Kryddiga kycklingschnitzlar med avokadoröra

Turkisk favorit

Idag får du tips på en av de kycklingrätter jag lagat allra flest gånger under alla våra vintrar i Alanya.

Där köper jag utbankade schnitzlar av kycklinglår som slaktaren benar ur.

Här hemma kan man numer köpa schnitzlar eller urbenade lår med eller utan skinn i välsorterade mataffärer, om man inte vill ge sig på att bena ur dem själv.

Kryddblandningen är god även som rub till fläskkarré och lax till grillen.

Här hittar du min kokbok Birgitta Höglunds bästa grilltips för fler njutbara recept.

Kycklingschnitzel 2 port

2 kycklingschnitzlar à 150 g

2 msk torkad timjan

1 msk chiliflingor

1 msk paprikapulver

2 tsk vitlökspulver

Rör samman kryddorna och häll upp i en burk med lufttätt lock, den här satsen räcker till flera omgångar.

Salta och pensla olivolja på schnitzlarna, krydda med ca 2 tsk av kryddblandningen, gnid in ordentligt på båda sidor.

Lägg i en ugnsfast form med skinnsidan neråt och grädda på 175º i ca 30 minuter, vänd och sätt på grillen och höj till 250º.

Ta ut kycklingen när skinnet fått färg och blivit frasigt, servera med sallad, stekta eller grillade grönsaker och avokadoröran.

Avokadoröra med paprika, chili och vitlök 2 port

1 välmogen avokado

½ dl majonnäs

½ finhackad röd paprika

2 msk hackad persilja

1 finhackad vitlöksklyfta

1-2 krm chiliflingor

Äppelcidervinäger

Havssalt

Mosa avokadon med en gaffel, blanda med majonnäs, paprika, vitlök och persilja.

Smaksätt med vinäger, chili och salt. Låt stå i kylen och mogna en stund.

Här nedan ser du en annan av mina favoriter från det turkiska köket.

Turkisk morotsröra från Birgitta Höglunds bästa grilltips
Foto Mikael Eriksson

Het avokadoröra

Guacamole med chili

Grilltillbehör

Idag får du tips på en riktigt god röra som passar till all slags grillat, den är även god som salladsdressing.

Fler goda tips på somriga tillbehör hittar du i mina kokböcker Gröna, sköna tillbehör och Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Guacamole

Chiliguacamole 2 port

1 stor, välmogen ekologisk avokado

½ pressad citron

½ dl finhackad dill

2 msk olivolja

2 rivna vitlöksklyftor

1-2 tsk chiliflingor eller ½-1 finhackad chili

Salt

Mosa avokadon i en bunke. Rör ner de övriga ingredienserna, blanda om väl.

Smaka av om du vill ha mer sälta, styrka eller syra.

Låt stå en stund i rumstemperatur så smakerna mognar.

Igår fick jag hem senaste numret av Celiakiforum, Svenska Celiakiförbundets medlemstidning.

Där har de en artikel med flera av mina recept från Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Så roligt att få vara med i den tidningen och inspirera till god, glutenfri sommarmatlagning.

Helstekt kycklingbröst med guacamole och fetaostsmör

Rimmat kycklingbröst med getostsmör, tomatsallad och guacamole

Festkyckling

Idag bjuder jag på en riktigt smakrik kycklingrätt, som passar både när du vill förgylla vardagsmaten lite extra eller till en finare söndagsmiddag.

Skär gärna ut brösten från en hel kyckling till den här rätten, så du får med skinnet, det gör rätten betydligt saftigare än med de skinnfria bröst som säljs i butikerna.

Resten av kycklingen kan du koka till buljong och använda det kokta köttet till exempel i en kycklingpaj.

Tomatsallad med oliver

Rimmat kycklingbröst 2 port

2 kycklingbröst à ca 150 g

2 tsk salt

1 tsk chiliflingor

Strö salt jämnt fördelat runt kycklingbrösten. Strö över chiliflingorna.

Lägg i en plastpåse på ett fat och ställ in i kylen.

Låt stå 8-10 timmar, vänd påsen en gång under tiden.

Bryn brösten väl i smör på båda sidor.

Lägg i en ugnsfast form och låt steka färdigt på 175º i ca 15 minuter, beroende på tjockleken.

Använder du termometer ska kycklingbrösten vara uppe i 70º.

