Första hemlagade middagen efter resan…


Igår eftermiddag lagade jag mat. Äntligen!! Som jag har saknat det… Behöver inte vara något speciellt avancerat, bara känslan att få använda mina knivar, hacka och skära och röra i grytor och stå bland ångorna igen!

Haha… Jag har verkligen saknat det, mycket, mycket mer än att ÄTA maten. ;-)

Så efter gårdagens påfyllning av ett tomt kylskåp så blev det spagetti och köttfärssås. :-P Hallå, det var ju i alla fall måndag så att falla in i de gamla vanda rutinerna var inte alls svårt och familjen åt och njöt av lite mer ”vanlig” husman och smaker vi känner igen.

Den grekiska maten var toppen på alla sätt. Vällagad, kryddig men ändå med rena fräscha smaker och hotellets buffé var bland de finaste och mest varierade bufféer jag ätit. För att inte tala om fetaosten som jag inte kunde utesluta ur gårdagens middag såklart… En rumstempererad fetaost har vi blivit bortskämda med och det tycker jag ni ska ta efter, det smakar verkligen fetaost deluxe, och det gör inte en kylskåpskall fetaost. Välj en äkta grekisk ost. Jag gillar Fontanas ekfatslagrade om man ska äta den ren, men vill du marinera så använd original.

Med lite olivolja och kryddor på, samt nygräddat ciabatta var middagen fulländad med en supergod köttfärssås med massor av lök, paprika, rotselleri och morötter och en skvätt grädde i såsen.

Detta mina vänner var bara sååå gott så ni anar inte! Prova gärna receptet som blir riktigt mustigt med sötma från paprika och morot och en djup fyllig smak av rotsellerin, detta är det recept av många som jag oftast lagar när det vankas just köttfärssås.

Det här behöver du : 
800 gram blandfärs
2 gula lök
1 röd paprika
1 grön paprika
2 rivna morötter
1/4 rotselleri
2 tsk torkad oregano
½ tsk malen vitpeppar
3 msk oxfond
2 dl ketchup
3 dl vatten
2 dl grädde
Salt

Tillbehör : 
1 block fetaost
Paprika
Flingsalt
Nymalen svartpeppar

GÖR SÅHÄR :
Förbered grönsaker och rotsaker till köttfärssåsen. Skala och riv morötter och rotselleri. Skölj och tärna paprikan fint och hacka löken.

Ta ut fetaosten ur kylen så den får bli rumstempererad. Lägg på ett fat och ringla över olivolja. Strö över paprika, svartpeppar och flingsalt och låt stå i rumstemperatur till det är dags att äta, den smakar sååå mycket bättre då! :-P

Bryn färsen i en stekpanna med olivolja, och fräs på grönsaker och rotsaker samt oregano och vitpeppar i en större gryta med olivolja och en klick smör. När färsen är brynt häller du över den i grytan. Tillsätt oxfond, ketchup, vatten och grädde och låt småputtra på svag värme ca 45 min. Smaka av med salt och peppar.
Servera med nykokt spagetti och smulad fetaost som fått marinera i rumstemperatur.
Njut! ;-)


Förberedelser…


Rumstempererad fetaost är sååå mycket godare än kylskåpskall, lite greklands-skadad är man allt! Där serverades fetaost rumsvarm med goda olivoljor och kryddor… Mmmm…. :-P
Prova att marinera din fetaost med soltorkade tomater, pesto eller citrus, en skvätt olivolja på är ett måste och så lite torkade kryddor, det blir så gott, så gott!


Nu är kastrullerna på plats i Kryddburkens kök, det är en härlig känsla! :-P

The post Första hemlagade middagen efter resan… appeared first on Kryddburken.se.

LCHF recept för Fisksoppa med thaismaker


Fisksoppa med röd curry och kokosmjölk. Variera grönsakerna efter tycke och smak. Även hettan från curryn kan ökas på.

