Banoffee glasstårta

banoffee_glasstårta
Desserten vi hade på nyår var denna glasstårta. En banoffee-paj-glasstårta. ;-) Det fungerar alldeles ypperligt att göra glasstårta av pajen. Jag har använt mig av vanlig digestivebotten, gjort en 3-minutersglass med grädde och kondenserad mjölk och på detta karamellsås, bananer, grädde och daim. Hur gott som helst! :-P

Botten :
12 st digestivekex
50 gram smör
Glassen :
5 dl vispgrädde
1 burk kondenserad, sötad mjölk (inte kokt eller karamelliserad)
Topping :
1 burk karamelliserad mjölk (kolasås)
2 dl grädde
1 dubbeldaim

GÖR SÅHÄR :
Mixa digestivekexen med smält smör och tryck ut i en rund springform ca 25cm i diam.
Vispa grädden till glassen och rör ihop med den kondenserade mjölken. Slå över digestivebottnen. Täck med plastfolie och ställ in i frysen tills den ska ätas.

Före servering, bred på karamelliserad mjölk och skivade bananer. Toppa med vispad grädde och krossad daim.

glasstårta_banoffe_paj

glasstårta_banoffee

nyårsdrinkar_pommac
J
olines tjusiga nyårsdrinkar som vi skålade in tolvslaget med. Massor med jordgubbar, kiwi, citron och lime och Pommac förstås! :-P

Stora muffins fyllda med rabarber och banankräm


När jag ändå var i växthuset igår och norpade vindruvor så tog jag lite rabarber också, inte så många men som tillsammans med gamla tråkiga bananer fick bli en fin krämig fyllning till muffins. Smaken på dessa muffins blev riktigt god med bananens mjuka sötma ihop med lite syrligt sting av rabarber, saftiga blev dom också. Men väldigt stora och maffiga, så man kan lätt dela en på två! ;-)

Detta recept ger 20 stora muffins. Krämen på rabarber & banan räcker till det dubbla, 40 muffins så antingen gör du dubbel sats av muffinssmeten eller så frysen du ner fruktkrämen som blir över till ett annat tillfälle.

Du kan också ha den på gröten till frukost eller som en god smaksättare till glass. Men hälften av krämen blir iaf över så gör vad du vill med den, eller halvera receptet med rabarber/banan.

20 st STORA muffins

Torra ingredienser : 
8 dl vetemjöl
4 dl strösocker
4 tsk bakpulver

Blöta ingredienser : 
250 smält smör
4 dl naturell yoghurt
2 stora ägg

Fyllning : 
2 msk rabarber/banankräm på varje

GÖR SÅHÄR : 
Mät upp de torra ingredienserna i en stor skål och rör om väl. Blanda de blöta ingredienserna i en annan skål och rör sedan ner i skålen med de torra. Klicka ut smeten i 20st stora muffinsformar, (ställ dem i muffinsplåt). Klicka ut lite mer än hälften i varje, sedan 2 msk fyllning och sedan 2 msk muffinssmet till uppe på.

Grädda i 175 grader ca 30 min.

Rabarber & banankräm : 
400 gram rabarber skurna i små bitar
4 bananer
knappt 1 dl strösocker
½ dl vatten

GÖR SÅHÄR : 
Låt ingredienserna få koka upp i kastrull och sedan sjuda på svag värme tills rabarberna blivit mjuka. Mixa allt med stavmixer till en slät kräm. Låt svalna något. Använd som fyllning i muffins, smaksättning till glass eller som en ”sylt” till gröten etc.


Rabarber och bananer får småkoka i kastrull tills rabarberna blir mjuka, ca 10 min.


Mixa.


Låt svalna något innan du fyller muffinsarna.


Muffinssmet + fyllning + lite mer smet.


In i ugnen 175 grader ca 30 min.


Färdiga! Stora, fina muffins som mättar gott på strand och utflykt! :-P