Hur gör man mejerifria kakor och bröd?

IMAG0169Jag får ofta frågor om hur man kan göra kakor och bröd helt mejerifria.
Detta är inget större problem, smöret går ju lätt att byta ut mot kokosfett och givetvis väljer man en sort helt utan smak.

När det står mycket mjukt smör låter man kokosfettet stå framme i rumstemperatur då kan man mixa det med mjölerna man valt.
Tänk på att kokosfett blir kokosolja vid högre temperatur än 24 grader. Smält också kokosfettet försiktigt så det inte blir för hett och låt svalna som man gör med smöret. Man vill ju inte tillverka omelettklumpar i smeten.

Hur tänker man med grädden och creme fraiche mm. Allt detta är ju vätska så det enda man måste se till är att vätskemängden hålls.
Så vad du väljer att ersätta den med blir ett eget val. Det enda jag vill avråda ifrån är sojamjölk då jag är övertygad om att sojan är ytterst ohälsosam för oss.
Välj annars vilken vätska som du själv tycker passar. Ni som äter mer GI kan ju kanske välja havregrädde. Kokosgrädde/mjölk passar fint där kakan ändå ska smaka kokos, annars är det kasnke inte alltid ett så lyckat val.

En variant tycker jag kan vara vatten och att man då ökar något på fettet ex 50 gram extra fett och 0,5 dl vatten vid 1 dl vätska i ett recept.
En annan variant är ett extra ägg, 25 g extra fett och 0,5 dl vatten vid samma mängd vätska i ett recept.

Här får man prova sig fram till vad man själv tycker passar smakmässigt, smaken är ju som bekant delad…

Dela gärna med er här i kommentarerna av era erfarenheterna med att göra bakverk/bröd helt mejerifria

Ps, kakorna på bilden är Kokos- och svartvinbärstarteletter 

 

Bloggar etiketter:

Underbara frukostfrallor!
Underbara frukostfrallor!
Källa: Andrea
Portioner: 6-7

Ingredienser:
2 ägg
1,5 dl vispgrädde
3 dl mandelmjöl
2 msk fiberhusk
0,5 dl krossade linfrön
1 tsk salt
1,5 tsk bakpulver
0,5-1 krm brödkrydda (gillar du det mycket ta ett helt krm, gillar du det inte alls kan du utesluta brödkryddan helt.
Sesamfrö (till topping)
Gör så här:
Fick detta receptet av min arbetskamrat som klippt ur det från en tidning, jag är ganska ny inom LCHF och som alla andra saknar jag brödet, har provat göra en del bröd men dessa frallor är helt fantastiska!
Inga problem att inte få njuta av frallor igen!


Sätt ungnen på 175 grader.
Vispa ägg fluffigt.
Tillsätt vispgrädden och rör om.
Blanda alla torra ingredienser och vänd ner. Rör samman till en deg/smet.
Låt stå i 3-5 minuter så det kan svälla.
Klicka med hjälp av sked ut smeten på en pappersklädd plåt, strö över sesamfröna(frivilligt). Grädda mitt i ugnen 20-25 minuter.
Tänk på att förvara dom i kylen sen ifall du inte äter upp alla på en gång;)
Ägg & bacon cocotter

cocotter_egg_bacon
Efter en skön och avkopplande lördag med sovmorgon, sen frukost, eller snarare brunch med pannkakor och cocotter har vi ägnat dagen åt att rita & måla med barnen tills jag kom på strax innan 17 att det ju faktiskt är trettondagsafton idag och då äter alla ölänningar kroppkakor… Visste väl att jag hade glömt nåt!?!

Men sagt o gjort, några minuter innan klockan slog 17 åkte Nicke iväg och köpte nykokta kroppkakor borta hos ”Eva´s kroppkakor” i Salomonstorp! TACK mannen, det gjorde du bra! :-P

Nog så skönt ändå att inte va helt slut efter en dags kroppkake-kokande.
Ja, så här är jag NU! 
Proppmätt efter två kroppkakor och har äntligen satt mig för att blogga upp detta vansinnigt goda, otroligt enkla men ändå lyxiga recept med små cocotter a la ägg & bacon!

