Glutenfri saffranskaka

Glad Lucia

Dagens recept för att fira denna vackra ljushögtid är min saffranskaka som blivit mycket populär, både bland oss som äter glutenfritt och alla som vill hålla ner på socker och kolhydrater.

Jag skapade receptet till glutenfria Ecocaféet i Östersund där jag jobbade som receptkonsult när de startade för 9 år sen, bilderna på kakan har jag tagit där.

Jag använde björksocker i receptet till Ecocaféet, det påverkar inte blodsockret nämnvärt.

Det är det sötningsmedel som jag tycker smakar bäst, men du väljer förstås den typ av sötning du föredrar.

Hoppar du över saffranet i kakan så får du en mycket god sockerkaka, du kan också smaksätta den med 2-3 msk pepparkakskrydda .

Kakan blir god som gräddbakelse eller jultårta med lite mosade bär som fyllning och med vispad grädde, bär och citronmeliss som garnering.

Det populära Ecocaféet hade öppet till i våras, nu i höst har de återöppnat igen med ny ledning och de har bytt namn till Nordvein, hälsokonceptet är detsamma som tidigare.

Mjuk saffranskaka

6 ägg

6 dl mandelmjöl

100 g smör/kokosolja

1 dl grädde/kokosgrädde

1 dl valfri sötning

4 msk psylliumhusk

1½ msk bakpulver

½-1 tsk vaniljpulver

2 krm salt

2 kuvert à 0,5 g saffran

Smält smör i en kastrull, smörj en avlång bakform (1½ lit) med lite av det och strö i lite mandelmjöl så det blir jämnt fördelat.

Blanda ner grädde och saffran i det smälta smöret.

Rör samman mandelmjöl med psylliumhusk, bakpulver och vanilj.

Vispa ägg och vald sötning kraftigt med elvispen på högsta fart i 5 minuter så det blir riktigt tjockt.

Du kan förstås hoppa över sötningen helt om du vill, öka då på vaniljpulvret lite.

Rör försiktigt ner den avsvalnade smörblandningen omväxlande med mjölblandningen.

Grädda på 175° i ca 40 minuter, tills kakan känns fast när man trycker lite lätt med handen.

Ta ut formen och låt kakan vila en halvtimme innan den stjälps upp på ett galler.

Stick ner en smal stekspade längs kanten och lyft lite försiktigt från botten innan den vänds upp.

Låt kakan kallna, ställ i kyl en timme innan den delas, så håller den ihop bättre.

Vill du ha fler tips på mina glutenfria bakverk så hittar du en hel del gott i mina E-kokböcker Gammaldags husmanskost på nytt sätt och Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Tillhör du dem som hellre läser inbundna kokböcker?

Då finns två av mina böcker fortfarande att köpa i nätbokhandeln eller beställa hem till din lokala bokhandlare, läs mer om dem i länkarna nedan.

Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker, skriven med Lars-Erik Litsfeldt

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Chokladdoppade kokoskakor från Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson
Midsommartårta med fromage på hallon eller jordgubbar

Med smak av midsommar

Nu när vi närmar oss midsommar så får du här ett tips på en riktigt god tårta som du kan förbereda innan.

Här hittar du min glutenfria björksockerkaka som är väldigt god till tårtbotten.

Vill du inte använda björksocker så väljer du nån annan sötning, men jag tycker den ger minst bismak, om man nu tänker använda sötningsmedel.

Baka kakan och stoppa in den i kylen när den svalnat, fromagen till fyllningen blir också bra av att få stelna över natten.

Sen är det bara att dela tårtbottnen, fylla med fromagen, spritsa grädde på och garnera med jordgubbar eller hallon.

Citronmeliss ger både god smak och vacker färg åt tårtan.

Vill du hellre servera desserten i glas, så är fromagen förstås väldigt god som den är.

