Hallon och choklad
Choklad och hallon. Ja, du hör ju, den kombinationen kan aldrig bli fel.
Här har de fått sällskap av färskost och bönor till en riktigt krämig skapelse.
Receptet kommer från Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken som jag skrev tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson på Smarta Diabetiker.
Boken fick utmärkelsen Världens bästa specialkokbok i sin kategori på kokbokstävlingen Gourmand Awards i Kina 2019.
Bönkokboken såldes slut för några år sen och nu är även nyutgåvan snart slutsåld, här finns den på Bokus och här på Adlibris.
Krämig chokladkaka med hallon och svarta bönor 6 port
2 dl kokta, svarta bönor
100 g mörk choklad 80-90 %
50 g färskost, naturell
2 ägg
2 dl grädde/kokosgrädde
2 dl skogshallon
En nypa salt
Sätt ugnen på 100˚. Smörj 6 portionsformar eller en lite större form som rymmer ½-1 liter.
Smält chokladen tillsammans med grädden och färskosten i en kastrull på svag värme.
Mixa bönorna med äggen, blanda ner i chokladsmeten.
Smaka av med lite salt, det lyfter chokladsmaken.
Rör sist försiktigt ner hallonen. Använder du importerade hallon så koka dem först.
Häll chokladsmeten i formarna och baka i mitten på ugnen i 1 timme.
Låt svalna och ställ i kylen några timmar innan serveringen.
Servera chokladkakan med hallon och vispad grädde/kokosgrädde.
Gör du en större form så skeda upp den krämiga chokladkakan på assietter och garnera.
För en kaka helt utan mejeriprodukter, uteslut färskosten och öka på kokosgrädden med 1 dl.
Här ser du några fler av fotograf Veronica Kindblads vackra bilder från bönkokboken, Syrliga energibollar och Indisk kikärtsgryta.