Cappuccino LCHF och medverkan i 4 tidningar

Cappuccino LCHF

Näringsrikt kaffe

Den senaste veckan har jag varit mer eller mindre däckad av en förkylning, för ovanlighetens skull.

Brukar nuförtiden bara bli lite snuvig och hostig nån dag och sen inget mer, men den här gången tog den lite kraftigare med trötthet och huvudvärk.

Jag har ju haft lite mycket på slutet så det här är nog kroppens sätt att säga åt mig att ta det lilla lugna ett tag.

Har ändå kunnat få undan en hel del skrivjobb i veckan, för jag har inte varit så sjuk.

Det blev en researtikel till nästa nummer av Expressens Allt om LCHF och korrekturläsning av två av de kokböcker som kommer ut på engelska i sommar.

Aptiten har dock inte varit på topp, som den brukar. Hade sån huvudvärk en morgon så jag klarade inte ens att få i mig min nötfrukost.

När jag kvicknat till gjorde jag då istället en riktigt god, skummig cappuccino utan mjölk.

Recept på den och bilder och länkar till de tidningar jag varit med i senaste veckorna följer om du klickar på länken nedanför bilden från 100% Östersund, där jag berättade lite om min syn på glutenfritt.

Klicka på bilden så blir den större och lätt att läsa.

Artikel från 100% Östersund

Fetkaffe DeLuxe

Fetkaffe DeLuxe

Cappuccino LCHF 1 port

2 dl starkt, hett kaffe

1 ägg

25 g smör

2 rutor mörk choklad 85%

1 krm mald kardemumma

Häll kaffet och chokladen i en hög mixerskål. Mixa tills chokladen smält.

Tillsätt smör, ägg och kardemumma och mixa tills det blivit skummigt.

Häll upp i din favoritmugg, strö på lite extra kardemumma och njut.

Vill du ha ditt kaffe helt sockerfritt så uteslut den mörka chokladen.

LCHF-magasinet

Här ser du några bilder från senaste LCHF-magasinet som finns ute på Pressbyrån nu.

Du kan också prenumerera här. Du får då 4 mycket läsvärda nummer per år för 200 kr.

I nr 1 kan du läsa Bosse Zackrissons artiklar om mig, Lindha Vikström, Nisse Simonson och fler andra Östersundare som fått en bättre hälsa med LCHF.

LCHF-Deutschland

LCHF-Deutschland fick jag i brevlådan häromdagen, där medverkar jag med olika sorters kryddsmör och majonnäs.

Har du släkt och vänner som pratar tyska så skicka gärna länken till tidningen till dem.

Där kan man också köpa Mats Lindgrens bok Frisk av mat som nyligen utkom på tyska, Gesund durch die richtige Ernährung.

Matkärlek

Jag är också med i tidningen Matkärlek som kom med sitt premiärnummer för 2 veckor sen.

Debuten var mycket lovande, det här är en tidning av hög kvalitet som verkligen håller vad den lovar, matkärleken märks tydligt.

Tidningen innehåller intressanta artiklar om hur mat med få kolhydrater har förändrat de intervjuades liv till det bättre på många olika sätt.

Allt varvat med goda recept och tips som handlar om naturligt god mat.

Matkärlek hittar du i de flesta butiker, den kan du också prenumerera på här för 129 kr för 3 nummer.

Om Nisse Simonson i LCHF-magasinet

Om Nisse Simonson i LCHF-magasinet

Om mig i LCHF-magasinet

LCHF-magasinet

Artikel om mig och mina kokböcker i Matkärlek

Artikel om mig och mina kokböcker i Matkärlek


Bevisat: Äta mycket fett gör att du går ner i vikt.

Smör, olivolja, grädde och bacon är inte farligt. Tvärtom. Fett är det bästa för den som vill gå ned i vikt. Och några samband mellan högt fettintag och hjärt- och kärlsjukdomar existerar inte.