Ni kan aldrig ana hur gott det är…

6 st
Det här behöver du : 
6 skivor rostfranska
6 ägg
Persilja
50 gram bacon
2 msk grädde
Örtsalt

GÖR SÅHÄR : 
Kavla ut varje brödskiva med kavel riktigt tunt. Värm bröden lätt i micron så går det lättare att få ner dom i muffinsplåten utan att dom går sönder. Ett tips är att riva remsor av bakplåtspapper och lägga i muffinsplåten innan du trycker ner bröden då går de lätta att lyfta ur sen.

Knäck ett ägg i varje brödform. Strö över hackad persilja, strimlor av bacon som du lägger lite över kanten, örtsalt och några droppar grädde i varje.

Grädda i 225 grader ca 10-15 min beroende på hur ”tillagade” du vill ha äggen. Om ytan skulle börja bli något bränd men du ändå vill ha äggen mer tillagade kan du köra dom i micron före servering till önskad konsistens. Tänk också på att de fortsätter att tillagas en stund efter att du tagit ut dom ur ugnen.

ägg_muffinsplåt_bacon
”Brödkorg” med ägg och persilja. Glöm inte remsan med bakplåtspapper i botten så kan du enkelt o lätt lyfta ur dom sen när dom är klara.

cocotter_ägg_bacon
Bacon & örtsalt…

ägg_bacon_cocotter
Efter 12 minuter var jag nöjd. Äggulan är perfekt krämig. Vill man ha ägget mer tillagat går det utmärkt att köra några sekunder i micron före servering.

ägg_bacon_frukost_brunch
W
oooillaaaa!! :-P

egg_cocotte_bacon
Ett sånt här recept kräver sin ”insider-bild” också! ;-)

The post Ägg & bacon cocotter appeared first on Kryddburken.se.

Snart i radion hos Lotta Bromé!

LOTTA BROMÉJag har blivit inbjuden till Lotta Bromé  och tackat ja, Lotta vill prata lchf-brödbakning med mig! Riktigt ordentligt gôr KUL!

Får också helt enkelt baka något gott bröd så Lotta får smaka!
Blir nog valnötskubben eller varför inte mina jättegoda ostfrallor… svårt att välja känner jag…

Spännande att få prata lchf-bakning och  det lär visst vara många som lyssnar på Lotta Bromé, det sägs att de har över 750.00 lyssnare… tur att man inte ser alla ;)

Jag har alltid uppskattat Lotta och tyckt hon varit jättebra vad hon än har gjort för radio och Tv, så detta blir väldigt kul!

 

Bloggar etiketter: ,

Förboka Baka matbröd med LCHF till förmånligt pris!

Nu går det att förboka Baka matbröd med LCHF till förmånligt pris med rabattkoden ”bakamatbröd” hos BOKUS!

bokus_baka_matbrod_med_lchf_314x230.jpg

Du kan välja att klicka på bilden eller på länken Baka matbröd med LCHF här i inlägget, eller klicka på bilden till höger i bloggen som kommer ligga fast under hela kampanjtiden. Länkarna bär in till BOKUS och där gör du din förhandsbokning och skriver bakamatbröd i kassan som rabattkod.
Om det inte fungerar blir jag tacksam att få veta detta så jag kan hjälpa till att lösa de problem som eventuellt uppstår.

GOTT BAKNÖJE ÖNSKAS ER ALLA!

 

 

Bloggar etiketter: , ,

GOTT NYTT ÅR!

IMG_2090_[207X156]Önskas alla läsare !
Och nu börjar ett nytt spännande år för mig och jag hoppas ert nya år ska föra med sig nya spännande saker för er också!
Detta är ju ett år där jag får utkomma med en ny bok
Baka matbröd med LCHF och också där min första bok
Baka med LCHF ska översättas och ges ut i USA.
Helt otroligt fantastiskt!

På torsdag så släpps ju Brödboken ut och kan förbokas med 20 kr rabatt med rabattkod och via länkar här på bloggen.
Jag kommer lägga ut dem redan på onsdag kväll, då jag knappast är vaken vid midnatt…

Nu hoppas vi att koden funkar, det var ju lite strul sist med det, och jag litar på att ni meddelar mig om det inte funkar så jag kan kontakta vederbörande och fixa till det.

Stora varma nyårskramar till er alla!

