Blomkålsmos 2 port
1 litet blomkålshuvud ca 300 g
50 g getost av färskost-typ eller fetaost
25 g smör
1 dl hackad bladpersilja
Koka blomkålen mjuk i saltat vatten. Låt vattnet rinna av ordentligt.
Mixa blomkålen tillsammans med ost och smör. Rör ner persiljan.
Smaka av om du vill ha mer sälta än den från osten.
Jag serverade moset till en kryddig kycklingschnitzel.
Det omtalade blomkålsmoset som ersätter potatis och pasta och är så vansinnigt gott blir lätt en favorit om man vill äta mindre kolhydrater. Ni har säkert både sett och läst recept tidigare men det tål att framhållas för det är så enkelt!
4 port
Det här behöver du :
2 blomkålshuvud
Smör
Salt och peppar
Grädde
GÖR SÅHÄR :
Bryt blomkålen i små buketter, koka dom mjuka i saltat vatten. Häll av vattnet och mosa med mixerstav. Krydda med salt och peppar och slå på grädde till önskad konsistens. Smaka av.
Älskade blomkål, Både, god, vacker och billig!
Bryt blomkålen i små buketter och koka i saltat vatten.
Mixa moset med mixerstav. Salta, peppra, och späd med grädde till önskad konsistens.
Jag serverade moset till stekt lax i dillsås, receptet hittar du HÄR!
Idag har regnet vräkt ner här på ön, det blev varken bad eller marknad. Istället åt vi frukost i TV-soffan till ”Svensson, Svensson” och där blev vi kvar med tända ljus medan regnet smattrade utanför fönsterna. Himla mysigt med såna dagar ändå, göra ingenting och bara bara sitta och mysa under varsin filt.
Till middag ikväll gjorde vi kokt wienerkorv och potatismos, eller som det heter i gatuköken; ”Mosbricka” – fy bubblans så gott! Speciellt hemmagjort!
Vad sysselsätter ni er med när det regnar en hel dag och vad fixar ni till lunch o middag, bästa tipsen tack??
Öjkrokens kvällmiddag en regning önsdag;
- IKEA´s wienerkorv
- Ketchup & senap
- Potatismos
- Gurkmajonäs
- Bostongurka
- Rostad lök
- Sallad, gurka o tomater
Snabbmat hemma – när det är som godast!
Hemmagjort potatismos;
Koka skalad potatis, Asterix eller King Edward
Stöt potatisen med rotfruktsstöt
Ljumma mjölk i micron och slå på
Tillsätt en klick smör – äkta smör!
Salt, vitpeppar och några riv med muskotnöten
Och en gnutta socker för guds skull!
Vispa nu moset slätt med ballongvisp
Späd med mer mjölk för tunnare konsistens.
Så gör jag, å det blir alltid lika gott!
Nu ska ni få ett hejdundrande gott recept på fiskgratängen vi gjorde igår! När jag var liten gjorde pappa ofta helstekt röding i ugn och till de minns jag att han alltid hade en sån god sås till. Det var några år sen jag frågade efter receptet och blev mäkta förvånad över att det bara var creme fraiche, mjölk, fiskbuljong och citron…
Fyra futtiga ingredienser till den goda såsen?!! Jaha…
Ibland är verkligen det enkla det godaste också.
Här kommer såsen igen fast i en ljuvlig god gratäng med duchesspotatis och lax. Extra dill fick sällskapa också, det kan aldrig bli fel!
Det här behöver du :
4 laxfiléer
1 msk smör
2 fiskbuljongtärningar
2 dl creme fraiche
2 dl mjölk
1 pressad citron (liten, alt. en halv större citron)
Salt & peppar
1 kruka dill
GÖR SÅHÄR :
Förbered duchesspotatisen och låt moset svalna något innan du spritsar.
Lägg laxfiléerna i en ugnsfast form.
Smält smöret i en kastrull och tillsätt fiskbuljong, creme fraiche, mjölk och citron. Låt såsen koka upp, sänk sedan värmen och låt den sjuda sakta ca 10 min. Smaka av med salt & peppar.
Spritsa ut moset runtom fisken. Slå på såsen över laxen och klipp över dill eller blanda ner direkt i såsen. Gratinera ca 15-20 min 220 grader. Servera med citron och gröna ärtor.
Duchesspotatis :
6-8 potatisar av mjölig sort.
Koka och stött potatisen, tillsätt en skvätt grädde och några äggulor. Här använde jag två äggulor och ca ½ dl vispgrädde. En klick smör, salt & vitpeppar.
Lax och duchess på plats. Bara att hälla på såsen…
Och klippa över dillen… rör ner den något i såsen innan gräddning.
Ät och njut av den godaste fiskgratängen.
The post Fiskgratäng med lax, citron & dillsås appeared first on Kryddburken.se.