Köttgryta

En köttgryta med rödvin och gränsaker som tar en stund att koka – men värt besväret!

Gör så här

  1. Börja med att steka grytbitarna i smör i en stekpanna.
  2. Hacka vitlök, dela gul lök i klyftor och skiva morötter, lägg i stekpannan. Krydda.
  3. Lägg sedan i allt i grytan med 2 dl rött vin.
  4. Koka upp i svag värme i ca 1-2 timmar. Ju längre det får koka desto bättre slutresultat. Häll i lite vatten om det behövs.
  5. När det återstår 30 minuter av koktiden: lägg i grädde, grovhackade champinjoner, zucchini och paprika.
  6. Smaka av och krydda enligt smak!
Karlssons heta köttfärssås
Källa:
Portioner: 5

Ingredienser:
700g köttfärs
1-2 gul lök
1 burk svamp
400g krossade tomater
1 burk baby majs
200g philiadelfia ost
3 dl cremefraiche
2,5 grädde
1 msk sambal oelek
1 msk chili krydda
1 msk paprika pulver
1 msk curry
1 msk vitlökschilisås
Gör så här:
Fräs först löken och blanda sedan i köttfärsen.
Blanda sedan i svampen och den krossade tomaten samt häll i grädden.
Sen lägger ni i philiadelfiaosten , cremefraichen,sambaoeleken och vitlökschilisåsen samt kryderna.
Låt det småputtra i ca 10 minuter.

servera med : pasta eller grönsaker eller keso.
Ostpaj
Ostpaj
Källa: Kafia
Portioner: 4

Ingredienser:
250-300 g riven ost
3 ägg
1 dl grädde
Valfri fyllning


Gör så här:
Riv osten och bred ut den i en smord pajform. Vispa samman ägg och grädde och häll över. Strö på valfri fyllning och grädda i 200 grader 20-30 minuter. Kan ätas både varm och kall.
Exempel på fyllningar:
1. Stekt eller grillad kyckling, lök, paprika
2. Stekt malet kött, champinjoner, lök, tomat
3. Kantareller, lök, paprika
4. Lax (rökt eller stekt), räkor

Jag brukar ofta använda rester av olika kött, kyckling och fiskrätter och det mesta funkar - det är bara att pröva sig fram.
Vad är LCHF?

Raberber- och kanelfrittataDenna fråga ställer sig nog ganska många idag, i synnerhet de som läst lite här och där under påsken och fram till nu på diverse LCHF sajter.
När man ställer sig den frågan kommer det alltid upp att kakor och bröd kan inte vara LCHF. När LCHF begreppet myntades så satte man endast energi % på det hela och det var 75% fett- 20% protein – 5% kolhydrater.

Man satta också (ganska dumt) att ”ät av alla livsmedel som innehåller max 5 gram kolhydrater per 100 gram” som en måttstock. Fullständigt vansinnigt enligt mig, det gör att man lätt  mumsar ett par hundra gram av ex en korv, men vågar inte använda kakao!?

LCHF är också att ”hälla i sig majsolja med en gnutta socker”  i vilket jag hoppas ingen gör…

Numera finns det alltså lika många varianter av LCHF som det finns ätare, tack och lov.

men tillbaka till om kakor och bröd är LCHF
jag kopierar in ett kul räkneexempel som tidgare är publicerat på bloggen:
——————
från 29/1 -12

Nu ska vi roa oss med ett litet räkneexempel:

Omelett:
4 ägg
1 dl grädde
salt o peppar
50 smör
100g av antingen purjolök, svamp, eller paprika som smaksättning

lchf-kaka:

4 ägg
1 dl grädde
0,5 dl kokosnötsmjöl
0,5 tsk vaniljpulver
1 tsk bakpulver
2 msk kakao
50 gram smör
(ev sötning)

Om man nu då jämför dessa två med likartade ingredienser, vilken tror ni innehåller mest kolhydrater?
Vi räknar:

Ägg, smör och grädde i båda fallen ger en fördelning av 110 gram fett, protein 40,20 gram och kolhydrater 3,20 gram.
Lägger vi då till kokosnötsmjölet för kakan blir det 6 gram protein, 3 gram fett och 1,20 gram kolhydrater, kakaon tillför 2,35 gram protein, 2,15 gram fett och 1,06 kolhydrat . Bakpulvret ger inte utslag på vågen.
Lägger vi istället till 100 g purjo blir det 1,50 protein, 0,20 gram fett och 5,20 gram kolhydrater för omeletten.

Då räknar vi samman:
Omelett: 41,70gram protein, 110,50 gram fett, 8,40 gram kolhydrater. =
3% kolhydrater 14% protein och 83% fett
Kakan: 48,55 gram protein, 115,45 gram fett och 5,46 kolhydrater. =
2% kolhydrater, 15% protein och 83% fett.

