Gammaldags bakelse
Idag firar vårt kära grannland Norge sin Nationaldag, pingsten står för dörren och snart är det Mors Dag.
Det finns alltså flera goda anledningar att njuta av en riktigt god, gammaldags bakelse, om inte annat så för att sommarvämen äntligen dykt upp.
Mandelmusslor har funnits med genom mitt liv vid festliga tillfällen ända sen jag var barn, min mamma var mycket duktig på att både laga mat och baka.
Min variant bakade på mandelmjöl blir nästan lika goda som hennes.
Svenska Celiakiförbundet arrangerar just nu Celiakiveckan för att uppmärksamma celiaki och glutenintolerans, därför har jag dagligen delat glutenfria godsaker på min Facebooksida.
Bilden högst upp är tagen av Mikael Eriksson, dagens recept kommer från E-boken Gammaldags husmanskost på nytt sätt som jag skrev tillsammans med Annika Dahlqvist.
Mandelmusslor 10-12 st
50 g kallt smör
2 dl mandelmjöl
2 tsk psylliumhusk
1 ägg
1 msk valfri sötning
1 msk smält smör till formarna
Dela smöret i små bitar, rör med elvisp snabbt ihop smöret med mandelmjöl, husk och vald sötning.
Blanda sist ner ägget och ställ in bunken i kylen så degen får svälla i 10 minuter.
Forma till matskedsstora bollar, som trycks ut i smorda, veckade metallformar.
Grädda på 200° i 8-10 minuter och låt svalna på galler.
Mandelmusslorna blir inte lika spröda som när man bakar dem på vetemjöl, men jag fick ett bra tips från en läsare:
”När jag tagit ut mandelmusslorna ur formarna, så sätter jag in dem på eftervärmen att torka och då blir de perfekta.”
De går fint att frysa in, fräscha på dem på gallret i 5 minuter på 175 grader när de tinat.
Bakbokstips
Igår fick jag veta att min kokbok Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt är helt slut hos förlaget och nytryck är inte aktuellt.
Bokus har köpt in de allra sista exemplaren, du kan fortfarande beställa bakboken hos dem i länken ovan.
Baka med frukt & grönt utsågs till Sveriges Bästa Hälsobok på internationella kokbokstävlingen Gourmand Awards 2021.
Den har blivit väldigt populär den senaste tiden hos många som bakar glutenfritt och vill undvika socker, den ligger nu på 1a plats på Bokus Topplista i kategorin Hälsokost.
Recepten i boken är istället smaksatta med frukt, bär eller grönsaker, något som blivit mycket uppskattat bland alla som tycker om naturliga smaker.
Även kokboken Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv är snart slutsåld, du kan läsa mer om den i länken.