Lättfixad tisdagsfisk
I dagens recept på lättlagad och god vardagsmat har turen kommit till en av mina egna favoriter bland fiskgratänger.
Variera med olika sorters fisk och strö gärna över räkor eller musslor om du har det hemma.
Fetaost blir också väldigt gott istället för gräddost, då passar oregano perfekt som smaksättning.
Receptet är enkelt att göra till flera eller för att ha till några matlådor.
Tacofisk 1 port
150 g smörstekt fisk
1½ dl riven gräddost
2 msk tärnad paprika
1 cocktailtomat
1 tsk tacokrydda eller oregano
Salt och chiliflingor efter smak
Vitkålssallad
2 dl finstrimlad vitkål
10 mandlar
2 soltorkade tomater i olja
1 msk kallpressad olivolja
1 tsk äppelcidervinäger
Flingsalt och chiliflingor
Krama vitkålen mellan fingrarna en stund i en bunke, då blir den mjuk och drar åt sig dressingen bättre.
Blanda ner grovhackad mandel och finstrimlad tomat.
Häll över olja, vinäger och smaksätt med salt och chili.
Låt salladen dra en stund, medan du gör gratängen.
Gör gärna en större sats av salladen, den håller sig fräsch flera dagar i kylen.
Lägg den stekta fisken i en gratängform, krydda med tacokrydda och chili efter smak.
Skär tomaten i tunna klyftor och strö dem och paprikatärningarna över fisken, täck med riven ost.
Gratinera på 200° i 15 minuter, servera med vitkålssalladen.
Precis som med salladen så är ju även fiskgratängen väldigt lätt att göra i större format om ni är fler eller om du vill ha matlådor.
Fler tips på lättlagade rätter hittar du i mina kokböcker, klicka på länkarna så kan du läsa mer om dem och beställa om du vill stötta mitt receptskrivande.
Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv Just nu 59 kr på Bokrean
Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt Just nu 79 kr på Bokrean
Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)
Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (Skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)
Birgitta Höglunds bästa grilltips
Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)