Lammfärsbiffar och zucchiniwok med curry

Lammfärsbiffar med grönsakswok

Lammfärsbiffar 2 port

300 g lammfärs

1 ägg

2 msk majonnäs

2 msk smör/kokosolja

Örtsalt och peppar

Bryt ner färsen i en bunke och tillsätt ägg, majonnäs, salt och peppar.

Blanda snabbt ihop en smet, låt vila tio minuter i kylen.

Gör under tiden i ordning grönsakswoken.

Zucchiniwok 2 port

3 dl zucchini i bitar

1 röd spetspaprika

1 grön spetspaprika

5 cm purjolök

2 msk fint skivad ingefära

2 msk smör/kokosolja

1 dl kokosmjölk/grädde

1 tsk curry

½ tsk gurkmeja

½ tsk paprikapulver

½ pressad citron

Salt och chili efter smak

Bryn zucchinibitarna några minuter så de får lite färg.

Strimla under tiden purjo och paprika.

Tillsätt det strimlade och ingefärsskivorna, låt fräsa runt en minut.

Krydda och häll på kokosmjölken. Låt koka upp och puttra ett par minuter tills såsen tjocknar.

Smaka av med citronsaften.

Hetta upp smöret och klicka ner färsen till 6 mindre biffar med hjälp av en sked.

Stek biffarna 2-3 minuter på var sida, servera på en bädd av grönsakswoken.

Zucchiniblommor


Ädelostcrème

Ädelostcrème

Ädelostcrème 2-3 port

2 dl ädelost eller Roquefort i bitar

½ dl crème fraiche

1 tsk äppelcidervinäger

Några droppar Worcestershiresauce

Flingsalt och peppar

Mosa ädelosten med en gaffel och blanda med övriga ingredienser.

Låt stå och mogna i rumstemperatur en timme, så hinner smakerna utvecklas.

Jag serverade ädeloströran till grillat lamm, ugnsbakade tomater och halloumi från Skärvången.

Ett halverat gråpäron åkte också med på grillen, det blev en mycket god kombination med ädelosten.

Grillat Lamm och Halloumi från Skärvången med Ädeloströra och Päron


Glutenfritt bröd med nötter och frön

Nötbröd

Baka i lergryta

Idag får du recept på ett av de godaste bröd jag provat senaste året.

Bakade det till min Paleo-blogg  vintras, testade då för första gången att baka i min lergryta.

Brödet blev väldigt bra i den, så jag rekommenderar ett provbak om du har en sån.

Annars går det förstås att grädda i en vanlig brödform också.

Här i Alanya har det blivit lättare mat på kvällen nu när värmen äntligen kommit.

Senaste veckan har det blivit bara ett par kokta ägg, ett par sillbitar, avocado, några oliver och en hembakad smörgås till.

Promenaderna har blivit längre, nu går jag uppemot en mil på förmiddagen efter energidrinken.

Så härligt att kunna gå så långt och länge, ben och rygg blir hela tiden starkare.

I så här fin form har jag inte varit på många år, det känns fantastiskt att ha fått så bra kondition och hälsa vid 53 års ålder. Det är aldrig för sent att ändra livsstil :)

Efter receptet följer lite fler bilder från senaste veckan och från fredagens tur med bussen upp till bergsbyn Tepe, där vi njöt av en härlig lunch i vårsolen.

Fredagen var en härlig vårvinterdag...

Fredagen var en härlig vårvinterdag…

Vill du veta mer om hur du kan äta dig till en bättre hälsa, så som jag gjort de senaste 6 åren?

Ta då och titta på filmen Carb-Loaded på Kostdoktorns Medlemssida. Här kan du se en trailer.

Filmen är verkligen sevärd och riktigt rolig för att vara en film om ett så allvarligt problem som ohälsan som följer i den moderna livsstilen med all snabbmat.

Så glad att vi här nere har tillgång till riktig mat på de fina grönsaksmarknaderna och i slakteri/fiskbutiker.

Snabbköpen här blir mer och mer fyllda av skräpmat och fetmaepidemin har tyvärr hittat långt ner i åldrarna.

Ser en stor skillnad idag mot för 13 år sen när jag först började med långsemester härnere.

Men det har dykt upp ute-gym i många parker runt stan, både unga och gamla turkar använder dem mycket.

Nötbröd bakat i lergryta

Nötbröd

2 dl valnötter

2 dl mandlar

1 dl paranötter

1 dl hasselnötter

1 dl sesamfrön

½ dl hela linfrön

½ dl pumpakärnor

½ dl kokosolja

3 ägg

3 skivor torkad, osötad mango

2 msk nyponmjöl

2 msk svartkummin

1 tsk havssalt

Mät upp alla nötter. Blötlägg mangoskivorna i kokande vatten tio minuter och skär sen i små tärningar.