På måndagen presenterades sprängstoff från SBU, Statens beredning för medicinsk utvärdering. Efter två års utredning av 16 000 studier ställer rapporten ”Mat vid fetma” de traditionella råden till överviktiga eller diabetessjuka människor på ända.

Sedan länge har sjukvården i allmänhet gett råd om att undvika fett, i synnerhet mättat, och kalorier. Lågkolhydratkost (LCHF som står för low carb, high fat och faktiskt är en svensk ”uppfinning”) har avfärdats som livsfarligt, humbug och en modediet utan vetenskaplig förankring.

I stället har vården uppmanat diabetiker att äta mycket frukt (=socker) och nyckelhålsmärkta produkter med lite fett men med avsevärda mängder socker eller sötningsmedel, det senare en farlig trigger för den som är sockerberoende.

Rapporten vänder på begreppen och förordar lågkolhydratkost, med mycket fett, som det effektivaste vapnet mot övervikt.

I expertgruppen har suttit ett tiotal läkare, varav flera var skeptiska till högfettskost när arbetet inleddes.

En av dem, som närmast missionerat om mättat fett (smör, grädde, bacon) sedan 2006, är Linköpingsprofessorn Fredrik Nyström, som stundtals dömts ut och hånats i nästan samma utsträckning som LCHF:s ”mamma”, läkare Annica Dahlqvist.

För Fredrik Nyström är rapporten en revansch.

– Absolut. Jag har ju jobbat så länge med detta. Det känns skönt att ha den här vetenskapliga rapporten i ryggen och att skepticism mot lågkolhydratkost försvunnit hos kollegor under arbetets gång. När alla färska vetenskapliga studier radas upp så är resultatet odiskutabelt: vår djupt rotade fettskräck har inget fog! Man blir inte fet av fet mat, lika lite som man får åderförkalkning av kalk eller blir grön av grönsaker.

Nyström har länge förespråkat ett kraftigt minskat intag av kolhydratrika livsmedel, med mycket socker och stärkelse, för att uppnå hälsosamma nivåer av insulin, blodfetter och det goda kolesterolet. Det vill säga bort med socker, potatis, pasta, ris, mjöl, bröd. In med olivolja, nötter, smör, grädde, feta fiskar och kött med fettrand.

– Man lika gärna kan äta smågodis som potatis. Potatis innehåller en hel rad av glukosmolekyler som omvandlas till socker i tarmen. Sådan kost gör att blodsockret och hormonet insulin skjuter i höjden.

I somras kom dessutom en annan studie kring medelhavskost, med mycket omättat fett (olivolja, avocado, nötter), som ingår i SBU-rapportens underlag.

– Den visade att det är farligare att äta lågfettkost än högfettskost. I studien ingick också rådet att dricka vin till medelhavskosten. Jag har länge framhållit att måttligt intag av alkohol är nyttigt och har själv gjort en studie som bekräftat bättre blodfetter av rödvin. Alkohol i måttliga mängder är alltså inte bara okej, utan nyttigt och bra.

Det finns många mantran vi lärt oss tro på som sanningar:

”Kalorier som kalorier, det spelar ingen roll varifrån de kommer.”

”Allt handlar om balansen mellan kalorier in och kalorier ut.”

”Folk är feta för att de inte rör på sig tillräckligt.”

”Frukost är dagens viktigaste mål.”

– Självklart är det inte så. Sådant här nonsens har bara skapat dåligt samvete hos människor med viktproblem. Som om allt skulle handla om att de har dålig karaktär. För många innebär ett stort intag av fett att man blir ordentligt mätt, att man står sig längre och har mindre behov av att äta stup i kvarten. Mätt blir man däremot inte av kalorier från Coca Cola eller nästan fettfri, nyckelhålsmärkt fruktyoghurt med mängder av socker. Visst är motion bra på många sätt, men att lägga om kosten är det som verkligen påverkar vikten.

I rapporten konstateras: ”fysisk aktivitet för personer med fetma har en, om någon, marginell effekt på viktnedgång.”

