Banoffee glasstårta

banoffee_glasstårta
Desserten vi hade på nyår var denna glasstårta. En banoffee-paj-glasstårta. ;-) Det fungerar alldeles ypperligt att göra glasstårta av pajen. Jag har använt mig av vanlig digestivebotten, gjort en 3-minutersglass med grädde och kondenserad mjölk och på detta karamellsås, bananer, grädde och daim. Hur gott som helst! :-P

Botten :
12 st digestivekex
50 gram smör
Glassen :
5 dl vispgrädde
1 burk kondenserad, sötad mjölk (inte kokt eller karamelliserad)
Topping :
1 burk karamelliserad mjölk (kolasås)
2 dl grädde
1 dubbeldaim

GÖR SÅHÄR :
Mixa digestivekexen med smält smör och tryck ut i en rund springform ca 25cm i diam.
Vispa grädden till glassen och rör ihop med den kondenserade mjölken. Slå över digestivebottnen. Täck med plastfolie och ställ in i frysen tills den ska ätas.

Före servering, bred på karamelliserad mjölk och skivade bananer. Toppa med vispad grädde och krossad daim.

glasstårta_banoffe_paj

glasstårta_banoffee

nyårsdrinkar_pommac
J
olines tjusiga nyårsdrinkar som vi skålade in tolvslaget med. Massor med jordgubbar, kiwi, citron och lime och Pommac förstås! :-P

Chokladtårta med körsbär

Här blir det lite mer kolhydrater av chokladen och körsbären (runt 13 gram per 100 g för körsbär) så var försiktiga.
Använder du 70% choklad uteslut helt sötningen, och då får det utgå en varning för väldigt hög kolhydratshalt.

©2013 MariannAndersson

Ingredienser för Chokladtårtan med körsbär:

100 gram mörk choklad, gärna 90% Lindt (14 gram kh 100 gram)eller råchoklad
100 gram osaltat smör
4 ägg
2-3 msk bakery+ sötning om du använder 90% choklad eller råchoklad
0,5 tsk vaniljpulver
0,5 dl kokosnötsmjöl
ca 2 dl halverade och urkärnade färska eller frysta körsbär (använder du frysta ca 225 g, 8 gram kolhydrater per 100 gram)

Chokladglasyr:
100 gram mörk choklad, gärna 90% Lindt (14 gram kh per 100 gram) eller råchoklad
1 dl vispgrädde
2-3 msk Bakery+ sötning om du använder 90% eller råchoklad
20 gram mycket mjukt osaltat smör

Gör så här:
Smält choklad och smör tillsammans i kastrull på låg värme.
Vispa  ägg och sötning fluffigt. Blanda ner choklad- och smörblandningen i äggsmeten. Blanda ner kokosmjölet och vaniljen. Vänd i körsbären och häll smeten i en smord och bröad (pofiber) form med löstagbar kant eller kläm fast ett bakplåtspapper, formen ca 22 cm i diameter.
Grädda mitt i ugnen 175 grader i 20–25 min. Låt kakan svalna helt.
Glasyr: Hacka chokladen. Koka upp grädden. Häll grädden över chokladen och ta i sötning och rör tills chokladen smält. Rör i smöret. Låt glasyren svalna och bred sedan ut den över tårtan. Pudra ev tårtan med kakao och garnera med körsbär.
Servera med glass eller vispad grädde.

Tips: För en festlig och lyxig Chokladtårta låt de halverade körsbären marineras i några timmar i en liten skvätt konjak (2 msk) innan det hela får komma ner i chokladsmeten.

 

 

 

 

Ris a la malta med hallonsås

ris_a_la_malta_hallonsås
10 dagar kvar till julafton. Det är verkligen en härlig tid vi har nu. Igår firades lucia på skolan där Joline var årets lucia. Hon var så stolt och hade övat så mycket och en smula nervös på morgonen men allt gick så bra så. ♥

Det var så vackert och duktiga var dom med både sånger och dikter. Dom lussade även på mitt gamla jobb på Soldalen och för flyktningbarnen så hela tre tåg igår och ett nästa vecka väntar.

