Tjälknöl – salt, mört och kallskuret kött av älgkalv

tjälknöl_recept
Dagens recept, denna goda, klassiska svenska tjälknöl har väl ingen undgått att smakat på hoppas jag?

Ett salt, mört kallskuret kött serverat på buffé, exotisk planka eller till varm, krämig potatisgratäng… Det är så förbenat gott alltså. Inget krångligt recept heller och det mesta sköter sig helt själv med minimal arbetsinsats så varför gör man inte detta oftare?! :-P

Som barn fick jag ofta tjälknöl och rostbiff. Det fanns mycket vilt i frysboxen hemma och har man tillgång till älgkött så är det ju urmodern till detta recept. Här på ön har vi nu lyckan att få älgkött av grannen i byn som jagar och det är med omsorg jag planerar varje liten bit vi fått. Vi har inget överflöd av viltkött så därför väljer jag ut godbitar som just tjälknöl. På en fryspåse stod det ”Älgkalv – fransyska”. Det blev perfekt!

Det fungerar naturligtvis med andra ”stekar” av både älg och nötkött.
Såhär tillagade jag min tjälknöl.

Det här behöver du : 
1½ – 3 kg fryst älg el. nötstek
- 10 – 12 timmar i ugnen

Saltlag :
1 liter vatten
1 dl salt
2 msk strösocker
2 lagerblad
1 tsk hela svartpepparkorn
1 tsk hela torkade enbär
- 10 – 12 timmar i saltlagen 

GÖR SÅHÄR : 
Köttet ska vara fryst när det börjas tillagas. Sätt ugnen på 100 grader och sätt in köttet i en ugnsform. Låt steka 10 – 12 timmar. Jag bryr mig inte om termometer, köttet blir inte rosa men det blir mört som bara den, bara det får långlagas under låg ugnstemperatur.

När timmarna gått tar du ut steken och lägger den i den kalla lagen. (Steken ska vara varm).

Såhär gör du lagen :
Koka upp vatten med salt och socker samt övriga ingredienser. Låt den kallna. Lägg ner det varma köttet i den kalla lagen och ställ i kylskåp över natten, ca 10 – 12 timmar. Ju längre tid i lagen, desto saltare kött. Jag gillar salt kött så därför låter jag min ligga och dra över natten.

Sen är det bara att skiva upp som man vill ha det tunna skivor eller tjockare skivor och servera till det man önskar. Hållbarheten på detta kött är minst 14 dagar. Gamla tillagningsmetoder som saltning ger ett hållbart kött så passa på att göra ett par tjälknölar när du ändå är igång, det är gudomligt gott även som pålägg eller på smörrebröd eller bara som tilltugg till en kall öl. ;-)
För att inte tala om alla goda smörgåstårtor du kan använda köttet till…

kallskuret_buffe_tjälknöl_recept
Denna tjälknöl jag gjorde serverade jag till en krämig potatisgratäng och kantarellsås… Gott, gott, gott är bara förnamnet!

kallskuret_recept
Allt kallskuret kött såsom tjälknöl, rostbiff, rökt kött, saltrulle, långlagat griskött etc etc blir vansinnigt gott till en buffé med exotiska frukter, goda ostar och sallader av olika slag. Blir det kött över så använd till pålägg, tilltugg eller smörgåstårtor! ;-)

rostbiff_kallskuret_kallskuren_tillaga_rostbiff
En riktig budgetfälla måste jag få ta upp när det gäller kallskuret kött och man ska göra smörgåstårta med rostbiff. Köp inte plånboksförpackningar i affären, det är HUTLÖST dyrt! Gör en egen rostbiff och du kommer undan sååå mycket billigare, dessutom hemlagat och godare! :-P

Kryddburkens vörtbröd med julmust


Jag har i många år försökt få till det där goda vörtbrödet som är lite tyngre, mer rejält, med sötma av massor med russin och sirap. Hemligheten i mitt fall låg i portern – bort med den! :-P

Receptet fick växa fram ur ”experiment-skallen”. Jag plockade bort porter och ersatte med julmust… Jädrans så bra och så gott det blev. Tungt, rejält och saftigt och med dofter precis som det ska vara men utan den bittra portern. Ni ska såklart få receptet sen för jag skrev upp allt in i minsta gram dessutom IFALL det nu skulle bli bra med mitt experiment och det blev de! Tjoohoo! Den perfekta julsmaken, kryddorna och doften lyckades jag pricka in och har aldrig blivit såhär nöjd! :-P Du får två rejäla limpor av detta recept, bakade i form ca 1½ liter.

2 vörtlimpor i form
Det här behöver du :
1 pkt jäst för söta degar (50 gram)
50 gram smör
5 dl julmust (gärna avslagen)
½ påse 45 gram vörtmix (hel påse = 90 gram)
1 dl ljus sirap
½ dl mörk brödsirap
750 – 800 gram vetemjöl
2½ dl russin

GÖR SÅHÄR :
Smula ner jästen i en degbunke. Smält smöret och slå på julmust så det får bli fingervarmt, 37 grader. Slå sedan degvätskan över jästen och rör ut för hand eller i maskin. Tillsätt övriga ingredienser i följd enligt receptet.  Knåda för hand eller i maskin 10 min. Pudra över mjöl och låt jäsa 1 timme. Ta upp degen på mjölat bakbord, baka ut två limpor och lägg i smorda formar. Jäs 40 min under bakduk. Grädda 1 timme 175 grader. Efter 50 min, ta ut formarna och pensla bröden med mörk brödsirap. Grädda ytterliggare 10 min. Ta ut och låt svalna på galler utan bakduk. Frys in så fort de svalnat om du ska förvara i frysen.


Förberedelser…


Degen är lite väl lös och det behövs arbetas in mer mjöl, här är jag uppe i ca 600 gram mjöl. Ca 800 gram totalt slutade det med.


När degen har jäst en timme är det dags att baka ut limporna. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda inte för mycket. Forma till avlånga limpor och lägg ner i smorda formar.


Låt jäsa ca 40 min. Grädda därefter totalt 1 timme i 175 grader.


Ta ut bröden efter 50 min i ugnen (totalt en timme). Pensla med mörk brödsirap och in igen 10 min.


Låt svalna på galler utan bakduk. Frys in så snart det svalnat något om du

The post Kryddburkens vörtbröd med julmust appeared first on Kryddburken.se.