Nougatglass med kola och krokant

nougatglass_krokant_kolasås
Jag lovade ju att ni skulle få ett smarrigt glass-tips idag. Om ni som jag är svag för nougat så måste ni prova den här. Det är en väldigt söt glass och bilden är endast arrangerad för avfotografering, inget man lassar i sig på en gång. En kula till kaffet är precis vad jag tycker den passar till. Barnen älskar den och kan nog äta mer! ;-)

Jag har alltså använt mig av två burkar mjölk. En kondenserad och en karamelliserad som är som tjock kolasås som jag ripplat ner i glassen. Krokanten hade jag gjort i förväg och förvarat i en burk, den kan naturligtvis uteslutas om man vill de. Häll upp glassen i en fin form och garnera den lite extra! Galet fint att ställa fram på bordet när man har gäster och alla kan skopa så mycket dom själva vill.

Det här behöver du :
5 dl vispgrädde
1 burk sötad, kondenserad mjölk
200 gram nougat
1 burk karamelliserad mjölk (kolasås)
2 dl krokant
Hyvlad choklad

GÖR SÅHÄR : 
Vispa grädden till mjuka toppar.
Öppna burken med kondenserad mjölk, och rör ihop med grädden. Smält nougaten över vattenbad och ringla ner i glassmeten. Rör om och frys in ca 45 min före du tillsätter kolasåsen (karamelliserad mjölk) och krokant, annars lägger de sig mest på botten så det är en fördel om glassen är lite halvfryst.
När du rört ner kolasås och krokant lite ojämnt i glassen, hyvla över choklad. In i frysen igen.

glass_hemmagjord_nougatglass_3_minutersglass
Ingredienserna till glassen! Krokant kan naturligtvis uteslutas om man vill.

krokant_nuogat_julgodis
Krokant

200 gram mandel
2 dl florsocker

GÖR SÅHÄR : 
Skålla mandeln och låt den torka. Hetta upp en stekpanna och lägg i mandlarna med florsocker. Rör om tills allt socker smält och de blir lite karamelliserade på ytan. Häll ut på bakplåtspapper och låt svalna. Mortla eller mixa till önskad konsistens.

nougatglass_hemmagjord_3_minuters
Den vispade grädden med kondenserad mjölk och den smälta nougaten. Rör om försiktigt och häll upp i en form.

hemmagjord_glass_recept_kondenserad_mjölk
Frys glassen ca 45 min och ta ut den och rör ner kolasås och krokant. De lägger sig lätt på botten om man rör i de när glassen är lös så bättre den är lite halvfrusen så blir det jämnt fördelat.

3_minutersglass_kondenserad_mjölk_nougatglass_hemmagjord
Hyvla över choklad. Plasta och frys in. Ta fram glassen ca 30 minuter före servering så blir den lagom i konsistensen. :-P

glass_kondenserad_mjölkOch kula upp! :-P

Toscapäron med vaniljglass

tosca_toscapäron_recept_toscasmet_dessert_päron
Det är inte ofta det blir dessert efter kvällsmaten här hemma men i söndags till Farmen-finalen fick det bli lite gott! :-P Knäckiga, ljumna toscapäron med vaniljglass är en riktig favorit, det är barnsligt gott! Toscasmeten är busenkel och värms upp i en kastrull alla ingredienser på en gång och klar på 1 minut. Den kan även användas till toscakaka, topping på muffins eller andra bakverk.

Idag har jag varit iväg och gjort en massa ärenden, påskhandlat och planerat både pyssel, hemmagjort påskgodis och små presenter. Ni kommer få en massa fina, roliga påsktips de närmsta dagarna så häng med.

Glöm inte att följa mig på instagram @kryddburken som jag uppdaterar flera ggr per dag, då hänger ni med på allt jag gör om dagarna också! Vi ses lite senare. ♥

Det här behöver du : 
50 gram smör
2 msk vetemjöl
2 msk socker
2 msk grädde
100 gram flagad mandel

GÖR SÅHÄR : 
Blanda alla ingredienser i en kastrull och smält under omrörning så allt blandas. Täck päronhalvorna med toscasmeten och grädda i ugn ca 10 min i 225 grader.

