Chili con carne som smakar fågel

Resemat och restmat

Idag får du en riktigt god gryta som är perfekt att ha med som resemat på t ex en flygresa.

Jag brukar ofta ha med olika grytor, de är lätta att ta med i en burk och förvånansvärt goda att äta kalla.

Den här kokade jag ihop på de rester vi hade i kylskåpet i Alanya innan vi åkte hem nu före påsk.

Jag lagade den i min Wonderbag, men den går förstås lika bra att låta puttra i några timmar på svag värme på spisen.

Chili con turkey ca 6 port

750 g kalkonbröst eller kyckling

5 dl kokta bruna- eller kidneybönor

2 rivna morötter

2 aubergine

2 röda paprikor

2 dl sockerfri chilisås

2 dl kycklingbuljong

2 dl finhackad purjo eller vanlig lök

3 vitlöksklyftor

1-2 msk finhackad chili eller chiliflingor

1 msk torkad oregano

1 msk finhackad färsk rosmarin

Salt och peppar

50 g smör till stekning

Skär fågeln i mindre bitar, ca 2×2 cm och bryn i smöret i en stekgryta.

Skär under tiden auberginen och paprikan i ungefär lika stora bitar och skiva vitlöken.

Bryn grönsakerna tillsammans med köttet några minuter, krydda med salt, peppar och chili.

Häll över chilisås, buljong och bönor, koka upp, smaka av och lägg på locket.

Låt puttra i 15 minuter, ställ sen ner grytan på ett underlägg i Wonderbag, lägg på tyglocket och knyt igen väl med dragsnöret.

Låt den stå i ca 4-6 timmar, men den kan stå ända upp till 8 timmar och ändå vara riktigt varm när du äter den.

Vill du ha ut bäst effekt av den resistenta stärkelsen i bönorna, så låt grytan kallna och värm sen upp försiktigt eller också tillsätter du de kalla bönorna strax innan serveringen.

Det här blev en stor sats som räckte till 6 portioner, första gången serverad som gryta, andra blev den getostgratinerad i ugnen och det sista som färdkost på resan.

En sallad på rucola, bladpersilja, olja och vinäger smakade gott till, det fungerar också fint att ha med på flyget.

Turkisk kycklinggryta och hotelltips i Alanya

Kycklinggryta med pumpa på picknick i Wonderbag

Picknickmat

Nu har vi inte många dagar kvar på vår vintersemester i Alanya, vi har slut på de 90 dagar man kan vara här utan visum.

Vi delar upp våra långsemestrar på tre resor på en månad vardera, jag har ju en hel del jobb med kokböckerna att ta hand om hemma i Sverige mellan varven.

I vinter har vädret varit fantastiskt här, på våra 15 år vid Medelhavet har vi aldrig upplevt att det varit så varmt och fint som i år.

Det har blivit en del utflykter, då brukar jag ta med antingen varm eller kall mat i min mini-Wonderbag.

Dagens lättlagade kycklinggryta blev en god lunch på stranden utanför Alanya, den höll sig riktigt varm i den ugnsfasta glasform med lock som jag tog med i Wonderbagen på bussen.

Den här grytan är snabblagad på mört kycklingbröst och pumpa, så den kokade jag klart på spisen.

När vi sen skulle åka iväg så hällde jag över den i ugnsformen och värmde på i ugnen i 20 minuter, på med locket och sen ner på ett underlägg i Wonderbag.

Du kan förstås göra en dubbel sats av grytan och låta den lagas klart direkt i en större Wonderbag som du tar med på utflykten.

De små har praktiska bärhandtag, men den större brukar jag bära med mig i en kasse, typ IKEAs.

Kycklinggryta med pumpa 2 port

300 g kycklingbröst

300 g pumpa

2 dl kokosgrädde eller vanlig grädde

10 cm av det vita på en purjolök

1 vitlöksklyfta

½ pressad citron

1 msk gul curry

1 msk gurkmeja

Salt och peppar

25 g smör till stekning

Skär kycklingen och pumpan i tärningar, ca 3×3 cm och strimla purjo och vitlök.

Bryn allt i smöret i en stekpanna så det får lite färg, krydda med curry, gurkmeja, salt och peppar.

Häll över grädden och citronsaft och koka upp, låt grytan puttra i 15 minuter, rör då och då.

Smaka av om du vill ha mer sälta, syra eller hetta.

Servera med en grönsallad, jag hade med bladpersilja på vår utflykt.

