Äntligen picknickväder
Valborgsmässoafton bjöd på ett riktigt fint vårväder här i Stockholm.
Lite kyliga vindar men temperaturen låg på över 10 grader mest hela dagen.
Vi packade ner vår picknicklunch-sallad i en Frozzypack som sen fraktades i en behändig liten kylväska, mini-Wonderbag.
Sen hoppade vi på en buss och letade upp en plats i lä bland en av stadens alla klippor med vacker utsikt över vattnet.
Dagens njutbara lunch bestod av varmrökt sidfläsk från Hedmans Delikatesser, getost från Gide Get, bladpersilja, cocktailtomater, ägg, pumpakärnor, citronolivolja och balsamvinäger.
En termos med kaffe, vatten och nässelfrökex från Huså Bröd blev gott till salladen.
Nästan allt till lunchen inhandlades på Wijnjas ostbutik på Kungsholmen, där jag hade frökexbjudning i fredags.
På kvällen tog vi en promenad till Stadshuset och tittade på majbrasan på Riddarholmen.
Här följer bilder från vår utflykt, idag styr vi kosan till någon annan vacker och lugn plats, 1 maj bjuder på sol och värme i huvudstaden.
Tycker du om mina recept här på bloggen, så kan du nu köpa nyutgåvan av två av mina tidigare kokböcker.
Gammaldags husmanskost på nytt sätt – Recept och tips för glutenfri LCHF och Paleo kan nu förhandsbeställas från Lumio Förlag.
Matlagning för miljömedvetna
Idag skrivs och pratas det mycket om miljön, hur vi ska kunna spara på resurserna så el, gas och ved räcker till alla.
Något som är ett minst lika hett samtalsämne är hur vi måste dra ner på sockret för att kunna hålla oss friska.
De flesta varianter av chilisås/ketchup som finns att köpa innehåller upp till 25% tillsatt vitt socker.
I min miljö- och hälsovänliga sås får tomaternas egen sötma spela huvudrollen, ackompanjerade med hetta, sälta och syra till en riktigt god chilisås.
Efter receptet skriver jag mer om mitt samarbete med Wonderbag Sweden, här en presentation av mig på deras hemsida.
Hemlagad chilisås
1 kg tomater
½ dl olivolja
2 msk tomatpuré
1-2 msk balsamvinäger
1 msk paprikapulver
2 tsk Worchestershiresauce
ca 2 tsk salt
1-2 tsk chiliflingor
1 tsk mald nejlika
2 krm lökpulver
2 krm vitlökspulver
Skär tomaterna i små tärningar, jag låter skalet vara kvar eftersom det sitter en hel del nyttiga ämnen i det, men du kan förstås skala dem om du vill.
Fräs tomaterna och tomatpurén i olivoljan i en stekgryta med lock.
Blanda ner övriga ingredienser, börja med den mindre mängden vinäger och salt, smaka sen av om du vill ha mer syra/sälta när såsen är klar.
Koka upp under omrörning, lägg på lock och låt puttra i 10 minuter.
Ställ ner grytan på ett underlägg i Wonderbag.
Lägg på tyglocket och knyt igen bagen väl med dragsnöret.
Nu får den stå och lagas klart på eftervärmen i 3-4 timmar.
Ta upp grytan och mixa med stavmixer så chilisåsen blir nästan slät.
(Har du ingen Wonderbag än, så låt såsen puttra under lock i ca 1 timme på spisen, rör då och då så den inte bränns fast.)
Häll upp den mixade såsen på varma, rena burkar och stäng locket direkt.
Chilisåsen håller sig minst 1 vecka i kylen, frys in det som inte går åt och ta fram eftersom.
Nu följer lite Wonderbagreklam
Chilisås lagad i Wonderbag behåller mer näringsämnen tack vare den korta koktiden på spisen.
Det sparar även väldigt mycket energi, den här långkokningsbagen är den mest miljövänliga uppfinning jag träffat på.