Men hur är det med frukosten?

– Skippa den om du kan! Det är ett vanebeteende, men kroppen har inget behov av näring direkt vi kliver upp om du ätit mycket fett till middagen dagen före. Man gör socker själv av protein som finns lagrat, och det kostar nog en del kalorier att tillverka detta socker själv, det kan vara en anledning att lågkolhydratkost ger bra viktnedgång. Skippa även mellanmål och alla lightprodukter. Om det var meningen att vi skulle småäta lågfettkost hela dagarna hade vi inte utrustats med en gallblåsa. Om du äter två mål mat om dagen, med lite kolhydrater och mycket bra fett, så står du dig utmärkt. Gör som människorna kring Medelhavet. Nöj dig med en kopp kaffe på morgonen.

En av Sveriges största bloggar, kostdoktorn.se, drivs av läkaren Andreas Eenfeldt. Sedan 2007 är han en ivrig förespråkare av lågkolhydratkost och debattör kring hur diabetiker med rätt kost kraftigt kan minska sitt medicinbehov eller rent av slippa den helt.

– Diabetiker borde tänka på samma sätt som alla andra som får hälsoproblem av viss mat: undvik den. Mindre blodsockerhöjande mat gör att diabetiker behöver mindre blodsockersänkande medicin.

Under måndagen hade han 73 000 besök på sin blogg och han betecknar det som en historisk dag.

– SBU-rapporten utmanar den svenska sjukvården. Det är dags att sluta ge människor med viktproblem och diabetes de råd som nu visar sig vara sämst i test.

Både han och Fredrik Nyström menar att ett paradigmskifte, en vårdrevolution, måste till.

– Livsmedelsverket har ignorerat modern forskning sedan länge, och det påverkar många dietister. Det är mycket bekymmersamt. Vården är närmast skyldig att följa SBU-rapporten, den är att betrakta som ”lag” tills den motbevisas, då den är utgiven av en av våra viktigaste myndigheter. Men hur det ska gå till att vidareutbilda en väldig massa ”hälsovetare” av olika slag till att rekommendera mindre lightprodukter, bröd och pasta, det vet jag faktiskt inte, säger Fredrik Nyström.

Via: http://www.corren.se/ostergotland/fett-ger-fett-smal-midja-6553250-artikel.aspx

5 frågor & svar om LCHF och hälsa

En kostdoktor svarar på 5 frågor om LCHF och hälsan! Frågor som t.e.x ”Varför går inte jag ner i vikt?” eller ”är det bra att vara ständigt i ketos?”

Fråga 1 – LCHF och regulbudna tider?

”Jag läser ofta att man ska äta när man blir hungrig istället för att alltid äta frukost, lunch och så vidare. Men jag trivs med att äta på regelbudna tider. Försämrar det effekten av LCHF?”

-Att ofta äta innan man är hungrig kan tänkas bromsa viktminskningen en aning, men det är knappast något större problem. Prova att äta på de tider som du trivs med och se hur det fungerar. Det går vanligen bra ändå.

Fråga 2 – Jag äter enligt LCHF men går inte ner i vikt!

”Jag är en tjej som är 21 år gammal Jag har kört strikt LCHF sedan oktober 2012 och jag går inte ner ett enda kilo längre. Jag har sammanlagt gått ner 2 kg och gått upp dem och sedan gått ner kilona igen. Jag är nära på att ge upp, men tänkte höra med dig om ett sista råd om vad man kan göra för att börja tappa några kilon. Hjälp!, vill att det ska hända någonting!”

-Strikt LCHF-kost hjälper till att gå ner i vikt tills du når den vikt din kropp tycker är normal, det är förstås inte alltid den vikt man själv vill ha. Har du ännu påtaglig övervikt skulle jag i första hand föreslå att sova tillräckligt och stressa mindre. Skriv ockå gärna ner vad du äter några dagar och posta på ett LCHF-forum på nätet och kolla att du inte missar något. Det kan vidare hjälpa att minska på mejeriprodukter och nötter. Slutligen kan hormonellt smart träning (styrketräning och/eller intervallträning ett par gånger per vecka) vara en bra bonus.

