Rabarberpaj med havregryn

Ett enkelt och gott recept på Rabarberpaj med havregryn – enklaste Rabarberpajreceptet med havregryn.

Hör ni också till dem som gillar smulpaj med rabarber, men inte gillar att bli kladdig när själv pajdegen ska blandas till? Så är det med mig, men för något år sedan hittade jag ett recept där man uppnår ungefär samma effekt, men slipper själva kladdet. Sen är det ett plus att det går åt mindre fett också.

Ingredienser

(4 portioner)
* 4 rabarber
* 2 tsk kanel
* 2 msk socker
* 2 dl havregryn
* 1 dl mjöl
* 1 msk socker
* 100 g smör

Instruktioner

1. Skala, kärna ur och skiva rabarberna. Lägg dem i en ugnsfast form.
2. Strö över socker och kanel.
3. Blanda havregryn, mjöl och socker i en bunke och häll över rabarberskivorna.
4. Hyvla smör med en osthyvel till tunna skivor, som täcker mjölblandningen.
5. Grädda i cirka 20 minuter i 225 °C tills det har blivit fin färg och en knäckig yta på pajen.

Tidsåtgång

ca 25 minuter

Serveras med

Vaniljsås eller vaniljglass.

Originally posted 2009-09-17 18:34:47. Republished by Blog Post Promoter

Inlägget Rabarberpaj med havregryn dök först upp på Rabarberpaj.se.

Rabarberpaj med glass

Denna mycket uppskattade paj brukar jag göra av James Grieve-rabarber. Gör pajdegen av lika delar (i vikt) mjöl och smör. Sätt till mjölet ca en matsked vatten per 100 g mjöl, och finfördela det fuktade mjölet. Låt stå 10 – 20 min. Knåda ihop mjöl och smör, låt det inte bli varmt eller ens ljummet. Gör ett mycket tunnt pajskal. Fodra en smord pajform med skalet (låt skalet vikas över kanten på formen).
Gör även ett lock. Låt locket ligga svalt.
Grädda den fodrade formen, ca 15 min i ca 200 grader C.
Skiva rabarberna (ta bort kärnhusen)
Fyll formen med rabarber och några matskedar sylt. Spruta citronsaft över.
Täck med ett lock av aluminiumfolie.
Grädda i ca 45 min i ca 200  grader C.
Ta av aluminiumfolien och lägg på locket av pajdeg.
Grädda i ca 15 min i ca 200 grader C.
(Dessa pajer gör jag 10 – 15 stycken varje höst, bakar dom halvfärdiga och
fryser in dem.)

Pajdeg (av vetemjöl, smör och vatten)
rabarber (aromrika, syrliga)
Citronsaft
Sylt (drottningsylt)
Vaniljglass med jordgubbsrippel
Cointreau

Servera de varma pajbitarna på ett par skivor glass. Häll likören
över.

Originally posted 2009-09-17 18:22:06. Republished by Blog Post Promoter

Inlägget Rabarberpaj med glass dök först upp på Rabarberpaj.se.

Äppelpaj med glass

Denna mycket uppskattade paj brukar jag göra av James Grieve-äpplen. Gör pajdegen av lika delar (i vikt) mjöl och smör. Sätt till mjölet ca en matsked vatten per 100 g mjöl, och finfördela det fuktade mjölet. Låt stå 10 – 20 min. Knåda ihop mjöl och smör, låt det inte bli varmt eller ens ljummet. … Continue reading Äppelpaj med glass

Inlägget Äppelpaj med glass dök först upp på Äppelpaj.se.