Att laga äggröra

IMAG1121kan tyckas enkelt men ofta gör man (jag) felet att steka den på för hög värme och då blir den torr och grynig och med ”strängar och trådar” och den vasslar sig också.

Så här gör man äggröra för bästa resultat.

En portion är 2 ägg och till den tar man 2-4 msk vätska, grädde eller vatten, lite salt och peppar.

Man vispar inte upp äggen utan gör några slag med en gaffel.

Smält smör i en stekpanna eller tjockbottnad kastrull. Häll i äggsmeten och värm upp på mellan-värme, rör hela tiden med en träslev mot botten tills äggröran blir jämn och slät och har en tjock krämliknande konsistens.

 

Bloggar etiketter:

Mexikanskt kryddad köttfärspaj

IMAG11124-6 portioner

Pajskal:
100 gram mjukt normalsaltat  smör
2 dl mandelmjöl
0,50-0,75 dl kokosnötsmjöl
0,5 tsk joderat salt
0,5 msk lökpulver
1 ägg

Fyllning:
500 g  köttfärs
1 hackad gul lök
1 hackad röd paprika
1,5 msk chilipepparpulver (ta mindre om du inte gillar sting)
1,5 tsk paprika pulver
1 tsk lökpulver + ev vitlök
0,5 tsk spiskummin mald
0,5 tsk mortlad torkad oregano
salt och vitpeppar/svartpeppar

Äggstanning:
2 dl creme fraiche eller grädde
2 ägg

1 dl riven god ost

Gör så här:
Pajskalet: Blanda smör och det torra väl, blanda sedan ner 1 ägg. Tryck ut degen i en pajform ca 20-22 cm i diameter. Tryck den rätt högt upp på kanten, ställ kallt i ca 20-30 min. Förgrädda pajskalet i ca 5-8 min i 200 grader.
Fyllning: Fräs köttfärs, lök och paprika i rejält med smör och krydda och lägg i det förgräddade pajskalet.
Äggstanning: Vispa samman allt väl. Slå äggstanningen över köttfärsen och strö riven ost ovanpå.
Grädda  vidare i ca 20 minuter..

Servera med en god krispig grönsallad till.

 

Bloggar etiketter: , ,

Opastöriserat gräsbetes smör, vem vill köpa runt Borås?

getimageÄntligen så har jag funnit smör gjort på opastöriserad gräsbetes-grädde!!
Detta smör tillverkas i Jämtland på Ovikens ost.

Givetvis hettar du inte upp smöret och pastöriserar det själv, utan stek i vanligt ekosmör och använd detta smör  endast väldigt försiktigt smält och ex i våra grönsaksmoser, på goda smörgåsar, i de löskokta äggen osv osv.

Jag tänker mig att man kan beställa (bindande) till mig och smöret kommer hem till mig då jag ju jobbar hemifrån och kan ta emot smöret. Vi kanske kan beställa  varannan månad?
Smöret håller sig i frys i 4 månader och i kyl 4 veckor.
Det går att köpa både osaltat och saltat smör.
Smöret kostar 189 kr kilot. i  500 g förp. Frakten delar vi på och den ligger på 150-200 kr.

Hör av dig via kontaktformuläret här på bloggen, helst senast fredag. De tillverkar smör varje vecka och behöver veta senast slutet på veckan före.

En liten parantes, sådant här smör var det Weston. A. Price pratade om när han nämnde sacred food hos Alpfolket i Schweiz.

Så ät smöret med andakt…

 

Bloggar etiketter:

Pösig omelett

Detta blir verkligen en extra pösig omelett, och framförallt
den behåller sin pösighet även på tallriken!IMAG1117

ca 1 portion

2 ägg
1,5 dl riven smakrik ost
0,5 dl grädde eller creme fraiche eller vatten

smör till stekning

Gör så här:
Separera äggen och vispa vitorna till hårt skum. Vispa äggulorna med grädde eller creme fraiche (vatten) och blanda ner den rivna osten väl.
Vänd försiktigt ner äggviteskummet.
IMAG1118Stek i liten stekpanna med rejält med smör, blanda runt med en gaffel tills den börjar stelna lite och låt den sedan steka vidare på svag värme under lock i ca 5 minuter.
Du kan göra upp till ca 6 ägg (3-4 portioner) i en stor stekpanna.

Servera med lite stuvad spenat.
Prova också att krydda omeletten med lite riven muskotnöt,
det gifter sig fint med spenat och ost.
IMAG1115

 

Bloggar etiketter: ,

LCHF recept för Pizza med tomatsås och skinka

Eftersom det är ost i botten behöver man inte använda ost ovanpå. Det räcker bra med den goda tomatsåsen, parmaskinkan, ruccolan och basilikan. Hur gott som helst!

Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 grader. Lägg bakplåtspapper på en bakplåt. Vispa ihop philadelphiaost och ägg till en jämn smet. Tillsätt grädden, ost och oregano.
2. Fördela så att det blir fyra pizzabotnar på två plåtar klädda med bakplåtspapper. Bred ut till jämna bottnar. Grädda i 25-30 minuter tills de blir gyllene. Har du varmluftsugn så går det bra att grädda båda samtidigt. Det går annars bra att lägga allt på samma plåt och göra en stor som man sedan delar.
3. Hacka löken. Stek löken i smör och tillsätt tomatpurén och krossade tomater. Lått puttra i 10 minuter, gärna längre. Mixa eventuellt så att den blir slät. Smaka av med salt och peppar
4. Lägg tomatsåsen på pizzabotten och dekorera med lufttorkad skinka, basilika, oliver och sallad.
5. Ringla över olja och vinäger och strö över lite salt och peppar.

Smaklig måltid! Har du fler tips på hur man kan ”dekorera” pizzan enligt LCHF? Tipsa gärna i kommentarerna nedanför!

LCHF recept för Ugnsbakad lax med gräslökssås

En snabb och lättlagad laxrätt som sköter sig själv i ugnen. Passar perfekt som enklare middag eller som lunchlåda.

Gör så här
1. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg laxbitarna i en form och krydda med salt och citronpeppar. Grädda fisken i ugnen i 10 minuter.
2. Vispa grädden lite tjock och blanda ner philadelfiaost och finhackad gräslök. Smaka av med salt och peppar.
3. Ta ut formen ur ugnen och bred såsen över laxbitarna.
4. Sätt in formen igen och grädda ytterligare i 5-10 minuter. Servera med en sallad.

Färskostfyllda biffar

fyllda_biffar_lchf
Då kör vi mannens favorit idag – färs och biffar förstås! I ett par veckor har jag nu lagat lite nyttigare matlådor varje söndag som han äter till lunch på jobbet. Han väljer själv vad han vill ha, typ färs, kyckling, ägg och bacon mm…

Han vill äta samma lunch varje dag på jobbet, bara det är nyttigt, inte så mycket kolhydrater och det lilla han vill ha av det så ska det helst vara grövre som fullkornspasta/fullkornsris etc. Sunt och gott för en flyttgubbe springades i trappor upp & ner och inte alltför mastigt heller. Personligen skulle jag dock tröttna på att äta samma lunch varje dag och bli less redan andra dan, men han är bra envis och får ju såklart som han vill.

Här har jag lagat till nötfärsbiffar fyllda med färskost och fördelat i alla hans matlådor. Nöjd gubbe, glads gubbe! :-P

ca 12 biffar
Det här behöver du : 
800 gram nötfärs
1 dl vatten
½ dl grädde
2 ägg
Tony´s krydda
Vitpeppar
1 förp Cantadou fyra peppar

GÖR SÅHÄR : 
Blanda ihop ingredienserna till färsen. Forma 12 biffar, lägg ca 1 tsk färskost på varje och nyp ihop. Stek i het panna så de får fin färg. Lägg i en ugnsfast form, täck med bakplåtspapper och efterstek i ugnen 175 grader ca 15 min.

biffar_fyllda_köttfärsbiffar_färskost
Biffar på G!

lchf_biffar_fyllda_ostfyllda_färskost
Tillsammans med fullkornsris/broccoli/gröna ärtor och stekt lök.

matlådor_biffar_lchf
Matlådor på rad och en nöjd älskling! :-P Första veckan åt han ”Truckers meal”. Andra veckan kycklingsallad med rotfrukter/grönt & vitlöksdressing och denna veckan biffar alltså. Återstår att se vad han vill ha till nästa vecka så mer om det senare!

Wraps/Pannkaka/Crepes
Wraps/Pannkaka/Crepes
Källa:
Portioner: 4-6

Ingredienser:
2 ägg
2 dl vispgrädde
1 msk hasselnötsmjöl
1 msk mandelmjöl
1 msk fiberhusk

Gör så här:
Vispa ägg och vispgrädde
blanda ner de torra ingredienserna
Låt svälla en stund
Om smeten blir för tjock blanda i mer grädde.

Grädda i stekpanna på medelhögvärme vänd en gång.

Utmärkta att använda till crepes, pannkakstårta, Wraps med olika fyllningar


LCHF recept för Ädelostfyllda kycklingfileér med kokt broccoli

En enkel och god kycklingrätt! Serveras med broccoli.

Gör så här
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Tina filéerna om de är frysta och skär ett djupt snitt i dom.
3. Pensla dem soja och fördela ädelosten i skårorna. Salta och peppra både med svart peppar och krossad rosépeppar.
4. Lägg dem o ugnfast form och häll grädden runt om. Grädda i ugn till en innertemperatur till 72 grader.
5. Dela broccolin i buketter, koka dem och skölj sedan i kallt vatten. Lägg i en skål och häll olja och vinäger på. Strö över lote salt och peppar.

