Asiatiska kycklingspett med nudlar

nudlar_kycklingspett
Gokväll i stugorna! :-P För det är verkligen stugvärme som gäller igen, det sprakar i brasan i köket och stora snöflingor singlar ner därute och lagom blåsigt också förstås. Mycket växlande väder, önskar bara att om nu snön måste komma igen så kan den väl få ligga kvar och att det fryser på några minusgrader så man slipper detta leriga blaskväder?!?

Det är INTE roligt med hund som rejsar i trehundra på gården och fullkomligt älskar att sladda just i LERAN… Många tassar att torka blir det på en dag. Funderar stark på att införskaffa honom ett par gummistövlar… ;-)

Dagens recept är GOTT! Sådär in i nordens, bombens dögott! Heta kryddiga kycklingspett och mina favoritnudlar med lite extra ”spice”. Simpelt och gott!

Marinad : 
1 dl rapsolja
2 msk kinesisk soya
3 msk sweet chilisås
2 msk flytande honung
1 msk pressad citronsaft
1 tsk D´Elidas chilisås
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk sesamfrön
1 nypa chiliflakes
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Blanda alla ingredienserna till marinaden i en skål. Skär kycklingen i strimlor och låt vänd runt i marinaden ordentligt. Låt stå ca 30 minuter. Trä upp strimlorna på spett och stek i panna på hög värme så de får fin färg. Slå på lite vatten i pannan och marinaden som är kvar. När all vätska kokat in är kycklingspetten klara.

Servera med nudlar som du smaksätter med soya, sweet chilisås, finhackad chili och koriander.

marinad_asiatiska_kycklingspett
Marianden till kycklingen.

kycklingspett_asiatiska
Låt kycklingen marinera ca 30 minuter, trä sedan upp på spett.

kycklingspett_nudlar
Stek på hög värme i panna så de får fin färg. Späd sedan med en skvätt vatten och marinaden som är kvar. När vätskan kokat in är dom klara!

nudlar_kyckling_asiatisk_recept_kycklingspett
Servera med nudlar.

heta_kycklingspett
Blir det kycklingspett över är dom jättegoda att äta kalla också med en dippsås.

nudlar_kycklingspett_asiatisk
Nissin Demae Ramen är dom absolut godaste portionsnudlarna som finns! Här med extra krydda av soyasås, sweet chilisås, chili och koriander.

kycklingspett_recept_marinad
Smaklig spis! :-P

Kyckling-spara!

hel_fryst_kyckling
Januari är en riktig spara-snåla-månad för många, så även för oss. Det gäller att vrida och vända på slantarna och sparsamt mathandla med liten budget. Mina bästa spartips är förstås att planera och även om man inte gör veckomatsedel så är det klokt att skriva upp tänka middagar och inventera både frys och skafferi för att få ut så mycket ”hemifrån” som möjligt. Jag handlar numera alltid på ICA och lusläser reklambladen när dom kommer, lite därefter planerar jag också veckans middagar av matvaror som är extra billiga.

Denna veckan hade jag tänkt göra en stor kycklingsallad med en god dressing men istället för att köpa färska kycklingfiléer så köpte jag två frysta, hela kycklingar. En liten prisjämförelse ser ni nedan… När man ser det svart på vitt är valet ganska enkelt och det blir ju dessutom mycket godare när man tillagar hel kyckling och benar ur själv. Alla smaker finns där och man betalar inte heller för onödiga tillsatser som sprutas in och förstorar upp filéerna för att de sen i stekpannan ska krympa ihop… Nä! Köp hel kyckling, fryst eller färsk är mitt råd. ;-)

30 kr/kg för hel fryst
45 kr/kg för hel färsk
80kr/kg för frysta filéer
140kr/kg för färska filéer

hel_kyckling
När jag tillagar hel kyckling i ugn rör jag ihop vanlig rapsolja med kryddor; malen paprika, grillkrydda, cayenne, svartpeppar, lite tomatpuré, lite pressad citron, flytande honung och soya och penslar kycklingarna med. Låter dom tillagas ca 1½ timme i 150 grader och vänder på dom en gång och penslar lite till. Busenkelt! :-P

Kyckling-spara!

hel_fryst_kyckling
Januari är en riktig spara-snåla-månad för många, så även för oss. Det gäller att vrida och vända på slantarna och sparsamt mathandla med liten budget. Mina bästa spartips är förstås att planera och även om man inte gör veckomatsedel så är det klokt att skriva upp tänka middagar och inventera både frys och skafferi för att få ut så mycket ”hemifrån” som möjligt. Jag handlar numera alltid på ICA och lusläser reklambladen när dom kommer, lite därefter planerar jag också veckans middagar av matvaror som är extra billiga.