Här en annan utflyktsbild uppe vid Borgen i Alanya, du hittar recepttips på min burksallad här.

Sallad i burk på picknick med Wonderbag

Så det var dagens recept och lite Wonderbagreklam, du har väl kanske sett att jag jobbar som Sverigeambassadör för den sydafrikanska långkokningsbagen.

Jag är väldigt restriktiv med vem/vad jag gör reklam för, det ska bara vara för sånt som jag själv står för och tycker om.

Därmed över till hotelltipset i Alanya, det är också något som jag verkligen kan rekommendera efter att ha bott där ett flertal gånger.

Vi hyr sen 5 år en privat lägenhet när vi är på våra vintervistelser, och när vår danske hyresvärd är här när vi kommer så tar vi in på hotell några nätter så vi kan träffa honom innan han reser hem.

Vi har testat några olika hotell under de här åren, men det vi fastnat riktigt för är Kleopatra Atlas Hotel, som ligger vid Damlatasgrottan helt nära havet.

Det är ett barnfritt All Inclusive-hotell med ett fint Spa och hamam i källaren, så det är väldigt lugn och skön miljö.

Jag som alltid lagar vår mat när vi är här i Alanya annars, tycker att det kan vara riktigt avkopplande att bo på ett sånt här hotell ibland.

Just Atlas har dessutom den absolut godaste buffémat jag stött på här i Turkiet, riktigt vällagad och god husmanskost med en stor variation på sallader, mezerätter och desserter för den som gillar det.

Priset är likaså helt suveränt, nu på vintern betalar vi drygt 300 kr för ett dubbelrum en natt, med all mat och dryck som ingår.

Så ska du ner till Alanya i sommar kan det ju vara nåt att testa om du, liksom vi, flyger reguljärt.

Här nedan några av hotellets egna bilder, jag har inte tagit några själv när vi bott där eftersom jag tar total semester såna gånger.

Jag är absolut inte sponsrad av hotellet utan vill bara sprida det här fina boendet och deras goda mat till mina läsare.

Kleopatra Atlas Hotel, Alanya

Kleopatra Atlas Hotel, Alanya

Julklappstips för en hälsosam och god jul

Tomten i Jämtland

Goda och hälsosamma klappar

Upptäckte just att jag har två kokböcker med på Kostdoktorns Julklappstipslista över LCHF-kokböcker, väldigt roligt att få vara med där.

Intressant är att två bönkokböcker finns med, bönor är ju fortfarande lite kontroversiellt i vissa LCHF-kretsar.

Både min, Lars-Erik Litsfeldts och Patrik Olssons Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken och Monique le Roux Svalbergs bok Sköna böna är med på listan.

Nu börjar bönor bli mer och mer accepterat även i den striktare LCHF-världen, det ska bli spännande att se hur debatten går om bönornas vara eller inte vara framöver.

Här hittar du min och Lars-Eriks Diabeteskokboken för män till rabatterat pris fram till nyårsafton.

Bilderna i inlägget är länkar till mina nya kokböcker och några andra tips jag vill ge så här strax innan jul.

Vill du ta del av mina bästa rätter till julbordet så finns de samlade i Gammaldags husmanskost.

Paleokurs hos Under vårt tak

Wonderbag med min kokbok på köpet


Julklappstips för en hälsosam och god jul

Tomten i Jämtland

Goda och hälsosamma klappar

Upptäckte just att jag har två kokböcker med på Kostdoktorns Julklappstipslista över LCHF-kokböcker, väldigt roligt att få vara med där.

Intressant är att två bönkokböcker finns med, bönor är ju fortfarande lite kontroversiellt i vissa LCHF-kretsar.

Både min, Lars-Erik Litsfeldts och Patrik Olssons Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken och Monique le Roux Svalbergs bok Sköna böna är med på listan.

Nu börjar bönor bli mer och mer accepterat även i den striktare LCHF-världen, det ska bli spännande att se hur debatten går om bönornas vara eller inte vara framöver.

Här hittar du min och Lars-Eriks Diabeteskokboken för män till rabatterat pris fram till nyårsafton.

Bilderna i inlägget är länkar till mina nya kokböcker och några andra tips jag vill ge så här strax innan jul.

Vill du ta del av mina bästa rätter till julbordet så finns de samlade i Gammaldags husmanskost.

