En riktigt god och nyttig äppelpaj med lågt GI. Äppelpajen är väldigt enkel och det går väldigt snabbt göra äppelpajen. Enkel äppelpaj smulpaj gjord på äpplen och – äppelpaj med lågt GI. Ingredienser: (12 portioner) – 8-10 äpplen (helst syrliga äpplen) – 9 msk råsocker (brun farin eller fruktsocker går också bra att använda) – … Continue reading Äppelpaj med lågt GI
Inlägget Äppelpaj med lågt GI dök först upp på Äppelpaj.se.
Jag vågar påstå att i all lågkolhydratsbakning går det att använda vilket socker/sötning som man själv önskar. Det är i alla fall så i alla mina recept både på bloggen och i bakboken.
Sötningen fyller ingen annan funktion än att söta lite så bakverk blir just bakverk och inte smakar mat.
Du är alltså välkommen att söta med: vitt socker, råsocker, honung, hermesetas (aspartam), canderel (aspartam), xylitol (björksocker), agavesirap, kokossocker, erythritol (sötrix, sötin, sukrin, ICA stevia strö) eller stevia (steviolglykosid) ca 350-450 x sötare än socker.
Det är endast du själv som väljer vilket sötningsmedel du vill använda.
Du kan också välja att inte söta alls, är du tillräckligt avsötad funkar det mesta utan sötning. Ex så är ju både bär, grädde, mandlar och kokosmjöl söta i sig. Detta gör att mycket kan bakas helt utan socker för er som vill det och anser sig vara helt avsötade. Dock blir det nog problem när man ska bjuda på bakverken till de som inte är det.
Här sammanställer jag en liten omvandlingstabell för alla er som undrar vad jag ska ta av ex honung när det står Bakery+ i ett recept, eller tvärtom, dvs Hur ska jag tänka.
2 msk Bakery+ motsvarar ca:
3 msk eryhtritol och 1/4 krm stevia
1 dl erythritol
1 krm stevia
1 dl socker
1 dl råsocker
1 dl hermesetas strö
1 dl canderel strö
1 dl ICA stevia strö
1 dl kokossocker
1 dl xylitol-björksocker
0,75-1 dl agavesirap
0,5 dl honung
0,5 dl Sukrin+
Vill du ta reda på vilket GI (hur snabbt det höjer blodsockret) en del socker har läs här. Därefter kan du göra ett bra val av vad som får ingå i din kost. Överväg vilket som är viktigast för dig.
Fruktos är troligtvis den värsta sortens sötningsmedel alla kategorier. Fruktos kan endast förbrännas av levern och det är därför den får ett lågt GI. Lägst GI-värde, 19, har alltså ren fruktos, som är en naturlig sockerart som finns i frukt och honung, men undersökningar har visat att fruktos stimulerar fettinlagringen i kroppen.
Tom inom GI undviker man numera fruktos så som ex honung. Kan notera att man numera förordar Hermesetas och Canderel?
Fast i senare rader säger man ät torkad frukt?? Torkad frukt är ren fruktos!
Den flytande rinnande honungen innehåller mer fruktos än den mer fasta gulvita honungen. Om honungen är uppvärmd till 85 grader dvs pasöriserad då innehåller den inte de viktiga enzymerna och antibakteriella egenskaperna. Butikshonung är ofta uppvärmd till 45 grader som ex Kung Markattas.
Shenet skriver bla om finfiltreringen av honungen.
Barn under 1,5 år bör inte äta honung.
High Fructose Corn Syrup – HFCS verkar vara den värsta av alla fruktoser, den ska tydligen döpas om till Majssocker, låter kanske inte lika illa…
Jag har ju som de flesta vet vid detta laget valt att hellre söta lite med stevia och erythritol, då båda dessa har 0 i GI värde och enligt våra idoga blodsocker-kontroller verkligen fastställt att så är fallet. De kör inte i gång någon höjning av blodsocker på oss och ingen här triggas heller till överätning och sug efter mer. Detta är den mest viktiga punkten för mig vad gäller sötningsmedel.
Att dessa produkter likt de allra flesta produkter är processade är givet.