 

Bloggar etiketter:

Info om brödboken

9789174242904_200_baka-matbrod-med-lchfHär kommer lite mer information om hur ni gör för att få 20 kr i rabatt på nya boken Baka matbröd med LCHF.
När nu kampanjen gå igång den 3/1 så  är det viktigt att få med rabattkoden i kassan och koden är ”bakamatbröd”.
Det kommer att befinna sig en snabblänk till höger på bloggen under hela kampanjtiden dvs 3/1-5/2.
Boken kostar då 145 kr med kampanjkoden.

Jag återkommer med ett inlägg den 3/1 och där kommer det också finnas en direktlänk för att förboka boken till detta superbilliga pris. Så notera att detta är alltså en förbokningsrabatt, boken skickas först ut runt 5/2.

Jag känner mig minst lika nervös denna gången kanske till och med mer… man vill ju gärna överträffa förra boken ;)
Nu kan ju de egentligen inte jämföras då detta inte är en sötebrödsbok… men ändå…

 

Bloggar etiketter: ,

Julefriden har infunnit sig!

juläpplen
Hade ni en fin julafton? Hittat några nya höjdpunkter på årets julbord?

Här hemma tuffade julafton på i sakta mak. Efter grötfrukost och morgon-julklappar till barnen rensade jag äntligen köksbordet och la på min nya fina duk! Har liksom inte blivit av fastän jag tänkt varje kväll att NU ska jag ”piffa” bort pepparkakssmulor, knäcksmet och kristyrkladd men det är alltid nåt nytt på gång som ska pysslas med vid köksbordet och tur var väl det att jag drog mig ända till julafton. Dan före dopparedan ville barnen nämligen baka pepparkakor och samtidigt drog jag på en omgång till med två sorters knäck.

Inte att rekommendera att allt detta görs samtidigt, för det blir ett väldigt kladd med spilld knäck och omkullvälta formar när man ska springa och grädda pepparkaks-plåtar mitt i allt, men det blev bra i alla fall! ;-)

Vi rundade av kvällen med bingolotto, enda gången på året vi spelar så är det just på uppestittarkvällen och det var skönt att slå sig ner i soffan en stund. Joline vann 100 kr på sista spelet, vi satt då bra länge å väntade på att få vinna färg-femman men nån annan lycklig fick den chansen i år! Nästa jul, ja då jäklar! ;-)

Nu bjuder jag på lite JULEFRID, för det är sååå skönt att bara njuta o varva ner nu, även om det är roligt å fejja och grejja och stå i så är det skönt att njuta av friden en smula också!

pepparkakor_pepparkaksmått
Pepparkaks-bake-dags dan innan julafton…

baka_pepparkakor
Några små, tunna pepparkakor blev väl aningens mörka men resten blev bra! ;-)

knäck_lakritsknäck
Knäcken vittnar också om en hektisk timme med allt som vi företog oss på en å samma gång… :-P

bingolotto_uppesittarkväll
Sen soffan och uppesittarkväll…. *myyyys*

julaftons_morgon
Julaftons morgon och barnens morgon-julklappar ligger förberedda.

ljuslyktor_på_fot_önska
Sen minsann svidade jag om köket i ny kostym… En ny fin julduk och tillhörande brödkorg fick pryda bordet med en aning mer stilren design än föregående bild! Haha! :-P

julafton_bilder_2012
Känns lite mer ”julefrid” över detta. Innan vi åkte till julbordet på kvällen dukade jag upp 7 sorters julgodis, lite glögg o annat till Kalle Anka och den stundande jultomten…

sju_sorters_julgodis
7 sorters julgodis. Fr.vä;
Knäck med lakritssirap, toppad med krossad, turkisk peppar. Knäck med valnötter/vanilj, maraboufudge, vit polkabräck med tranbär och mandel, knäckbräck med flingsalt, mörk nötfudge och marmorerad chokladbräck med turkisk peppar.

julafton_tomte_2012
Och vem har anlänt här om inte självaste tomten, 10 år gammal… :-P

glaskruka_hyacint_julblomma
Värmande glaskruka med hyacint! Den doften tröttnar man inte på…

nötter_julnötter_nötknäckare
Knäck en nöt, å du blir söt! Har knäck hur mycket nötter som helst i hopp om att hitta en ”tvilling” men icke sa Nicke… Däremot en massa tomma nötter? Ska inte köpa ICA´s hasselnötter fler gånger, däremot valnötterna var fina!

tulpaner_julbukett
Tulpanerna kortade jag ner och satte i en ny kruka som fick lite värme från brödkorgen! Ja, julefriden är här… God fortsättning allihopa och tusen tack för alla hälsningar o mail!

