Syrlig smoothie med jorgubb och lime

smoothies
Soliga dagar måste man spendera utomhus i den här första vårvärmen. En filt, en bra bok och några läckra smoothies fyller definitivt på energiförrådet. 😛
Här har jag bara mixat frysta jordgubbar, ca en liter tillsammans med rivet skal och saften från en lime. Sötat med lite flytande honung och en skvätt mild yoghurt så konsistensen blir lagom. Ut i solen med er nu och njut! 😉

Syrlig smoothie med jorgubb och lime

smoothies
Soliga dagar måste man spendera utomhus i den här första vårvärmen. En filt, en bra bok och några läckra smoothies fyller definitivt på energiförrådet. 😛
Här har jag bara mixat frysta jordgubbar, ca en liter tillsammans med rivet skal och saften från en lime. Sötat med lite flytande honung och en skvätt mild yoghurt så konsistensen blir lagom. Ut i solen med er nu och njut! 😉

Ugnsbakade frallor

fralla_varm_ugnsbakad
Ett annat gott frall-tips kommer här!
Dela frallor på mitten, gröp ur lite av inkråmet i botten och knäck ett ägg i varje. Salta och peppra och några droppar D´Elidas. Fyll på med skinka och riven ost. På med locket och slå in i aluminiumfolie och skjuts in i ugnen ca 10 min 200 grader. Klart!
Ta med dig ut i solen. Ja, för här på ön skiner verkligen solen idag! 😛

Favoritfrallor med morötter och cheddarost

morotsfrallor_ostfrallor
Vad gör man när det regnar dag ut och dag in? Jo bakar förstås! 😛
Det här är ena riktiga Rolls Royce-frallor. Frallornas fralla enligt mig! Bara älskar dom. Saftiga, luftiga och så goda så jag lägger in receptet igen, det tål att upprepas. 😉

Fyll dom rejält med pålägg som en riktig dagobert-macka. Garanterat mättande som lunch!

10 stora frallor eller 20 små
Det här behöver du :

1 pkt jäst
5 dl mjölk
½ dl sirap
1 dl rapsolja
3 stor morötter (ca 200 gram rivna)
1 tsk salt
1 dl ekologiska aprikoser (75 gram finhackade)
1 dl krossade linfrön
1 dl skalade sesamfrön
15-17 dl manitoba cream (alt. vanligt vetemjöl special)

GÖR SÅHÄR :
Smula ner jästen i en stor bunke. Jag använde köksmaskinen med degblandaren. Degen ska arbetas ganska länge så en maskin är att föredra eller rejält med handkraft. Ljumma mjölken till 37 grader och rör ut jästen.

Tillsätt resten av ingredienserna och så pass mycket mjöl (lite i taget) så att degen blir klibbfri men ändå ganska lös. Spara mjöl till utbakning. Degen ska arbetas ordentligt 10-15 minuter. Låt jäsa 30 min. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidigt. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Dela degen i 10 lika stora delar och forma till avlånga frallor. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa 30 min. Riv över cheddarost. Grädda i 200 grader ca 20 – 25 min.

morotsfrallor

Falukorvsmacka med stekta ägg

falukorvsmacka_ägg_stekt_äggmacka
Ingen dålig korvmacka det här. En av makens favoriter! Vilken karl gillar inte stekt falukorv förresten? 😛 När vi andra i familjen äter stekt falukorv med stuvade makaroner (som man för övrigt borde äta oftare för det är så förbenat gott!) så får han ofta en specialare då han inte gillar just stuvade makaroner. Så ni kan ju gissa att han är himla glad de gånger det serveras med andra ord! 😉

Stek brödet i smör i stekpanna, knäck i två ägg vid sidan om och stäng av plattan. Låt äggen steka bara på en sida och på väldigt låg värme så blir gulan alldeles krämig och len och lite frasiga kanter runtom. Lägg ihop med majonäs på brödet, stekt falukorv och några tomatskivor. Toppa med dubbla ägg och wooilaa – godaste falukorvsmackan är fixad på ett kick!

