Ostpanerad rödspätta med varm tomatsallad och sparris

Fisktips

Jag har alltid tyckt om panerad fisk men de som serveras på restaurang eller finns i frysdisken på affären innehåller oftast gluten.

Något som går riktigt bra att använda istället för en vanlig dubbelpanering med vetemjöl, ägg och ströbröd är psylliumhusk, uppvispat ägg och sesamfrön.

Här hittar du ett exempel på det, sesampanerad torsk och gräddstuvad fänkål med saffran.

Här har jag gjort en enkelpanering med bara ägg och riven parmesan, det blir riktigt gott.

Panerad rödspätta för 2

4 spättafiléer

1 ägg

1 dl riven parmesan

Salt och peppar

Krydda fisken lätt med salt och peppar. Vispa upp ägget med en gaffel i en djup tallrik.

Häll osten i en annan tallrik

Doppa fiskfiléerna, håll en stund över tallriken så de får rinna av.

Doppa dem så i den rivna osten, klappa in den ordentligt.

Låt spättan ligga och vila en stund på ett fat innan stekningen, så torkar osten fast lite och får finare stekyta.

Stek ett par minuter på var sida i smör, tills fisken blivit gyllenbrun.

Varm tomatsallad

250 g cocktailtomater

1 röd paprika

50 g smör

1 tsk finhackad timjan

Lite rivet skal och saft av 1 ekologisk citron

Salt och peppar

Dela tomaterna och skär paprikan i smala strimlor.

Stek dem några minuter i smör, smaksätt med kryddor och citron.

Servera den stekta fisken med tomatsalladen, nykokt sparris och rört smör smaksatt med citron och lite smulat flingsalt.

Tomater från Svens Trädgård, Gnesta

Kokboksreklam

Tycker du om mina mattips så får du gärna stötta mitt skrivande genom att köpa någon av mina kokböcker.

Du kan läsa mer om dem i länkarna nedan, de två på slutet finns nu bara som E-bok, då de inbundna är slutsålda.

Stora diabeteskokboken – Recept och råd för stabilt blodsocker Skriven med Lars-Erik Litsfeldt

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Gröna, sköna tillbehör E-bok

Låt bönor förändra ditt liv – E-bok Med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson

Gammaldags husmanskost på nytt sätt- E-bok Med Annika Dahlqvist

Ostpanerad rödspätta med varm tomatsallad och sparris

Fisktips

Jag har alltid tyckt om panerad fisk men de som serveras på restaurang eller finns i frysdisken på affären innehåller oftast gluten.

Något som går riktigt bra att använda istället för en vanlig dubbelpanering med vetemjöl, ägg och ströbröd är psylliumhusk, uppvispat ägg och sesamfrön.

Här hittar du ett exempel på det, sesampanerad torsk och gräddstuvad fänkål med saffran.

Här har jag gjort en enkelpanering med bara ägg och riven parmesan, det blir riktigt gott.

Panerad rödspätta för 2

4 spättafiléer

1 ägg

1 dl riven parmesan

Salt och peppar

Krydda fisken lätt med salt och peppar. Vispa upp ägget med en gaffel i en djup tallrik.

Häll osten i en annan tallrik

Doppa fiskfiléerna, håll en stund över tallriken så de får rinna av.

Doppa dem så i den rivna osten, klappa in den ordentligt.

Låt spättan ligga och vila en stund på ett fat innan stekningen, så torkar osten fast lite och får finare stekyta.

Stek ett par minuter på var sida i smör, tills fisken blivit gyllenbrun.

Varm tomatsallad

250 g cocktailtomater

1 röd paprika

50 g smör

1 tsk finhackad timjan

Lite rivet skal och saft av 1 ekologisk citron

Salt och peppar

Dela tomaterna och skär paprikan i smala strimlor.

Stek dem några minuter i smör, smaksätt med kryddor och citron.

Servera den stekta fisken med tomatsalladen, nykokt sparris och rört smör smaksatt med citron och lite smulat flingsalt.

Tomater från Svens Trädgård, Gnesta

Kokboksreklam

Tycker du om mina mattips så får du gärna stötta mitt skrivande genom att köpa någon av mina kokböcker.

Du kan läsa mer om dem i länkarna nedan, de två på slutet finns nu bara som E-bok, då de inbundna är slutsålda.

Stora diabeteskokboken – Recept och råd för stabilt blodsocker Skriven med Lars-Erik Litsfeldt

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Gröna, sköna tillbehör E-bok

Låt bönor förändra ditt liv – E-bok Med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson

Gammaldags husmanskost på nytt sätt- E-bok Med Annika Dahlqvist

Piccata på fisk med en smakrik tomatsås

Ostpanerad fisk

Att dubbelpanera fisk eller kött med riven ost blir ett väldigt gott alternativ för oss som äter glutenfritt.