Jag köpte både mango och nyponmjöl på en hälsokostbutik.

Svartkummin, Nigella Sativum, finns på välsorterade kryddbutiker eller i orientaliska butiker.

Hacka paranötterna och en del av övriga nötter och mandlar grovt, låt resten vara hela.

Blanda nötterna väl med ägg och frön i en bunke. Rör ner smält kokosolja, mangotärningar, nyponmjöl och salt. Blanda om riktigt väl.

Jag gräddade mitt bröd i en lergryta. Blötlägg den först i kallt vatten 20 minuter. Torka ur och klä med bakplåtspapper.

Häll i nötsmeten och pressa ner den jämnt i formen med en slickepott. Lägg på locket och ställ in i nedre delen av en kall ugn, sätt värmen på 175º och grädda i 40 minuter.

Ta ut brödet ur formen, låt svalna en stund på galler. Vira sen in det i en bakduk och låt ligga i rumstemperatur till nästa dag, så mognar smakerna fram mer.

Förvara i plastpåse i kylen och skiva eftersom, då håller brödet sig bäst. Eller skiva och frys in.

Du kan också grädda brödet i vanlig, avlång brödform, ca 1,5 liter. Grädda då en timme på 160º.

För att variera brödet kan du istället för mango och nyponmjöl smaksätta det med till exempel;

4 hackade, soltorkade tomater, 10 hackade, svarta oliver och 1 msk oregano

1 dl blåbär, tranbär, lingon, havtorn eller hjortron

2 msk av stött anis, fänkål eller kummin

1 rivet päron och 2 msk stött kardemumma

Inspiration till det här receptet är hämtat från Thomas Rode Andersens Stenålderskost-Kokbok för moderna människor.

Här hos Under vårt tak och Matgiken hittar du originalreceptet.

Nötbröd med avocado, oliver och färska mandlar

Fiskebåt vid Kleopatrastranden

Fiskebåt vid Kleopatrastranden…

Jag tog en promenad till Tosmur längs Östra stranden. Men det blev buss hem...

På onsdagen tog jag en promenad till Tosmur längs Östra stranden. Men det blev buss hem…

Torsdagspromenaden gick till hamnen

Torsdagspromenaden gick till hamnen…

Fredagslunch på restaurang Mountana i Tepe...

Fredagslunch på restaurang Mountana i Tepe…

Erikli su

Måltidsdrycken alla dagar på vår hälsoresa…

Cay

Ett glas turkiskt te smakar gott efter maten…

Bland branta backar i Tepe...

Bland branta backar i Tepe…


Revbensspjäll av Lamm med brynt Vitlökssmör och Blomkål

Revbensspjäll av Lamm

Lamm är bland det nyttigaste kött vi kan äta med en hög halt av Omega-3.

Den halten stiger eftersom de får gå ute och beta gräs, precis det som djuren är anpassade för genom evolutionen.

Mitt lamm köpte jag uppe i Huså i höstas, byn ligger på baksidan av Åreskutan.

Djuren är av rasen Åsenfår, som är en gammal allmogeras.

Där hade de verkligen fått äta sig feta och fina under sommaren, på alla fjällängens gräs, örter och blommor.

Det har gett en fantastiskt god smak åt både kött och fett, långt ifrån det som många tycker smakar kofta.

Bilden nedan är inte på Åsenfår och inte heller från Huså, utan från en av mina resor i Sörmland.

Det är en så vacker bild på djur som lever ett gott liv, långt från djurfabrikerna.

Till den här middagen tog jag de tunna revbenen och kryddade med bara örtsalt och vitpeppar.

Det fick sen steka långsamt i ugnen, två timmar på 150°. Det här gjorde köttet riktigt mört, det lossnar nästan av sig själv från benen.

Eftersom de var så tunna, så blir de klara på den förhållandevis korta tiden i ugnen.

Har Du tjockare spjäll eller föredrar revbensspjäll från gris, så öka på tiden till det dubbla.

Som tillbehör stekte jag tjocka skivor av blomkål i smör och gjorde ett lite annorlunda vitlökssmör.

Bryner man vitlöken först, så blir den mild och får en god, nötaktig smak.

Vill Du ha recept på en vanlig Lammstek med Rödvinssky, så hittar Du den Här.

Brynt Vitlökssmör

150 gr Smör

4 stora Vitlöksklyftor

2 msk Kallpressad Olivolja

2 msk pressad Citron

2 msk hackad Persilja

Havssalt och nymald Vitpeppar

Ta fram smöret, skär i grova skivor ner i en bunke och låt stå så det blir mjukt.