Sitter och klurar på våran terrass inför sommaren, det är dax att plocka fram utemöblerna och få upp blomlådor, parasoll och utekök mm. Men jag har funderat länge på någon slags markis eller solskydd som är lite större än parasollet och som man inte behöver dra omkring och flytta på vart man än ska sitta. När man sitter och äter ute på terrassen blir det stekhett då vi har den mot söder och man blir alltid bländad så något ljust och luftigt segel eller dylikt hade ju varit toppen men undrar om det håller, eller ska man sikta in sig på terrassmarkis som dessa typ? Det blåser ju rejält här på Öland så det måste hålla för vinden också. Har ni nåt bra tips så hojta! 😛

altan_öland
Såhär brukar det se ut på vår terrass men tältet där vi brukar sitta och äta klarar inte av nån storm direkt så det är helt uteslutet i år.

kryddburken_teakmöbler
Det blir en vindtunneleffekt och allt ligger nere i en stor hög så fort det blåser lite kraftigare. 😉 Mysigt när det är vindstilla men det är inte ofta…

3 läckra frukosttallrikar

Frukosttips

Nu en period har jag tänkt befinna mig rätt långt ifrån datorn, så därför får du några av mina favoriträtter i repris.

Jag får många frågor vad man kan äta till frukost när man äter LCHF.

När inte vanliga mackor med o’boy, fil och flingor eller havregrynsgröt med sylt fungerar pga högt kolhydratinnehåll och gluten.

De var alla standardval hemma hos mig tills för 6 år sen, då jag gick över till att äta betydligt mindre socker och stärkelse och ta bort gluten helt ur min mat.

Här kan du läsa lite mer om vad den här kostomläggningen betytt för min hälsa, i helgen skrev jag ett gästinlägg inne på Swedish Paleo.

Själv äter jag numer oftast nötfrukost men ibland blir det en lite kraftigare brunch om jag ska iväg nånstans på förmiddagen och det kan dröja länge till middag.

Här får du tre av de frukostar jag tycker bäst om, de går förstås lika fint att äta till en lättare middag.

Örtsallad med kiwi till stekt bacon och ägg 2 port

2 dl späda salladsdblad

1 kiwi

½ dl persiljeblad

½ dl citronmelissblad

Några skivor gurka

Ett par cocktailtomater

Avocadoolja eller olivolja

Granatäppelvinäger eller äppelcidervinäger

Lägg salladen och örterna i en bunke. Skär gurka, tomater och kiwi i mindre bitar.

Blanda försiktigt  ner i salladen och ringla generöst med olja och vinäger över.

Stek varmrökt bacon i bitar så det får lite färg, här får du avgöra själv hur mycket du vill ha.

Gör fördjupningar i baconet och knäck ner ägg och stek färdigt på lite svagare värme.

Vill du ha salladen lite matigare så smula över 50 g get- eller fårost. Lite nötter och pumpafrön ger fint tuggmotstånd.

Den här typen av sallad är också mycket god och mättande tillbehör till middagens kött, fågel eller fisk.

Bra nu när vi går mot vår och vinterns kokta och stekta grönsaker inte känns lika lockande längre.

Fyllda laxrullar med äggsmör 2 port

6 skivor kallrökt lax

2 mjukkokta ägg

2 msk riven pepparrot

50 gr mjukt smör

Lite salt och peppar

Hacka äggen och blanda försiktigt med pepparroten och smöret.

Smaka av med lite salt och peppar, tänk på att laxen är rätt salt i sig.

Lägg laxskivorna på en skärbräda. Fördela fyllningen jämnt på ena halvan, rulla ihop skivorna.

Servera på en salladsbädd, garnera med lite tunna äppelklyftor, paprika, tomat, citron och bladpersilja.