Det är bara att byta ut mjölet i paneringen mot psylliumhusk, så blir även kolhydratinnehållet minimerat.

Piccata Milanese är egentligen en schnitzel gjord på kalv, men den blir nästan ännu godare med fisk, tycker jag.

Det frasiga, smakrika höljet gör sig väldigt bra ihop med en saftig fiskbit.

Jag doppar fisken i uppvispad äggvita istället för i helt ägg, då blir det mindre av omelettsmak på anrättningen, osten får spela huvudrollen.

En rätt stor sik fanns i min frys, en fisk som passar mycket bra till den här rätten.

Men det går lika bra att använda filéer av spätta, torsk, öring, gös, abborre eller någon annan god fisk.

Fiskpiccata med tomatsås 2 port

4 bitar fiskfilé à ca 75-100 gram

1 äggvita

2 dl riven parmesan eller annan lagrad ost.

2 tsk psylliumhusk

Salt och peppar

Vispa upp äggvitan lätt med en gaffel på en tallrik, den fäster bättre på fisken då.

Krydda fiskbitarna på båda sidor med salt och peppar.

Strö över husk, så det täcker båda sidor, enklast är om du har det i ett saltkar.

Doppa fisken i den uppvispade äggvitan, låt rinna av lite och doppa sen i riven ost.

Tryck till fisken ordentligt mot osten, så den fastnar överallt.

Lägg på ett fat och låt torka fast en stund. Gör under tiden tomatsåsen.

Tomatsås med vitlök

8 cocktailtomater

1 dl strimlad purjolök

2 vitlöksklyftor

25 g smör

½ dl kallpressad olivolja

½ dl rödvin

Salt

Chiliflingor

Dela tomaterna i fyra delar, skiva vitlöken tunt.

Bryn smöret lätt och häll i oljan, blanda ner purjolök, tomat och vitlök.

Skaka pannan så det blir lätt brynt runtom, häll sen på vin och krydda med salt och chili.

Har du inte vin så kan du smaksätta såsen med vinäger och blanda ner lagom mängd vatten istället.

Låt puttra bara i ett par minuter, så tomaterna inte kokar sönder helt.

Stek fiskpiccatan i rejält med brynt smör, några minuter på var sida.

Var lite försiktig när du vänder den, så osten inte lossnar.

Servera på en bädd av tomatsås, jag garnerade med lite räkor, purjolök, chiliflingor och bladpersilja.

Mängder av andra goda tillbehör hittar du i min kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

bild-85

Glutenfria fiskpinnar med hjortronsås

Lyxiga fiskpinnar

Fiskpinnar, kan det vara både bra och lite lyxig mat?

Ja, med en egen panering av mandelmjöl eller sesamfrön och en sås på vårt svenska superbär hjortronet blir det en höjdare både smak- och näringsmässigt.

Många barn kan ha lättare att få i sig fisk om de får den i en form de känner igen, så prova de här nästa gång du tänkt laga fiskpinnar till dem.

Fiskpinnar med hjortronsås 2-3 port

400 g fiskfilé, jag hade uer

2 dl mandelmjöl/sesamfrön

1 dl pofiber (finns i glutenfria hyllan)

1 äggvita

Salt och vitpeppar

50 g smör

½ dl kokosolja

Skär fisken i skivor och krydda lätt med salt och peppar, vänd dem i pofiber som du hällt ut på ett tefat.

Vispa upp äggvitan skummigt, doppa fiskbitarna med hjälp av en tång och låt äggvitan rinna av.

Häll mandelmjöl eller sesamfrön i en plastpåse, lägg ner fiskpinnarna en och en och skaka runt så mjölet/fröna fastnar runtom.

Lägg på en tallrik i kylen en stund, så fastnar paneringen bättre.

Stek fiskpinnarna ett par minuter på var sida i lätt brynt smör/kokosolja, var försiktig med värmen så det inte bränns.

Servera med kokta grönsaker, en sallad och hjortronsåsen som kommer här.

Hjortronsås

Hjortronsås 6-8 port

2 dl hjortron

1 dl crème fraiche

½ dl av min hemgjorda majonnäs

Några droppar Worcestershiresauce

Salt efter behag

Ta av några hjortron att blanda ner hela i såsen, mixa resten och passera.

Har du ingen passersil som den på bilden så går det bra med en vanlig nätsil och pressa bären mot silen med en slickepott, så bara kärnorna blir kvar.

Passera hjortron

Passerade hjortron

Blanda de passerade bären med crème fraiche, majonnäs och kryddor.