I denna moderna värld får vi själva navigera mellan mer eller mindre processade produkter, ibland får valen stå mellan två olika produkter så som ex honung eller stevia/erythriol, där honung kan trigga till sug och kan underhålla ett sockerberoende och där levern får göra jobbet. Höja blodsockret, dock något långsammare än trad socker men ändå höja det.
Eller som mitt val blivit, att söta lite med stevia/erythritol och inte få ens en krusning i blodsockret och därmed heller inte den fysiologiska orsaken till sug och framför allt här hos oss triggas ingen av dessa sötningsmedel. Men du gör ditt val.
Här listar jag lite olika GI-värden:
Vitt strösocker GI 97
Druvsocker GI 141
Råsocker GI 97
Honung GI 70
Laktos GI 66
Kokossocker GI 35
Agavesirap GI 50
Xylitol= Björksocker GI 8
Stevia GI 0
Erythritol 0
Elin Gunnarsson på Expressen har också en bra sammanställning här.
Du måste alltid ta eget ansvar för vad du väljer att stoppa i munnen!
Äppelkaka i långpanna! Anitas rörda äppelkaka – en riktigt god äppelkaka i långpanna! Portioner: 6-8 Tillagningstid: 90 minuter INGREDIENSER 100 g margarin 2 dl strösocker 1 msk vaniljsocker 1 ägg 1½ dl mjölk 4 dl vetemjöl 2 tsk bakpulver FYLLNING: 2-3 äpplen, i klyftor 1 tsk kanel 3 tsk socker Gör så här Rör … Continue reading Anitas rörda äppelkaka
Inlägget Anitas rörda äppelkaka dök först upp på Äppelpaj.se.
Skriver Illustrerad Vetenskap i nya numret no 11.
man skriver också
“I mänsklighetens barndom var socker en bristvara, och det betyder att vi – liksom andra djur – är genetiskt disponerade att sukta efter den energirika ”söta kicken”. I dag har vi fri tillgång till godsaker – och avhåller oss inte. En västerlänning hinner i genomsnitt inta tre kubikmeter socker under sitt liv. Det motsvarar två fyllda soptunnor!
Förklaringen är att socker är vanebildande. Nyare försök på råttor visar att de söta kristallerna faktiskt är mer vanebildande än kokain och ger samma abstinens som heroin. Inte nog med det: andra försök avslöjar att socker är skadligt för levern och leder till frosseri. I USA gräver man extra djupt i sockerskålen, och en rad forskare är så bekymrade att de har startat en rörelse, som vill förbjuda försäljning till minderåriga. Mycket tyder på att den gamla, snusförnuftiga förmaningen ”allting med måtta” gäller i synnerhet för socker.”
Nu har jag inte läst tidningen så vad man skriver mer kan jag inte säga något om, MEN den sista raden i stycket man skriver på hemsidan som jag gjort i kursivstil reagerar jag på. Att det andra är sant betvivlar jag inte, men den som satt samman denna text kan ju uppenbarligen inte tänka…
OM socker är lika beroendeframkallande som kokain och ger samma abstinens som heroin, hur kan man då skriva en sådan mening??
Menar samma person eller redaktören på Illustrerad Vetenskap (som väl är den som ska stå för det som skrivs?) att man också kan säga så till begynnande heroinister att det bara är att knarka med måtta?
Om man uppenbarligen säger så om sockret. Eller kan det vara så att alla numera är mer eller mindre beroende av socker och kan inte släppa det alls, utan alla måste bara få lov att äta med måtta, för man själv bestämmer väl vad som är måtta? Då kan man ju få behålla sitt socker…
Eller är det en åsikt som är sprungen ur textförfattarens eget lilla beroende som inte kan släppas, eller vill man inte tro att beroendet kan bli så starkt av socker?
Ja, vad är det som gör att människor tänker så, så de kan skriva så?
Mocha Cupcakes – ett härligt recept på mocca cupcakes – eller choklad cupcakes med mocca smak!
Helt underbara och perfekt för dig som både gillar choklad och kaffe!
Nu kan du avnjuta en kopp kaffe med härliga cupcakes med mocca frosting!