Ringla kallpressad olivolja och pressa lite citron över salladen.

Keso- och fröplättar 1 port

1 ägg

2 msk keso

2 msk grädde

1 msk psylliumfrön

1 msk fibrex eller pofiber

1 msk sesamfrön

1 msk linfrö

Salt

Smör till stekning

Vispa samman ägg, keso, salt och grädde. Rör ner alla frön och fibrex eller pofiber.

Låt smeten svälla en halv timme. Rör om väl och smaka av om den är lagom salt.

Grädda tre plättar i brynt smör, några minuter på varje sida.

Servera med bär, crème fraiche eller kokosgrädde.

Birgitta Höglunds nötfrukost

Min nötfrukost, klicka på bilden så kommer du till receptet…


Gomorron fredag!

frukost_grapefrukt
Gomorron alla fina läsare! ♥
Äntligen helg igen och vi laddar upp denna dag med en rejäl grötfrukost! Vi har en riktigt spännande helg framför oss, mycket tårtor och överraskningar ska det bli. Ni ska självklart få veta och se senare. ;-)

Grötfrukost ja! Här hemma älskar barnen gröt och jag tycker den blir allra godast om man kokar den i mjölk istället för vatten och sen sötar med färska bär och honung. Slurp så är tallrikarna tomma och energin på topp igen! :-P

Vad har ni för planer för kvällen då? Nåt gott tips till dessert kanske?
Vi ska grilla ikväll, första gången på länge, (förutom grillad korv då) Jag har lagt in en massa gott kött i marinad, ska röra ihop ett gott kryddsmör och klura ut vad vi ska ha till också, men först en kopp kaffe och nyhetsmorgon.
Önskar er alla en riktigt härlig fredag!

frukost_tgif_fredag

havregrynsgröt_mjölkkokt_blåbär

frukost_limpsmörgås

Njutbar brunch med näringsberäkning

Färgglad brunch

Nu är det sportlov för många i de norra delarna av landet. Inte mycket snö just nu, men det ska komma mer närmsta dagarna.

Den här frukosten innehåller mycket nyttiga fetter, bra med proteiner men väldigt lite kolhydrater.

En perfekt start på en dag med uteaktiviteter, den mättar riktigt länge.

Nedanför inlägget har jag lagt ut det ungefärliga näringsvärdet på min brunch, en del råvaror fanns inte med så då har jag lagt till en likvärdig.

Siffrorna från Livsmedelsverkets databas har jag kopierat från Minmat.net.

Som du kan se så innehåller min brunch väldigt lite kolhydrater, trots att jag har både paprika, mandel, kaviar och en liten dessert till.

Något som många tror inte fungerar när man äter LCHF.

Det är så mycket nyttiga ämnen, vitaminer, mineraler och antioxidanter som vi får i oss via grönsaker, bär, mandel och nötter.

Så då kan det vara bra att veta att det kan ingå i den dagliga maten utan att det ger för mycket kolhydrater.

Hemma äter jag som vanligt nötfrukost, men när jag på helgerna sover över hos mamma blir det sovmorgon.

Hon har inte så mycket aptit på morgonen, där äter vi istället brunch.

Mamma äter alltid bara två ägg till frukost, men jag tar lite mer på min tallrik.

Hon får riktigt fina ägg levererade direkt hem till dörren, en mycket uppskattad service som bidrar till att hon mår gott trots en hel del sjukdomar.

Brunch

1 burk Mästarmakrill från Abba 110 g

2 skivor ost

2 kokta ägg

Paprika

Mandel

Kaviar

Gröna blad

Avocadoolja

Jag lägger ner de kylskåpskalla äggen i kokande vatten och så får de koka i 5 minuter. Då blir gulan perfekt krämig, tycker jag.

Strimla lite sallad och paprika, ringla kallpressad avocadoolja eller olivolja över.