Kvällen gick i lugnets tecken, vi gjorde lite fler julklappar (julgodis) och lagade till hasselbackspotatis med fläskfilé och bearnaisesås. Det blev filmkväll i soffan med julklassikern ”Ensam hemma” och ris a la malta. En alldeles överträffligt bra fredag och avslut på veckan.

Idag pysslar vi på här inne för att senare ikväll gå på vårt årliga julbord, denna gång på Halltorps gästgiveri, men innan dess vill jag förstås dela med mig av den godaste efterrätten i jultid; Ris a la maltan! :-P

Hallonsåsen gjorde av gelén jag fick från ”Butik Solrosen”, spädde ut den med en gnutta vatten, värmde på och slog sen över maltan… Vansinnigt gott blev det!

4 port
Det här behöver du : 
500 gram risgrynsgröt
2½ dl lättvispad grädde
1 tsk vaniljsocker

GÖR SÅHÄR : 
Blanda ihop risgrynsgröten med den lättvispade grädden och vaniljsockret. Servera med hallonsylt eller gelé lätt uppvärmd med lite vatten för mer ”såsig” konsistens.

Risgrynsgröt 6 port :
2½ dl grötris
5 dl vatten
½ tsk salt
ca 1 liter mjölk
En klick smör
1 tsk vaniljsocker

GÖR SÅHÄR :
Mät upp riset och vattnet i en kastrull och låt koka upp. Sänk värmen och låt småkoka ca 10 min. Slå på mjölken och fortsätta småkoka på låg värme ca 45 min – 1 timme. Rör om väl med träslev då & då. När gröten tjocknat dra av från spisen. Rör ner en klick smör och vaniljsocker. Slå ev. på lite mer mjölk om du inte vill ha den så tjock.

Kladdkaka – utan krusiduller

kladdkaka
Den är väldigt bortglömd här hemma måste jag erkänna, och inte heller så ofta jag gör en ren, klassisk kladdkaka utan krånglar ofta till det med extra choklad, nötter eller annan topping men här är den – den absolut godaste, enkla, snabba röra-ihop-i-kastrull-kladdkakan!

Dom här bitarna hade jag i frysen och det är faktiskt de goooodaste när dom är lite halvtinad och extra hårda och sega. Fluffigt vispad grädde och några physalis… Så gott, gott, gott! :-P

Det här behöver du : 
150 gram smör
3 dl strösocker
1 dl kakao
3 msk vaniljsocker
2 ägg
2 dl vetemjöl

GÖR SÅHÄR : 
Smält smöret i en kastrull. Ta kastrullen från värmen och rör ner socker, kakao, vaniljsocker. Tillsätt äggen ett i taget under omrörning och sist av allt vetemjölet. Häll smeten i en smord rund form ca 24cm i diam. (gärna med löstagbar kant) Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 min i 175 grader. Ta ut kakan och täck med plastfolie och låt svalna i kylskåpet eller om du har ett kallt uterum/matkällare.

 

 

Dajmglasstårta

daimglasstårta_daim_glass_tårta_glasstårta
Idag har jag gjort något som jag inte trodde jag skulle göra på många, många, måååånga år… Jag trodde nog egentligen aldrig att dagen skulle komma men det var ödet som flätades samman med min väg och jag har inombords bestämt mig i en stor hjärtefråga.

En liten felande pusselbit av mitt hjärta är på väg att sätta sig på plats… Tror jag!
Jag är så vansinnigt glad, förvirrad, en smula sentimental och så förväntansfull! Jag LOVAR att berätta hur mycket som helst om allt detta kryptiska bara jag fått ner fötterna på jorden och onsdag nästa vecka har passerat. ;-)

Lite svårt att koncentrera mig men jag ska ändå bjuda på en god glasstårta som hör sommarvärmen till.
En enkel 3-minuters glass, ett paket dajm, lite maränger och jordgubbar så har vi en väldigt god dessert till middagsbjudning eller bara som gofika en lat sommardag!

