Underbara, ljuvliga sommarvärme!! Vilken helg det har varit – ön börjar leva upp nu efter en folktom vinter.
Gågatan är uppställd och torghandeln i full gång. Parkbänkarna och lottkioskerna är utställda och folk äter mjukglass o njuter av sommarvärmen! Vart man än tittar så ser man bara solglasögon, glada o spralliga barn och vårkänslor som spirar och gatorna trängs av folk! Ön har återigen fått nytt liv i luckan. ❤️
Precis som den första ”sommarsaften” som ger en härlig sommar-feeling!
Här hemma har vi nu döpt om saften till ”Sienna-rose-saft” (samma färg som nya cadillacen)
Ca 3 liter
Det här behöver du :
3 kg rabarber
30 blomklasar lila syren
2 små citroner
1,5 liter vatten
ca 1 kg strösocker
GÖR SÅHÄR :
Skölj rabarberna rena från ev sand o jord. Se till så syrenblommorna inte har några ”ohyror” på sig. Rispa av blommorna från skaften. Skölj och skrubba citronerna.
Skär rabarber i grövre bitar och skiva citronerna.
Koka upp vattnet och lägg i rabarber, blommor och citron. Koka så allt blir mjukt.
Sila genom saftduk.
Mät upp saften och häll tillbaka kastrull. Jag brukar använda ca 3-4 dl socker/silad liter.
Koka upp den silade saften. Tillsätt sockret och koka upp igen. Skumma av, sen är det bara att hälla upp på flaskor. Saften går utmärkt att frysas in i PET-flaskor då jag inte använder något konserveringsmedel. Hållbarhet i kylskåp ca 1 mån.
MÅTTANGIVELSER :
ca 4 dl vatten/kg rabarber
(ta lite mer vatten om du även har citron o syrenblommor i, i detta fall ca 3 dl mer)
ca 3-4 dl socker/silad saft
Koka upp vattnet. Lägg sen i rabarber, citron och syrenblommor.
Koka allt mjuk, går ganska snabbt ca 10 min. Sila sen genom saftduk. Mät upp den silade saften för att beräkna hur mycket socker du behöver.
Koka upp igen och tillsätt mängden socker du önskar. Skumma av, sen är det klart!
Häll upp i rengjorda flaskor det du vet går åt inom den närmsta tiden. Frys in resten i PET-flaskor.