Paleokurs hos Under vårt tak

Wonderbag med min kokbok på köpet


Oxsvansgryta – gott & mättande
Hej! Jag gillar ju att testa nya ingredienser och jag har länge velat testa oxsvans. Vad jag kan minnas har jag ätit det en gång och det var på Dominikanska Republiken. Jag minns väl att vi fick vänta jättelänge på att få vår mat men det var värt väntan för min oxsvansrätt var fantastiskt god. […]
Grönkålschips, det perfekta julsnackset

Nyttigt snacks

Idag tipsar Tomten om ett riktigt gott tillbehör till glöggen eller någon annan god drink, ugnstorkade chips av den näringsrika grönkålen.

Jag gör dem på låg temperatur så bibehåller chipsen de nyttiga ämnena bättre.

På det sättet så slipper man även den lite bittra bismak som kommer om man kör dem i ugnen på för hög temperatur eller friterar grönkålschipsen.

Reklam för en god sak

Näringen i maten bevaras bättre genom försiktig uppvärmning, en av de stora fördelarna du också får med en Wonderbag.

Du har säkert sett att jag ofta skriver härinne om långkokningspåsen Wonderbag från Sydafrika.

Jag jobbar sen några år som Sverigeambassadör för den energisnålaste av alla långkoksmetoder jag stött på, ett mycket trevligt och betydelsefullt uppdrag.

Wonderbag är en köksprodukt som jag verkligen tycker om och gärna rekommenderar att ge bort som julklapp.

För varje bag som säljs skänks en till en behövande familj i Sydafrika, så det blir verkligen en julgåva med dubbel glädje.

Nu är min kokbok med recept anpassade till bagen i lager i webshopen igen, den har nyss kommit från tryckeriet.

Vill du köpa långkokningspåsen och kokboken i en vanlig butik så finns de hos Ecocaféet i Östersund och på Zandvoort i Sickla köpkvarter i Nacka.

Kryddiga grönkålschips

4 stora grönkålsblad

1 msk olivolja

1-2 tsk hemgjord tacokrydda eller ekologisk Mapuche Fire från Allt Gott

Salt efter smak

Riv grönkålsbladen i chipsstora bitar och lägg i en bunke.

Ringla över oljan och krama bladen så oljan blir jämnt fördelad överallt och sprid ut dem på plåtar.

Strö vald krydda och salt över, jag gjorde det bara på ena sidan men vill du ha mycket smak så vänd och krydda där med.

Ställ in att torka i ugnen på 100º i cirka en timme, de ska bli riktigt torra och spröda.

Har du högre temperatur blir grönkålen lätt bitter.

Du kan också köra dem strax under 45º i ett par timmar, då passar de även för alla som äter rawfood.


Grönkålschips, det perfekta julsnackset

Nyttigt snacks

Idag tipsar Tomten om ett riktigt gott tillbehör till glöggen eller någon annan god drink, ugnstorkade chips av den näringsrika grönkålen.

Jag gör dem på låg temperatur så bibehåller chipsen de nyttiga ämnena bättre.

På det sättet så slipper man även den lite bittra bismak som kommer om man kör dem i ugnen på för hög temperatur eller friterar grönkålschipsen.

Reklam för en god sak

Näringen i maten bevaras bättre genom försiktig uppvärmning, en av de stora fördelarna du också får med en Wonderbag.

Du har säkert sett att jag ofta skriver härinne om långkokningspåsen Wonderbag från Sydafrika.

Jag jobbar sen några år som Sverigeambassadör för den energisnålaste av alla långkoksmetoder jag stött på, ett mycket trevligt och betydelsefullt uppdrag.

Wonderbag är en köksprodukt som jag verkligen tycker om och gärna rekommenderar att ge bort som julklapp.

För varje bag som säljs skänks en till en behövande familj i Sydafrika, så det blir verkligen en julgåva med dubbel glädje.

Nu är min kokbok med recept anpassade till bagen i lager i webshopen igen, den har nyss kommit från tryckeriet.

Vill du köpa långkokningspåsen och kokboken i en vanlig butik så finns de hos Ecocaféet i Östersund och på Zandvoort i Sickla köpkvarter i Nacka.

Kryddiga grönkålschips

4 stora grönkålsblad

1 msk olivolja

1-2 tsk hemgjord tacokrydda eller ekologisk Mapuche Fire från Allt Gott

Salt efter smak

Riv grönkålsbladen i chipsstora bitar och lägg i en bunke.

Ringla över oljan och krama bladen så oljan blir jämnt fördelad överallt och sprid ut dem på plåtar.