Bärfromage 6-8port

4 dl frysta skogshallon eller färska jordgubbar

4 dl grädde/kokosgrädde

4 ägg

ev 1-2 msk honung, lönnsirap eller annan sötning

4 gelatinblad

2 tsk pressad citron

Mixa bären med stavmixer, passera hallonen genom nätsil för att få bort kärnorna.

Ta en slickepott och pressa igenom fruktköttet, det är enklast.

Använder du frysta hallon från affären så koka upp dem först innan de passeras, de kan innehålla bakterier.

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i tio minuter. Dela gulor och vitor i två bunkar.

Blanda gulorna med vald sötning och vispa tjockt med elvisp, ca fem minuter tar det att bli riktigt bra.

Diska visparna ordentligt, innan du vispar vitorna riktigt hårt.

Vispa grädden i en tredje bunke.

Krama ur och smält gelatinet tillsammans med citronsaften, blanda det smälta gelatinet med bärpurén.

Rör ner lite av den vispade grädden i äggulesmeten och rör så i purén.

Blanda ner resten av grädden och vänd till sist försiktigt ner äggvitorna.

Häll upp i glas och kyl eller ställ in bunken i kylen om du ska använda den till tårtfyllning.

Vill du ha fler tips på goda bakverk utan gluten och socker, så hittar du några favoriter i min kokbok Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Om du tänkt fira midsommaren med att grilla, då hittar du 80 läckra och inspirerande recept i Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Kokböckerna blir också en fin present med bestående värde att ta med om du är bortbjuden i sommar.

Glad Midsommar

Lucka 12 – Sockerkaka / Saffranskaka LCHF

Saffranskaka på Ecocaféet i Östersund

Till julens kaffebjudningar

Den här sockerkakan har jag tagit fram i mitt arbete som receptkonsult till EcoCaféet i Östersund.

Det är den bästa, glutenfria sockerkaka jag gjort, så jag hade tänkt spara receptet till en kommande bakbok.

Men nu är det ju jul, så då känner jag mig lite extra givmild, så du får receptet här ändå.

Hoppas du köper boken den dag den blir verklighet, har många goda bakrecept att dela med mig av.

Bara att hitta ett förlag som vill ge ut den först, Bonniers tackade nej för några veckor sen…

Men jag ger inte upp så lätt, det finns fler förlag därute ;)

Vill du ha en saffranskaka till Luciakaffet i morgon, så tillsätt bara saffran.

Saffranskaka

Björksockerkaka LCHF

6 ägg

6 dl mandelmjöl

100 g smör

1 dl grädde

1 dl björksocker

4 msk psylliumhusk

1½ msk bakpulver

½ tsk vaniljpulver

2 krm salt

För saffranskaka:

2 kuvert à 0,5 g saffran

Smält smör i en kastrull, smörj en avlång bakform (1½ lit) med lite av det och strö i lite mandelmjöl så det blir jämnt fördelat.

Blanda ner grädden (och saffran om du vill ha en saffranskaka) i det smälta smöret.

Rör samman mandelmjöl med Risentas psylliumhusk (ger en fastare kaka än fiberhusk), bakpulver och vanilj.

Vispa äggen och björksockret kraftigt med elvispen på högsta fart i 5 minuter så det blir riktigt tjockt.

Rör försiktigt ner den avsvalnade smörblandningen omväxlande med mjölblandningen.

Grädda på 175° i ca 40 minuter, tills kakan känns fast när man trycker lite lätt med handen.

Ta ut formen och låt kakan vila en halvtimme, innan den stjälps upp på ett galler.

Stick ner en smal stekspade längs kanten och lyft lite försiktigt från botten innan den vänds upp.

Låt kakan kallna, ställ i kyl en timme innan den delas, så håller den ihop bättre.

Sockerkakan blir väldigt god som gräddbakelse eller tårta med lite mosade bär som fyllning och med vispad grädde, bär och citronmeliss som garnering.

Här hittar du ett annat av mina tidigare recept på saffranskaka.

Hos Clean Eating by Annika hittar du också en riktigt läcker variant.