Som du kanske sett härinne så samarbetar jag sen ett par år med Wonderbag Sweden.
De säljer en icke-elektrisk långkokningsbag som fungerar ungefär som en termos.
Jag har skrivit en kokbok tillsammans med Wonderbag, med recept speciellt framtagna för den här typen av energisnål matlagning.
I bagen fortsätter såser, soppor och grytor att lagas till under många timmar, helt utan annan energikälla än den värme som bevaras i maten i grytan.
Perfekt om man vill ta med nylagad mat på en bilresa t ex till fjällen, så är maten färdiglagad och varm när man kommer fram.
Här har Ann Fernholm skrivit om bagen på sin blogg Ett sötare blod:
Wonderbag- genial form av matlagning i en kudde!
Här kan du se en liten film som Jenny och Magnus på Paleobloggen Under vårt tak lagt ut på Facebook:
Wonderbag är framtagen av Sarah Collins i Sydafrika, där det är ett stort problem att få energin att räcka till, de drabbas av strömavbrott dagligen.
Många på landsbygden har överhuvudtaget inte tillgång till el utan måste laga sin mat över öppen eld.
Det leder till väldigt många fall av rökförgiftning och flera timmars arbete per dag för att samla ved.
Med hjälp av bagen så behövs det bara att man eldar en liten stund för att få maten att koka upp och sen lagas klart på eftervärmen.
Något som lett till betydligt färre förgiftningar och att barnen får större möjlighet att gå i skolan istället för att hjälpa föräldrarna att samla ved.
För varje Wonderbag som säljs, skänks också en till en behövande familj på landsbygden i Sydafrika.
Så bagen är bra både för miljön och för oss som på något sätt vill hjälpa våra medmänniskor till ett bättre liv.
Därför utökar jag nu mitt samarbete med Wonderbag genom att åka runt till olika platser i landet för att berätta mer om hur den fungerar, så fler får upp ögonen för den här klimatsmarta bagen.
Jag bjuder då på kycklingbuljong ur bagen och till det mina nya frökex från Huså Bröd.
Du får gärna komma och prata med mig, delar gärna med mig av hur jag ser på det här med bra mat för hälsan.
Den 23 februari kommer jag till Malmö och restaurang In The Pink, då i samband med Therese Renåkers föreläsning om Hormoner i maten.
Här kan du läsa mer om eventet på restaurangens Facebooksida.
20 april är det dags igen, då i Lindesberg i samband med Ann Fernholms föreläsning, här kan du läsa mer om den dagen.
I slutet på maj deltar jag på Maria Kvärnsténs kurshelg om sockerberoende i Ottsjö, återkommer med exakt datum.
Jag har fått förfrågningar om att delta i fler event, mer information kommer om det framöver.
Här nedan följer några bilder från mitt möte med Anneli och Hakan från Wonderbag Sweden på Bagdad Café på Medelhavsmuséet förra veckan.
Jag kan varmt rekommendera den restaurangen, åt en fantastiskt god kycklinggryta i tomatsås, som gav mig inspiration att koka den här chilisåsen nu när jag kom till Alanya.
Vi har gasspis i vår hyrda lägenhet här, så Wonderbag används mycket till långkok på alla härliga råvaror vi köper på saluhall, grönsaksmarknad och hos vår slaktare i kvarteret.
I dag får den bli såsen till en Pulled Chicken som jag kommer att göra av den kyckling som just nu står och blir till en näringsrik kycklingbuljong i Wonderbag.
Matlagning för miljömedvetna
Idag skrivs och pratas det mycket om miljön, hur vi ska kunna spara på resurserna så el, gas och ved räcker till alla.
Något som är ett minst lika hett samtalsämne är hur vi måste dra ner på sockret för att kunna hålla oss friska.
De flesta varianter av chilisås/ketchup som finns att köpa innehåller upp till 25% tillsatt vitt socker.