Vaniljglass (3-minutersglass med kondenserad mjölk)
Det här behöver du : 

5 dl vispgrädde
1 burk sötad, kondenserad mjölk (ca 400 g)
1 vaniljstång el. vaniljpulver

GÖR SÅHÄR : 
Vispa grädden till mjuka toppar.
Öppna burken med kondenserad mjölk, och rör ihop med grädden och skrapa ur fröna från en vaniljstång.
Häll ut smeten i en form, täck med plastfolie och frys 5 – 6 timmar.
Ta fram ca 30 – 40 min före servering och låt tina något i kylen.

toscapäron_delmonte_päron_ugn
Ingredienserna till toscasmeten förberedd i kastrull och ska bara värmas på.

toscapäron_toscasmet
Fördela toscan över päronen.

toscapäron_toscasmet_tosca_recept_dessert
Grädda i ugn ca 10 min i 225 grader.

toscapäron_recept
Servera med hemmagjord, snabb vaniljglass. Glöm inte att ringla lite av såsen i botten på formen över glassen! ;-)

Äppelpaj med glass

Denna mycket uppskattade paj brukar jag göra av James Grieve-äpplen. Gör pajdegen av lika delar (i vikt) mjöl och smör. Sätt till mjölet ca en matsked vatten per 100 g mjöl, och finfördela det fuktade mjölet. Låt stå 10 – 20 min. Knåda ihop mjöl och smör, låt det inte bli varmt eller ens ljummet. […]

Inlägget Äppelpaj med glass dök först upp på Äppelpaj.se.

Äppelpaj med glass

Denna mycket uppskattade paj brukar jag göra av James Grieve-äpplen. Gör pajdegen av lika delar (i vikt) mjöl och smör. Sätt till mjölet ca en matsked vatten per 100 g mjöl, och finfördela det fuktade mjölet. Låt stå 10 – 20 min. Knåda ihop mjöl och smör, låt det inte bli varmt eller ens ljummet. […]

Inlägget Äppelpaj med glass dök först upp på Äppelpaj.se.

Glutenfri äppelpaj

Glutenfri äppelpaj (glutenfritt) – en smarrig glutenfri äppelpaj som alla som inte tål gluten kan njuta av och frossa i. Äppelpaj receptet är supergott och det är väldigt enkelt att göra äppelpajen. Receptet på den glutenfria äppelpajen här nedan räcker för ungefär 6 personer. Ingredienser (6 portioner) Tidsåtgång: ca 50 minuter Pajdeg – 3 dl […]

Inlägget Glutenfri äppelpaj dök först upp på Äppelpaj.se.

Äppelpaj med havregryn

Äppelpaj med havregryn – ett enkelt och gott recept på äppelpaj med havregryn – enklaste äppelpajreceptet med havregryn. Hör ni också till dem som gillar smulpaj med äpplen, men inte gillar att bli kladdig när själv pajdegen ska blandas till? Så är det med mig, men för något år sedan hittade jag ett recept där […]

Inlägget Äppelpaj med havregryn dök först upp på Äppelpaj.se.

Äppelpaj med havregryn

Äppelpaj med havregryn – ett enkelt och gott recept på äppelpaj med havregryn – enklaste äppelpajreceptet med havregryn. Hör ni också till dem som gillar smulpaj med äpplen, men inte gillar att bli kladdig när själv pajdegen ska blandas till? Så är det med mig, men för något år sedan hittade jag ett recept där […]

Inlägget Äppelpaj med havregryn dök först upp på Äppelpaj.se.

Fruktsallad och glass

glass_dessert_efterrätt_fruktsallad
Äntligen fredag och vi laddar upp med frukt och glass som tidigare helg! Det är ju sååå gott! :-P Jag hittade faktiskt riktigt söta och mogna jordgubbar på Citygross förra veckan. STORA jordgubbar men väldigt smakrika och söta så dom fick åka med i fruktsalladen och så massor med granatäppelkärnor. Det blir saftig, exotiskt och supergott. OCH snyggt dessutom! ;-)

Vill man ge hela efterrätten ett extra lyft så ringla lite ljus sirap över glassen… Ja, sen är du i himlen! :-P

Önskar er alla en mysig fredagskväll. Här ska vi snart muffla ner oss i soffan allihopa framför ”Fångarna på fortet” med varsin skål fruktsallad! ♥

I denna fruktsallad : 
3 små päron
3 gula plommon
2 kiwi
2 apelsiner
2 äpplen
300 gram jordgubbar
300 gram röda vindruvor
2 granatäpplen (kärnorna)
Vaniljglass
Ljus sirap

fruktsallad

fruktsallad_glass_granatäpple_kiwi_plommon_jordgubbar

fruktsallad_granatäpple_glass

Digestive glasstårtor i små formar

portionsformar_glasstårta_digestivekex_glass
Om man vill göra en väldigt god men enkel dessert som dessutom kan förberedas flera dagar, ja till och med veckor innan så är detta helt perfekt! En digestivebotten med glass uppepå, lite frukt och färska bär. Detta är så in i bombens gott och kan piffas till och dekoreras efter konstens alla regler – det vill säga, precis hur man vill! ;-)

Glassen är den klassiska 3-minuters-glassen med bara vispad grädde och en burk kondenserad mjölk, smaksätt den därefter hur du vill. Jag använde enbart vanilj.

