Glutenfria småbröd till brunchen

Söndagsbak

På söndagarna är många på besök härinne för att leta bakrecept ser jag i statistiken.

Det märks att intresset för att baka något gott och glutenfritt ökat rejält under de 15 år som gått sen jag startade bloggen.

Dagens små frukostbröd blir lite som scones och är mycket lättbakade.

Pricken över i är den rivna getmesosten, den ger en mycket god smak åt brödet.

Om du vill så kan du hoppa över mesosten och byta ut den mot halloumi, då får brödet lite mer sälta och struktur.

Här i nya hälsotidningen Mandarin Media hittar du nu min goda morotsröra som passar fint som pålägg till brödet.

Den här länken går till förra månadens artikel från mig i tidningen, vårgröna våfflor.

Bovetebullar med ost

1 dl boveteflingor

½ dl mandelmjöl

2 msk sesamfrö

1 msk psylliumhusk

½ tsk bakpulver

2 ägg

50 g riven norsk ekte geitost eller halloumi

25 gram smör

1 dl kesella

½ dl grädde

Salt efter smak

Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Smält smöret, ta från värmen och rör ner kesella, ägg och grädde, smaksätt med salt.

Häll äggblandningen över boveteflingorna, rör ihop allt till en fast smet.

Blanda ner den rivna getosten mot slutet. Smaka av om det behövs mer salt. Getosten ger också en del sälta.

Låt smeten svälla en halvtimme, klicka sen ut bullar på bakplåtspapper med hjälp av två skedar.

Grädda på 225° i 10 minuter. Låt brödet svalna på galler.

Bakboksreklam

Fler glutenfria baktips på både matbröd och kaffebröd hittar du i min kokbok Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt.

Länken ovan går till Bokus, här hittar du bakboken på Adlibris och på Akademibokhandeln.

Du kan även be din lokala bokhandel att beställa hem den och så finns den på Biblioteket.

Här ser du några av mina bilder på bakverk och matbröd från boken.

Spröda Västerbottenskex med vallmofrön
Små pekannötsmuffins med äpple
Havrebullar med tomat och basilika
Kladdkakemuffins med körsbär
Äppelpaj med kesella

Den godaste äppelpajen (smulpaj) med smuldeg. Pajdegen har en inte riktigt pajaktig konsistens, men blir bra ändå. Ingredienser Pajsmulor 4 dl vetemjöl 1 tsk bakpulver 1 tsk bikarbonat 1½ dl socker 1 tsk vaniljsocker 125 g smält smör Pajdeg 1 dl filmjölk 1 ägg Pajfyllning 1 burk (250 g) Kesella 1 dl socker 1 ägg […]

Inlägget Äppelpaj med kesella dök först upp på Äppelpaj.se.

Äppelpaj med kesella

Den godaste äppelpajen (smulpaj) med smuldeg. Pajdegen har en inte riktigt pajaktig konsistens, men blir bra ändå. Ingredienser Pajsmulor 4 dl vetemjöl 1 tsk bakpulver 1 tsk bikarbonat 1½ dl socker 1 tsk vaniljsocker 125 g smält smör Pajdeg 1 dl filmjölk 1 ägg Pajfyllning 1 burk (250 g) Kesella 1 dl socker 1 ägg […]

Inlägget Äppelpaj med kesella dök först upp på Äppelpaj.se.

LCHF Laxmousse med pepparrot

En enkel förrätt som alla uppskattar! Innehåller: Energi: 160,3 kcal, Protein: 13,4 g, Fett: 11,7 g, Kolhydrater: 0,6 g.

Gör så här
1. Börja med att koka äggen.
2. Låt sedan äggen svalna och skär dom i två delar. Skär även av en liten bit av undersidan på delarna så att de kan stå upp stadigt.
3. Mosa ihop lax, ost, kessella och krydda med peppar och salt.
4. Lägg sedan mixen på ägghalvorna och toppa med dill.

LCHF recept för Muffins med extra protein


Enkla och goda muffins för dig på lchf-dieten!

LCHF Muffins med extra protein
Portioner: ca 14 st
Tid: 15 min
Från: Sara på på sarasworkout.se/

Ingredienser
1 ägg
1 dl kesella
1 dl suckrin
0,5 msk kardemumma
1 tsk vaniljpulver
1 dl bakprotein
2 msk pofiber
1 msk fibershusk
2 msk mandelmjöl (..eller sojamjöl/kokosmjöl)
2 tsk bakpulver
75 g smör

Gör så här
1. Vispa ihop ägg och suckrin fluffigt och tillsätt därefter kesellan. Blanda i kardemumma och vaniljpulver och fortsätt vispa till en riktigt härlig smet.

2. Blanda de torra ingredienserna i en separat skål; bakprotein, pofiber, fiberhusk, mandelmjöl och bakpulver. Rör sedan i dessa i smeten.

3. Smält smöret och låt det svalna till rumstempererat innan du avslutningsvis vispar ned det i smeten. Vill du att det ska gå fortare? Rör i en matsked kesella när smöret är smält.

4. Välj vilken smak du vill ha på dina muffins! Jag har provat blåbär, äpple och hallon och de har fungerat utmärkt! Ha i dessa i smeten innan du gräddar dem i ugnen på 250 c i ca 7-10 min!

Rabarbersmoothie

I dessa rabarbertider som nu börjar gör jag gärna smoothies på de späda färska rababer!

Blir  två – tre glas

3-400 gram fint skivad rabarber
1 dl vatten
2 msk erythritol och 1/4 krm stevia eller annan vald sötning

1 dl kesella (10% fett)
1 dl turkisk yoghurt eller 1 dl kesella (10%)
Gör så här:
Koka rabarbern mjuk i vattnet med sötning. När den har mjuknat ordentligt ställ den kallt att kallna helt.
Mixa sedan rabarbern fluffig med  kesellan och yoghurten. Ta även i en liten näve isbitar och mixa med om du vill ha den riktigt kall.

Vill du krydda lite är kanel och kardemumma goda kryddor till rabarber. Vill du byta lite rabarber mot  jordgubbar för rödare smoothie så funkar det utmärkt också.

Tips: Notera att Kesella har en högre halt av protein (10%) än ex turkisk yoghurt ( 4,2%) det gör att man inte nödvändigtsvis behöver tillsätta vassleprotein (proteinpulver) om du vill göra proteindrinkar.

Koka rabarberpuré enligt receptet ovan och frys in i lämpliga små burkar för att göra goda smoothies under vintern.

 

 

Bloggar etiketter: ,

Äppelpaj med kesella

Den godaste äppelpajen (smulpaj) med smuldeg. Pajdegen har en inte riktigt pajaktig konsistens, men blir bra ändå. Ingredienser Pajsmulor 4 dl vetemjöl 1 tsk bakpulver 1 tsk bikarbonat 1½ dl socker 1 tsk vaniljsocker 125 g smält smör Pajdeg 1 dl filmjölk 1 ägg Pajfyllning 1 burk (250 g) Kesella 1 dl socker 1 ägg … Continue reading Äppelpaj med kesella

Inlägget Äppelpaj med kesella dök först upp på Äppelpaj.se.

Äppelpaj med kesella
Den godaste äppelpajen (smulpaj) med smuldeg. Pajdegen har en inte riktigt pajaktig konsistens, men blir bra ändå. Ingredienser Pajsmulor: 4 dl vetemjöl 1 tsk bakpulver 1 tsk bikarbonat 1½ dl socker 1 tsk vaniljsocker 125 g smält smör Pajdeg: 1 dl filmjölk 1 ägg Fyllning: 1 burk (250 g) kesella 1 dl socker 1 ägg [...]
Rabarberpaj med kesella

Den godaste Rabarberpajen (smulpaj) med smuldeg. Pajdegen har en inte riktigt pajaktig konsistens, men blir bra ändå.

Ingredienser

Pajsmulor:
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
125 g smält smör

Pajdeg:
1 dl filmjölk
1 ägg

Fyllning:
1 burk (250 g) kesella
1 dl socker
1 ägg
1 tsk vaniljsocker
saften från en halv citron

2-3 rabarber

Tillagning
Rör ihop de torra ingredienserna med det smälta sockret till smulor. Ta undan hälften av smulorna och rör ner filen och ägget i resten. Bred ut smeten i en pajform (ca 25 cm i diameter). Blanda ihop fyllningen och bred ut det över smeten. Skala, kärna ur och skiva rabarberna och lägg dem över fyllningen. Avsluta med att strö över de återstående smulorna. Grädda i 200 i ca 30 minuter.

Serveras kall!

Originally posted 2009-09-17 18:44:44. Republished by Blog Post Promoter

Inlägget Rabarberpaj med kesella dök först upp på Rabarberpaj.se.