Detta gör alltså att en smaksatt omelett innehåller 3% kolhydrater och en smaksatt kaka innehåller 2% kolhydrater.

Då kikar vi också på vad säger LCHF- definitionen om fördelningen av kolhydrater för att få kallas LCHF?
Jag kopierar in texten från kolhydrater i Fokus:
Det enklaste är att utgå från kolhydratgränsen…
Max 2 % av energiintaget i form av kolhydrater är strikt LCHF. Det blir max 10 gram kolhydrater om dagen för den som äter 2000 kcal.

Normal LCHF tillåter upp till 25 gram kolhydrater om dagen. Det motsvarar ungefär 5 % av energiintaget (5 E%). Övre gräns för LCHF är max 50 gram kolhydrater om dagen (ca 10 E%).

Kaka=strikt lchf
Omelett= normal lchf

KUL!

ps.För att förtydliga, jag säger inte att vi ska äta kaka varje dag, jag bara visar att en kaka kan tillhöra en strikt lchf…ds.

—————-

 

 

 

Chokladpannacotta

IMAG1128Pannacotta är väl LCHF´sfärens, både i bloggar och böcker mesta recept…
Jag kan känna att den har blivit lite uttjatad, men visst är den god och den är ju också relativt snabblagad.

Här kommer hur som helst min variant av Chokladpannacotta

6 portioner med ca 1,5 dl till varje person

Ingredienser
8 dl ekologisk vispgrädde
8 rutor Lindt 90% choklad
ev 1 msk Bakery+ sötning
0,5 tsk vaniljpulver
5 gelatinblad

Gör så här:
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 5 minuter.
Hetta upp grädde, sötning, och vaniljpulver under vispning med spiralvisp. ta från plattan och låt Lindt chokladen bruten i rutor smälta under fortsatt vispning. Smält gelatinet i den varma chokladgrädden och vispa väl.
Fördela pannacottan i glas eller skålar med ca 1,5 dl i varje. Låt svalna och lägg en plastfilm över ytan, på så vis undviker man skinn på pannacottan (men får lite ”streck” odyl på kanten…) och låt stelna i kylen i ca 4-5 timmar.

Smaska den med några bär!

 

Bloggar etiketter: ,

Minipavlova av vaktelägg med frukt & grädde

pavlova_vaktelägg
Ja, ägg hör ju påsken till i allra högsta grad! Jag har som ni vet blivit förgylld med en hejdundrandes massa vaktelägg från ”Solrosen” vilket jag är stolt över att ha möjlighet att omvandla till recept här på kryddburken.

Jag har provat dom i både kokt och stekt form, på smörrebröd och minihamburgare. Och MINI är just ledordet för dessa små delikatesser. Självklart också till påskens dekorationer!

I helgen bakade vi pavlova med vakteläggen. Och det är sannerligen ett pillrigt jobb eftersom äggen består av mest GULA och skalen är ganska sega. Men är man envis nog så har man till slut lyckats separera tio små gulor och tio ännu mindre små äggvitor. Vitorna har jag vispat med strösocker, maizenamjöl, vaniljsocker och en gnutta vinäger.

Dom små marängbakelserna har också dekorerats med kiwi/persika och vispad grädde. Varsågoda, här kommer receptet :

4 st minipavlova : 
10 vaktelägg (bara vitorna. Alt. 2 vanliga äggvitor)
½ dl strösocker
2 tsk maizenamjöl
1 tsk vaniljsocker
1 krm vitvinsvinäger

GÖR SÅHÄR : 
Vispa vitorna med hälften av sockret till ett hårt skum. Tillsätt därefter resten av sockret och vispa ca 1 min. Sikta ner maizenamjöl utrört med vaniljsockret. Vispa en halv minut och tillsätt vinäger och vispa ytterligare en halv minut. Klicka ut 4 maränger på bakplåtspapper. Dra upp kanterna runtom med en vass spatel. Sätt ugnen på 200 grader, ställ in marängerna när ugnen är varm och vrid ner till 120 grader, låt gräddas ca 1 timme. Öppna ugnsluckan och stäng av ugnen och låt dom svalna på plåten. Dekorera med grädde, frukt & hyvlad, vit choklad.