Fråga 3 – Min mens påverkas av LCHF

”Jag är 49 år och har alltid haft långa och rikliga blödningar, har nu gått på LCHF i några omgångar och varje gång har mensen upphört och jag har rejäla svettningar i stället. Första gången trodde jag att det var klimakteriet, men nu när det bara blir när jag äter enligt LCHF undrar jag om jag inte ska äta LCHF, eller om jag gör något fel?”

-Att äta LCHF påverkar hormonbalansen i kroppen och det kan för vissa kvinnor dröja några månader innan mensen stabiliserat sig. Jag har också hört flera som nyligen genomgått övergångsåren, slutat få menstruationer. Det ger också mycket ofta normalisering av mens hos kvinnor med oregelbunden mens på grund av den vanliga hormonstör ingen PCOS. I ditt fall låter det som motsatsen, att ägglossningarna upphör. Möjligen är det ett tillfälle medan kroppen anpassar sig, men jag tror att det verkligen påverkar dig. Du gör antagligen inget fel, tänk bara på att äta dig mätt.

Fråga 4 – Varför går jag inte ner i vikt av LCHF?

”Jag har kört enligt LCHF ett bra tag nu oc trivs med detta Det känns mer som ett levnadssätt än som en bantningen, vilket är bra (när man väl har kommit ner till den vikten man vill stanna på). Problemet är att min vikt har varit den samma väldigt länge nu och jag vill fortfarande gå ner flera kilon. Varje dag äter jag turkisk yoghurt med LCHF-müsli till frukost. TIll lunch brukar jag äta ngot recept från nätet och om det inte det så äter jag det som bjuds på, minus kolhydrater. Jag äter en ”vanlig” portion, storleksmässigt. Efter jobbet, vid 4-tiden äter jag en omelett, eller yoghurt och müsli igen eller liknande. Jag dricker kaffe med lite vispgrädde tre gånger om dagen. På fredagen och lördagen dricker jag oftast några glas vitt vin. Jag tränar 4-5 gånger i veckan och sover 8 timmar varje natt- Varför går jag inte ner i vikt?”

-Det kan finnas många orsaker. Ett hett tips för dig är att testa att minska rejält p yoghurten. Mejeriprodukter som yoghurt, ost och vispgrädde innehåller lite mjölksocker och även mjölkproteinet i dem frisätter en del fettlagrande insulin. Fetare varianter är ett mindre problem än lättprodukter eftersom de mättar bättre, och man därför använder mindre mängd. Men många minskar ytterligare kilon i vikt genom att vara försiktiga med alla mejeriprodukter utöver smör (som är nästan rent fett och saknar detta problem).

Fråga 5 – Är det en fördel att vara i ständig ketos?

”Jag äter strikt LCHF och har en normal vikt och är frisk. Jag undrar om det är en fördel för mig att vara i ständig ketos?”

-Det är antagligen onödigt för dig. Vissa upplever att de mår bra och får bättre koncentrationsförmåga med mera när de befinner sig i ketos. Andra friska och smala mår bättre av lite mer snälla kolhydrater. Har du inga särskilda hälsoskäl att vara i ketos så föreslår jag att du provar dig fram till hur strikt LCHF du trivs bäst med och mår bäst på.

Vad händer med kroppen om du äter 5800 kcal varje dag?

Det vet Sam Feltham. Han har under tre veckor utfört ett expriment där han varje dag äter enorma mängder mat enligt LCHF. I genomsnitt så åt han 5794 kalorier vrje dag varav 10 procent var kolhydrater. Klicka här för att se hans meny.

Enligt traditionell kaloriräkning så ska inte förbränningen påverkas av vad man äter. Alla extra kalorier som man stoppar i sig ska då ge en ökad vikt. Men om det hade stämt så hade Sam gått upp runt 7 kilo under dessa tre veckor – men han gick bara upp 1,7 kilon.

feltham

Varför gick han bara upp 1,7 kilon?

