Att få till en riktigt fyllig och smakrik köttfärssås är inte svårt och alla har nog sina favoritrecept och knep. Mitt hemliga vapen är den klumpiga, lilla knölen rotselleri! Jag har sagt det innan, men det tål att upprepas. Den missar inte många köttfärssåser i mina grytor. Smaken blir otroligt mustig och fyllig. Jag grovriver den och fräser med färsen i början sen smälter den in fint i såsen med övriga ingredienser och ingen brukar kunna gissa att det är rotselleri i men många undrar vad som gör den så god!
Det som till 99% alltid finns i min köttfärssås är förutom nötfärs; Rotselleri, morot och lök.
6 port
Det här behöver du :
400 gram nötfärs
150 gram rotselleri
1 morot
2 msk tomatpuré
4 dl kraftig köttbuljong
3 dl ketchup
1 tsk oregano
½ tsk vitpeppar
½ tsk grovmalen svartpeppar
1½ dl grädde
Maizenamjöl utrört i lite vatten till redning
GÖR SÅHÄR :
Börja med att bryna färsen i en rejäl traktörpanna eller gjutjärnsgryta. Under tiden färsen bryns skalar du rotselleri o morot och river grovt.
Tillsätt i färsen tillsammans med tomatpuré och låt allt få fräsa ihop några minuter. Häll sedan på buljong, ketchup, kryddor och grädde. På med lock och låt köttfärssåsen få puttra på svag värme minst en timme, gärna längre om du har tid.
Red av åsen med maizenamjöl utrört i lite vatten. Klar att servera med spagetti.
Igår eftermiddag lagade jag mat. Äntligen!! Som jag har saknat det… Behöver inte vara något speciellt avancerat, bara känslan att få använda mina knivar, hacka och skära och röra i grytor och stå bland ångorna igen!
Haha… Jag har verkligen saknat det, mycket, mycket mer än att ÄTA maten.
Så efter gårdagens påfyllning av ett tomt kylskåp så blev det spagetti och köttfärssås. Hallå, det var ju i alla fall måndag så att falla in i de gamla vanda rutinerna var inte alls svårt och familjen åt och njöt av lite mer ”vanlig” husman och smaker vi känner igen.
Den grekiska maten var toppen på alla sätt. Vällagad, kryddig men ändå med rena fräscha smaker och hotellets buffé var bland de finaste och mest varierade bufféer jag ätit. För att inte tala om fetaosten som jag inte kunde utesluta ur gårdagens middag såklart… En rumstempererad fetaost har vi blivit bortskämda med och det tycker jag ni ska ta efter, det smakar verkligen fetaost deluxe, och det gör inte en kylskåpskall fetaost. Välj en äkta grekisk ost. Jag gillar Fontanas ekfatslagrade om man ska äta den ren, men vill du marinera så använd original.
Med lite olivolja och kryddor på, samt nygräddat ciabatta var middagen fulländad med en supergod köttfärssås med massor av lök, paprika, rotselleri och morötter och en skvätt grädde i såsen.
Detta mina vänner var bara sååå gott så ni anar inte! Prova gärna receptet som blir riktigt mustigt med sötma från paprika och morot och en djup fyllig smak av rotsellerin, detta är det recept av många som jag oftast lagar när det vankas just köttfärssås.
Det här behöver du :
800 gram blandfärs
2 gula lök
1 röd paprika
1 grön paprika
2 rivna morötter
1/4 rotselleri
2 tsk torkad oregano
½ tsk malen vitpeppar
3 msk oxfond
2 dl ketchup
3 dl vatten
2 dl grädde
Salt
Tillbehör :
1 block fetaost
Paprika
Flingsalt
Nymalen svartpeppar
GÖR SÅHÄR :
Förbered grönsaker och rotsaker till köttfärssåsen. Skala och riv morötter och rotselleri. Skölj och tärna paprikan fint och hacka löken.
Ta ut fetaosten ur kylen så den får bli rumstempererad. Lägg på ett fat och ringla över olivolja. Strö över paprika, svartpeppar och flingsalt och låt stå i rumstemperatur till det är dags att äta, den smakar sååå mycket bättre då!
Bryn färsen i en stekpanna med olivolja, och fräs på grönsaker och rotsaker samt oregano och vitpeppar i en större gryta med olivolja och en klick smör. När färsen är brynt häller du över den i grytan. Tillsätt oxfond, ketchup, vatten och grädde och låt småputtra på svag värme ca 45 min. Smaka av med salt och peppar.
Servera med nykokt spagetti och smulad fetaost som fått marinera i rumstemperatur.
Njut!
Rumstempererad fetaost är sååå mycket godare än kylskåpskall, lite greklands-skadad är man allt! Där serverades fetaost rumsvarm med goda olivoljor och kryddor… Mmmm….
Prova att marinera din fetaost med soltorkade tomater, pesto eller citrus, en skvätt olivolja på är ett måste och så lite torkade kryddor, det blir så gott, så gott!
Nu är kastrullerna på plats i Kryddburkens kök, det är en härlig känsla!
The post Första hemlagade middagen efter resan… appeared first on Kryddburken.se.