Rödkål med svarta vinbär 6-10 port
500 g rödkål
4 skivor varmrökt sidfläsk
2 dl svarta vinbär
1 äpple
1 gul lök
2-3 msk smör
1-2 msk balsamvinäger
10 kryddpepparkorn
10 vitpepparkorn
10 nejlikor
ca 2 tsk salt
Skär rödkål, lök och fläsk i strimlor, jag tog dem inte så tunna.
Bryn smöret och fräs lök och fläsk utan att ta färg i några minuter.
Tillsätt kål, vinbär och tärnat äpple, låt fräsa med en stund.
Krossa kryddorna i mortel till pulver. Rör ner kryddorna och balsamvinäger.
Låt allt koka upp och puttra under lock i en halv timme. Rör då och då.
Smaka av om det behövs mer salt, kryddor eller vinäger.
Jag serverade rödkålen till en basturökt fårlägg, den passar fint till mycket på julbordet.
Den går bra att frysa och bara värma när det är dags för julmaten.
Tomten har också börjat känna av julfeelingen så smått.