6 port
Det här behöver du : 
200 gram digestivekex
50 gram smält smör
½ tsk vaniljsocker

5 dl grädde
1 burk kondenserad, sockrad mjölk (ej kokad)
1 vaniljstång

GÖR SÅHÄR : 
Mixa digestivekex med vaniljocker till smulor, blanda med smält smör och tryck ut som bottnar i sex små portionsformar.  Mina formar är ca 10 cm i diam. med löstagbar botten så man lätt kan få ut dom.

Vispa sedan 5 dl grädde med vaniljsocker, inte för hårt utan lättvispat. Blanda ner en burk kondenserad, sockrat mjölk och frön från en vaniljstång. Häll smeten i formarna.
OBS! – Det blir glass-smet över så häll resten i en burk med lock du kan frysa in och använda till ett senare tillfälle.
Smula över lite digestive på varje och ställ in i frysen. När dom är frysta, ta upp ca 10 minuter före servering och tina i kylskåp. Servera sen med frukt och bär.

portionsformar_digestive_glass_dessert
Här är dom redo för frysen.

digestive_glasstårta
Tinade ca 10 minuter i kylskåp och med lite frukt och bär dags att serveras.

dessert_nyår_fest_efterrätt_glass_digestive
Busenkelt och sååå gott! :-P

Resa till Norge och Hurtigruten i bilder. Dag 1 – Trondheim
Utsikt från tåget på den norska sidan

Utsikt från tåget på den norska sidan

Weekendresa till Norge

Nu har vi inlett vår 4-dagarsresa i Norge. Jag fick bidrag från Familjen till en resa på Hurtigruten i 50-årspresent för 3 år sen, nu äntligen är jag och Lennart på väg. Dagen började i tjock dimma i Östersund, det är nåt visst med dimmiga höstmorgnar.

Innan Storlien vände det tvärt, sen hade vi en vacker tågresa i höstlandskapet. Lite färger har kommit för häruppe i fjällvärlden har det inte varit lika torrt som nere kring Storsjön, så björkarna har fått mer av sin fina, gula färg. Frosten har inte kommit än, så aspar, lönnar och rönnar har inte klätt sig i sin rödsprakande höstskrud.

När vi närmade oss Trondheim kröp tjockan från havet in, där låg den sen tät fram till tvåtiden. Vi hade tur så den försvann helt, eftermiddagen och kvällen har varit mycket vacker om än lite kylig.

Dimma över Trondheims småbåtshamn

Dimma över Trondheims småbåtshamn

Men det hindrade oss inte att sitta ute och njuta av riktigt fin glass, inte en utan två gånger. Det är min stora passion, en god, hemlagad glass på naturliga råvaror. Det är norrmännen mycket duktiga på.

Testade ekologisk vaniljglass från Reins Kloster, passande nog åt vi den på caféet vid Nidarosdomen. Mycket god, gräddig vaniljsmak och inte alls så söt som de flesta glassar vi är vana vid i Sverige.

Glass nummer två intog vi på kvällen vid Kaffebrenneriet i de gamla stadsdelarna, Bakklandet. En mycket krämig, hemlagad gräddglass med tydlig vaniljsmak avnjöts tillsammans med en fylligt mörk chokladglass. Den var lika uppskattad av oss som av katten som höll oss sällskap.

Rekommenderar verkligen ett besök på den sidan bron, det är så mysigt i de små gränderna med sina vackra trähus. Många bra kaféer och restauranger trängs här.

Här får du recept på min vaniljparfait, kör du den i glassmaskin blir den väldigt lik de vi åt idag.

Ekologisk vaniljglass från Reins Kloster vid Nidarosdomen

Ekologisk vaniljglass från Reins Kloster vid Nidarosdomen

Glass med sällskap hos Kaffebrenneriet på Bakklandet

Glass med sällskap hos Kaffebrenneriet på Bakklandet

Jag hade med Spröda frökex från Huså Bröd och delade ut smakprov till några väl valda butiker. Hoppas de börjar köpa in dem via Gangstad Gårdsysteri så även Trondheimsborna får njuta av ett gott, glutenfritt lavkarbo-kex.

Snabbmaten här domineras precis som hemma av pizza, mackor och bakverk, men det finns även riktigt goda saker att köpa.

Norska delikatesser till lunch på hotellrummet

Norska delikatesser till lunch på hotellrummet

Vi handlade rökt sill och räksallad på Ravnkloa, fiskhallen ner vid hamnen. Ägg och grönsaker till köpte vi i en salladsvagn på en mataffär.

Vi bor på Thon Hotel Trondheim, riktigt centralt läge med närhet till allt. Här några bilder från turerna runt i stan.

Utsikt från vår takvåning på Thon Hotel Trondheim

Utsikt från vår takvåning på Thon Hotel Trondheim

Nidarosdomen

Nidarosdomen

Nidarosdomen

Nidarosdomen

Ravnkloa, fiskhallen i Trondheim

Ravnkloa, fiskhallen i Trondheim

Gamle Brua

Gamle Brua

Bakklandet

Bakklandet

Nidelva

Nidelva