Njutbara tips på försommargrönt
Blommande harsyra, gott i sallad, dressing och smoothie

Njut av det gröna

Våren och försommaren kom på en gång i år, grönskan har formligen exploderat, åtminstone i den södra halvan av landet.

Eftersom vi bor i ett så avlångt land är det ju väldigt stor skillnad på när våren kommer, så ni som bor långt norrut får kanske vänta ett tag till på att ta vara på primörerna ur skogens skafferi.

Idag delar jag med mig av några goda, gröna favoriter från vänner, bloggarkiv och kokböcker.

Frittata med nässlor 1 port

2 ägg

1 dl förvällda nässelskott

1 dl grovrivna morötter

2 msk hackad rödlök

2 msk smör

Salt och peppar

Bryn de rivna morötterna och löken i en liten stekpanna som tål ugnsvärme, salta och peppra.

Grovhacka nässlorna och vänd ner bland morötterna och låt fräsa en liten stund.

Vispa ihop äggen med lite salt och peppar, häll det över morotsblandningen och rör om lätt.

Fortsätt steka ett par minuter, sätt sen stekpannan i ugnen på 175º i 5 minuter.

Frittatan är god även kall, då kan den skäras i tårtbitar och serveras som tapas.

Så här förväller du nässlor:

Plocka de yttersta toppskotten på nässlor på våren och försommaren, använd handskar så du inte bränner dig.

Rensa nässlorna och skölj dem väl i ett durkslag.

Förväll i kokande, saltat vatten i ca 5 minuter. Låt rinna av och frys in i en istärningslåda.

Dressing på harsyra

3 dl späda blad av harsyra

2 dl mild, kallpressad olivolja

½ pressad citron

2 tsk vit balsamvinäger

1 krm salt

Skölj harsyrebladen och ta bort stjälkarna.

Lägg i en mixerbunke tillsammans med citronsaft, vinäger och salt.

Mixa tills bladen finfördelats.

Häll långsamt i oljan genom röret under fortsatt mixning, kör tills du fått en intensivt grön dressing.

Låt stå en stund så smakerna mognar, sila sedan bort bladen.

Förvara i kyl men ta fram en stund innan serveringen, så olivoljan blir flytande igen.

Passa på att plocka harsyra nu och lägg i frysen, så kan du njuta av en läckert grön dressing närhelst du vill på året.

Det här receptet finns även med i min grillbok, länk till den finns längst ner i inlägget.

Har du hittat ramslök så finns här ett gott recept på ramslökspesto hos mina vänner kokboksförfattarna Jenny och Magnus Andersson på Paleobloggen Under vårt tak.

Under vårt taks ramslökspesto

Klicka på bilderna här nedan så kommer du till respektive recept.

Vårgröna våfflor från Stora diabeteskokboken
Vitkålssallad med svartvinbärsblad, maskrosblad, citronzest och örter
Björksnaps
Gräddstuvade nässlor och nässelpesto
Sommargrön smoothie från Gröna, sköna tillbehör Foto Birgitta Höglund

Klicka på bilden ovan så får du dels receptet på min gröna smoothie och kan också läsa ett inlägg om mina tankar om det gröna inslaget i vår mat.

Tycker du om recepten så hittar du här länkar till de två av mina kokböcker som innehåller flest gröna recept.

Om din bokhylla redan är full så blir de en fin gåbortspresent till vårens alla festliga tillfällen istället för en blomma eller vinflaska.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Min grönärtsdressing på Basilica Blogg
Vårgrönska i mat och dryck

Nässelpesto från Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson

Gröna, sköna tillbehör

Nu börjar vårgrönskan spira, åtminstone här i Stockholmstrakten och söderut.

I vårt avlånga land är det ju väldigt stor skillnad på när våren kommer, så ni som bor norrut får vänta ett tag på att ta vara på primörerna ur skogens skafferi.

Idag delar jag med mig av några goda vårfavoriter från blogg och grillbok.

Jag fick en påse ramslök av en snäll Facebookvän när jag var i Lindesberg och deltog på en föreläsningsdag med Ann Fernholm förra veckan, så det som inte gått åt på annat sätt i maten ska nu få bli en läcker pesto som kommer från min favoritblogg inom Paleo, Under vårt tak.

Ramslökspesto från Under vårt tak…

Den 13-14 maj kommer Therese Renåker och jag att delta i en Paleohelg i Sätila, arrangerad av Jenny och Magnus som ligger bakom Under vårt tak.

Klicka på bilden ovan för att läsa mer om den helgen.

Bilderna som följer efter receptet är klickbara länkar till fler av mina vårgrönaste recept härinne.

 

Nästo – Nässelpesto

5 dl nässelskott

2 dl bladpersilja

1 dl basilikablad

1 dl riven, lagrad Prästost

1 dl pumpakärnor

1 dl kallpressad olivolja

1 krm svartpeppar

Ca ½ krm salt

Förväll nässlorna i kokande, saltat vatten i 2 minuter.

Sila av vattnet, spara det gärna och använd som grund till en soppa.

Lägg nässlorna tillsammans med örter, pumpakärnor, ost och kryddor i en mixerbunke.

Mixa allt tills örterna blivit finfördelade, tillsätt oljan i en smal stråle genom röret, smaka av om du vill ha mer sälta.

Förvara i kyl, men ta fram den en stund innan serveringen, så olivoljan hinner bli flytande igen.

Näston håller ett par veckor i kylen, se bara till att ytan är täckt av olja så ingen luft kommer åt.

Vill du inte gå ut och plocka nässlor själv?

Ja då finns det nyttiga ogräset i mina nya frökex från Huså Bröd, i god smakkombination med lite vitlök och libbsticka.

Lika gott till en vårgrön soppa som till ostbrickan eller en sallad.

Dem hittar du här hos Lammboden och Smakrummet.

Dressing med harsyra…
Bild Therese Renåker

Vårsallad med svartvinbärsblad, citronzest och örter…

Björksnaps…

Gräddstuvade nässlor…

Frittata med nässlor…