Denna veckan hade jag tänkt göra en stor kycklingsallad med en god dressing men istället för att köpa färska kycklingfiléer så köpte jag två frysta, hela kycklingar. En liten prisjämförelse ser ni nedan… När man ser det svart på vitt är valet ganska enkelt och det blir ju dessutom mycket godare när man tillagar hel kyckling och benar ur själv. Alla smaker finns där och man betalar inte heller för onödiga tillsatser som sprutas in och förstorar upp filéerna för att de sen i stekpannan ska krympa ihop… Nä! Köp hel kyckling, fryst eller färsk är mitt råd. ;-)

30 kr/kg för hel fryst
45 kr/kg för hel färsk
80kr/kg för frysta filéer
140kr/kg för färska filéer

hel_kyckling
När jag tillagar hel kyckling i ugn rör jag ihop vanlig rapsolja med kryddor; malen paprika, grillkrydda, cayenne, svartpeppar, lite tomatpuré, lite pressad citron, flytande honung och soya och penslar kycklingarna med. Låter dom tillagas ca 1½ timme i 150 grader och vänder på dom en gång och penslar lite till. Busenkelt! :-P

Biff Greta

biff_greta_recept
Ett recept jag ser att jag missat lägga upp är denna Biff Greta.

Biff Rydberg menar jag tänker ni? Men nej! – Det är en Biff Greta faktiskt som härstammar från stadshotellet i Karlstad där den ofta serverades som vickning framåt småtimmarna men fanns aldrig med på menyn. Namnet Greta kom från krögaren Fredrik Odéns hustru. Vad som skiljer Greta från Rydberg är köttet. Från första början skrapades oxfilé och rätten tillagades som en omelett men inte så ofta numera. Här ska köttet marineras i en stark senap och därefter stekas på hastig i het panna, ja förutom de så är dom väldigt snarlika men jag gillar denna variant bättre.

Köttet, förslagsvis oxfilé eller annat mört nötkött bör vara av god kvalité. Servera med råstekt potatis, stekt lök och en äggula. Bättre kan det inte bli och enligt mig en riktig finmiddag! :-P

4 port
Det här behöver du : 
400 – 500 gram oxfilé
3 msk fransk senap
2 äggulor
Salt och peppar

Råstekt potatis
Stekt gul lök
Äggulor

GÖR SÅHÄR : 
Skär köttet i lite större tärningar. Rör ihop senap med äggulor, salt och peppar. Vänd runt köttet i marinaden. Det kan gärna få marineras ett par timmar i rumstemperatur innan det steks.  Hetta upp en panna med smör och bryn hastigt köttet så det får fin färg. Lägg upp på fat och servera med stekt potatis, hackad persilja, stekt lök och äggula.

Fläskfilégryta med vitt vin och vitlök

fläskfilegryta_vitt_vin
Häromdan gjorde jag en så otroligt god gryta med massa goda smaker, allt för att väcka smaklökarna ett snäpp här hemma. Vitlök ska de va när man är förkyld – massor med vitlök! Det är dock lite svårt att smaka av dock när man knappt har nån näsa kvar men jädrans så gott det blev.

Denna enkla rätt tog mig två timmar i köket att få till, men har man inte ”slow-motion-mode” påkopplat borde det inte ta mer än 30 min. ;-) Tyckte jag var himla duktig i alla fall och det var gott med lite ”riktig” mat efter alla helger, julmat och festmåltider. Jag är något seg med uppdateringarna här just nu, men det känns som vi alla är på bättringsvägen ändå. Peppar, peppar…

Och som Vickan (Matplatsen) skrev till mig på instagram…
- ”Du och dina champinjoner”… :-P
Ja – så är det! Kan inte va utan dom!

4 port
Det här behöver du :
1 fläskfilé ca 450 gram
Smör till stekning
Trocomare örtsalt
Svartpeppar
3 vitlöksklyftor
2½ dl vitt vin
2 små rödlök
1 grön paprika
1 burk hela champinjoner
2 dl grädde
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Putsa fläskfilén och skär i skivor. Hetta upp en stekpanna med smör och bryn fläskfilén så den får fin färg. Krydda med trocomare örtsalt och rikligt med svartpeppar. Pressa över tre vitlöksklyftor och slå på vinet.