LCHF Fisksoppa med thaismaker
Portioner: 4 st
Tid: 20 min

Ingredienser
4 ryggfiléer av torsk
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
smör/kokosfett att steka i
1 röd chilifrukt
250 g skogschampinjoner
1 gul paprika
1 zucchini
2 dl vatten
2 burkar kokoscrème/kokosmjölk
2-3 tsk röd curry
salt
peppar
färsk koriander

Gör så här
1. Skär fisken i bitar och löken i skivor. Pressa eller riv vitlöken.
2. Fräs löken och vitlöken i en kastrull med smör eller kokosfett.
3. Hacka chilin, skiva champinjonerna och skär paprikan och zucchinin i bitar.
4. Fräs även dessa och häll på vatten efter några minuter.
5. Tillsätt kokoscrèmen och låt det hela koka upp. Smaka av med röd curry, salt och peppar. Lägg i fiskbitarna och låt de sjuda försiktigt i ca 5 minuter.
6. Servera med färsk koriander.

LCHF recept för Kycklinggryta med grönpepparsås


Krämig gryta som blir ännu godare med den smörstekta vitkålen. Ett gott sätt att variera vitkålsätandet.

LCHF Kycklinggryta med grönpepparsås
Portioner: 4 st
Tid: 30 min

Ingredienser
600 g kycklingbröst
1 gul lök
3 msk smör att steka i
1 röd paprika
1 liten zucchini
2 dl vispgrädde
2 dl crême fraiche
2 msk grönpeppar
salt och peppar.
1/4 vitkålshuvud
25 g smör

Gör så här

  1. Skär kycklingen och löken i bitar och fräs i smör. Skär också paprikan och zucchinin i biar och låt fräs också.
  2. Tillsätt grädde och crême fraiche. Stöt grönpepparn i en mortel och tillsätt. Låt detta puttra i ett par minuter och smaka av med salt och peppar.
  3. Strimla vitkålen med en osthyvel, kniv eller med en matbredare. Stek i smör på medelvärme tills den har blivit mjukare. Smaka av med salt och peppar.
  4. Servera!
LCHF recept för Chilikasslergratäng

Mycket god och smakrik gratäng som passar bra ihop med kokt blomkål!

LCHF Chilikasslergratäng
Portioner: 4 st
Tid: 30 min

Ingredienser
500 gram kassler
1 dl röd spetspaprika, finhackad
1 st 1-2 vitlöksklyftor
3 dl grädde, hårt vispad
0,5 dl chilisås
1 tsk curry
1 krm chilipulver eller chiliflingor
3 dl riven ost, fet och smakrik
smör till stekning

Gör så här
1. Sätt ugnen på 250 grader.
2. Stek den finhackade paprikan och vitlöken så att det mjuknar tillsammans med kryddorna i smör. Lägg över och fördela i botten av en ugnsfast form. Placera de tunna skivorna kassler omlott över.
3. Vispa grädden och rör försiktigt ner chilisås. Bred chiligrädden över kasslerskivorna så det täcker. Toppa med den rivna osten och gratinera tills osten fått fin färg, ca 20 minuter. Serveras med kokt blomkål.

LCHF recept för Tonfiskröra

En enkel, god och nyttig lunch som du slänger ihop super snabbt!

LCHF Tonfiskröra
Portioner: 2 st
Tid: 10 min

Ingredienser
1 burk tonfisk
1 kokt ägg
2 msk majonäs
2 msk hackad paprika
Salt
Peppar
Vitlök
Dill

Så här gör man

Hacka ägget, blanda ihop med övriga ingredienser och smaka av. Fungerar perfekt som mellanmål i högsommarvärmen eller med tex avocado, rökt lax eller varmt tillsammans med miracle noodles, använd då lite creme fraiche.

LCHF recept för Ostfylld grillad lövbiff

Fantastiskt goda små paket där osten smälter fint! Grillade grönsaker är gott men passa dem ordentligt eftersom det går fort på grillen!

LCHF Ostfylld grillad lövbiff
Portioner: 4 st
Tid: 30-40 min

Ingredienser
600g lövbiff
valfritt antal skivor hårdost
150g fetaost
1/2 dl créme fraiche
1 tsk örtkrydda
salt och peppar
tandpetare
1 stor zucchini
2 röda paprikor
1 aubergine

Gör så här
Tänd grillen eller ta fram en grillpanna. Lägg sedan upp lövbiffarna på en bricka och skiva up osten och lägg ett par skivor på varje köttbit.

Mosa fetaosten och blanda med créme fraiche. Smaksätt med örtkrydda, salt och peppar.

Fördela blandningen på ena halvan av köttbiten, vik dubbelt och fäst ihop med tandpetaren.

Skär grönsakerna i skivor och grilla allt.