Strö vald krydda och salt över, jag gjorde det bara på ena sidan men vill du ha mycket smak så vänd och krydda där med.

Ställ in att torka i ugnen på 100º i cirka en timme, de ska bli riktigt torra och spröda.

Har du högre temperatur blir grönkålen lätt bitter.

Du kan också köra dem strax under 45º i ett par timmar, då passar de även för alla som äter rawfood.


Grekisk grönsaksgryta i Wonderbag

Wonderbag på Kreta
Foto Therese Renåker

Vegetariskt långkok

Idag får du ytterligare en av de grönsaksrätter vi lagade på vår Harmoniresa till Makrigialos på Kreta i oktober.

Här hittar du den rödbetscrème och bönsallad med apelsin och dill som också kom till under resan.

Jag hade med min Wonderbag, den fungerar väldigt bra till olika gröna rätter, då den bevarar smak, näring och struktur på grönsakerna mycket bättre än i en gryta lagad på spisen.

Jag hittade på en gryta som våra deltagare lagade tillsammans och som vi sen njöt med hotellets tillbehör och grillad souvlaki från min favoritrestaurang Golden Beach.

Den passar förstås också bra som en ensamrätt, då gärna förstärkt på Medelhavsvis med bönor eller kikärtor.

Här kan du läsa mer om hur du lagar mat energisnålt i långkokningspåsen Wonderbag.

Efter att ha varit lutsåld ett tag finns nu min lilla kokbok med recept framtagna speciellt för bagen återigen i lager.

Kanske kan det bli en fin julklapp till någon när och kär? Här hittar du fler av mina julklappstips.

Tycker du det låter intressant med den njutningsfyllda hälsoresa till Makrigialos som jag och Therese Renåker arrangerar, så läs gärna mer om den på Harmoniresor.se.

Första veckan med start 4 oktober 2018 blev fullbokad nästan direkt, men du kan nu lägga in intresseanmälan på ytterligare en resa, där flyget går den 11/10.

Får vi ihop tillräckligt många deltagare på den så bokar vi flygstolar med Ving och boende på underbara hotell Villea Village även till den veckan.

Vi har tyvärr inte möjlighet att boka dem i förväg, då Ving kräver förskottsbetalning.

Matlagning à la Harmoniresor
Foto Therese Renåker

Grekisk grönsaksgryta 4 port

4 små zucchini

4 paprikor

2 gula lökar

250 g cocktailtomater

2-3 vitlöksklyftor

1 dl ouzo (eller 1 pressad citron)

1 dl olivolja/smör

1 msk torkad oregano

1 kanelstång

Salt och peppar

Skär zucchini, paprika och lök i jämnstora bitar, dela tomaterna i halvor och riv vitlöken fint.

Värm upp oljan/smöret i omgångar i en stekpannan och fräs grönsakerna var för sig i några minuter, häll ner eftersom i en stekgryta med lock.

Krydda med salt, peppar och oregano, lägg i kanelstången och häll över ouzo eller citronsaft.

Låt koka upp under lock och puttra i 5 minuter.

Ställ ner grytan på ett underlägg i Wonderbag, täck med tyglocket och knyt igen väl med dragsnöret.

Låt alltsammans stå och tillagas varsamt på eftervärmen i ca 2 timmar.

Har du ingen Wonderbag så låt grytan puttra på lägsta värme i ca ½ timme, rör om då och då.

Vill du ha baljväxter i grytan så tillsätt 4 dl kokta, väl sköljda och avrunna bönor innan serveringen, då får du bäst effekt av den resistenta stärkelsen i dem.

Tycker du om mina recept, då hittar du här min och Lars-Erik Litsfeldts nyutkomna Diabeteskokboken för män till julpris, 169 kr.

Grekisk sallad för en dag på stranden i mini-Wonderbag


Afrikansk lammgryta i Wonderbag
Hej! Idag får ni recept på en lättlagad gryta med lammkött. Har du inte lammkött så kan du byta ut det mot tex högrev som också lämpar sig väl för långkok. Rätten kan så klart göras utan en Wonderbag, då är det bara att fortsätta koka grytan på spisen tills köttet blivit mört och fint. […]
Bästa buljongen
Hej på er! Nu har jag samlat på mig en hel del ben från olika köttstycken så det är dags att koka lite ny benbuljong. Det var ett bra tag sedan sist, men det är ju inte alla köttbitar man äter som har bra ben. Benen ska så klart gärna komma från kött som är […]