Då det är en skillnad mellan beräknat energiöverskott och verkligt energiöverskott. Då Sam inte hade så stort verkligt energiöverskott efter som han bara gick upp 1,7 kilon.

Citat från kostdoktorn.se och hennes förklaring:

Den sannolikaste förklaringen för mig är att hans viloförbränning ökade kraftigt under experimentet. Kanske finns fler förklaringar. Kroppen kanske även anpassade sig genom att inte ta upp all näring han åt?

Jag känner mig inte förvånad över resultatet. Om man svälter sig långsiktigt går man inte alls ner så mycket som banal kaloriräkning skulle förutspå. Kroppen drar då ner på förbränningen. Om man överäter går man inte upp så mycket. Kroppen anpassar sig efter omständigheterna och försöker behålla fettmassan lagom stor.

Vissa har svårt att tro på Felthams resultat och antyder att han ljuger. Det tror inte jag. Det finns flera tidigare rapporter från personer som gjort liknande experiment – på försök tryckt i sig enorma mängder LCHF-mat. Viktuppgången brukar bli liten eller obefintlig, så Felthams resultat verkar vara typiska.

dagar

Hormoner spelar också sin roll

Allt detta utgår från att kroppens hormonella styrning är i balans. Skulle man äta stora mängder av ”dåliga kolhydrater” så skulle det påverka den hormonella balen. Detta skulle då resultera i att stora mngder av det fettlagrande hormonet insulin bildas.

Ett bra exempel på konsumerande av stora mängder ”dåliga kolhydrater” är filmen och exprimentet ”Supersize Me” är Morgan Spurlock åt 5 000 kalorier om dagen i 30 dagar och gick upp 11,1 kilon.

Vad innebär detta?

Det är skillnad på kolhydrater och kolhydrater. Av dåliga går man snabbt upp i vikt och man får för mycket av det fettlagrande hormonet insulin i blodet.

Men äter man enligt LCHF och äter ”bra kolhydrater” så är det inte alls lika lätt att gå upp i vikt, även om man tvingar i sig mycket mat , som är enligt LCHF-metoden.

Vad tycker du? Vad är din åsikt om detta expriment?

Har ni prövat LCHF-vinet ”Local Rosé”?

Local Rosé är en nyhet på Systembolaget som står ut i mängden från vårens andra rosévinslanseringar. Förutom att vara ett gott, franskt rosévin har det 29% mindre kalorier jämfört med liknande produkter. Det har lite lägre alkoholhalt och innehåller endast 0,1gram kolhydrater per 100ml.

Karaktäristik: En mycket frisk och fruktig rosé med toner av jordgubbar, örter, och citrus.

Lagringspotential: Vinet är gjort för att drickas ungt.

Serveringsförslag: Servera Local Rosé riktigt välkylt tillsammans med lättare rättare eller på egen hand.

Läs mer på Resume om LCHF-vinet.

Är det något som har hunnit testa vinet? Kommentera nedan!

Länktips: Våra 5 mest populära LCHF recept

Här nedan finner ni våra populäraste recept – utifrån era reaktioner på mest facebook likes.

1. Oppsie bröd - 404 facebook likes

Recept på ett lätt och luftigt LCHF bröd som går att använda till mycket!

2. Super gott LCHF bröd - 274 facebook likes

Fantastiskt bröd som till och med icke-lchf-personer gillar.

3. LCHF Frukostmuffins - 140 facebook likes

Frukostmuffins är perfekta för dig som vill i väg snabbt på morgonen! Kan förvaras i kylen och avnjutas på vägen till jobbet!

4. Ägg och bacon muffins - 101 facebook likes

Ägg och bacon muffins är ett perfekt mellanmål för oss som äter enligt LCHF.

5. Sesambröd - 64 facebook likes

Det här brödet går supersnabbt att göra och är gott att använda både som hamburgerbröd eller vanlig macka med smör och ost på.

