Favoritmat
När jag ska laga något riktigt gott, ja då blir det ofta köttfärssås.
Jag är ju inte ensam om att tycka om den smakrika såsen, pasta med köttfärssås har varit många svenskars favoriträtt det senaste halva seklet.
Alla har vi vår egen bästa variant av färs i såsen, jag tycker den blir allra godast på älgfärs.
Jag har sån tur så jag har jägare i familjen så då händer det att jag får några paket efter jakten.
Har jag inte det hemma så brukar jag ta lammfärs, den är också riktigt god.
För en mer budgetvänlig köttfärssås fungerar blandfärs eller kalkon/kycklingfärs riktigt bra också.
Jag tycker om att ha grädde i köttfärssåsen men det är förstås en smaksak, den fungerar fint även utan.
Gör gärna dubbel sats när du är igång och frys in i mindre burkar så har du mat till många middagar på lut att ta fram när du har bråttom.
Här får du matnyttiga tips på några rätter där du kan använda köttfärssåsen, den blir riktigt god i en tacopaj, i lasagne med grönkål eller som köttfärsmuffins.
Köttfärssås 4-6 port
400 g valfri köttfärs
3 dl grädde
3 stora tomater eller en burk krossade
2 stora morötter
2 gula lökar, medelstora
2-3 vitlöksklyftor
2 dl buljong eller 2 dl vatten + 1 msk eko buljongpulver
1 dl sockerfri chilisås
½-1 msk Worcestershiresauce
2 tsk vinäger
½-1 tsk torkad oregano och/eller timjan
1-2 tsk paprikapulver
Smör till stekning
Salt och svartpeppar
Hacka lök och vitlök fint. Skär tomaterna i mindre bitar och morötterna i små tärningar.
Bryn färsen i smöret, krydda med salt, peppar och paprika. Rör ner löken och låt fräsa med en stund.
Tillsätt tomater, Worcester, vinäger och örter. Låt puttra några minuter, häll så i grädde och buljong.
Koka upp och låt småputtra på låg värme i cirka en timme, ju längre den får koka desto godare.
Rör då och då så det inte bränns, späd med lite vatten om den blir för tjock.
Smaka av om du vill ha mer sälta, hetta, syra eller örter.
Jag gör min köttfärssås ganska tjock eftersom jag inte äter pasta utan föredrar grönsaker till såsen.
Smörstekt, strimlad vitkål, aubergine eller zucchini som på bilden nedan smakar alla väldigt gott till.
Kokbokstips
Hundratals recept på min typ av favoritmat hittar du i kokböckerna nedan, det finns något för alla smaker.
Läs mer om dem i länkarna, några finns även att ladda ned som E-bok.
De inbundna böckerna finns även i den övriga bokhandeln och på Biblioteken.
Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)
Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt
Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv
Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (Skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)
Birgitta Höglunds bästa grilltips
Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-kokbok skriven med Annika Dahlqvist)