Hjortronkärnorna kan du spara i frysen och använda i brödbak, t ex i mitt valnötsbröd.

Rör ner resten av bären i såsen, smaka av om det behövs mer kryddning.

Ställ kallt några timmar innan servering, såsen håller sig en vecka i kylen.

Har du inte hjortron så blir den också väldigt god med mango.

Ett riktigt gott tillbehör till fisken som gillas av både små och stora är min vattenmelonsallad som du hittar i den här länken.

Den salladen och andra goda recept och tips på gröna rätter, många smaksatta med sensommarens frukter och bär, finns i min kokbok ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv”.

Den är som flera av mina andra kokböcker snart slutsåld och kommer tyvärr inte att tryckas upp på nytt, då förlaget lagt ner sin verksamhet.

Gröna, sköna tillbehör
Vattenmelonsallad från Gröna, sköna tillbehör
Fröpanerade fiskpinnar
Frasig Fiskfilé

Bästa fiskpinnarna

De allra godaste fiskpinnar jag gjort är de här, panerade i sesamfrön och svartkummin, Nigella Sativa.

Fröna ger en härligt frasig yta och en lite vuxnare smak, pinnarna blir förstås även mer näringsrika.

De passar också bra att servera på en tapasbuffé, då räcker det här receptet till ca fyra portioner.

Frasiga fiskpinnar 2 port

300 g torsk eller annan vit fisk

2 äggvitor

2 dl sesamfrön

50 g smör

50 g kokosolja

2 msk pofiber eller psylliumhusk

 2 msk svartkummin eller svarta sesamfrön

Salt och peppar

Skär fisken i tunna skivor, krydda lätt med salt och peppar på båda sidor.

Strö över pofiber eller husk, lättast går det om du fyller det i saltkar.

Vispa äggvitan skummig med en gaffel i en skål.

Blanda sesamfrön och svartkummin i en annan.

Doppa först fiskbitarna i äggvitan, använd gärna en tång.

Håll dem en stund ovanför skålen och låt rinna av.

Doppa dem sen i fröblandningen, se till så fröna täcker runtom.

Lägg fisken på en tallrik och ställ in i kylen en halvtimme, så sitter fröna fast bättre under stekningen.

Bryn smör och olja lätt i en stekpanna och stek fisken gyllenbrun i omgångar, ett par minuter på var sida, var försiktig så inte fröna bränns.

Lägg upp de färdigstekta fiskpinnarna och håll dem varma på ett fat i ugnen på 150º.

Servera dem gärna med ett blomkålsmos och Rhode Islandsås.

Kanarisk mojo från Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson

Julklappstips

Här kommer ett tips för dig som vill vara färdig med julklapparna i god tid i år.

Receptet på den kanariska paprikasåsen Mojo som jag har till fiskpinnarna när jag äter dem som tapas finns i Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Den hittar du här på Bokus och Adlibris  eller beställ direkt från Lumio Förlag där får du den hem till brevlådan med fri frakt.

Här ser du några av de andra tillbehören i grillboken, de passar lika bra till julmaten som till grillat.

Bakom kameran stod Mikael Eriksson som tagit bilderna till fyra av mina kokböcker.

Turkisk morotsröra från Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson
Turkisk morotsröra

Blåbärspesto och nässelpesto från Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson
Blåbärspesto och nässelpesto

Aioli och majonnäs ur Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson
Aioli och majonnäs

 

Sesampanerad torsk med gräddstuvad fänkål

Sesampanerad Torsk med Saffransstuvad Fänkål

Sesampanerad Torsk

2 bitar torskrygg à ca 150 g

1 ägg

½ dl sesamfrön

1 msk svartkummin

2 tsk fiberhusk

50 g smör

Saffransstuvad fänkål

1 fänkål

2 msk smör

1 kuvert saffran

2 msk vitt vin eller citronsaft

2 dl grädde/kokosgrädde

1 tsk buljongpulver

Salt och peppar

Strimla fänkålen riktigt fint och fräs lätt i smör, salta och peppra lätt.

Strö över buljong och saffranstrådar. Häll över vinet, som får koka in.

Tillsätt grädden, koka upp och låt puttra en stund tills det blivit en krämig stuvning.

Krydda torsken med salt, peppar och strö fiberhusk runt om.

Doppa sen i uppvispat ägg och sist i en skål med sesamfrön/svartkummin.

Se till så att fröna fastnar runt om, skaka av det överflödiga.

Låt ligga och torka lite innan stekningen, så blir stekytan finare.

Bryn smöret till fisken lätt, stek den ett par minuter på var sida.

Var försiktigt så det inte bränns. Dra från värmen och låt eftersteka en liten stund till.

Glutenfri Panerad Torsk med Fänkål och Saffran