Du kan också låta dem steka färdigt i stekpannan i ca 10 minuter på låg temperatur med lock, vänd ett par gånger under tiden.

Låt vila på skärbrädan en stund innan köttet skärs upp i sneda skivor.

Guacamole med mynta 2 port

1 avokado

1 msk majonnäs eller crème fraiche

1-2 tsk finhackad mynta

1 riven vitlöksklyfta

Lite pressad citron

Flingsalt

Dela avokadon och gröp ur köttet med en sked. Mosa ner i en liten skål.

Blanda väl med övriga ingredienser, låt stå en stund så smakerna kommer fram mer.

Fetaostsmör 2-3 port

100 g smör

50 g fetaost

Ev lite flingsalt

Låt smöret stå framme och mjukna.

Mosa fetaosten i en skål och blanda ner smöret i klickar.

Rör om väl, smaksätt med lite flingsalt om du vill ha mer sälta.

Servera smöret och guacamolen till det stekta kycklingbröstet.

Vill du laga fler av mina recept så hittar du hundratals i kokböckerna i länkarna här nedanför.

Jag blir riktigt glad om du stöttar mitt skrivande genom att köpa en eller fler av böckerna, till dig själv eller som julklapp eller gåbortspresent ❤

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Diabeteskokboken för män

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Het guacamole

Guacamole med chili

Chiliguacamole 2 port

1 stor, välmogen avocado

½ pressad citron

½ dl finhackad dill

2 msk olivolja

2 rivna vitlöksklyftor

1-2 tsk chiliflingor eller ½-1 finhackad chili

Salt

Mosa avocadon i en bunke. Rör ner de övriga ingredienserna, blanda om väl.

Smaka av om du vill ha mer sälta, styrka eller syra.

Låt stå en stund i rumstemperatur så smakerna mognar.

Här i Paleoskafferiet från Under vårt tak hittar du recept på tortillachips till guacamolen.

Guacamole


Guacamole med chili och dill

Guacamole med chili och dill

Vårgrönska

Vårvärmen kom med stormsteg 1 februari, vi har haft några riktigt sköna dagar nu.

Passar fint så här 2 veckor innan hemfärden. Nu blir det lite semester när LCHF Barbecue är färdig att skickas till tryck och de intervjuer jag varit med i är inskickade.

Kommer att delta i en stor artikel om hur jag blivit bättre i min Fibromyalgi med LCHF i Hemmets Journal, troligen den här månaden.

Medverkar också i den sprillans nya tidningen Matkärlek som kommer med sitt första nummer i slutet på mars.

Namnet kanske låter bekant? Det är samma namn som på Anne Aobadias rosade kokbok, med mängder av riktigt läckra recept.

Jag skrev en liten recension av boken och la ut ett recept på ajvar relish från den på min Paleo-blogg i somras.

Anne Aobadia låg även bakom den numera nedlagda tidningen Mat & Hälsa.

Det var en riktigt bra tidning, så det ska bli spännande att se hur den nya kommer att bli.

Anne är precis som jag mycket förtjust i naturlig mat och skriver goda recept på grönsaker som tillbehör till maten, så det blir säkert en tidning som kommer att tilltala många.

Här kan du prova de 3 första numren av tidningen för bara 99 kr.

Tidningen Matkärlek

Idag får du recept på ett av mina grönsaksinköp från gårdagens tisdagsmarknad.

Nu är avocadon fantastiskt fin, köper de välmogna och krämiga frukterna för ca 5 kr styck, här kallas de då olgun.

Här kan du läsa lite mer om den goda och nyttiga frukten på Hälsosidorna.

Hemma i Sverige kan de vara lite omogna för att klara den långa transporten, men lägg dem framme i en plastpåse med ett äpple så mognar den fortare.

Guacamole

Chiliguacamole 2-4 port

1 stor, välmogen avocado

½ pressad citron

½ dl finhackad dill

2 msk olivolja

2 rivna vitlöksklyftor

1-2 tsk chiliflingor

Salt

Mosa avocadon i en bunke. Rör ner de övriga ingredienserna, bland om väl.

Smaka av om du vill ha mer sälta, styrka eller syra.

Låt stå en stund i rumstemperatur så smakerna mognar.

Avocado och ägg

 


Rimmat kycklingbröst med getostsmör och guacamole med mynta

Rimmat kycklingbröst med getostsmör, tomatsallad och guacamole

Saftiga kycklingbröst med sälta

Så var då den första rätten tillagad i vårt fina kök i Alanya. Vi har bott i den här lägenheten ett par år nu, vi trivs så bra.

