riven ost
0,25 dl linfrön

Hamburgare:
400 g köttfärs
1 ägg
1 skvätt grädde
salt och peppar
chilipulver
paprikapulver

Supergod dressing:
3-4 stora matskedar creme fraiche
1 vitlöksklyfta
salt och peppar
3 tsk sambal oelek
1 msk tomatpuré
lite sötningsmedel för att balansera upp den starka salta smaken

Gör så här:
Jag knåpade ihop ett brödrecept med inspiration från tre andra brödrecept och det blev riktigt bra får jag säga!
Jag använde bara ena delen av brödet i botten, så ett bröd räcker till två minihamburgare. OBS på bilden har brödet sesamfrön i stället för mandelmjöl då jag inte hade mjöl hemma, men båda funkar bra :)

Hamburgerbröd: vispa äggen fluffigt. I med smält smör och vatten. blanda alla torra ingredienser plus ost och ner i äggsmeten. Låt svälla 6 min. fukta händerna och forma 4 runda bollar.
200 grader
15 min

Hamburgare: Blanda ihop färsen med alla ingredienser och forma 8 små minihamburgare och stek.

Supergod dressing:
Blanda ihop alla ingredienser och låt stå kallt.

Ta en brödhalva, lägg på lite dressing, minihamburgaren, stekt bacon, lite mer dressing och en ostskiva! Ev. något annat man vill ha på sin burgare! Och njut :)
Citrus & balsamicokyckling, potatiskaka med het tomat & majssalsa


Här kommer ett oslagbart recept för det lite festligare tillsättningarna. Kycklingen i såsen är bara för god, och istället för de klassiska tillbehören som ris, pasta, klyftpotatis etc. så kommer här en god potatiskaka. Vansinnigt gott och med en het salsa som sätter det där lilla extra stinget till rätten. Ni kan bara inte missa det här! :-P

8 port
Det här behöver du : 
1 kilo kycklingfiléer
Salt & peppar
2 citroner
2 msk mörk balsamico
1 msk flytande honung
6 dl köttbuljong (egen, fond el. tärning + vatten)
några droppar soya color
2 dl grädde

GÖR SÅHÄR : 
Skär kycklingfiléerna i avlånga strimlor, ganska tjocka. Bryn i het stekpanna med smör. Salta och peppra. Pressa över saften från 2 citroner. Tillsätt balsamicovinäger och honung. Vänd runt alltsammans och sänk sedan värmen. Slå på köttbuljong och grädde och låt puttra ihop ca 15 min. Smaka av. Ev. med citron, balsamico, salt eller peppar?

Servera med potatiskaka och en varm, het tomat och majssalsa.

Tomat & majssalsa : 
2 rödlök
1 gul paprika
3 stora plommontomater
1 burk delizie körsbärstomater på burk
1 burk majskorn
1-2 tsk D´Elidas chilisås
Salt & peppar
en gnutta socker

GÖR SÅHÄR : 
Hacka rödlök, paprika och plommontomater grovt. Lägg i kastrull och häll på körsbärstomaterna. Krydda med D´Elidas chilisås, salt och peppar… En gnutta socker ska de va också! Låt få ett uppkok, sjud sedan på svag värme ca 10 min.

Potatiskaka : 
8 medelstora potatisar
2 finrivna vitlöksklyftor
3 ägg
3 dl grädde
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Skölj, skala och riv potatisen fint eller grovt, det är en smaksak. Jag använde fina rivskivan i matberedaren. Blanda potatisen med riven vitlök, ägg, grädde och smaka av smeten med salt och peppar. Häll i en form ca 20*30 med bakplåtspapper. Grädda i ugn ca 1 timme i 200 grader. Skär upp i rutor när kakan fått stå till sig något efter att du tagit ut den.


Potatiskakan redo för ugnen.


Kyckling på god väg…


Tomat och majssalsa puttra på…


Potatiskakan är klar. Den går lätt att skära i rutor men finast blir dom om den får ”stå till sig” och värmeutjämna en stund före servering.


Smaklig måltid!

The post Citrus & balsamicokyckling, potatiskaka med het tomat & majssalsa appeared first on Kryddburken.se.