Björksockerkaka LCHF från EcoCaféet i Östersund

 

Gräddbakelse LCHF från EcoCaféet

Tomten på väg för en fika på Ecocaféet en gråmulen decemberdag...

Tomten på väg till EcoCaféet en gråmulen decemberdag…


Sockerkaka med spets

spetskaka_sockerkaka_hög_saftig_recept_
Brukar ni baka sockerkaka med 3-mugg-måttet? Det är ju så busenkelt och perfekt när barnen ska baka dessutom! :-P En mugg av varje; socker, ägg och mjöl. Detta recept använder jag alltid till sockerkaka, då blir den alltid lyckad. Hög och saftig.
Som pricken över i:et brukar jag ibland grädda på en spetsglasyr som här. Blir supergott! ;-)

Hög och saftig sockerkaka : 
1 mugg strösocker + 1 msk vaniljsocker
1 mugg ägg
1 mugg vetemjöl + 2 tsk bakpulver
50 gram smör

GÖR SÅHÄR : 
Vispa ägg, socker + vaniljsocker vitt och poröst. Vänd ner mjölet med bakpulver. Rör sist ner smält smör. Häll smeten i smord och bröad form. Grädda ca 40 – 45 min. Ta ut kakan och vänd den försiktigt upp och ner. Placera den på en plåt med bakplåtspapper. Bred på glasyren och grädda ytterligare 5 min.

Spets-glasyren :
4 msk smör
4 msk grädde
1½ dl strösocker

GÖR SÅHÄR : 
Blanda ingredienserna i en kastrull och låt allt koka upp hastigt. Häll smeten över kakan och ställ in i ugnen igen ca 5 min.

sockerkaka_tre_koppar

sockerkaka_sockerkaksform_spetskaka

saftig_sockerkaka

Saftig saffranskaka
Igår började jag stora julstädningen här hemma. Rensade ur skåpar och lådor i köket, kastade, slängde, sparade… Herregud så mycket man samlar på sig, jag tycker inte de va länge sen jag gjorde denna utrensning i köksskåpen. Nu har jag … Läs mer
Tigerkaka med mintchoklad

sockerkaka_mintchoklad
Mintchoklad i en sockerkaka? Javisst! – Det är inte alls så tokigt.

Det blir ju förstås en tigerkaka med chokladen fast chokladen är smaksatt med mint. Den blir rejält saftigt och kokosflingorna som jag använt till formen gör kakan lite kolaktig i smaken. Man måste ju variera en av världens mest bakade kakor, och detta var en riktigt bra kombination! :-P

Det här behöver du :
200 gram smör
2½ dl strösocker
3 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl mjölk

3 msk kakao
några droppar pepparmintsolja

3 tsk vaniljsocker

GÖR SÅHÄR :
Vispa med elvisp smör & socker poröst. Tillsätt äggen ett i taget under omrörning. Tillsätt mjölet blandat med bakpulvret & mjölken.

Ta bort 1/3 av smeten och häll i en liten bunke, blanda den med kakao och pepparmintsolja. Resten av smeten som är kvar blandar du med vaniljsockret. Smörj och bröa en sockerkaksform. Jag använde kokosflingor istället för ströbröd. Fyll formen med den ljus smeten och klicka sedan i den mörka.

Grädda i nedre delen av ugnen 175 grader ca 45-50 min.

Hög och saftig sockerkaka


Gokväll i stugorna! Jodå, sockerkakan blev hög och fin och väldigt god så jag ska dela med mig av receptet för det var ett annorlunda sådant mot vad jag brukar använda. Här ska det var 3 stora koppar med lika mycket ägg, socker och mjöl i varje kopp och det är ungefär som dom måtten jag skrivit i receptet men prova för det blir himla gott och enkelt att gå efter ju! :-P

Smöret ska naturligtvis inte vara en likvärdig kopp utan 50 gram smält och inget annat.

1 kopp ägg
1 kopp strösocker
1 kopp vetemjöl + bakpulver
50 gram smält smör

ca 1½-2 tsk bakpulver till 4 ägg är ett riktmärke.