Särskilt med köket, det är rejält med bänkar, skåp, gasspis och ugn. Tidigare bodde vi som de flesta andra långsemestrare på lägenhetshotell.

De köken är minst sagt spartanska, hotellen vill förstås att gästerna ska äta i restaurangen istället.

Det brukar finnas två kokplattor, en kastrull, en stekpanna av tveksam kvalitet och lite husgeråd av enklast tänkbara sort.

Vi har alltid köpt egna stekpannor, knivar och tallrikar eftersom matlagningen varit viktig i alla år här nere, även innan bloggandet.

Vårt kök i Alanya

Jag i köket i Alanya

Nu har vi alltså gott om skåp att förvara allt i. Har tagit med en hel del från Sverige också, i våras åkte både stavmixer och lergryta med i packningen.

Den här gången var det många kryddor och olika lågkolhydratmjöler som fick följa med, tänkt experimentera mer med att baka bra LCHF-bröd den här gången.

Märker på besökssiffrorna att det är väldigt populärt med bra recept på glutenfritt lågkolhydratbröd.

De går i höjden varje gång jag lägger ut ett nytt eller länkar till något tidigare recept på matbröd och kaffebröd.

Igår var första dagen med matlagning i köket så då blev det inte bara den här kycklingrätten utan även hamburgerbröd och ketchup à la LCHF. Recept på det kommer senare i veckan.

Idag är det ugnsstekta kycklingbröst med enkla och goda tillbehör som står på menyn.

Köpte två stora bröst i en slakteributik på saluhallen i lördags, de vägde 750 gram, så det räckte till flera måltider.

Receptet har jag beräknat efter de storlekar som oftast finns på kycklingbrösten därhemma i butikerna.

Rimmat kycklingbröst

Rimmat kycklingbröst 2 port

2 kycklingbröst à ca 150 g

2 tsk salt

1 tsk chiliflingor

Strö salt jämnt fördelat runt kycklingbrösten. Strö över chiliflingorna. Lägg i en plastpåse på ett fat och ställ in i kylen.

Låt stå 8-10 timmar vänd påsen en gång under tiden. Bryn brösten i smör på båda sidor.

Lägg i en ugnsfast form och låt steka färdigt på 175º i ca 15-20 minuter, beroende på tjockleken.

Använder du termometer ska kycklingen vara uppe i 85º. Låt vila på skärbrädan en stund innan köttet skärs upp i sneda skivor.

Resten av kycklingen kommer jag att använda kallt i tunna skivor med smör, getost, paprika eller tunna skivor frukt som en liten smörgås till kaffet.

En kopp kaffe med Rimmad Kyckling, Smör och Ost. Plommon är gott till

Guacamole med mynta 2 port

1 avocado

1 msk majonnäs eller crème fraiche

1-2 tsk finhackad mynta

1 riven vitlöksklyfta

Lite pressad citron

Flingsalt

Dela avocadon och gröp ur köttet med en sked. Mosa ner i en liten skål.

Blanda väl med övriga ingredienser, låt stå en stund så smakerna kommer fram mer.

Getost och ekologiskt smör i Turkiet

Getostsmör 2-3 port

100 g smör

50 g getost av feta-typ

Ev lite flingsalt

Låt smöret stå framme och mjukna. Mosa getosten i en skål och blanda ner smöret i klickar.

Rör om väl, smaksätt med lite flingsalt om du vill ha mer sälta.

Tomatsallad med oliver

Tomatsallad 2 port

2 tomater

8 oliver

Strimlad bladpersilja

Kallpressad olivolja

Äppelcidervinäger

Flingsalt

Skär tomaterna i jämna och fina skivor. Spar kanterna till en annan rätt, till exempel en hemgjord ketchup som du får recept på senare i veckan.

Lägg upp på tallrik med strimlad persilja över. Garnera med oliver, ringla över olja, vinäger och strö på lite flingsalt.

Här nedan följer lite bilder från söndagens morgonpromenad där vi fick se ett vackert brudpar som skulle fotograferas nere vid havet.

Som avslutning den första solnedgång vi fick se sen vi kom, vädret har äntligen vänt :)

Turkiskt brudpar

En av Alanyas parker

Söndagens solnedgång från balkongen

Söndagens solnedgång från balkongen