Skär lök och paprika i strimlor, dela dom stora champinjonerna men låt dom små vara hela. Tillsätt i grytan.

Slå på grädden och låt koka ihop till en krämig sås, ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar. Servera med ris, pasta, potatis eller en matig sallad.

fläskfile_köttgryta_vitt_vin

Laxpudding på blomkål och nya tag med träningen

Laxpudding på blomkål

Nykomponerad laxpudding och nytt, friskare år

Jag inleder det nya året med en riktigt god laxpudding som jag gjorde flera gånger under hösten.

Så här efter julbordstider brukar det finnas en hel del laxrester att ta hand om, så den här rätten passar ypperligt på det nya året.

I en traditionell laxpudding ingår en hel del potatis. Men i min lågkolhydratvariant passar det utmärkt med kokt blomkål istället.

Laxen kan vara rökt eller gravad, det är en smaksak. Har du båda så blanda, då blir det extra gott.

Receptet är lätt att göra i större format så passa på att göra lite goda matlådor att ta med när jobbet börjar igen.

Gratängen går bra att frysa, men den kan bli lite lösare. Tina den i kyl så håller den formen bättre.

Äter du min typ av lågkolhydratmat under vintern så kommer säkert du också att hålla formen.

Det verkar som min mat är populär hos många i landet, jag har legat på första plats bland hälsobloggarna den här veckan på Blogtoplist.

Tophane, Alanya

Jag och Lennart åker tillbaka till Turkiet idag, för andra perioden av vår vinter-hälsoresa.

På sex veckor hinner det hända en hel del med kroppen, fettet smälter bort sakta men säkert och ersätts av en större muskelmassa.

Jag känner på kläderna att jag blivit slankare av all träning. Konditionen ökar dag för dag, balansen och styrkan i ben och rygg likaså.

Hela hösten har jag promenerat ca 2-3 timmar per dag och gått nerför de 7 trapporna från vår lägenhet varje gång jag gått ut.

Till det här kommer timmen med dagliga mjuka rörelser och egenmassage, som jag hållit på med så gott som varje dag nu i snart 9 år.

Jag började med de rörelserna efter att jag fått min fibromyalgi-diagnos, fick höra av sjukvården att jag inte skulle bli bättre men ville inte lyssna på det örat.

Jag bestämde mig för att satsa på friskvård istället, ett beslut jag aldrig ångrat.

Mina rörelser mjukar upp kroppen ordentligt och har tillsammans med kosten gjort att min kropp håller sig i form och i stort sett värkfri.

Jag hoppas jag kan hjälpa fler att hitta till en bättre hälsa genom att dela med mig av min historia, här kan du läsa mer om min hälsoresa.

Höstens resultat av träningen har lett till att jag nu är peppad att öka på mängden ännu lite till.

Den här gången ska det bli att gå även uppför trapporna då och då, jag har blivit så mycket starkare mot när vi åkte ner i mitten på november.

Förra veckan blev det många och långa promenader i Stockholm, struntade i tunnelbanan utan gick dit jag skulle.

Det blev också en hel del trappgång. Först 115 trappsteg ute upp mot Kungsklippan där vi bor och sen 60 till inne i huset.

Vem behöver gym och trappmaskiner när man kan träna gratis både hemma och ute i det fria ;)

Laxpudding

Bella Buljong från Herbaria

Ekologisk buljong från Herbaria

Laxpudding 2 port

150 g rökt eller gravad lax

½ liter blomkål i små buketter

2 dl majonnäs

2 dl riven ost, jag hade getost

1 dl finhackad dill

2 tsk ekologisk buljong, jag använde Bella Buljong

Salt och peppar

Lägg blomkålen i en kastrull, häll på 1 cm vatten och strö över buljongpulvret.

Lägg på lock och koka i några minuter. Ta av locket och låt vätskan koka in i blomkålen under några minuter till.

Låt svalna och bland med majonnäs och dill. Smaka av med salt och peppar.

Lägg ett lager av blomkålsblandningen i en ugnsfast form. Täck med skivad lax och bred över resten av blomkålen.

Strö ett jämnt täcke av riven ost över och gratinera i 20 minuter på 175º.

Vill du ha en extra proteinrik gratäng så tillsätt två ägg till blomkålsröran.

Grädda då i 40 minuter tills äggstanningen stelnat. Servera med citron och olivolja över en sallad på gröna blad.