LCHF recept för Kalkongryta

Här är ett gott och nyttigt recept för dig på LCHF-metoden. Passar perfekt till lunch eller middag.

LCHF Kalkongryta
Portioner: 4 st
Tid: 30 min

Ingredienser
600 g kalkonbröstfilé
5 dl grädde
100 g vitkål
1 grön paprika
1 broccoli
Valfria kryddor
1 tsk guarkärnmjöl

Så här gör man
Skiva kalkonbröstet i tunna skivor, lägg den i en plastpåse som du häller olja i och valfria kryddor, skaka runt ordentligt och låt det dra till sig lite. Skriva under tiden ner vitkålen, paprikan och broccolin.
Ta en traktörpanna och släng ner en stor klick smör, ner med kalkonbröstet och stek ordentligt så det får en fin yta, ner med grönsakerna och blanda runt bra, så allt blir genomstekt och får färg. Ner med grädden och guarkärnmjölet(eller redix, finns att köpa lchfbutiker på nätet, jättebra redning!) så det får en lite fastare konsistens. Smaka av och justera kryddning vid behov.

En somrig plocktallrik


Jovars det blev mat i magen idag med! :-P

Är inte så förtjust i sjukhusbesök för egen del (väldigt milt uttryckt) men de va väl nödvändigt idag antar jag då jag nu fick diagnosen borrelia och antibiotika på de! Shit happens! ;-) Känner mig ju inte ens sjuk mer än att jag haft lite feber nån timme här å där som kommit och gått och känt mig lite ur gängorna med huvudvärk å så men inget man inte kan utså. Men borrelia??!

Jaja, det är bara att köra vidare, det går väl över som allting annat! Eländes fästingar. Märker det på katterna framförallt då jag både behandlar med frontline OCH plockar med pincett, dom är visst särledes envisa i år.

Jodå, framåt eftermiddan och efter en bra stund i väntrummet på VC i Borgholm så kom vi hem till slut och kära maken började klippa gräset samtidigt som jag fixade i köket. Diskmaskinens vatten steg upp i diskhon och stoppet satt där de satt! De vara bara ut och knacka honom på ryggen och meddela missödet vilket resulterade i en halvtimmes dikesbesök under brunnsstenen med rensslingan. Roligare kan man ju ha…. Myggen hade nog allra roligast! Nä, fy tusan! Gick sen ut till hagen och kollade stora brunnen och den va överfull så de är bara att ringa Kalleguta slamtömning imorgonbitti!

Sen fick de dock va nog och vi drog oss inåt och gjorde kväller. Dusch, tvätt och renbäddade sängar och soffhäng framför TV:n med nybakade baguetter och plocktallrik som tillbehör! En inte alltför tokig torsdag trots allt!

Imorgon är det fredag och helgen står för dörren. Det blir mycket att fira denna helg, inte bara mors dag… ;-)


Salami, brieost och rödlök i en baguette… Det måste vara min ”tröstmat” nummer ett… Finns inget godare! :-P


Tack för alla era kommentarer och mail, ni är bara så gulliga och omtänksamma! Jag menar vad jag säger när jag läser alla mail och kommentarer och tänker på er lika mycket!

Ha en fin kväll, imorgon ska ni få nåt kul att bita i! ;-)

LCHF recept för Chili con carne

En lättlagad chili con carne där vi byter ut böner mot stekt svamp.

LCHF Chili con carne
Portioner: 4

Ingredienser
500 g köttfärs
2 st lök, gul
2 st vitlöksklyftor
2 st paprika, röd
2 st tomater, stora
1 burk svamp
2 msk smör
0.5 dl tomatpuré
500 g krossade tomater
1-3 krm salt
2 krm peppar
1 tsk starkt paprikapulver eller chilipulver

Gör så här

Börja med att skala och finhacka vitlöken och löken. Kärna och tärna sedan paprikan och tomaterna.

Börja sedan med att steka svampen, så den är klar. Medans du steker svampen fräster du löken, vitlöken, kättfärsen och tomatpurén i smör.

Tillsätt sedan krossade tomater, tärnade tomater, svampen, salt, peppar och chilipulvret (alt paprikapulvret). Låt detta puttra i ca 10 min.

När du har smakat av och du är nöjd så serverar du detta med en redig klick créme fraiche och en fin sallad.