I min miljö- och hälsovänliga sås får tomaternas egen sötma spela huvudrollen, ackompanjerade med hetta, sälta och syra till en riktigt god chilisås.
Efter receptet skriver jag mer om mitt samarbete med Wonderbag Sweden, här en presentation av mig på deras hemsida.
Hemlagad chilisås
1 kg tomater
½ dl olivolja
2 msk tomatpuré
1-2 msk balsamvinäger
1 msk paprikapulver
2 tsk Worchestershiresauce
ca 2 tsk salt
1-2 tsk chiliflingor
1 tsk mald nejlika
2 krm lökpulver
2 krm vitlökspulver
Skär tomaterna i små tärningar, jag låter skalet vara kvar eftersom det sitter en hel del nyttiga ämnen i det, men du kan förstås skala dem om du vill.
Fräs tomaterna och tomatpurén i olivoljan i en stekgryta med lock.
Blanda ner övriga ingredienser, börja med den mindre mängden vinäger och salt, smaka sen av om du vill ha mer syra/sälta när såsen är klar.
Koka upp under omrörning, lägg på lock och låt puttra i 10 minuter.
Ställ ner grytan på ett underlägg i Wonderbag.
Lägg på tyglocket och knyt igen bagen väl med dragsnöret.
Nu får den stå och lagas klart på eftervärmen i 3-4 timmar.
Ta upp grytan och mixa med stavmixer så chilisåsen blir nästan slät.
(Har du ingen Wonderbag än, så låt såsen puttra under lock i ca 1 timme på spisen, rör då och då så den inte bränns fast.)
Häll upp den mixade såsen på varma, rena burkar och stäng locket direkt.
Chilisåsen håller sig minst 1 vecka i kylen, frys in det som inte går åt och ta fram eftersom.
Nu följer lite Wonderbagreklam
Chilisås lagad i Wonderbag behåller mer näringsämnen tack vare den korta koktiden på spisen.
Det sparar även väldigt mycket energi, den här långkokningsbagen är den mest miljövänliga uppfinning jag träffat på.
Som du kanske sett härinne så samarbetar jag sen ett par år med Wonderbag Sweden.
De säljer en icke-elektrisk långkokningsbag som fungerar ungefär som en termos.
Jag har skrivit en kokbok tillsammans med Wonderbag, med recept speciellt framtagna för den här typen av energisnål matlagning.
I bagen fortsätter såser, soppor och grytor att lagas till under många timmar, helt utan annan energikälla än den värme som bevaras i maten i grytan.
Perfekt om man vill ta med nylagad mat på en bilresa t ex till fjällen, så är maten färdiglagad och varm när man kommer fram.
Här har Ann Fernholm skrivit om bagen på sin blogg Ett sötare blod:
Wonderbag- genial form av matlagning i en kudde!
Här kan du se en liten film som Jenny och Magnus på Paleobloggen Under vårt tak lagt ut på Facebook:
Wonderbag är framtagen av Sarah Collins i Sydafrika, där det är ett stort problem att få energin att räcka till, de drabbas av strömavbrott dagligen.
Många på landsbygden har överhuvudtaget inte tillgång till el utan måste laga sin mat över öppen eld.
Det leder till väldigt många fall av rökförgiftning och flera timmars arbete per dag för att samla ved.
Med hjälp av bagen så behövs det bara att man eldar en liten stund för att få maten att koka upp och sen lagas klart på eftervärmen.
Något som lett till betydligt färre förgiftningar och att barnen får större möjlighet att gå i skolan istället för att hjälpa föräldrarna att samla ved.
För varje Wonderbag som säljs, skänks också en till en behövande familj på landsbygden i Sydafrika.
Så bagen är bra både för miljön och för oss som på något sätt vill hjälpa våra medmänniskor till ett bättre liv.
Därför utökar jag nu mitt samarbete med Wonderbag genom att åka runt till olika platser i landet för att berätta mer om hur den fungerar, så fler får upp ögonen för den här klimatsmarta bagen.