Här nedan ser du lite bilder från min favoritstadsdel Tophane i Alanya.

Den äldsta delen av Alanya är en mycket backig stadsdel med smala gränder och trappor, med en bedårande utsikt på köpet.

Här blir det många och långa promenader framöver.

Tophane, Alanya

Tophane, Alanya

Tophane, Alanya


Laxgryta i hummersås

laxgryta_fiskgryta_lax
Hur tänker ni med nyårsmaten?
Vad planerar ni att laga? Har ni menyn klar? Berätta hemskt gärna vad ni tänker äta så blir jag hur glad som helst. :-P Ska försöka orka ta mig till affären imorgon (dunderförkyld o feber va de ja….) och har inte en aning om vad nyårskvällen ska bjuda på.

Jag är också säker på att ni känner mig och mina recept på Kryddburken så några renodlade tips-inlägg besparar jag er. Ni kan istället kika i kategorin med FÖRRÄTTER och TILLTUGG, där finns många små enkla tips på plockmat, snittar, rullar, tandpets-plock och annat gott.

Det jag märker att ni söker extra mycket på just nu är KÖTT.
Viltkött, hjortstek, entrecôte, rådjur, black n´ white, fläskfilé, etc.

Om jag kan tipsa om något riktigt gott så tycker jag att saltbakad entrecôte med rödvinssås är lyxigt och passande till nyår! Detta kött kan du dessutom skjutsa in i ugnen på nyårsaftons morgon eller 3-4 timmar före gästerna kommer om du vill servera köttet varmt. Det tillagar sig helt själv och behöver ingen större omsorg. Lägg mer energi på tillbehör. :-P

Servera med till exempel potatisgratäng, rösti, crusched potatio, potatistårta etc. Alla recept hittar du under kategorin POTATISRÄTTER.

Nu till dagens recept som är nog så gott, krämigt och lyxigt om man vill de. Tycker man inte om hummer som är den klassiska nyårsrätten men gillar smaken, (jaaaa, jag älskar fiskbullar i hummersås) då kan man välja detta alternativ. ;-)

Gyllenbrynt, stekt lax i en sås med hummersoppa, fond, lök och tomater. Det här vill ni inte missa, jag lovar. ;-)

4 port
Det här behöver du :
4 bitar laxfilé
Smör till stekning
Salt och peppar
1 burk a´600 gram Campbells hummersoppa
1 – 2 msk konc hummerfond
1 msk tomatpuré
1 knippe finhackad salladslök
3 färska klyftade plommontomater
1 knippe persilja

GÖR SÅHÄR : 
Hetta upp en stekpanna. Skär laxen i mindre bitar. Brynt i het panna med rikligt med smör så de bara precis får fin färg. Tillsätt resten av ingredienserna och låt grytan koka ihop ca 10 min. Smaka av. Tillsätt ev mer fond, salt och peppar. Servera till en god pasta, ris, eller med potatisstomp.

TIPS! 
Vill man äta denna rätt som en soppa kan man späda ut med vatten och öka på mängden fond en aning.

lax_recept_gryta_fiskgryta_laxgryta
Smaklig måltid! :-P

Juldagar i Stockholm och lyxig lax till middag
Utsikt över Stockholm från Stadshuset

Utsikt över Stockholm från Stadshuset

Julledigt och trevliga jobbmöten

Hoppas ni alla haft en riktigt lugn och skön jul. Efter en något jobbig hemresa på julafton via en överbelastad flygplats i Istanbul så har det varit skönt med några hellediga dagar.

Vi har njutit av lite god julmat, sett på TV, promenerat i ett vintervackert Stockholm och bara njutit julfrid.

På annandagen blev det lite ”jobb” igen. Jag tog tåget till Uppsala för ett möte med Lars Fahlén på PriMaten.

På dagen exakt 3 år sen vårt första möte, då vi provlagade rätter och planerade menyer som sen blev grunden för Sveriges första LCHF/Paleo-restaurang och senare även en delikatessbutik.

PriMaten Deli i SVAVA-gallerian

PriMaten Deli i SVAVA-gallerian

Nu hade vi nya, spännande saker att diskutera, får hoppas de blir verklighet framöver.

Lördagen tillbringade jag på havet, då blev det ett planeringsmöte med vännen Mona från Åland, inför vår kommande hälsoresa till Kreta i april.