Skala och hacka vitlöken grovt. Bryn den försiktigt i olivoljan, bara så den blir gyllenbrun.

Häll över citronsaften och låt puttra en liten stund. Låt svalna.

Vispa ner vitlöken och oljan i smöret med elvisp. Kör en stund så det blir fluffigt.

Smaksätt med persilja, salt och peppar. Smaka av om det är lagom salt och syrligt.

Servera i små portionsskålar eller forma till en rulle i smörpapper.


85 Tips för en god Buffé à la LCHF till Påsk

Påskbuffé

Så börjar det så sakteliga dra ihop sig mot Påsk igen, med allt vad det innebär av matfunderingar, receptletande och inköp.

Jag har gjort det lite enklare för Dig i år, genom att samla många av mina favoriter som passar till en Påskbuffé på ett och samma ställe.

Själv kommer jag inte att laga så mycket, på Skärtorsdag flyger jag som alla andra Påskkärringar söderöver.

Men inte till Blåkulla för min del i år, jag väljer värmen i Turkiet istället.

Den här gången blir vi där en månad, så det kommer att dyka upp ett och annat recept på min variant av Medelhavskosten här igen framöver.

För att Du ska få lite inspiration till vad bra Påskmat kan vara för oss som äter LCHF, så har jag sammanställt den här listan på god mat med lite kolhydrater.

Ja, de passar förstås även alla som inte äter Lågkolhydratkost också. Det är vanlig, hemlagad festmat på traditionellt vis, helt enkelt.

De här godsakerna passar förstås inte bara till Påsk utan även till Pingst, Bröllop, Midsommar och andra festliga tillfällen.

Börjar Du förbereda i tid, så kan helgen bli lugn och skön, men ändå fylld av goda rätter.

Hoppas Du hittar något som kan förgylla festerna bland mina många receptlänkar.

Här finns Sillar, Sallader, Vilt, Lamm, Kyckling, Smårätter, Varmrätter, Varma Såser, Kalla Såser, Vegetariskt, Glutenfritt Bröd och en hel del läckra Desserter.

Klicka bara på rätterna här nere, så kommer Du till recepten.

Ät, njut och må gott i Påsk!

Citronsill

Påskbuffé

Björksnaps

Inlagd Sill

Citronsill

Senapssill

Vitlökssill

Rödvinssill

Sillfrukost

Rullströmming med Pepparrot

Gubbröra

Mousse på Matjessill

Räkmousse

Laxbakelse med Räkor

Litet Laxpaket med Fetaost

Laxmousse

Gravrökt Lax med Hjortronsås

Gravlax med Mammas Dillmajonnäs

Gravad Fjällöring

Rökta Laxfenor med två såser

Varmrökt Sik med Örtsås

Laxsallad med Dansk Remouladsås

Laxröra på Våffelhjärta

Grillad Lax med Fetaost och Mango

Baconlindad Laxtournedos

Dillgräddsås

Vitvinssås

Basturökt Fårlår med Hjortroncrème

Varm Lammsallad med Aioli

Lammfärsbiffar

Lammstek med Rödvinssky

Långkokt Lammgryta

Örtkryddad Kyckling i ugn

Citronmarinerade Kycklingspett

Kycklingpaj

Kycklingleverpaté

Örtmarinerad Rådjursstek

Gratäng med Palsternacka och Pepparrot

Rättikagratäng

Kantarellsås

Pepparsås

Örtsmörsås

Choronsås

Chilihollandaise

Gravad Älgstek

Rökt Renhjärta med Pepparrotsgrädde

Kesofyllda Rostbiffrullar

Rimmad Kyckling

Äggröra med Paprika och Chili

Färskoströra med Avocado

Krämig Zucchinisallad

Valnötsfyllda Omeletterullar

Varm Paprikasallad

Ostpaj på Mandelbotten

Turkisk Morotsröra

Tomatchutney med Citron

Marinerade Cocktailtomater

Marinerad Fetaost

Grillad Fetaost och Ostkex

Halloumi med varm Tomatsallad

Tomatpesto

Tre Avocadoröror

Morotslåda

Äggröra med Pepparrot

Rödbetssallad

Hemgjord Majonnäs och Aioli

Saffransaioli och Fetaoströra

Citronsås

Vitlökskeso

Chokladmousse

Hallonfromage

Vaniljpannacotta

Pannacotta med Kokos och Lime

Små Blåbärspajer

Ostkaka på Keso

Små Gräddbakelser

Hjortronbakelse

Vaniljparfait

Hallonmousse

Mörk Chokladparfait

Kardemummakaka

Mandelmusslor

Äggtoddy

Valnötsbröd och Ostbricka

Halloumibröd

Mandelbröd

Västerbottensmuffins

Fröknäckebröd