En klick kaviar är gott till ägget, gärna med lite smör eller majonnäs på sidan om.

Smöret glömde jag tyvärr lägga på innan jag tog bilden, men det äter jag alltid till äggen.

En liten dessert blir det ofta när jag är hos mamma. Smetana med lingon och kanel, serverat i en liten äggkopp som jag fått efter mormor.

.:Dagens Mat:.
Energi kcal: 889,45 Energi kJ: 3718,45
Proteiner: 44,82 Fiber: 2,51
Kolhydrater: 6,20 Vatten: 240,23
Alkohol: 0,00
Fetter:
Fett: 76,53 Kolesterol: 683,65
E-mättade: 32,47 Mättade: 26,57
F-mättade: 10,44
Vitaminer:
A: 545,80 B1: 0,32
B2: 1,03 B3: 8,15
B6: 0,55 B9: 105,40
B12: 8,94 C: 31,75
D: 4,77 E: 9,69
Mineraler:
Fosfor: 770,60 Järn: 5,17
Kalcium: 342,10 Kalium: 779,90
Magnesium: 115,10 Natrium: 642,65
Selen: 76,45 Zink: 4,00
110Gram Makrillfilé konserv i tomatsås
140Gram Ägg kokt
25Gram Ost hårdost 31% fett
15Gram Isbergssallat
20Gram Sötmandel torkad
15Gram Smör 80% fett
15Gram Paprika gul
10Gram Olivolja
15Gram Crème fraiche 34% fett
10Gram Lingon

Banansmoothies med havre och linfrö

banansmoothies_smoothies_banan_linfrön_havregryn
Nyttiga, mättande smoothies kan man aldrig få för mycket av. Här ett probiotika-recept med både havre och linfrö, samt yoghurt, banan och honung. Så vansinnigt gott och man står sig mätt länge. Perfekt som mellanmål eller kvällsmål före läggdags och dessutom bra för lilla magen! ;-)

2 port
Det här behöver du : 
0,5 l yoghurt
3 bananer
2 msk havregryn
1 msk linfrön
ev. flytande honung

GÖR SÅHÄR : 
Mixa alla ingredienser i en blender eller med stavmixer. Häll upp i två glad, söta ev. med flytande honung.

smoothies_banan_linfrö_recept

Chiapudding med jordgubbar

chiapudding_chiafrön
Superfröet CHIA är nytt hemma hos oss men kommer absolut att inhandlas fler gånger. Ett litet frö så fullt av nyttigheter för kroppen, Ser ut som små fågelfrön och luktar faktiskt så också, såna där långa stänger som man hänger i fågelburar – så luktar dom! ;-)

Fröet är som en liten boost för kroppen och innehåller hela ÅTTA gånger mer omega 3 är vad lax gör!! :-P  Ett fiberrikt tillskott med massor av nyttigheter att variera i vardagen. Använd chiafröna som här i en pudding, eller torra i musli, i bröd, strö över sallad, i smoothies, juicer etc. Man får se till att smaksätta puddingen för annars smaker det inte så mycket, använd tex. kanel, vanilj, kakao, kardemumma etc…När man blötlägger fröna i t ex. mandelmjölk sväller dom något och bildar en hinna som gelé runtom men smakar inte så mycket som sagt om man inte tillsätter extra kryddor.

Jag köpte en förpackning från Risentas sortiment, ganska dyrt; 170 gram för nästan 40kr men man behöver ju inte så mycket då det är drygt. Här har jag gjort en enkel chiapudding med lite vanilj och blandat i jordgubbar. Supergott och supernyttigt! :-P

1 port
Det här behöver du : 
2 dl mandelmjölk
3 msk chiafrön
½ tsk vaniljpulver

GÖR SÅHÄR : 
Använd med fördel en liten shaker med lock. Häll i alla ingredienser, på med locket och skaka om ordentligt. Låt stå över natten i kylskåpet.