Vaniljglass (3-minutersglass med kondenserad mjölk)
Det här behöver du : 

5 dl vispgrädde
1 burk sötad, kondenserad mjölk (ca 400 g)
1 vaniljstång
2 rejäla nävar maränger
1 förp dubbeldajm
Jordgubbar

GÖR SÅHÄR : 
Vispa grädden till mjuka toppar.
Öppna burken med kondenserad mjölk, och rör ihop med grädden och skrapa ur fröna från en vaniljstång. Tillsätt smulade maränger och hackad dajm. Häll smeten i en rund springform med löstagbar kant eller en rund form täck med plastfolie och frys 5-6 timmar.
Ta fram ca 30-40 min före servering, vänd upp&ner på ett fat och låt tina något i kylen. Servera med jordgubbar och extra krossad dajm på toppen.

 

 

 

Körsbärspannacotta

körsbärspannacotta_körsbär_cherry_pannacotta
Dagarna rusar verkligen fram nu. Juli är snart slut, Nicke har en veckas semester kvar och idag är det lillsyrran som fyller 20 år och det ska firas. ;-) Vi ska träffas hela familjen och gå ut och äta tillsammans i Borgholm senare ikväll, men innan det lite förfest med presenter o tårta hemma hos hennes pappa.

Dagens recept blir en läskande pannacotta med härlig smak av körsbär. Fortsätt frossa i frukter och bär, snart är även dom slut så passa på nu medan det finns. Jag har både syltat och saftat, kokat krämer, bakat pajer och rutor och kompotter och fryst ner. Körsbär går dessutom utmärkt att frysa ner hela om man inte orkar rensa och kärna ur alla samtidigt. :-P

4 port
Det här behöver du : 
3½ dl grädde
2 msk körsbärssirap
1 dl gelésocker

GÖR SÅHÄR : 
Blanda grädde, körsbärssirap och gelésocker och i en kastrull. Vispa ihop allting och låt koka upp. Stäng av plattan och låt koka bara ½ minut. Häll upp pannacottan i formarna. Ställ i kylskåpet och låt stelna minst 3 timmar.

Körsbärssirap : 
1 dl mörka körsbär/bigarråer
2 msk socker
1 dl msk vatten

GÖR SÅHÄR : 
Kärna ur körsbären och mosa till dom lite. Häll körsbär + kärnorna i en kastrull tillsammans med socker och vattnet. Kärnorna ger extra smak så låt dom koka med. Koka på svag värme tills ca hälften av vätskan återstår. Sila allt genom en finmaskig sil, släng sedan bär och kärnor och du har en liten mängd körsbärssirap till pannacotta.

koka_pannacotta_gelesocker_körsbärspannacotta
Pannacottan bubblar upp. Med gelésocker behöver du bara koka ½ minut, sen är den färdigt att hällas upp.

pannacotta_körsbärspannacotta
Servera med en lite syrligare körsbärskompott på toppen som bryter av det söta i pannacottan.

 

Körsbärspaj med creme fraiche

körsbärspaj
Det råder knappast nån brist på fantasi när man ska bjuda på dessert sommartid. Färska bär med glass är oftast det enkla och goda och passar ju till allt! Men självklart vill vi ju ta tillvara genom att safta och sylta och göra goda bakverk av all härlig frukt och bär också.