 

Vad tycker ni? Det verkar som om bröd är populärt! Vi kanske ska lägga upp fler brödrecept?

Tappa 5 kilon på 4 veckor med LCHF dieten!

Att gå ner i vikt behöver inte vara krångligt – så länge du håller dig till rätt kost! Fett, kolhydrater från grönsaker och proteiner är basen på LCHF. Följ våra råd och du kan tappa 5 kilon på bara 4 veckor.

Ät fett med gott samvete

Den största förändringen med LCHF är att man ska äta mer fett, och nu när grillsäsongen är igång passar det perfekt. Njut av avokadon, grädde som bas i såsen, goda ostar och ringla olivolja över salladen. Njut även av skinnet på kycklingen och fettet i köttfärsen.

Rensa ur ditt skafferi

Det kan vara kämpigt att äta LCHF-kost när det står kakor, skorpor och riskakor i skafferet och frysen är full av bullar. Rensa ut det som du misstänker lockar dig mest och det som innehåller för mycket kolhydrater.

Testa pannkaksfrukost

Dieter kan vara trista, men anhängare av LCHF menar att det inte är någon diet, det är ett sätt att leva. Och livet ska ju inte vara trist! Vad passar bättre än att unna dig goda pannkakor till frukost!? Pannkakssmet: 2-3 ägg, 1/2 dl vispgrädde, lite vaniljpulver och 1 msk fiberhusk. Serveras med en klick crême fraiche.

Bortbjuden?

Njut av det som bjuds men välj bort potatis, ris och pasta. När efterätten serveras får du känna efter vad just du vill och kan ta för val. Är ditt mål viktminskning så kommer en efterätt inte att ge dig det du önskar. Är du socker beroende kan en efterätt skapa sug för socker under resten av veckan.

Välj ekologiskt

Ekologiska livsmedel är ett bättre val eftersom de inte innehåller rester av kemikalier eller andra ämnen som inte trivs i kroppen. Har du möjlighet så välj nötkött från gräsbetande djur.

Äta ute? Inga problem!

Det är lätt att äta LCHF på restaurang.Välj något på menyn som erbjuder en hel kött- eller fiskbit med en god sås till. Be att få byta ut potatisen mot varma grönsaker. Till efterätt väljer du en god ostbricka och hoppar bara över marmeladen, kexen och frukten.

Skippa mellanmål – om du vill

När man äter LCHF-kost håller man sig mättare hela dagen, så många varken orkar eller vill ha ett mellanmål. Och man behöver inte heller tänka på att hålla förbränningen igång efter som man inte svälter. Men om du är sugen så fungerar en näve nötter, ett kokt ägg eller en avokado till exempel.

Trött?

Det kan hända att du känner dig lite trött och hängig de första dagarna du börjar äta LCHF-kost. Men håll ut, snart vänder det! Och om magen protesterar kan man ge den lite mjuka fibrer som kosttillskott. Till exempel 1 msk hela linfrön, psylliumfrön eller fiberhusk.

Har du några fler tips? Kommentera gärna nedan och dela med dig om dina tips!

LCHF för barn och sänkt blodsocker

Jag fick ett otroligt härligt sms igår kväll från en av mina närmaste vänner (som också börjat med LCHF nu, go A!), hon har en son på ca 18 månader:

“F fick smaka lchf kokospannkakor av mig ikväll. Han åt som han inte hade fått mat på två veckor och så fort det var slut vrålade han MER och pekade girigt på min tallrik! :-D

Jag dog av skratt när jag läste det! F är en väldigt härlig kille som gillar livets goda enligt A’s utsaga :) Jag läste på kostdoktorn.se att det precis kommit ut en bok som riktar sig till hela familjen, att även barn kan äta LCHF-kost. Nu kommer det väl bli ytterligare stormar kring LCHF. Jag känner att alla får göra som de vill men för mig (och flera vänner) fungerar uppenbarligen LCHF. Jag testade mitt blodsocker för ett år sedan ungefär, och låg då ganska högt, ca 7.4 (normala värden är 4-6). Jag testade igår igen, och har nu ett år senare ett blodsocker på 3.8-4.1. Ypperliga värden med andra ord! Min vilopuls har gått från nästan 90 slag i minuten till runt 65. Det känns otroligt bra. Dessa förbättrade värden är i mina ögon en kombination av att jag tappat mycket i vikt, slutat röka och börjat träna.