Ingredienser
Cupcakes mocca
- 3,5 dl mjöl
- 1 dl kakao
- 1 tsk bakpulver
- 1/2 tsk salt
- 2,5 dl socker
- 1 dl bryggkaffe, kallt bryggd kaffe
- 1 dl olja
- 2 ägg
- 3 tsk äppelcidervinäger
- 3 tsk vaniljextrakt (vaniljsocker)
Frosting mocca
- 5 dl florsocker
- 2 msk kakao
- 1 msk smör, mjukt
- 1/4 tsk vaniljextrakt (vaniljsocker)
- 2 – 3 msk starkt kaffe, kallt kaffe.
Gör så här
Mocca cupcakes
- Ta fram en stor skål, rör samman de torra ingredienserna mjöl, kakao, bakpulver och salt.
- Ta fram en annan mindre skål, blanda ihop strösocker, kaffe, olja, ägg, äppelcidervinäger och vaniljextrakt. Rör ihop tills det är bra blandat!
- Tillsätt de torra ingredienserna i den stora skålen med de våta ingredienserna och rör tills det blir en bra blandning och muffinssmet.
- Ta fram din cupcakesbakform i plåt och fyll med cupcakesformar i papper.
- Fyll cupcakesformarna med 2/3 av cupcakessmeten.
- Grädda i 180 ° C i ca 20 – 25 minuter eller tills en tandpetare kan införas i mitten av en cupcake och den kommer ut ren utan att smet fastnar på den.
- När cupcaksen är färdiggräddade – låt cupcaksen svalna i 10 minuter i muffinsbakformen.
- Ta sedan bort cupcakes från bakformen och låt de svalna ordentligt på ett galler.
Frosting mocca
- För att göra moccaglasyren, blanda florsockret och kakaon, tillsätt smöret och vaniljextraktet och häll gradvis i kaffet tills glasyren får önskad konsistens.
- Frosta de kylda cupcaksen med glasyren såsom önskas.
Cupcakes dekoration
Om du vill så kan du dekorera dina cupcakes med strössel, exempelvis chokladströssel
Mocha Cupcakes – ett härligt recept på mocca cupcakes – eller choklad cupcakes med mocca smak!
Helt underbara och perfekt för dig som både gillar choklad och kaffe!
Nu kan du avnjuta en kopp kaffe med härliga cupcakes med mocca frosting!
Ingredienser
Cupcakes mocca
- 3,5 dl mjöl
- 1 dl kakao
- 1 tsk bakpulver
- 1/2 tsk salt
- 2,5 dl socker
- 1 dl bryggkaffe, kallt bryggd kaffe
- 1 dl olja
- 2 ägg
- 3 tsk äppelcidervinäger
- 3 tsk vaniljextrakt (vaniljsocker)
Frosting mocca
- 5 dl florsocker
- 2 msk kakao
- 1 msk smör, mjukt
- 1/4 tsk vaniljextrakt (vaniljsocker)
- 2 – 3 msk starkt kaffe, kallt kaffe.
Gör så här
Mocca cupcakes
- Ta fram en stor skål, rör samman de torra ingredienserna mjöl, kakao, bakpulver och salt.
- Ta fram en annan mindre skål, blanda ihop strösocker, kaffe, olja, ägg, äppelcidervinäger och vaniljextrakt. Rör ihop tills det är bra blandat!
- Tillsätt de torra ingredienserna i den stora skålen med de våta ingredienserna och rör tills det blir en bra blandning och muffinssmet.
- Ta fram din cupcakesbakform i plåt och fyll med cupcakesformar i papper.
- Fyll cupcakesformarna med 2/3 av cupcakessmeten.
- Grädda i 180 ° C i ca 20 – 25 minuter eller tills en tandpetare kan införas i mitten av en cupcake och den kommer ut ren utan att smet fastnar på den.
- När cupcaksen är färdiggräddade – låt cupcaksen svalna i 10 minuter i muffinsbakformen.
- Ta sedan bort cupcakes från bakformen och låt de svalna ordentligt på ett galler.
Frosting mocca
- För att göra moccaglasyren, blanda florsockret och kakaon, tillsätt smöret och vaniljextraktet och häll gradvis i kaffet tills glasyren får önskad konsistens.
- Frosta de kylda cupcaksen med glasyren såsom önskas.
Cupcakes dekoration
Om du vill så kan du dekorera dina cupcakes med strössel, exempelvis chokladströssel
The post Mocca Cupcakes appeared first on Cupcakes.se.