Ett morgonkyligt Ålands hav

Ett morgonkyligt Ålands hav

Brunch på M/S Rosella

Brunch på M/S Rosella

Torskrygg och grillad torsktunga med skirat smör, pepparrot, äggrulle och räkor

Torskrygg och grillad torsktunga med skirat smör, pepparrot, äggrulle och räkor

Havtornspannacotta med bärsås

Havtornspannacotta med bärsås

Svanar på flygtur

Svanar på flygtur

M/S Rosella på väg ut från Mariehamn

M/S Rosella på väg ut från Mariehamn

Perfekt att träffas på en båt och smida planer i hytten, med avbrott för god brunch och en ännu godare middag senare på dagen.

Vi kryssade två vändor med M/S Rosella för att hinna med allt det här över en dag.

Mattipset idag blir en god laxrätt som jag lagade på juldagen. Efter receptet följer fler bilder från de senaste dagarna.

Smörstekt lax med svampragu och saffransaioli

Smörstekt lax med svampragu 2 port

2 tjocka skivor lax à 200 g, helst viltfångad

Salt och peppar

2 msk smör

Svampragu 2 port

8 små skogschampinjoner

2 turkisk sivripaprika eller 1 vanlig grön

1 liten, gul lök

1 msk tamarisoja

 1 tsk balsamvinäger

½-1 tsk chiliflingor

Salt

25 g smör

Börja med svampragun eftersom laxen går fort att steka. Skär svampen i fyra delar.

Dela paprikan på längden och ta ut kärnorna. Strimla i bitar. Skär löken i smala klyftor.

Bryn svampen väl i smöret, krydda med salt och chili. Tillsätt lök och paprika, låt fräsa med en stund så de får lite färg.

Häll på soja och vinäger, låt småputtra tills vätskan kokat in.

Bryn under tiden smöret och lägg ner laxen med köttsidan ner. Bryn 1½ minut och krydda med salt och peppar.

Vänd och stek 1½ minut på skinnsidan. Vänd och stek kanterna 1 minut på var sida, krydda under tiden laxen runtom.

Behåll rätt hög värme medan du steker laxen på de fyra sidorna, dra sen från plattan och låt eftersteka någon minut.

På det här sättet får du en lax med rejäl stekyta men som ändå är perfekt stekt inuti, den ska bara precis ha blivit genomstekt.

Servera laxen med en grönsallad på romansallad, bladpersilja och jordgubbar. En bit smör och saffransaioli blev gott och mättande till.

Jag köpte jordgubbar, sallad, persilja, lök och paprika på grönsaksmarknaden i Alanya i tisdags.

En perfekt matsouvenir, jag lägger in påsarna i 5-liters vattendunkar så håller de bra i kappsäcken.

Nedan ser du den goda skinkmacka vi åt på juldagskvällen, på det goda vörtbröd jag bakade innan jul.

Sen blir det lite fler bilder från mina promenader i Stockholm.

Skinkmacka på vörtbröd

Skinkmacka på vörtbröd

Stadshuset i morgonljus

Stadshuset i morgonljus

Utsikt från Norr Mälarstrand i kvällsolen

Utsikt från Norr Mälarstrand i kvällssol

Julskyltningen på NK är alltid en sevärdhet

Julskyltningen på NK är alltid en sevärdhet

En tomte till i väntan på planet i Antalya på julaftons morgon.

En tomte till i väntan på planet i Antalya på julaftons morgon.

God fortsättning och ett Gott Slut!

God fortsättning och ett Gott Slut!


Lucka 24 – Julen i ett nötskal
Tomten provar den turkiska modellen av släde och diskutera julklappsutdelningstaktik med Tomtefar och Tomtemor...

Tomten provar den turkiska modellen av släde och diskuterar julklappsutdelningstaktik med Tomtefar och Tomtemor…

Tomtens bästa semesterbilder

Nu är det slut på Tomtens 24-dagars semesterresa här nere vid Medelhavet.

Idag får du en tillbakablick på alla fina utflyktsbilder vi tagit tillsammans.

Nu väntar mycket jobb över julen så det är hög tid för hemfärd, släden är packad med allehanda julklappar.

I morgon när det brukar vara lucköppning med nummer 24 så har ju Tomten fullt upp med annat, därav har han hela tiden legat en dag i förväg med sina luckor.

Jag och Lennart flyger med upp till Sverige, vi tar en 2-veckors vistelse i snö och kyla innan vi åker tillbaka ner i början på januari.

