Julens godsaker
Även om jag och många av mina läsare dragit ned ordentligt på sockret så hör ju lite godsaker julen till.
Idag tipsar jag och Tomten om en hel del som är både gott och nyttigt, vi hoppas vårt godis kommer att finnas med i många hem i julhelgen.
Först ut är mitt nya favoritgodis, taget från kommande boken Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken, som du nu kan förhandsbeställa i länken som går till Adlibris.
Boken ges ut på Bladh by Bladh Förlag, som tidigare gett ut bland andra Låt bönor förändra ditt liv och Sockerbomben 3.0 av Bitten Jonsson.
De vackra bilderna i kokboken är tagna av fotograf Veronica Kindblad och den är skriven tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson på Smarta Diabetiker.
Kokboken hinner troligen inte komma före jul, så ge gärna bort ett presentkort på den, varför inte med den här fina bilden på?
Syrliga energibollar från ”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken”
Foto Veronica Kindblad
Syrliga energibollar ca 20 st
3 dl kokta kikärtor
1½ dl kokosgrädde
1 dl frystorkat bärpulver, jag använde svarta vinbär och blåbär
1 dl nyponskalsmjöl
½ dl kokosolja
Rivet skal och saft av 1 ekologisk lime
1 tsk vaniljpulver
Mixa kikärtorna fint, blanda ner de övriga ingredienserna och mixa allt till en slät smet.
Rulla jämnstora bollar och doppa i bärpulver eller kokosflingor, lägg dem på en bricka och låt kallna i kylen.
Förvara bollarna i en burk i kylen med smörpapper mellan lagren eller frys in och ta fram eftersom.
De här antioxidantrika energibollarna passar fint både som mellanmål eller som en liten dessert efter maten.
De ger också gott om extra energi till träningspasset.
Frystorkat bärpulver hittar du i många hälsokostbutiker eller på nätet.
Bild på mitt gelégodis lånad från Healthy Clean Lifestyle Foto Tine Worén
Gelégodis ca 50 bitar
3 dl frysta bär
10 gelatinblad eller 5 tsk gelatinpulver
2 lime
½ dl kokosolja
ev 1 msk honung eller annan sötning
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter.
Använder du pulver så blanda först ut den i limesaften och rör sen ner i de varma bären.
Koka upp bären, du kan variera mellan till exempel hallon, blåbär, vinbär, lingon, hjortron, havtorn eller körsbär.
Pressa limefrukterna, det blir ca ½ dl saft.
Ta bärkastrullen från värmen och rör ner kokosolja och urkramade gelatinblad.
Låt svalna en stund och mixa slätt, det här gör att kokosoljan blandas väl med bärmassan och fördelas fint i hela gelén.
Söta eventuellt lite grann om du tycker det smakar för surt, beroende på vilka bär du använder.
Häll upp i en form, ca 10 x 20 cm. Låt stå i kylen att stelna helt.
Lyft upp gelén och skär i mindre bitar. Förvara i kylen, gelén håller ca en vecka.
Eller också använder du silikonformar som Tine gjort på bilden här ovan.
Citrontryfflar ca 14 st små
1 dl mixat nötmjöl
1 msk tahini, sesampasta
1 msk smält kokosolja
½ liten banan eller ½ avocado
Saft och skal från 1 liten, ekologisk citron
½ tsk vaniljpulver
1 dl kokosflingor att rulla tryfflarna i
Jag använde paranötter, hasselnötter, valnötter och cashewnötter till nötmjölet, men du kan ta de du föredrar.
Blanda nötmjölet med övriga ingredienser i en matberedare.
Kör på fullt tills allt blandats till en smet. Ställ i kylen en timme att stelna.
Forma smeten till kulor med hjälp av två teskedar, rulla dem till släta bollar och lägg i en skål med kokosflingor.
Rulla dem runt så de blir täckta överallt. Ställ kallt en stund. Förvara i kyl eller frys.
Kryddig ischoklad
50 g 70-90% mörk choklad
25 g kokosolja
1 tsk mald kardemumma
1 tsk kanel
½-1 tsk malda nejilkor
1-2 krm flingsalt
½ krm vaniljpulver
Smält choklad och kokosolja i vattenbad och blanda ner alla kryddor.
Smaka av om sältan är lagom.
Häll upp i dubbla knäckformar eller liknande.
Ställ i kylen att stelna, tryck försiktigt på några korn flingsalt innan de är helt stelnade.
Förvara i burk i kylen eller frysen.
Ischoklad med mandel och bär
100 g mörk choklad 70-90%
3 msk torkade bär
½ dl mandel
50 g ekologisk kokosolja
Lite salt
Smält chokladen i vattenbad, rör ner kokosoljan.
Finfördela bären i små bitar och hacka nötterna medelgrovt.
Rör ner alltsamman, smaksätt med lite salt, då kommer chokladsmaken fram mycket bättre.
Ös med en tesked upp i knäckformar, låt stelna i kylen.
Jag tog bort formarna, så blev konfekten lite snyggare i ett vackert glas.