The post Julefriden har infunnit sig! appeared first on Kryddburken.se.

Godaste julköttbullarna nånsin!

köttbullar_julköttbullar_köttfärs_färs_recept
Julbordets köttbullar brukar gå åt i ett nafs här hemma. Många köttbulls-älskare här och det är lika roligt varje år att få till den goda smaken, konsistensen och låta familjen smaka av under tiden man steker. I år blev dom riktigt lyckade. Läste ett tips i nån tidning om i vilka steg man tillsätter ingredienserna och kanske var det de som gjorde det eller så var det en blandning av alltihop med kryddorna jag använde också.

Här ska saltet röras ner först av allt för att binda vätskan i färsen. Sen äggen och sist gräddmjölk och ströbröd som fått stå och svälla. Kryddningen ger en mild, rund smak. Kryddpepparn för att det är jul förstås men också en skvätt D´Elidas, inte för hettan utan för pricken över i:et på smaken. Den brukar få till det där lilla extra jag är ute efter. ;-)

Jag kan tycka att kalla köttbullar inte smakar så gott utan föredrar dom varma, men när jag snyltade en ur kylen igår morse så gick de hem. Det var gott!! :-P Prova gärna receptet och säg vad ni tycker. Kryddpepparn kan du naturligtvis utesluta, det är bara ett litet extra piff för julens smak!

Det här behöver du : 
2 kg blandfärs
½ msk salt

2 ägg

1½ dl grädde
1½ dl mjölk
½ dl ströbröd
3 msk flytande oxfond
½ tsk D´Elidas chilisås
1 tsk nystött kryddpeppar
1 tsk grovmalen svartpeppar
3 krm malen vitpeppar

GÖR SÅHÄR : 
Blanda färssmeten i ordning enligt ingredienserna. Först salt, sen äggen och sist gräddmjölken som fått stå och svälla ca 30 min tillsammans med ströbröd och kryddor. Använd med fördel elvisp och degkrokar när du blandar större mängd färs. Rulla, stek… Rulla, stek och rulla och stek! Det blir klart till slut! :-P

Den här omgången brynte jag köttbullar i stekpanna med smör så dom bara fick fin färg sen la jag över i en ugnsfast form tills alla var klara och efterstekte dom sedan i ugnen 175 grader ca 10-15 min med bakplåtspapper över.

julköttbullar

 

The post Godaste julköttbullarna nånsin! appeared first on Kryddburken.se.

Janssons frestelse för dom som gillar smaken med inte de små fiskarna…

janssons_frestele_anjovis_spad
Janssons frestelse på julbordet är en höjdpunkt av många! Jag tycker den ska vara riktigt krämig och absolut inte flottig och smörig, stavarna ska vara handskurna och ansovisfiléerna får gärna ligga för sig själv i ett hörn.. Haha! Här hemma är det ingen som är speciellt förtjust i just de små fiskarna, men i smaken dock! :-P

När jag gör janssons använder jag bara spadet från 2 brukar ansjovis som jag blandar med grädden. Det blir sååå gott och inga barn behöver sitta och leta småfiskar! ;-)

Det här behöver du : 
8-10 stora potatis
5 dl grädde
spadet från 2 burkar ansjovis
2 gula lök (hackade och brynta med smör och ca 1 msk sirap)
1 tsk grovmalen svartpeppar
1½ tsk salt
3 msk ströbröd

GÖR SÅHÄR : 
Skala potatisen och torka den torr i en kökshandduk. Skär grova stavar ca 0,5*0,5 cm tjocka. Lägg alltsammans i en stor bunke. Slå på grädden och ansjovisspadet.

Skala och skär löken grovt. Bryn i stekpanna på medelvärme tills den blivit genomskinlig. Karamellisera löken lätt med sirap och vänd runt. Krydda med svartpeppar.

Blanda ner i potatisen och grädden. Smaka av sältan, tillsätt mer om det behövs.

Häll allt i en smord ugnsform. Strö över ströbröd. Gratinera i 175 grader ca 45 min.

ansjovis_janssons
Spadet från två såna här burkar använder jag, inte dom hela fiskarna.

The post Janssons frestelse för dom som gillar smaken med inte de små fiskarna… appeared first on Kryddburken.se.