Vad hände när jag gick tillbaka till kolhydrater?

Första veckan på kolhydrater var ljuvlig, när jag hade ätit den där första pizzaslicen och första godiset så kändes det som medicinen man får på sjukhuset strax innan operation; eufori. Väldigt konstigt att förklara. Vi blev fnittriga och till slut toksomnade vi. Jag svullnade upp direkt, och förlängde som ni märkte mitt “Kolhydratsexperiment”. Det kändes som jag släppte alla spärrar och nu skulle passa på att äta ALLT det jag hållit mig borta från så länge. Det blev helt tokigt åt andra hållet istället.

Vår kost har sedan mars bestått av; skräpmat,godis,chips och bakverk. I princip varje dag. Vi har gjort några tafatta försök till att lägga om kosten till LCHF, men utan att lyckas. Vi hade inte bestämt oss helt enkelt.
Måttet var rågat när jag insåg att jag inte längre kunde ha NÅGRA av mina byxor, och när jag ställde mig på vågen och den visade 110 kg. Jag hade alltså nästan gått upp 20 kilo på 3.5 månad. TJUGO KILO! Det är otroligt mycket!

Hur känns det rent kroppsligt kanske ni undrar? Jag känner mig mycket tröttare, klumpigare och framförallt, jag skäms mer för mitt utseende. Något jag inte har gjort en enda gång under den här LCHF-resan.

Allt handlade om nästa sockerkick, fettskräcken hade ju sedan länge försvunnit, jag VET ju att fett är bra för mig! Men att kombinera fett med kolhydrater är ingen bra kombination.

Träningen försvann ut ur vårt liv i takt med att min hand började göra mer och mer ont, även vårt mål om att springa Göteborgsvarvet gick om intet, pga handen och vikten. Nu är jag som sagt opererad och hoppas på att kunna komma tillbaka ordentligt! Min läkare har sagt att jag tom kan boxas om 10 veckor, något jag längtat efter i många år.

Jag tror att jag är väldigt kolhydratskänslig, och att jag måste vara relativt hård mot mig själv, men det får inte gå till överdrift. Hela mitt liv har varit allt eller inget, det förhållningssättet fungerar ju inte i längden. LCHF är det som fungerat bäst för mig, så länge jag inte blir überstrikt, min utmaning är inte att inte äta kolhydrater, det är att faktiskt våga äta 10-15 gram om dagen och inte mindre än så.

När skall häxjakten på LCHF’are sluta?

Aftonbladet har gjort det igen, fläskat upp stora svarta rubriker om att LCHF är farligt. Läser en sedan artikeln handlar det om en studie som gjorts där de kom fram till att hög andel proteiner är farligt på lång sikt. Nu är det inte så att LCHF handlar om att äta mycket protein, det handlar om att inte äta kolhydrater, och öka mängden fett istället. Härhemma äter vi inter mer protein än innan, men vi äter bättre, svenskt, närproducerat och gott. Jag funderar lite över vad det är som gör att LCHF ansätts så hårt, kan det bero på att livsmedelsindustrin har panik? Läste att Aftonbladet häromveckan publicerat en artikel om att margarin är nyttigare än smör. Hur kan något som är kemiskt framställt vara nyttigare än naturliga råvaror?

Gott folk, gå inte på rubrikerna. Det värsta jag vet är rubrikskunskap, där en bara läser rubrikerna och inte bemödar sig med att sätta sig in i vad artikeln egentligen handlar om och vad som står mellan raderna.