Jag bjuder då på kycklingbuljong ur bagen och till det mina nya frökex från Huså Bröd.
Du får gärna komma och prata med mig, delar gärna med mig av hur jag ser på det här med bra mat för hälsan.
Den 23 februari kommer jag till Malmö och restaurang In The Pink, då i samband med Therese Renåkers föreläsning om Hormoner i maten.
Här kan du läsa mer om eventet på restaurangens Facebooksida.
20 april är det dags igen, då i Lindesberg i samband med Ann Fernholms föreläsning, här kan du läsa mer om den dagen.
I slutet på maj deltar jag på Maria Kvärnsténs kurshelg om sockerberoende i Ottsjö, återkommer med exakt datum.
Jag har fått förfrågningar om att delta i fler event, mer information kommer om det framöver.
Här nedan följer några bilder från mitt möte med Anneli och Hakan från Wonderbag Sweden på Bagdad Café på Medelhavsmuséet förra veckan.
Jag kan varmt rekommendera den restaurangen, åt en fantastiskt god kycklinggryta i tomatsås, som gav mig inspiration att koka den här chilisåsen nu när jag kom till Alanya.
Vi har gasspis i vår hyrda lägenhet här, så Wonderbag används mycket till långkok på alla härliga råvaror vi köper på saluhall, grönsaksmarknad och hos vår slaktare i kvarteret.
I dag får den bli såsen till en Pulled Chicken som jag kommer att göra av den kyckling som just nu står och blir till en näringsrik kycklingbuljong i Wonderbag.
Spännande tider
Som jag skrev i förra inlägget så har jag fått ett riktigt roligt jobb, som receptkonsult till Ecocaféet i Östersund.
Sitter på tåget hemåt nu efter en mycket givande vecka i Stockholm, i morgon har vi första mötet med hela personalen kring caféet. Ska bli riktigt roligt att köra igång mer på allvar.
Ibland händer allt skoj på en och samma gång, så nu har jag lyckats få ett till spännande samarbete, denna gång med Wonderbag Sweden.
Jag har ju inte en reklamfinansierad blogg som många andra, det här är en av få gånger som jag tackat ja till ett erbjudande om ett receptsamarbete med ett företag.
Jag tror nämligen väldigt mycket på just den här produkten, den kan förändra livet för många fattiga världen över och är även riktigt bra ur miljösynpunkt.
Något som förstås passar mig som förespråkar det ekologiska och naturliga. Det här är matlagning unplugged, helt enkelt.
Wonderbag kommer från Sydafrika och är framtagen för att även fattiga familjer på landsbygden ska kunna laga näringsrik mat.
Framförallt i Afrika har de idag väldigt dålig tillgång till el och annat bränsle, så den här typen av icke-elektrisk långkokare kommer att underlätta vardagen för många.
För varje Wonderbag som säljs skänks en till familjer som har knappa resurser, en riktig bra form av välgörenhet. Här kan du läsa mer om Wonderbag Foundation.
Vi kommer att inleda ett samarbete kring mina recept på långkokt mat, känns förstås väldigt roligt att de tycker om mina grytor.
Här testade jag den energisnåla långkokningspåsen i stugan för några veckor sen, där jag bara har vedspis och gasol.
Den gångna veckan har varit fylld med fler spännande möten med inspirerande människor.
Det började i söndags när jag var med på Swedish Paleo Club’s första medlemskväll på restaurang Brickyard på Skånegatan på Söder.
Kvällen inledde med en presentation av klubbens grundare Cecilia Nisbet Nilsson.
Sen följde en riktigt intressant föreläsning av Karl Hultén, som tillsammans med Cecilia jobbar med Swedish Paleo.
Karl är mycket påläst och kunnig på området Paleo, med glutens inverkan på autoimmuna sjukdomar som specialitet. Läs mer om det här.