Det här behöver du : 
4 ägg
3 dl strösocker
½ msk vaniljsocker

4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

50 gram smält smör

GÖR SÅHÄR : 
Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och fluffigt. Rör ut vetemjölet med bakpulvret och vänd ner i äggsmeten. Tillsätt smöret och blanda försiktigt så du bibehåller luften i smeten. Häll i smord form, grädda ca 40-45 min i 175 grader.


Denna formen på sockerkaka gillar jag. Hittade den på ÖoB och var ju tvungen att provbaka i den. Hög och fin och inte så vid i formen. Men med hög och fin måste man ju ha ett recept därefter också och det tyckte jag detta levde upp till så prova gärna ni också!

Formen har jag smörat med smält smör och bröat med panko, hade inget vanligt ströbröd hemma men det blev mycket godare med panko dessutom så det ska jag också fortsätta med. Man lär så länge man lever. ;-)

The post Hög och saftig sockerkaka appeared first on Kryddburken.se.

Lollos Äppelkaka

Gör sockerkakan, rör smör och socker. Tillsätt ägget. Rör sedan i bakpulver, sedan vetemjöl och sist mjölken. Rör snabbt ihop till en jämn smet. Häll i en smord bröad form. Skala äpplen och skär i mindre bitar. Blanda socker och kanel och rulla äppelklyftorna i det. Tryck ner äppelklyftorna i sockerkakan. Om det blir socker … Continue reading Lollos Äppelkaka

Inlägget Lollos Äppelkaka dök först upp på Äppelpaj.se.

A Piece of Cake

A Piece of Cake av Leila Lindholm

A Piece of Cake

Leilas A Piece of Cake är en komplett, grundläggande och färgstark bakbok fylld av läckra recept på allt från småkakor, mjuka kakor och tårtor till matbröd och knäckebröd.

Nya spännande bakverk som chokolate cupcakes, New York blueberry cheesecake och kola- och pekannötspaj varvas med klassiker som mormors goda kardemummaskorpor och nio olika smaksättningar till en vanlig sockerkaka.

Briocher, fougasse från Provence, surdegsbaguette och nio sorters scones varvas med hurtbullar, danskt rågbröd, Leilas goda lingonlimpa och turbosnabb filmjölkslimpa. Dessutom finns tips på hur man bakar utan ugn.

Boken passar för såväl vana hemmabagare som nybörjare. Liksom i Leilas tidigare böcker är recepten enkla och pedagogiska att följa.

I första hjälpen i köket kan man läsa om varför degen inte beter sig som den borde. Svar finns på frågor som: Varför är kakan platt som en pannkaka? Varför smular sig småkaksdegen? Varför är brödet fullt av stora luftbubblor?

Köp A Piece of Cake här!

The post A Piece of Cake appeared first on Cupcakes.se.

A Piece of Cake

A Piece of Cake av Leila Lindholm

A Piece of Cake

Leilas A Piece of Cake är en komplett, grundläggande och färgstark bakbok fylld av läckra recept på allt från småkakor, mjuka kakor och tårtor till matbröd och knäckebröd.

Nya spännande bakverk som chokolate cupcakes, New York blueberry cheesecake och kola- och pekannötspaj varvas med klassiker som mormors goda kardemummaskorpor och nio olika smaksättningar till en vanlig sockerkaka.

Briocher, fougasse från Provence, surdegsbaguette och nio sorters scones varvas med hurtbullar, danskt rågbröd, Leilas goda lingonlimpa och turbosnabb filmjölkslimpa. Dessutom finns tips på hur man bakar utan ugn.

Boken passar för såväl vana hemmabagare som nybörjare. Liksom i Leilas tidigare böcker är recepten enkla och pedagogiska att följa.

I första hjälpen i köket kan man läsa om varför degen inte beter sig som den borde. Svar finns på frågor som: Varför är kakan platt som en pannkaka? Varför smular sig småkaksdegen? Varför är brödet fullt av stora luftbubblor?

Köp A Piece of Cake här!