 Tomten och vi önskar alla en riktigt

<3 God Jul <3

Tomten har anlänt till hamnen i Alanya för 24 dagars semester...

Tomten har anlänt till hamnen i Alanya för 24 dagars semester…

Tomten njuter av solen vid det gamla båtvarvet bakom Röda Tornet

Tomten njuter av solen vid det gamla båtvarvet bakom Röda Tornet…

Tomten gillar också det gröna. Här övar han och Benjamin Syrsa på Ser du stjärnan i det blå...

Tomten gillar också det gröna. Här övar han och Benjamin Syrsa på Ser du stjärnan i det blå…

Tomten spanar in fiskebåtarna i Alanyas hamn...

Tomten spanar in fiskebåtarna i Alanyas hamn…

Tomten gillar också hårda paket...

Tomten gillar också hårda paket…

Tomten vet att man blir snäll av pepparkakor...

Tomten vet att man blir snäll av pepparkakor…

Tomten tar sig en motionsrunda efter provsmak av julkakorna...

Tomten tar sig en motionsrunda efter provsmak av julkakorna…

Tomten har funnit en ny vän...

Tomten har funnit en ny vän…

3e Advent bjöd på ett fantastiskt fint väder. Efter julmarknaden i hamnen var det skönt med lite lugn och ro i solnedgången på Kleopatrastranden...

3e Advent bjöd på ett fantastiskt fint väder. Efter julmarknaden i hamnen var det skönt med lite lugn och ro i solnedgången på Kleopatrastranden…

Tomten ägnar mycket tid åt avkoppling på sin semester...

Tomten ägnar mycket tid åt avkoppling på sin semester…

Tomten njuter av de vackra blommorna i Alanyas parker...

Tomten njuter av de vackra blommorna i Alanyas parker…

Sen blev det en liten lur med Lussekatten...

Sen blev det en liten lur med Lussekatten…

Att fånga dagen, ögonblicket och njuta av här och nu, det är nåt jag och Tomten försöker oss på varje dag...

Att fånga dagen, ögonblicket och njuta av här och nu, det är nåt jag och Tomten försöker oss på varje dag…


Raggmunkar med fläsk och lingon

raggmunk_fläsk
Då var det ny vecka igen och tredje advent har också passerat, det går fort nu!! :-P Sista dagarna innan julafton ska jag handla det sista inför vårt julbord här hemma och några små klappar till ska inhandlas. Granen ska på plats och kläs sen får gärna det där vita glittret börja singla ner från himlen också. ;-)

Apropå JULBORD så efterlyste jag ju recept till att vara med här på Kryddburken och presentera era rätter på julbordet. Tyvärr är det inte många recept inskickade, ni ska få listan här. Jag hoppas fler vill vara med och skicka in så jag sätter lördag som sista dag för inlämning av bilder och recept. Sen gör jag ett inlägg med de jag fått och presenterar julbordet på söndag 4:e advent.
Skicka gärna in mer, läs HÄR hur du gör! Det som hittills inkommit är; 

Kalla julbordet : 

  • Långkokt julskinka i ugn med glutenfri griljering (Marianne)
  • Kräftströmming (Kajomida)
  • Löksill på tre sorters lök (Vardagsmat a la Jess)
  • Havtornssill (Birgitta)

Varma julbordet : 

  • Kåldolmar (Vardagsmat a la Jess)
  • Små julköttbullar (Birgitta)
  • Julfalafel (Sara)

Dessert/godisbordet :

  • Sirapssnittar (Vardagsmat a la Jess)
  • Tomtepudding med hjortron (Birgitta)
  • Knäck med chokladtäcke (Josefine)

Dagens middag från mig blir dessa husmansklassiker, nystekta raggmunkar med fläsk och lingon! :-P

4 port
Det här behöver du :
8 – 10 medelstora potatisar
4 dl mjölk
2 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 ägg
Smör till stekning

GÖR SÅHÄR :
Skala potatisen och riv på finaste sidan av rivjärnet eller motsvarande i hushållsassistenten. Blanda ner den rivna potatis i en stor bunke med mjölken. Då blir inte potatisen missfärgad under tiden man river. Tillsätt mjölet, salt och sist ägget. Blanda om väl om. Stek raggmunkarna i stekpanna två åt gången i lite smör. Medelhög värme. Steker du många åt gången kan du ha ugnsvärmen på ca 60 grader, och förvara raggmunkarna i en ugnsform med aluminiumfolie så håller dom sig varma.