Gräddtårta med blåbär till min stora älskling!

gräddtårta_blåbär
Igår eftermiddag gjorde jag också denna tårta till min stora älskling – kära make! Han fyllde år i fredags men hade ju tagit ledigt då vi skulle resa bort. I vanliga fall brukar jag baka en tårta som han tar med sig till jobbet och bjuder på, men nu var han ju inte där och tiden igår eftermiddag var både knapp och vi var lite småtrötta efter resan men jag lyckades ändå knåpa ihop denna tårta i alla fall!

Helt enligt makens önskemål med BLÅBÄR som är favoriten. En VANLIG tårta med blåbär och grädde, så de fick de bli! :-P

blåbärs_gräddtårta
Fem lager. En hög tårta så det räcker till alla flyttgubbar! Vaniljkräm varvat med blåbärssylt, aronia och hallon. Massa stora blåbär på toppen, grädde och pudrad kakao! ;-)  

Våfflor ur Baka med LCHF

IMG_9512Våffeldagen idag den 25/3
Nu ska jag bjuda på våfflorna ur boken Baka med LCHF!!

ca 10 st

Ingredienser:

5  ägg
1,5 msk Bakery+ sötning (kan mkt väl utelsutas helt)
2 dl grädde
2 dl creme fraiche
25 g smält osaltat smör
1 dl kokosnötsmjöl
1 tsk bakpulver
0,5 tsk vaniljpulver

Gör så här

1.Smält smöret
2. Vispa äggen och sötning fluffigt.  (numera vispar jag utan sötning och tar i den med det torra)
3. Vispa ner grädde och creme fraiche.
3. Häll i smöret
4. Blanda övriga torra ingredienser och blanda ner det i smeten väl. Låt svälla minst 5 minuter.
5. Stek sedan på väl uppvärmt våffeljärn och låt dem steka lite längre än vanligt.
6. Lägg dem på galler att svalna.

Tips: Låt smeten precis få ligga någon knapp halv minut på järnet innan man drar ner locket. Då blir de något tjockare och lättare att ta loss.

 

Bloggar etiketter:

Pannkaka
Källa: Anna
Portioner: 1

Ingredienser:
2 ägg
2 dl creme fraiche
Nypa salt


Gör så här:
Rör ihop ingredienserna med en gaffel, grädda på medelhög värme (de behöver lite längre tid för att kunna vändas) plättar eller två pannkakor. Servera med bär o grädde eller gör en matigare variant o grädda hela smeten samtidigt, tillsätt ost på toppen o ex nån god skinka, tomater etc.
Chilikasslergratäng

En enkel och god chilikasslergratäng som du serverar med en fräsh sallad!

Gör så här

  1. Stek det finhackade så att det mjuknar tillsammans med kryddorna i smör.
  2. Lägg över och fördela i botten av en ugnsfast form.
  3. Placera de tunna skivorna kassler omlott över. Vispa grädde för sig och rör försiktigt ner chilisås eller tomatpuré.
  4. Toppa med den rivna osten och gratinera tills osten antagit tilltalande yta och färg.

Servera med en god och fräsh sallad!

Mandelfisk

mandelfisk_citronsås
Igår lagade jag mandelfisk här hemma, så vansinnigt gott!! Jaaaa – vansinnigt! :-P

Minns ni i skolan när detta serverades? Det var den enda fiskrätten jag faktiskt tyckte var god. Jag gör en variant med en gnutta tomatpuré och lite chili i täcket och istället för vanligt ströbröd ska det vara panko, inte att förglömma! Det blir världsgott alltså! Pappas citronsås till är ett måste också! ;-)

Gillade ni mandelfisken i skolan? 

6-8 port
Det här behöver du :
2 frysta torskblock a 400 gram
100 gram smör
2 msk grädde
1 tsk tomatpuré
Några droppa D´Elidas chilisås
Trocomare örtsalt
2½ dl panko ströbröd
Mandelspån

GÖR SÅHÄR : 
Tina fiskblocken och lägg i ugnsfast form. Smält smöret och rör ner grädde, tomatpuré, chilisås och krydda. Vänd ner panko ströbröd och rör till en massa. Bred över fiskblocken. Toppa med mandelspån. Gratinera i 200 grader ca 30 min. Servera med grönsaker, kokt potatis och citronsås.

Citronsås : 
1 msk smör
2 fiskbuljongtärningar
2 dl creme fraiche
2 dl mjölk
1 pressad citron (liten, alt. en halv större citron)
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Smält smöret i en kastrull och tillsätt fiskbuljong, creme fraiche, mjölk och citron. Låt såsen koka upp, sänk sedan värmen och låt den sjuda sakta ca 10 min. Smaka av med salt & peppar.

mandelfisk_täcke_mandeltäcke
Torskblock med mandeltäcke, skjuts in i ugnen! 200 grader ca 30 min.

mandelfisk_mandeltäcke_torsk
Färdig att avnjutas med härligt, krispigt täckte. :-P

mandelfisk_recept
Smaklig fisk!