Efter föreläsningen dukades en riktigt god buffé upp och det fanns gott om tid att prata med gamla och nya vänner med naturlig mat som gemensamt intresse.
Här skriver Marie Norder Aspholm om kvällen och här kan du läsa mer hos Lindha Vikström.
Ett möte blev extra intressant för mig så det var riktigt bra på många sätt att jag deltog i kvällen.
Vi får se vad det leder till, återkommer om det framöver om det går som jag hoppas.
På onsdagen blev det en tur till Sörmland igen. Då var det dags för Lennart att delta i en kamratträff med sina gamla jobbarkompisar i flygvapnet så jag skjutsade honom till F11 i Nyköping.
Vi besökte Malmköping på semestern i Gnesta och då hittade jag ett mycket trevligt litet hotell, Plevnagården.
Ett militärsjukhus från 1800-talet som idag är ombyggt till ett modernt hotell, med all gammaldags charm bevarad.
Jag tycker om att bo på just såna här små mysiga ställen på mina resor.
Nu hade jag hela dagen för mig själv och kunde ägna den åt allt skrivjobb som den senaste tidens kontakter medfört.
En perfekt plats för det, tyst och lugnt på det fina rummet och så var det bara att gå ner och äta lunch när hungern kom.
En långpromenad runt den vackra köpingen blev det också innan det var dags att hämta Lennart framåt kvällningen.
Vi sov så gott i de sköna sängarna och fick en härlig frukost innan vi for vidare för att lämna hyrbilen i Gnesta.
Ägaren Susanne och jag hade ett långt samtal om mat, då vi båda blivit bättre av att se över intaget av gluten och laktos.
All mat som serveras på hotellet är laktosfri och man tänker nu också erbjuda gästerna fler glutenfria alternativ, också här kommer jag att kunna bidra med mina recept.
Det var alltså inga som helst problem att få vår mat anpassad till LCHF/Paleo, vi bjöds på en riktigt god äggröra till bacon, avocado, tomat och lite frukt blev dessert.
Det är så spännande att se hur det gått framåt med medvetenheten om hur maten påverkar vår hälsa även inom hotell- och restaurangbranschen.
Här nedan följer ett av recepten från min Paleo-blogg, här anpassat för att kunna tillagas energisnålt i Wonderbag.
Det är som i många indiska rätter en hel del ingredienser, men slutresultatet blir försvinnande gott.
Pulled Beef 4-5 port
1 kg grytbitar av högrev
1 dl kokosolja
Havssalt
1 burk kokosmjölk
1 dl grovkrossade valnötter
1 dl färsk ingefära i små bitar
½ dl mango chutney
1 finhackad gul lök
3 finrivna vitlöksklyftor
2 msk gröna kardemummakapslar
1-2 msk garam masala
1 msk curry
1 msk mald koriander
1 msk gurkmeja
1 msk kanel
ca 1 msk salt
1-2 tsk spiskummin
1-2 krm cayennepeppar
1 pressad citron
Bryn grytbitarna väl runtom i en stekgryta, krydda lätt med salt.
Blanda ner valnötskross, ingefära, lök och vitlök i stekpannan, låt bryna med en stund.
Tillsätt alla torra kryddor och låt fräsa några minuter under omrörning.
Rör ner kokosmjölk och mango chutney. Koka upp, lägg på locket och låt puttra i 30 minuter.
Rör om väl och ställ ner grytan på ett underlägg i långkokningspåsen, lägg på tyglocket och knyt till ordentligt.
Sen är det bara att vänta tills köttet är mört, det tar ca 8 timmar.
Häll över citronsaften och dra isär köttet med två gafflar. Blanda om väl och smaka av om du vill ha mer salt eller hetta.
Servera med en sallad, kokta morötter, blomkålsris eller på en smörstekt skiva valnötsbröd.
Tips på olika tillagningsmetoder
I ugnen lagar du till grytan på 100º i ca 8-10 timmar och på spisen tar det ca 4-6 timmar.