Det här är mitt klassiska recept på små minipajer, alltid samma pajdeg och fyllning med creme fraiche, ägg och socker. Bär och frukt kan du variera precis som du vill… Jordgubbar, hallon, persikor, blåbär eller som här körsbär! :-P

8st små minipajer, ca 10 cm i diam
Pajdeg : 
125 gram smör
3 dl vetemjöl
1 msk strösocker
2 msk kallt vatten

GÖR SÅHÄR : 
Mät upp smör & vetemjöl i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna. Nyp snabbt ihop degen till en boll. Tryck ihop den lätt på mjölat underlag och kavla ut den ca 0,5 cm tjock. Ta ut rundlar lite större än tarteletteformar. Tryck ut pajdegen lätt i alla formar och nyp bort överflödig deg runt kanten högst upp. Överbliven deg kavlar jag ut och använder till galler sen. Ställ formarna på en bricka och täck med plastfolié. Ställ in i kylskåpet ca 30 min.

Fyllning : 
500 gram färska urkärnade körsbär + ½ dl florsocker

Creme fraichefyllning : 
1 ägg
2 dl creme fraiche
1 dl strösocker

GÖR SÅHÄR :
Blanda körsbären med florsockret, fördela i formarna. Rör ihop creme fraiche-fyllningen i en bunke. Slå smeten i pajformarna. Grädda i 175 grader ca 30-40 min.

körspaj_dessertpaj_minipajer_körsbär_bär

paj_dessertpaj_körsbärspaj

minipaj_körsbärspaj

körsbärpaj_dessertpaj_bärpaj

 

Fluffiga bananpannkakor

bananpannkakor_recept_krabbelurer_banankrabbelurer
När allt kommer omkring så är söndagar ofantligt sköna och avkopplande bara man har det i huvudet från början när man vaknar.

Idag har dagen bestått av frågor som ”ska vi/ska vi inte?!” ”Hur blir de nu?” ”Hur blir det inte?!” ”Har du fått något svar?!” ”Inte??!” osv osv…

Med lösa boliner om en planerad bilresa, folk som inte kan hålla sig anträffbara och en dag som inte gått att planera en minut i stöten så går min hjärna in i något slags fullständigt kaos och zombietillstånd på samma gång… Jag vet varken ut eller in!

Jag blir totalt paralyserad och får inget vettigt gjort alls… Jag är kanske ensam om detta men det må då så vara…

Sent på eftermiddagen så var det hur som haver bestämt att vi blir hemma men då var ju allt redan ”bananas” i mitt huvud! ;-) Det är dock bättre nu och äntligen har jag ro i kroppen att slappna av och få ner några rader här och svara på lite mail.

Förutom detta så är det faktiskt Max födelsedag idag!
HURRA HURRA HURRA HURRA!!

Han är inte hos oss denna veckan utan hos sin mamma så vi får hurra på avstånd och fira när han kommer på fredag igen och detta är precis vad jag hade tänkt ut till vår fina pannkaks-älskande Max som idag fyller 13 år! :-P

Receptet på dessa bananpannkakor är kort och gott ett vanligt ”krabbelur-recept” fast med bananer, och som hör sommaren till; servera med de färska frukter och bär du kan hitta, lite honung och pudersnö! :-P

ca 15 st
Det här behöver du :
1½ dl strösocker
3 ägg
3 dl mjölk
5 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
3 tsk vaniljsocker
3-4 mogna, mosade bananer

GÖR SÅHÄR :
Vispa ägg och socker för hand till en jämn smet. Blanda ner övriga ingredienser. Rör om tills smeten är jämn och slät. Stek pannkakorna i smör på medelvärme. Servera med färsk frukt, en klick yoghurt, grädde, glass etc.

pananpannkakor_bananplättar_krabbelurer_banan

För fler recept med bananer, klicka HÄR!