Linas Vörtbröd
Linas Vörtbröd
Källa: Lina Petersen
Portioner: 1 limpa

Ingredienser:
5 ägg
1 dl grädde
60g smält smör
ca ½ dl sötning (jag använde stevia strö ifrån ICA)
½ dl pofiber
1 dl mandelmjöl
1 dl vetekli
1 dl dinkelmjöl fullkorn
3 msk kokosnötsmjöl
1 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
1 hel påse Vörtmix (90g ifrån Santa Maria)
½-1 dl porter /mörk öl (kan uteslutas!)
Gör så här:
Vispa äggen fluffigt i en bunke.
Smält smöret i en kastrull, tillsätt ölen, grädden och kryddmixen. Rör samman till en tjockare ?sås?.
Blanda alla de torra ingredienserna i en skål, inkl sötningen och tillsätt dessa i bunken med de vispade äggen.
Rör också ner ?såsen? med kryddor och smör. Blanda allt väl!
Smöra och ?bröa? en brödform (jag ?bröade? med pofiber), häll sedan ner smeten i formen och grädda långt ner i ugnen i 175 grader i ca 40 minuter.
Låt brödet svalna ordentligt innan du skär det i skivor.
Ät och njut!


OBS! Detta vörtbrödet är ej glutenfritt eftersom jag ville åt egenskaperna hos fullkornsmjölet-
Den mörka ölen går absolut att utesluta, för den som vill Jag räknade lite snabbt ihop kolhydratsinnehållet och beroende på hur många skivor man får ut utav sin limpa så hamnar kolhydratsmängden på 2-3g per skiva bröd.
Helt okej med andra ord! - Julen är räddad ;)
Världsdiabetesdagen idag: Elitmotionär med LCHF och diabetes typ1

Josefin Palmén fick diagnosen diabetes. Då höjde hon träningsdosen och började frossa i grädde och smör. I veckan sprang hon en halvmara i Kenya, för att sedan ladda om för Vasaloppet.

Detta skriver Hd.se förra året vid denna tiden.

Josefin säger:
Jag hade fyllt 35 när jag fick diabetes typ 1, så kallad barndiabetes. Kroppen producerar alldeles för lite insulin, och jag måste ta en injektion i samband med varje måltid och en lånttidsverkande när jag går och lägger mig.

Min egen produktion är faktiskt högre än för ett år sedan. Det är extremt ovanligt och beror säkert på att jag håller igång och tänker på vad jag äter. Ja, jag mår till och med bättre i dag än innan jag fick diagnosen.

Hon säger också:
Men viktigast är vardagsrutinerna. Kosten bygger på LCHF-metoden (Low Carb High Fat), lågt intag av kolhydrater och högt intag av fett.

Jag har skalat bort pasta, potatis, ris och rotfrukter. Grädde- och smörkontot har ökat men godiskontot minskat rejält, och jag har gått ner i vikt. Jag lagar 99,5 procent av det jag äter själv och hoppar över mellanmålen, fast jag vet att en del rekommenderar någon frukt då och då. Men jag tar hellre frukten efter maten, eller i samband med ett pass om jag behöver tillföra energi. Och tränar gör jag mer, och framför allt allsidigare i dag.

Mina värden är mycket stabilare med LCHF. Kroppen tar energi från fett och inte från kolhydrater numera, vilket gör att jag klarar av ansträngningar som en ironman. Med rätt kost, typ kokta ägg, ligger jag stabilt under loppet. Hade jag lyssnat på den traditionella vården hade jag fortfarande kämpat på med pasta och höga och låga värden, och så hade jag tvingats ta mycket mer insulin än vad jag behöver nu.”

COOLT VA!?

 

Bloggar etiketter: ,

Höga och fina bananmuffins


Nu har jag varit flitig och förberett både kvällsmat städat och eldat här hemma idag. Tjo va de går undan! :-P Tack för alla värmande ord igår… Ja, rösten den är borta med vinden och vill inte komma tillbaka och som jag skrev på facebook så är det 5:e veckan nu så det börjar bli lite tjatigt och inte kändes det ett dugg bättre av att jag tvingade mig till doktorn heller, för det är ju nånting jag verkligen tycker de där med sjukhus…. :(

Det är inte så mycket man kan göra åt det utan att va TYST, å de e ju lätt… ;-) Ska höra av mig igen nästa vecka å då blir det kanske remiss till öron/näsa/hals och talpedagod o sånt där kul… *bävar* Men idag är energin på topp hur som haver och det är bara att gilla läget, nån gång kommer den väl tillbaka i alla fall!

Till dagens recept; Här har vi ett gäng söta bananmuffins som jag ska ge bort i eftermiddag. Höga, fina och saftiga och lite extra gulliga blev dom i nya formarna jag hittade på Netto.