I lergryta i ugnen på 150º ca 4-5 timmar. I en elektrisk långkokningsgryta blir köttet klar på ca 10 timmar på låg effekt.
Här ser man vilken stor energibesparing det blir av att knyta in den kokande grytan i en isolerande påse som Wonderbag, det blir verkligen klimatsmart matlagning.
Jag blev själv förvånad över hur väl den håller värmen, ungefär som en dunsovsäck på vintern.
Den fungerar också väldigt bra på motsatt sätt, som en kylbag.
Jag kommer att prova ta med kall mat i den minsta modellen på mina resor nu i vinter för att se hur den fungerar som kylväska i praktiken.
Spännande tider
Som jag skrev i förra inlägget så har jag fått ett mycket spännande jobb, som receptkonsult till Ecocaféet i Östersund.
Sitter på tåget hemåt nu efter en mycket givande vecka i Stockholm, i morgon har vi första mötet med den hittills anställda personalen kring caféet. Ska bli roligt att köra igång mer på allvar.
Ibland händer allt skoj på en och samma gång, så nu har jag lyckats få ett till spännande samarbete, denna gång med Wonderbag Sweden.
Sen tidigare har Wonderbag ett receptsamarbete med Kocklandslagets Pi Le, så det är förstås riktigt roligt att de nu vill ha med även mig som sin ambassadör.
Jag har ju inte en reklamfinansierad blogg som så många andra, det här är en av få gånger som jag tackat ja till ett erbjudande om ett samarbete med ett företag.
Jag tror nämligen väldigt mycket på just den här produkten, den kan förändra livet för många fattiga världen över och är även riktigt bra ur miljösynpunkt.
Här kan du läsa mer om de olika modellerna och köpa dem direkt från Wonderbag Sweden.
Något som förstås passar mig som förespråkar det ekologiska och naturliga. Det här är matlagning unplugged, helt enkelt.
Wonderbag kommer från Sydafrika och är framtagen för att även fattiga familjer på landsbygden ska kunna laga näringsrik mat.
Framförallt i Afrika har de idag väldigt dålig tillgång till el och annat bränsle, så den här typen av icke-elektrisk långkokare kommer att underlätta vardagen för många.
För varje Wonderbag som säljs skänks en till familjer som har knappa resurser, en riktig bra form av välgörenhet. Här kan du läsa mer om Wonderbag Foundation.
Vi kommer att inleda ett samarbete kring mina recept på långkokt mat, känns förstås väldigt roligt att de tycker om mina grytor.
Här testade jag den energisnåla långkokningspåsen i stugan för några veckor sen, där jag bara har vedspis och gasol.
Den gångna veckan har varit fylld med fler spännande möten med inspirerande människor.
Det började i söndags när jag var med på Swedish Paleo Club’s första medlemskväll på restaurang Brickyard på Skånegatan på Söder.
Kvällen inledde med en presentation av klubbens grundare Cecilia Nisbet Nilsson.
Sen följde en riktigt intressant föreläsning av Karl Hultén, som tillsammans med Cecilia jobbar med Swedish Paleo.
Karl är mycket påläst och kunnig på området Paleo, med glutens inverkan på autoimmuna sjukdomar som specialitet. Läs mer om det här.
Efter föreläsningen dukades en riktigt god buffé upp och det fanns gott om tid att prata med gamla och nya vänner med naturlig mat som gemensamt intresse.
Här skriver Marie Norder Aspholm om kvällen och här kan du läsa mer hos Lindha Vikström.
Ett möte blev extra intressant för mig så det var riktigt bra på många sätt att jag deltog i kvällen.
Vi får se vad det leder till, återkommer om det framöver om det går som jag hoppas.
På onsdagen blev det en tur till Sörmland igen. Då var det dags för Lennart att delta i en kamratträff med sina gamla jobbarkompisar i flygvapnet så jag skjutsade honom till F11 i Nyköping.