Gästbloggare – Natalie Haglund

natalie_haglund

Hej!
Jag heter Natalie Haglund, är ganska nybliven skåning, sedan juni 2012.
Jag lever tillsammans med min man Johnny och vår 3,5 åriga dotter Olga.
Jag bloggar lite om livet i Skåne, mat och bak, inredning, trädgård men mest om Olga. Bloggen heter ”Genom livet med Olga”. 
Men just nu ligger bloggen nere lite eftersom jag precis som många andra fastnat på Instagram, följ mig gärna, nataliahaglund heter jag där.

Kryddburken har jag följt i många år nu, stötte på Linda och Kryddburken på ett Mat o vin forum på Allt för föräldrar.se tror jag.
Linda inspirerar mig att ta ut svängarna i min egen matlagning och bakning, våga testa! Efter många år som följare av Kryddburken har jag flera favoritrecept som vi gör om och om igen.
En av Olgas favoriter är broccolipaj med ädelost & bacon, kanske inte det vanligaste som barn gillar. ;-)  

Vill passa på att tacka Linda för att du orkar jobba med bloggen.
Jag vet att det är fler som inspireras av dig och din blogg!
Stor kram från mig!

Här kommer min gästmeny :
Kalkon med stuffing och kokt potatis, sås från sky och sallad.
Leilas marängcupcakes med vaniljglass och bär.

Det här behöver du :
En hel färsk el fryst Kalkon (brukar ta en på ca 3,5-4 kg)
Ett stort persiljeknippe
En påse torkade katrinplommon
2 äpplen (gärna svenska)
Salt o peppar
Flytande margarin el små bitar av smör

Stekpåsar XL

GÖR SÅHÄR : 
Om kalkonen är fryst, låt den tina i kyl 2 dygn, plocka ut påsen i fågeln. Tryck in ingredienserna till stuffingen i fågeln samt salt och peppar. Sy ihop fågeln med steksnöre, hugg av benen lite så får kalkonen plats bättre i påsen (det går lätt med kniv och hammare), lägg fågeln i en stor stekpåse och ringla lite margarin över.
Stek sedan fågeln enl instruktionerna på Stekpåseförpackningen ca 1 tim/kilo.
Kalkonen är klar och köttet lossnar lätt från benen.
Dela kalkonen genon att lyfta bröstfilen och skiva.
Resten av köttet borde vara lätt att plocka från benen.
Det finns mycket kött runt hela kalkonen.
Sila skyn och använd som bas till såsen.
Reda av med maizena och hälla i lite grädde och lite stuffing.

Servera med kokt potatis och sås och sallad. Vi dricker gärna ett rött vin till.
Skulle det bli något över av kalkonen så är det gott i tex sallad dagen efter eller i baguette.

IMAG0604
I min familj äter vi under vinterhalvåret Kalkonmiddag ett par ggr och just nu i februari brukar sista kalkonmiddagen äga rum.

IMG_0308
Färdig, och köttet lossnar lätt från benen.

IMG_0314
Kalkonmiddag som får snålvattnet att börja rinna. Efter en sån här middag vill man faktiskt ha en efterrätt… :-P

Leilas maräng cupcakes :

7 äggvitor
5 dl socker
1 nypa salt
50 g mandelspån
100 g mörk choklad 70%

GÖR SÅHÄR : 
Sätt ugnen på 150 grader.
Blanda äggvita, socker och salt i en rostfri bunke.
Sätt bunken i ett vattenbad (över kokande vatten)
Vispa för hand till sockret smält och marängen är ca 60-65 grader.
Ta bort bunken från vattenbadet och vispa på hög hastighet i maskin tills marängen svalnat.
Rosta mandelspånen.
Smält chokladen över vattenbad och vänd ner den och mandelspånen i marängen slarvigt så att den blir randig.
Klicka ut marängen i formar, jag tog vanliga pappersformar men nästa gång ska jag prova silicon (om jag hittar sådana). Grädde i 50 minuter.
De ska vara mjuka och sega i mitten.
Servera med glass el grädde och bär.

Vill man kan man ju göra egen glass antingen i glassmaskin eller Lindas glass

IMAG2232
Marängerna blir godast om man bakat dem en dag el några dagar innan, då har de hunnit sega till sig.

IMAG2246
Hur gott som helst!!

IMAG2244
Tack Linda för att jag fick gästblogga och stor kram!
Var nu inte rädda för att prova att laga kalkon, det ger mycket mat, finns då och då till bra kilopris och smakar så gott! /Natalie

The post Gästbloggare – Natalie Haglund appeared first on Kryddburken.se.