Korvstroganoff

Vem gillar inte korvstroganoff? En klassisk husmansrätt med en tvist så den följer LCHF metoden!

Gör så här

  1. Börja med att steka korv och lök i en klick smör.
  2. Töm sedan de krossade tomaterna i en skål och kör med stavmixern tills det blir en slät tomatsås.
  3. När du stekt korven och löken en stund häller du ner tomatsåsen.
  4. Rör sedan ner grädden, creme fraiche, rör om.
  5. Låt det sedan stå och småputtra 10-15 minuter.
Kycklinggryta med curry och zucchini

En god och snabblagad kycklinggryta som passar perfekt som matlåda eller till middag.

Gör så här

  1. Skär kycklingen i mindre bitar och stek i stekpanna eller gryta.
  2. Stek lök, champinjoner och zucchini för sig under tiden.
  3. Lägg över grönsakerna i kycklingen. Häll på grädde och creme fraiche.
  4. Lägg i buljongtärningen, och krydda. Låt grytan puttra ihop ett tag, cirka 10-15 minuter.
  5. Servera med valfria grönsaker.

Recept från: Angelica på vardagslivmedlchf.se

Att laga äggröra

IMAG1121kan tyckas enkelt men ofta gör man (jag) felet att steka den på för hög värme och då blir den torr och grynig och med ”strängar och trådar” och den vasslar sig också.

Så här gör man äggröra för bästa resultat.

En portion är 2 ägg och till den tar man 2-4 msk vätska, grädde eller vatten, lite salt och peppar.

Man vispar inte upp äggen utan gör några slag med en gaffel.

Smält smör i en stekpanna eller tjockbottnad kastrull. Häll i äggsmeten och värm upp på mellan-värme, rör hela tiden med en träslev mot botten tills äggröran blir jämn och slät och har en tjock krämliknande konsistens.

 

Bloggar etiketter:

Mexikanskt kryddad köttfärspaj

IMAG11124-6 portioner

Pajskal:
100 gram mjukt normalsaltat  smör
2 dl mandelmjöl
0,50-0,75 dl kokosnötsmjöl
0,5 tsk joderat salt
0,5 msk lökpulver
1 ägg

Fyllning:
500 g  köttfärs
1 hackad gul lök
1 hackad röd paprika
1,5 msk chilipepparpulver (ta mindre om du inte gillar sting)
1,5 tsk paprika pulver
1 tsk lökpulver + ev vitlök
0,5 tsk spiskummin mald
0,5 tsk mortlad torkad oregano
salt och vitpeppar/svartpeppar

Äggstanning:
2 dl creme fraiche eller grädde
2 ägg

1 dl riven god ost

Gör så här:
Pajskalet: Blanda smör och det torra väl, blanda sedan ner 1 ägg. Tryck ut degen i en pajform ca 20-22 cm i diameter. Tryck den rätt högt upp på kanten, ställ kallt i ca 20-30 min. Förgrädda pajskalet i ca 5-8 min i 200 grader.
Fyllning: Fräs köttfärs, lök och paprika i rejält med smör och krydda och lägg i det förgräddade pajskalet.
Äggstanning: Vispa samman allt väl. Slå äggstanningen över köttfärsen och strö riven ost ovanpå.
Grädda  vidare i ca 20 minuter..

Servera med en god krispig grönsallad till.

 

Bloggar etiketter: , ,

Opastöriserat gräsbetes smör, vem vill köpa runt Borås?

getimageÄntligen så har jag funnit smör gjort på opastöriserad gräsbetes-grädde!!
Detta smör tillverkas i Jämtland på Ovikens ost.

Givetvis hettar du inte upp smöret och pastöriserar det själv, utan stek i vanligt ekosmör och använd detta smör  endast väldigt försiktigt smält och ex i våra grönsaksmoser, på goda smörgåsar, i de löskokta äggen osv osv.

Jag tänker mig att man kan beställa (bindande) till mig och smöret kommer hem till mig då jag ju jobbar hemifrån och kan ta emot smöret. Vi kanske kan beställa  varannan månad?
Smöret håller sig i frys i 4 månader och i kyl 4 veckor.
Det går att köpa både osaltat och saltat smör.
Smöret kostar 189 kr kilot. i  500 g förp. Frakten delar vi på och den ligger på 150-200 kr.

Hör av dig via kontaktformuläret här på bloggen, helst senast fredag. De tillverkar smör varje vecka och behöver veta senast slutet på veckan före.

En liten parantes, sådant här smör var det Weston. A. Price pratade om när han nämnde sacred food hos Alpfolket i Schweiz.

Så ät smöret med andakt…

 

Bloggar etiketter: