Örtodling
I den lilla byn Västerkälen, strax väster om Krokom i Jämtland, ligger en handelsträdgård med bara Ekologiskt odlat.
Förutom örtkryddor finns här mängder med perenna växter som trivs i det stundtals bistra klimatet.
En visningsträdgård hör till, där man kan gå runt länge och njuta och inspireras av allt vackert.
Jag hade turen att komma på en solig dag, när jag gjorde ett besök i förra veckan.
Fick ett mail för en tid sedan från Marie Gunnarsson på Maries Trädgård, som den fina anläggningen heter.
Den 19 maj kommer hon att ha en inspirationsdag om kryddörters användning i matlagningen.
Så här skriver Marie om Kryddans dag på sin hemsida;
Kryddans dag Lördag 19 Maj kl 11-15
Att använda färska kryddor till matlagning och bakning är en fröjd för både öga och gom. Denna lördag i maj bjuder vi på smakprov av våra favoritrecept smaksatta med våra färska kryddor.
Mirjam Åkerblom finns på plats och berättar inspirationsfyllt om kryddornas användningsområde. Mirjam har stor kunskap om kryddor, hon arbetar för övrigt som lärare på Wij Trädgårdar i Ockelbo och är också landsskapsarkitekt.
Ingen föranmälan krävs
Varmt Välkomna
Jag fick frågan om jag kunde bidra med några recept och bilder till dagen och det gjorde jag förstås gärna.
Använder ju ofta örter i min matlagning, det är både gott och nyttigt att blanda ner i kalla såser, sallader, grytor, smör och marinader.
Just i sallader använder jag ofta olika örtkryddor, som Persilja, Citronmeliss, Gräslök och Timjan.
Här får Du recept på en sån sallad som jag gjorde till en frukost på varmrökt Bacon från Karlström’s i Ramsele och ett Ekologiskt Ägg från Pelle och Lisa i Nälden.
Lokala produkter när de är som bäst. Varför ska man köpa mat som transporterats långt, när det finns så mycket läckert i närområdet.
Örtsallad med Kiwi
Några blad Sallad
1 knippe Persilja
1 knippe Citronmeliss
Några skivor Gurka
Ett par Cocktailtomater
½ Ekologisk Kiwi
Kallpressad Avocadoolja eller Olivolja
Granatäppelvinäger eller Äppelcidervinäger
Bryt salladen i mindre bitar. Plocka bladen från persiljan och citronmelissen.
Skär gurka, tomater och kiwi i mindre bitar. Blanda allt i en skål och ringla över generöst med olja och vinäger.
Den här salladen har vi ätit i många olika varianter under våren i Turkiet.
Då ofta med Rucola, Jordgubbar och Get- eller Fårost smulat över. Lite Nötter, Solroskärnor eller Pumpafrön ger fint tuggmotstånd.
Den här typen av sallader är mycket goda och mättande tillbehör till kött, fågel eller fisk.
Bra nu när vi går mot vår och vinterns kokta och stekta grönsaker inte känns lika lockande längre.
För örter och grönsaker har en given plats i LCHF-kosten, även om det ibland talas tyst om det.