Vi besökte Malmköping på semestern i Gnesta och då hittade jag ett mycket trevligt litet hotell, Plevnagården.
Ett militärsjukhus från 1800-talet som idag är ombyggt till ett modernt hotell, med all gammaldags charm bevarad.
Jag tycker om att bo på just såna här små mysiga ställen på mina resor.
Nu hade jag hela dagen för mig själv och kunde ägna den åt allt skrivjobb som den senaste tidens kontakter medfört.
En perfekt plats för det, tyst och lugnt på det fina rummet och så var det bara att gå ner och äta lunch när hungern kom.
En långpromenad runt den vackra köpingen blev det också innan det var dags att hämta Lennart framåt kvällningen.
Vi sov så gott i de sköna sängarna och fick en härlig frukost innan vi for vidare för att lämna hyrbilen i Gnesta.
Ägaren Susanne och jag hade ett långt samtal om mat, då vi båda blivit bättre av att se över intaget av gluten och laktos.
All mat som serveras på hotellet är laktosfri och man tänker nu också erbjuda gästerna fler glutenfria alternativ, också här kommer jag att kunna bidra med mina recept.
Det var alltså inga som helst problem att få vår mat anpassad till LCHF/Paleo, vi bjöds på en riktigt god äggröra till bacon, avocado, tomat och lite frukt blev dessert.
Det är så spännande att se hur det gått framåt med medvetenheten om hur maten påverkar vår hälsa även inom hotell- och restaurangbranschen.
Här nedan följer ett av recepten från min Paleo-blogg, här anpassat för att kunna tillagas energisnålt i Wonderbag.
Det är som i många indiska rätter en hel del ingredienser, men slutresultatet blir försvinnande gott.
Pulled Beef 4-5 port
1 kg grytbitar av högrev
1 dl kokosolja
Havssalt
1 burk kokosmjölk
1 dl grovkrossade valnötter
1 dl färsk ingefära i små bitar
½ dl mango chutney
1 finhackad gul lök
3 finrivna vitlöksklyftor
2 msk gröna kardemummakapslar
1-2 msk garam masala
1 msk curry
1 msk mald koriander
1 msk gurkmeja
1 msk kanel
ca 1 msk salt
1-2 tsk spiskummin
1-2 krm cayennepeppar
1 pressad citron
Bryn grytbitarna väl runtom i en stekgryta, krydda lätt med salt.
Blanda ner valnötskross, ingefära, lök och vitlök i stekpannan, låt bryna med en stund.
Tillsätt alla torra kryddor och låt fräsa några minuter under omrörning.
Rör ner kokosmjölk och mango chutney. Koka upp, lägg på locket och låt puttra i 30 minuter.
Rör om väl och ställ ner grytan på ett underlägg i långkokningspåsen, lägg på tyglocket och knyt till ordentligt.
Sen är det bara att vänta tills köttet är mört, det tar ca 8 timmar.
Häll över citronsaften och dra isär köttet med två gafflar. Blanda om väl och smaka av om du vill ha mer salt eller hetta.
Servera med en sallad, kokta morötter, blomkålsris eller på en smörstekt skiva valnötsbröd.
Tips på olika tillagningsmetoder
I ugnen lagar du till grytan på 100º i ca 8-10 timmar och på spisen tar det ca 4-6 timmar.
I lergryta i ugnen på 150º ca 4-5 timmar. I en elektrisk långkokningsgryta blir köttet klar på ca 10 timmar på låg effekt.
Här ser man vilken stor energibesparing det blir av att knyta in den kokande grytan i en isolerande påse som Wonderbag, det blir verkligen klimatsmart matlagning.
Jag blev själv förvånad över hur väl den håller värmen, ungefär som en dunsovsäck på vintern.
Den fungerar också väldigt bra på motsatt sätt, som en kylbag.
Jag kommer att prova ta med kall mat i den minsta modellen på mina resor nu i vinter för att se hur den fungerar som kylväska i praktiken.