Asiatiskt!! Som jag längtat efter wok och starka såser, krispiga bambuskott och vattenkastanjer. Starkt och smakrikt och så fruktansvärt gott, det är vardagsmat för oss. Jag lovar er detta recept på min biff med bambuskott är precis lika god som på Kinarestaurang, om inte snäppet bättre. Här snålas inte med varken kött eller grönsaker och definitivt inte på smaken. Sen tillhör jag dom som brukar fiska efter så mycket sky de bara går i kantinerna på kinabuffer så här finns även extra sås för den som vill ha de.
Använd biff av fin kvalité, strimla, pudra över en matsked bikarbonat för att göra köttet riktigt mört. Slå på japansk soya och en gnutta socker. Låt marinera i rumstemperatur 2-3 timmar. Där har du hela den otroliga grunden till denna rätt.
Fräs sedan hastigt på i het wokpanna med olja. Tillsätt grönsakerna och slå på vätska. Låt koka upp och krydda dig fram med smakerna till en otroligt god sky till allt som sedan serveras med nykokt ris och pak choi. Bättre blir det inte, jag lovar!
6 port
Det här behöver du :
Ca 500 gram lövbiff i tunna skivor
1 msk bikarbonat
3 msk ljus japansk soya
1 msk Tamari soya
0,5 msk strösocker
—
1 liten purjolök
1 grön paprika
2 burkar bambuskott
1 burk vattenkastanjer
—
0,5 – 0,8 L vatten
3 msk ostronsås
3 msk grönsaksfond
1 msk D’Elidas chilisås
1 msk finriven ingefära
Salt
GÖR SÅHÄR :
Strimla köttet och lägg i en skål. Pudra över bikarbonat och vänd runt. Slå på soyasåserna. Täck med plastfolie och låt marinera i rumstemperatur ca 2-3 timmar.
Hetta upp en wokpanna med olja och fräs på köttet på hög värme. Lägg i skivad purjolök, paprika, bambuskott och vattenkastanjer och låg fräsa ihop några minuter.
Dags för såsen. Tillsätt vatten, ostronsås, fond, D’Elidas och riven ingefära. Låt koka ihop ca 5 minuter. Red av med lite maizenamjöl utrört i vatten för en jämnare konsistens på skyn. Smaka av med salt. Bättra på vissa smaker om du tycker det behövs mer soya, ostronsås, ingefära, chili etc. Smaka av så mycket tills du är riktigt nöjd.
Avsluta med att bryta över pak choi och servera med ris. Kanongott, hett, smakrikt och krispigt!
Några av ingredienserna.
Strimlorna av tunn lövbiff ska marineras med bikarbonat och soya ett par timmar i rumstemperatur. Bikarbonatet gör köttet väldigt mört.
Allt blandat i en rymlig wokpanna efter att köttet fått brynas.
När såsen monterats och smakats av, lägg på pak choi och servera. Otroligt gott och krispigt tillbehör till denna köttgryta.
Biff med bambuskott i stark sås, och lite extra allt…