*TIPS!
Spara gulorna till en hemmagjord vaniljsås eller till pasta carbonara. :-P

vaktelägg_öland_beställ
Vaktelägg kan beställas och skickas från Butik Solrosen här på Öland. Klicka HÄR för att komma till deras hemsida.

vaktelägg_maräng
Små minipavlova.

maräng_pavlova_vaktelägg
Smakmässigt är det nästan ingen skillnad än om man skulle använda vanliga ägg, det var bara roligt att prova att baka med dom! :-P Däremot tycker jag dom jäste upp väldigt mycket i ugnen jämfört med vanliga ägg.

vaktelägg_recept_dessert_maräng
Påskens sista, det lilla söta… ;-)

Ang senaste stormen inom LCHF – genusdebatten…

genus375x220Jag orkar inte läsa igenom allt överallt, då inlägg  har flyttats kommentarer är borttagna och sedan ditsatta på annat ställe , andra tycker och tänker överallt…

så ni som inte läst och vet nått får själva söka upp inläggen, det lär inte vara svårt ;)

Jag vill bara berätta att här äter jag  ägg/omelett och bacon med stor glädje och aptit och entrecote är favoritköttet, tyvärr är en sådan gräsbetes del svindyr…

och för den som följt mig och läst inledningen i min första bok så vet man att jag var jättenöjd  med bär och grädde, det var när övrig familj började LCHF´a som saker och ting ställdes på sin spets…

GLAD PÅSK alla män och kvinnor!

 

Bloggar etiketter:

Påsktårta




    Kexbotten:
    200 gr digestivekex
    50 gr smör, smält
    1/2 dl socker
    1/2 tsk kanel

    Kör digestivekexen i en matberedare, tillsätt smält smör, socker och kanel. Kör ihop.
    Tryck ut i botten på en form med avtagbar kant 24 cm.


    Citronfyllning:
    2 st ägg
    150 gr socker knappt 2 dl
    1 citron
    500 gr kesella
    8 gelatinblad
    3 dl grädde
    Livsmedelsfärg

    Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten.
    Tvätta citronen och riv den fint,pressa ur saften.
    Vispa grädden löst.
    Vispa ägg, socker, vaniljsocker, citronsaft och skal.
    Blanda i kesellan.
    Krama ur vattnet ur gelatinbladen och blanda med ca 1/2 dl av den löst vispade grädden.
    Värm i microvågsugnen så att det smälter. häll ner i yoghurtmassan under omrörning.
    Vänd ner grädden i yoghurtmassan.
    Ta bort ca 2 msk för varje färg du vill göra på prickarna.
    Färga med livsmedelsfärg.
    Häll den vita smeten i forrmen och släta till, spritsa eller klicka ut prickar ovanpå slå sedan försiktigr formen i bordet så prickarna blir släta.
    Låt stå i kyl, helst över natten så att den stelnar. Dekorera evt med påskdekorationer.

    Inspiration kommer härifrån : http://baileybakes.com/polka-dot-cheesecake-brownies/
Mascarponeglass
Mascarponeglass
Källa:
Portioner: 6

Ingredienser:
500 gram mascarpone.
5 äggulor.
stevia efter behag (höfta till).
vaniljpulver
kanel efter behag (höfta till).
rivet skal av 1 apelsin.
3 dl vispgrädde.
Gör så här:
Blanda mascarponeosten, socker och vaniljsocker.
Vispa grädden.
Rör ner äggulorna, en i taget, i ostmassan och blanda samtidigt med grädden.
Kör i en glassmaskin tills glassen är fast.

Då glassen smälter snabbt så ska den serveras direkt från frysen. Vid serveringen kan man lägga lite färska hallon (eller andra bär) på den om man vill.
Spagetti i krämig tomatsås med salami och champinjoner

pastasås
Dagens pasta i en bubblande sås med färska kvisttomater, salami, vitlök och champinjoner det kan inte bli fel! ;-) Hur man än vrider och vänder på det så är pasta och tomat en oslagbar kombination speciellt med färska tomater som man fräser i en riktigt god olivolja, en gnutta vitlök, flingsalt och rejält med svarpeppar. Bara dofterna i köket tar dig till fjärrans Italien med rykande tomatsåser och nykokt pasta, detta är så gott, så enkelt så det är bara att köra så det ryker! :-P

4 port
Det här behöver du : 
3-4 port spagettini (Barilla)
2 msk olivolja
300 gram små kvisttomater
1 msk tomatpuré
1 vitlöksklyfta
100 gram salami
Nymalen svartpeppar
2 msk ljus balsamvinäger
1 burk hela champinjoner (alt. färska)
2 msk oxfond
4 dl vatten
1 dl grädde
Flingsalt & svartpeppar
Pastavatten

GÖR SÅHÄR :
Hetta upp en stekpanna med olivolja. Fräs tomaterna hela, tillsätt tomatpuré, finhackad vitlök och strimlad salami. Krydda rejält med nymalen svartpeppar. Låt allt få fräsa ihop nån minut. Tillsätt balsamvinäger, halverade champinjoner, oxfond och vatten. Låt allt koka upp. Slå i grädden och sänk värmen till medel. Sjud ca 15-20 min. Koka spagettin under tiden. Smaka av med salt & peppar och red såsen med en skvätt pastavatten. Lyft över spagettin i såsen och vänd runt. Servera!