Recept på krabbelurer, klicka HÄR och HÄR!

banan_pannkakor_krabbelurer_recept_bananpannkakor

3-rätters för två under 300kr!

trerätters
Här kommer hela menyn på den 3-rätters jag lagade till syrran och hennes kompis häromdan. Somrigt, gott, glassigt och billigt! Nedan ser ni inköpslistan och de som jag använt mig av från skafferi/kyl/odlat som man brukar ha hemma. Ett plus för den billiga menyn är att det blir hela 8 st små cheesecake, ifall man nu skulle råka bli sugen på fler… ;-)

Förrätt
Grillad bruschetta med marinerade tomater/jordgubbar och mozzarella
~
Varmrätt
Pasta gorgonzola med sommarprimörer
~
Dessert
Frozen cheesecake med jordgubbar

Inköpslista :
Ciabatta ca 15 :-
2 förp mozarella ca 30 :-
1 liter jordgubbar ca 35 :-
150 gram gorgonzola ca 60 :-
5 dl grädde ca 20 :-
200 gram philadelphiaost ca 20 :-
Digestivekex ca 15 :-
Flytande honung ca 30 :-
Crema di balsamico ca 30 :-
Paprika ca 10 :-
Summa : 265 kr

Hemma i skafferiet/odlat :
Smör
Olivolja
Vitvinsvinäger
Basilika
Timjan
Tagliatelle
Salladslök
Späda morötter
Ägg
Strösocker
Vaniljsocker
Maizenamjöl
Salt & peppar

Det här med att laga mat med en satt budget är roligt tycker jag.
För något år sen publicerade jag ett inlägg, strået vassare än detta och då lagades
3-rätters för under 100 kronor, lite mer husmanstil dock!
Kolla in det HÄR >>

Se även meny och recept på 3-rätter för under 200 kronor HÄR >>

förrätt_bruschetta_tomat_jordgubbar_mozarella
Grillad bruschetta med marinerade tomater/jordgubbar och mozzarella. Recept HÄR!

pasta_gorgonzola
Pasta gorgonzola med sommarprimörer. Recept HÄR!

cheesecake_mini_pajform
Frozen cheesecake med jordgubbar. Här får du dessutom 8 st mini cheesecake. Recept HÄR!

Frozen cheesecake i små pajformer

cheesecake_mini_pajform
En frusen, glassig dessert i sommartider med jordgubbar på toppen kan inte bli fel! :-P Jag valde att göra cheesecake i små pajformar med löstagbar botten, blir lite festligare att serva så tycker jag!

Den klassiska ”frozen cheesecake” med philadelphiaost är verkligen krämig, len och bara smälter i munnen. Det kan tyckas som många moment men resultat blir såååå gott så låt dig inte skrämmas av det. Det är egentligen bara två bunkar och ägg som ska delas och vispas och sen rörs allt ihop.

MEN, vill du fuska och ändå få en glassig dessert så prova att vispa 2½ dl grädde och rör ner en halv burk kondenserad mjölk, häll i formar och in i frysen – busenkelt och minst lika gott! ;-)

Här kommer dock receptet på riktig frozen cheesecake;

8 små minicheesecake
Det här behöver du :
10 digestivekex
30 gram smält smör

smet 1 :
3 äggulor
2 dl strösocker
200 gram philadelfiaost
2 tsk vaniljsocker

smet 2 :
3 äggvitor
3 dl grädde

GÖR SÅHÄR :
Krossa digestivekexen i påse eller i matberedare. Tillsätt smält smör och blanda runt. Fördela smulorna i 8 små pajformer. Jag har använt miniformar med löstagbar bottenplatta. Tryck ut allt slätt och fint.

Rör ihop smet 1; äggulor med socker, vaniljsocker och philadelfiaosten i en skål.

Blanda sedan mset 2; äggvitor och grädde i  en annan skål och vispa till ungefär samma konsistens som när du ska spritsa grädde.

Rör sedan ner smeten med äggulorna och blanda försiktigt med en slickepott.

Fördela smeten i pajformerna. Ställ i frysen minst 2 timmar. Ta fram i god tid före servering så glassen hinner tina. Dekorera med jordgubbar.

cheesecake_frozen_digetivekex

frozen_cheesecake_pajform

jordgubbar

frozen_cheesecake

cheesecake_recept
Du kan också göra cheesecake i en stor rund springform, se recept och bilder HÄR!