Det här behöver du : 
100 gram rumsvarmt smör
2 dl strösocker
2 ägg
2 mogna bananer
1 dl grädde (alt. mjölk el. naturell yoghurt) 

4 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 tsk bikaronat

GÖR SÅHÄR : 
Rör ihop smör, socker, ägg, bananer och grädde med en slev. Tillsätt de torra ingredienserna, sikta gärna för att undvika klumpar då smeten inte ska röras i så mycket. Blanda till en slät smet med slckepotten. Fyll 10 stora muffinsformar, grädda i 200 grader ca 15-20 min.


Söta muffinsformar från Netto…


Fyll formar till lite mer än hälften…


Dom blir garanterat höga och fina!


Å så en stor kram och tack till er för att ni alltid är så omtänksamma och bryr er! 

The post Höga och fina bananmuffins appeared first on Kryddburken.se.

Farsdagstårta

Maken übertrött på mina bakexperiment fick helt bestämma vad han ville ha för tårta idag:)
Det blev: sockerkaksbotten, jordgubbssylt, gräddkräm (vaniljkräm/grädde) jordgubbar och maripan.
Han blev nöjd denna gång :)
Chokladcupcake med hallontopping till Fars Dag

Varför inte bjuda på Chokladcupcakes  till Fars Dag?

Chokladcupcake ca 12 st:
5 ägg
75 gram smält osaltat smör
1 dl grädde
2 msk  Bakery+ sötning
0,75 dl kokosnötsmjöl
1 dl mandelmjöl
1,5 msk fiberhusk
0,5 dl kakao
0,5 tsk vaniljpulver
2 tsk bakpulver

Hallontopping:
100 gram  frysta hallon silade
200 gram färskost typ philadelphia, cream cheese eller mascarpone
1,5  msk bakery+ sötning
0,5 dl grädde

Gör så här:
Kakan: Vispa ägg och sötning fluffigt i några min. Tillsätt grädden och de smälta avsvalnade smöret och blanda väl. Blanda alla torra ingredienser och blanda ner dem väl i smeten. Häll alt skeda upp i muffins formar, ställ gärna formarna i en muffinsplåt. Grädda i 175 grader i ca 15-20 min. Låt de svalna.
Toppingen: hetta upp hallonen att de saftar sig och sila dem genom trådsil. Vispa upp färskost med sötning till en krämig smet. Blanda ner hallonpurén väl, ta i lite grädde i taget och vispa upp till en fluffig topping.

Spritsa eller bred över toppingen. Dekorera  gärna med färska hallon.

©Mariann Andersson

Bloggar etiketter: , , , ,

Kycklinggryta med bacon och parmesan

400 g kyckling
100 g bacon
1  purjolök
1 röd paprika
2 dl creme fraich eller grädde
salt, peppar och paprika pulver

75 gram riven parmesan

Gör så här:
Fräs kyckling i mindre bitar eller strimlor, klipp ner bacon och låt allt fräsa i smör. Strimla purjon och skär paprikan i mindre bitar, låt även detta fräsa med. Slå över grädde eller creme fraichen, salta och peppra, strö över lite paprikapulver. Låt små puttra i ca 10 minuter.
Riv parmesanen fint, rör ner parmesanen precis innan servering och låt det inte koka.
Serveras med en liten grön krispig sallad.

 

Bloggar etiketter: , , ,

Saffranskladdkaka med valnötsgrädde

Idag på kladdkakans dag tänker jag bjuda på ett kladdkakerecept.
Håll tillgodo och låt er väl smaka!

Saffranskladdkaka

125 gram osaltat smör
2 msk bakery+ sötning
1 dl grädde
4 ägg
1 pkt saffran 0,5 g
0,5 dl kokosnötsmjöl
1 dl mandelmjöl

Gör så här:
Smält smöret  i en kastrull. Ta i saffran och sötning i smöret, blanda också ner grädden. Blanda detta väl. Vispa kraftigt ner äggen med handvisp.
Blanda kokosmjöl och mandelmjöl och vispa ner det väl. Häll upp i en smord och pofiberbröad rund form ca 22 cm i diameter, eller kläm fast ett bakplåtspapper. Grädda i 175 grader i ca 10 min, vakta kakan, den ska vara “dallrig” ca 3 cm och in från kanten. Ställ svalt och låt sätta sig.
Servera med valnötsgrädde.
Vispa ca 2 dl grädde och hacka ner  ca 2 dl valnötter och blanda med grädden.

©Mariann Andersson

Bloggar etiketter: , , , ,